Hocam sayının 300-500bin olması ile 5-6milyon olması arasındaki, mümkün olmaktan imkansıza giden matematik nedir? Kötüyse birisinin kötü demesini beklediğim, eksikse birinin eksik demesini beklediğim çok kaba bir hesap yaptım. 5-6 milyon olunca kısırlaştırıp barındırmanın mümkün olmadığını anlatan kötü de olsa bir senaryo göremiyorum ama?
Bir de bu hayvanları öldürmek için de tıpkı kısırlaştırmak gibi birileri tarafından yakalanmaları gerektiğini niye kimse hesaba katmıyor? Ben üniversitelerin kısırlaştırma maliyetlerini yazmıştım kabaca bir hesap yaparken, kısırlaştırma ve aşılama için ortalama 2000TL demiştik.
Bugün bir kediyi sağlık sebeplerinden ötürü öldürmek isterseniz özel veterinerlerdeki fiyatı 5bin TL. Bunun köpeklerde doz miktarı artacağı için daha fazla olacağını da hesaba katmak lazım, ama bu dediğim de özel klinik kar marjı elbette daha yüksektir onu da es geçmemek lazım. Ne diyelim 3000TL mi olsun ortalama köpek öldürme maliyeti.
Şöyle demişim:
Köpekleri toplayacak kişilerin maliyeti aynı. 2 milyar TL dedik yanlışsa ikisinde de yanlış.6 milyon köpeğin kısırlaştırma ve aşılama maliyeti, az da olsa kar amacı güden kuruluşlardaki fiyatlara göre 12 milyar TL.
20bin TL net maaşla çalışacak 5000 kişi tutulsa, bu çalışanların yıllık maliyeti (392bin TL yıllık maliyetin 150bin TL'si devlete gidiyor, hesabın dandikliğine bunu da kurban ettim) 2 milyar TL.
Bunun için ticari araçlar aldım ÖTV'siz devlete, köpeklerin operasyondan sonra bir süre barındırılması için bir alan oluşturdum, orada yediler içtiler falan fıstık yaz 5 milyar TL yaz.
19 Milyar TL'deyiz.
Yine bu köpekleri yakalamak toplamak taşımak için aynı maliyetler uygulanacak ama barındırmayacağız, komple sileyim 5 Milyar TL'yi, hesabınüstün körülüğüne kurban etmiş olalım.
3bin TL'den 6milyon hayvanı öldürmenin maliyeti 18 milyar TL.
19'a karşı 20milyar TL olduk bile. E nedir şimdi yaşatmayı seçmemize engel olan?
6 milyon hayvanın öldürülmesi sonucu bu cesetlerin bertaraf edilmesi nasıl sağlanacak maliyeti ve yolu yordamı hakkında ne düşünüyoruz?
Bu sayıda hayvanın kısırlaştırılıp doğal olarak ölmesini beklemek yerine topluca hızlı bir şekilde öldürülmesi durumunda bu kadar cesedin oluşturacağı sağlık sorunlarının önüne geçmek için ne kadar bir maliyet gerekecek?*
İkinci söylediğine gelirsek, ne yapalım şimdi bu bilgiyi. Kesinlikle haklısın ona itirazım yok da. "Hayvanlar öldürülsün mü öldürülmesin mi" tartışmasında "bunlar zaten mutsuz" dediğin zaman bunun anlamı nedir? Mutsuzsa bir hayvanı öldürebiliriz mi? Öyle demek istemediğini biliyorum, hayvan düşmanı olmadığını da biliyorum bu detayları baştan netleştirmiş olalım da.. Bu dediğinden ne anlayalım?
Valla belediyelerin işi zaten işlerini düzgün yapmaları.
Lakin kısırlaştırmaya yetecek hızda bu hayvanları toplayamayacaksak, söyler misin 5-6 milyon sokak köpeğini hangi yöntemle öldürmeyi düşünüyoruz?
İki tarafın da birbirine "anlamadığın şey şu" demesine gerek yok.
Bu maliyeti bu hükümet böyle bir konuda adam gibi harcamaz derken haklısınız evet. E öldürmenin de maliyeti yakın sanki?
Öldürülme yöntemlerini değiştirmediğimiz müddetçe..*
Maliyet yakın.
İş gücü gereksinimi yakın.
İşin zorluğu yakın. Kimse yaşatmanın da kolay olacağını söylemedi.
Terazinin diğer bir tarafında ise yasa tasarısında olmasa da, sizlerin söylemleri bunu desteklemese de bu hayvanlara toplu katliamlar ve eziyetler yapılacağı da gün gibi ortada. Sen kimse kedilere kızmıyor diyorsun ama kediye pompalı tüfekle dalacağını iddia edenleri de okuduk di mi?
Bir de daha önce iki kere denediğimiz ve sonuç alamadığımız şeyi, üçüncü denememizde başarılı olacağımızı düşündüren şey nedir?