Videoyu izleyince aslında bir süredir yazmak isteyip de yazamadığım bir sürüş kusurumu ifade etmek istiyorum. Bu kazada aynı durum var mıdır yok mudur bilmiyorum ama başka arkadaşların da paylaştığı bir sıkıntı olabileceğini düşünüyorum.
Motorcunun görüş açısına göre karşıdan gelip sağa, tali yola dönen araç bir tehlike. Ona göre bir önlem alıyorsun. Ona göre konumunu ve/veya hızını ayarlıyorsun. O tehlike ile ilgili bir planlama yapıp kendini o tehlikeden uzak tutuyorsun. Ancak bunu yaparken zihin ve gözler sadece o tehlikeye bakıyor oluyor. Böyle olunca da insan aynı anda aynı yerde ikincil bir tehlikeyi göremiyor, ona göre bir planı yapmamış oluyor. Hazırlıksız yakalanıyor. Yani karşıdan gelip benim önüme kıracak aracı gözlerken, onunla ilgili bir plan hazırlarken öbür taraftan gelen aracı çok geç görebiliyorum.
Bir başka örnek çift şerit bize ait bölünmüş bir yol olsun. Ben sol şeritte ilerliyorum. Sağ şeritte bir araç var onun arkasında ona yaklaşmakta olan ikinci bir araç var. Ben ikisinden de hızlıyım. Burada başıma nasıl bir şey gelebilir? Öndeki arabaya yaklaşan araç beni görmeden sola gelebilir. Buna dair bir önlem almaya çalışıyorum. Nedir, diğer şartlar müsaitse, güvenlik sıkıntısı olmuyorsa konumumu sol şeridin en soluna alıyorum. Öndekini sollaması olasılığı olan sürücünün niyetini anlamak için yüzüne ve hızına (sadece gözümle, başımı çevirmeden) bakıyorum ki gelip gelmeyeceğini anlayayım. Bunlar olurken de hızımı uygun zamanda bu iki aracı geçeceğim şekilde ayarlıyorum. Ve ben bu bana en yakın tehlikeyi planlarken bir de bakıyorum ki kırmızı ışığa hızlı yaklaşmışım. Normalde yapmak isteyeceğimden çok daha köşeli, sert bir gaz kapatma ve sert bir fren ile durmam gerekiyor. Ne oldu? Bana yakındaki bir olayın planını yaparken daha ileriyi, ikinci tehlikeleri kaçırdım.
Gözlerin hep tarama yapması ve etraftaki (olması makul bir şekilde beklenen) tüm potansiyel tehlikelerin farkında olup, bunları önceliklendirerek ona göre hepsini bertaraf eden bir planlama yapmak gerekli. Ama olması gerekeni bilmek başka konu, yapabiliyor olmak başka.
Belki Okan Hoca bu noktaya da değinmek ister.