Akdeniz Üniversitesi'nden buğu önleyici kaplama..
Reklamlar
-
AKDENİZ Üniversitesi'nde (AÜ) 5 kişilik ekip, cam ve aynalarda oluşan buğuyu önleyecek sıvı kaplama üretti. Kaplamayla araç camlarında, buzdolaplarının içinde, motosiklet kaskları, banyolardaki cam ve ayna yüzeylerinde buğu oluşumunun önüne geçilecek.
AÜ Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Ertuğrul Arpaç'ın öncülüğünde çalışan Doç.Dr. Murat Akarsu, Yard.Doç.Dr. Esin Akarsu, Uzman Dr. Ömer Kesmez ve doktora öğrencisi Emre Yavuz, yeni bir çalışmaya imza attı. Cam ve ayna yüzeylerinde, ısı değişimi sonrası meydana gelen buğu oluşumunu engellemek için çalışan ekip, geliştirdikleri sıvı kaplama ile buğu oluşumunun önüne geçti. Sıvıyla kaplanan cam, bir dizi ısıl işlemden geçirildikten sonra buğu oluşumunu engelliyor. Otomobil camları, banyo aynaları, şarküteri reyonlarındaki cam dolaplar ile buzdolaplarının iç kısımlarında oluşan buğu, bu çalışmayla engellenebilecek.
Kimya bölümü doktora öğrencisi Emre Yavuz, 2 yıllık çalışma ardından tamamladıkları projeyle büyük kolaylık elde ettiklerini anlattı. Camın ömrü kadar kaplamanın da dayandığını belirten Yavuz, şöyle dedi:
"En büyük kullanım alanları arasında araç camları, buzdolaplarının içi, motosiklet kasklarında, banyolardaki cam ve ayna yüzeylerinde kullanımı mümkün. Kaplamanın uygulandığı alanda buğu, kesinlikle oluşmuyor. Bizim uygulama yöntemimizde mekanik dayanımı, kesinlikle çok iyi. Endüstriyel kullanım alanı olan bir çalışma. Uygulanan yüzey kullanıldığı sürece bu özelliği kullanabiliyoruz. Maliyeti, çok yüksek değil."
Uygulama ile kaplanan 3 cam örneği, denenmesi için bir firmaya gönderildi. Geri dönüşlerin olumlu olması ardından kaplamanın ticaretinin yapılacağı belirtildi.
100 tlye 1300 km yol giden Volta vs5im
Reklamlar
-
Çok güzel çalışma.Kask camlarında nasıl uygulanacak.Isıl işlemden bahsediyorlar.Herhalde kullanıcı tarafında değil üretim tarafı için mi geliştirdiler.
-
AÜ .... Anadolu Üniversitesidir. Akdeniz e kisaltmada AKD denir....
Manyakmiyim neyim. Bir tek onu gordum😂
İcat basarili, takdir ettim. Ettim de denenmek icin bir firmaya gonderilmesi ne oluyor. Al sana yavru vatan..Al sana ticari menfaat, nerde memleket faydasi.
Göndersene Tübitak a, Aselsan a denesinler, baksinlar savunma sanayinde is gorurmu askere polise yararmi diye.
Yoook drek kapitalizm... Gerci orda okuyan kesim de belli. Beleşmi sanirsin AKD....
Birde o uc kisi yancimi len... hani beş ti.. 😂 hocalara bak sen, kuntiz kurnazlaaaaaar 😂
-
Tebrikler başarıları daim olsun.
-
Ben anlamadim... Tıp fakültesi tamam, başari tamam, tebrik kime ? Burdakilere mi, ordakilere mi ?
Derken, edit yapilmis. Bu post ta havada kalmis durumdadir, arz ederim 😂
-
-
Demek ki yanliz degilmişim... :DDD
Çok yaşa e mi....:D Allah ta seni güldürsün...
-
-
Bana sorarsan hic ama hic gurur verici degil, aksine memleket faydasina olmayan tamamen ticari maksatli yapilmis bir icat. Tamam ticaretin de faydasi var, insani boyutu da var ama ben gurur duymadim. İçinde menfaat olan hic bisey ile kendi adima gurur duyamiyorum. Bu icadi ne biliyim İTÜ, YTÜ, ATAÜ vs deki bir calisma gurubu bulsaydi emin olunun ki, devletin kurumlarina faydasi olurdu. Ama Kibris tan bunu beklemiyorum acikcasi.. Ben gurur duymadim, sadece tebrik ediyorum.
-
BLUERAY adlı üyeden alıntı
Bana sorarsan hic ama hic gurur verici degil, aksine memleket faydasina olmayan tamamen ticari maksatli yapilmis bir icat. Tamam ticaretin de faydasi var, insani boyutu da var ama ben gurur duymadim. İçinde menfaat olan hic bisey ile kendi adima gurur duyamiyorum. Bu icadi ne biliyim İTÜ, YTÜ, ATAÜ vs deki bir calisma gurubu bulsaydi emin olunun ki, devletin kurumlarina faydasi olurdu. Ama Kibris tan bunu beklemiyorum acikcasi.. Ben gurur duymadim, sadece tebrik ediyorum.
Abi seninki biraz ön yargılı yaklaşım oluyor. Sonuçta henüz satışa çıkmamış, üretim amacı ve fiyatı söylenmemiş. Ne olursa olsun, ülkenin kendi ihtiyaçlarını üretmesi ve ülke içinde üretilen ürünlerin satılması bu ülke için faydalı değil midir? Ekonomist değilim ama okuyup gördüğüm budur. Çok pahalıya satarlarsa hem kendilerine faydaları dokunmaz hem vatandaşa hem ülkeye. İşte o zaman ben de senin gibi düşünürüm.
Ben ülke içinde üretim adına yapılan her icraat ile gurur duyuyorum, yurt dışına muhtaç olmak çok üzücü..
Dip not: Öğrencisi olduğum üniversite olduğu için biraz taraflı yaklaşmış olabilirim
-
önyargi dogrudur, öyle yaklaştim ancak, bu önyargiyi bende yaratan sebepler var. Konu KKTC ye dayaniyor, üniversitenin ögrencilerine degil, ha onlarada laf attim oda dogru. O kisimdan da her birey kendine olani biçsin. Asla bunu saygisizlik olarak görmesinler. Allah aşkina KKTC de askerlik yapan biri ciksin desin ki, bizim varligimizdan gurur duyuyorlarin haricinde ki onun da samimiyetine inanmiyorum, çarşida pazarda alişverişte nasil bir davranişla karşilaşiyorlar. KKTC halki bu ulkedeki secimlere katiliyor mu, hayir. Orasi baska bir turk cumhuriyeti, bizim ulkemizi ekonomimizi alakadar eden bir husus yok. Maksadim yabancilik yaratmak degil ama onlarin bu ulkeye hicbir faydasi yokken bizim oraya faydali olmamizin ulusal guvenlik disinda hicbir sebebi yok. Onlarda bu stratejinin yumagini sariyorlar. Konunun özü bu. Dedim ya gurur duymuyorum, tebrik ediyorum. Keske ordaki ogrencilerin oraya gitmekteki sebepleri yok olsa.
Evrensellik ilkesi ile yapilmis bir icat olsa ve deseler ki, biz bunu yaptik denemeleri icin uluslararasi bircok universiteye ve kalite program yoneticisi kurulusa yolladik, sonuclari bekliyoruz... amenna..
Drek ticari faaliyette kullanacagiz denince ne universitenin evrenselligi kaliyor nede bilime katkisi...
Bu arada nazik dille yaptigin elestiri icin tesekkur ederim, sevgiyle kal.☺️
-
Kibris'a kastiniz varsa anliyorum. Ama ticari olmasi, gurur duymamamiz icin bir sebep olmamali. Honda babasinin hayri icin motosiklet, Samsung insanliga faydali olmak icin telefon yapmiyor. Ama keske Honda ve Samsung gibi bi markamiz olsa... Ticaret, uretkenlik ve rekabet hic kolay bir sey degil, kar maksatli yapmak ta ayip degil. Keske yapabilsek, keske becerebilsek...
Ulkemizdeki zenginler parasini, rusvetli ihalelerle beton dikerek vergilerimizden degil de, marka olusturup urunlerini dunyaya satarak tum dunyadan kazansalar... Bizim elin Japonunun, Korelisinin, Almaninin, Amerikalisinin urunlerine bayila bayila para sactigimiz gibi, keske o ulkelerin vatandaslari da bizim urettigimiz seyleri alsalar...
-
Sonrada şikayet ediyoruz türkiyede niye bir şey yapılmıyor.Düşününsene bu kardeşim yönetici bir yerde
Buna şiddetle ihtiyacım var kaskın buğu işini pinlock halletti ama gözlük camına çare aryorum
-
hasmet adlı üyeden alıntı
Kibris'a kastiniz varsa anliyorum. Ama ticari olmasi, gurur duymamamiz icin bir sebep olmamali. Honda babasinin hayri icin motosiklet, Samsung insanliga faydali olmak icin telefon yapmiyor. Ama keske Honda ve Samsung gibi bi markamiz olsa... Ticaret, uretkenlik ve rekabet hic kolay bir sey degil, kar maksatli yapmak ta ayip degil. Keske yapabilsek, keske becerebilsek...
Ulkemizdeki zenginler parasini, rusvetli ihalelerle beton dikerek vergilerimizden degil de, marka olusturup urunlerini dunyaya satarak tum dunyadan kazansalar... Bizim elin Japonunun, Korelisinin, Almaninin, Amerikalisinin urunlerine bayila bayila para sactigimiz gibi, keske o ulkelerin vatandaslari da bizim urettigimiz seyleri alsalar...
Ben sadece hoş geldin diyorum
-
hasmet adlı üyeden alıntı
üstadim, yapan biz degiliz ki. KKTC
marka da telifi de bize ait degil...Onlar saticak biz alicaz... Ayni dili konuşuyoruz ancak ifadelerimiz farkli... Ama sonuç tek... Milli Gurur.. Sizinle hemfikirim.
-
01 Aralık 2017, 00:38
Kıbrıs muhabbeti nereden çıktı ya? Ben metinde öyle bir şey göremedim, başka kaynaktan haberin detaylarına mı baktınız?
-
01 Aralık 2017, 02:00
Anladığım kadarıyla camı söküp bir işleme sokacaklar. Yani kullanılan bir kask camını sonuç olarak bu ürünle kaplayamayacağız yani bu ürün oraya düşene kadar 10 sene geçer. İlk etapta yeni sistemli vizör yok efendim buğu yapmıyor alın istediğiniz kadar hohlayın veya mercedes bmw gibi seçili araba camlarında teknoloji kullanılır. Euro ve Dolar kuru bu haldeyken yeni kask ve yeni sistemli vizör fiyatları alıp başını uçacaktır bizlerin buna gücü yeter mi orası meçhul.
Size tavsiyem alın bir tane Traş jeli köpük değil jel olanlardan sıkın cama ovalayarak uygulayın ve silin farkı göreceksiniz zaten... Traş jeliyle mi uğraşacağım diyen gelir düzeyi yüksek abilerimiz bu kask camlarını bekleyebilir.
Yani bu sistemdeki bir cam yerli arabamıza da çok yakışacaktır. Sabırla bekliyorum
-
01 Aralık 2017, 02:48
efemontana adlı üyeden alıntı
Kıbrıs muhabbeti nereden çıktı ya? Ben metinde öyle bir şey göremedim, başka kaynaktan haberin detaylarına mı baktınız?
Bende anlamadım yazıyı 2 kere okudum atladığım bir şey var mı diye
-
01 Aralık 2017, 03:02
marka da telifi de bize ait degil...Onlar saticak biz alicaz... Ayni dili konuşuyoruz ancak ifadelerimiz farkli... Ama sonuç tek... Milli Gurur.. Sizinle hemfikirim.
Bu camdan kazanılacak parayı Kıbrıs kumarhanelerinde yemeyi mi taahhüt etmişler ? Kıbrıs nerden çıktı ?
-
01 Aralık 2017, 11:15
Arkadaşım ben Akdeniz Üniversitesinde okuyorum ve bu üniversite KKTC'de değil çok cahilsin biraz araştır.Akdeniz Üniversitesi yazıyor diye arkadaş bok atmaya çalışıyor biraz adam olda gurur duymasını bil... Bu bizim tabiki gururumuzdur niye gurur duymayalım...
---------- Mesajlar birleştirildi - 11:14 ---------- bir önceki mesaj zamanı 11:12 ----------
KKTC'de olan üniversitenin adı : Doğu Akdeniz Üniversitesi bizim de hani Antalyada olan bir üniversitemiz varya adı da Akdeniz Üniversitesi... Şaka gibi ya arkadaş işte okumadan etmeden bir şeyi sırf eleştirmek bok atmak için yaparsan böyle olur ve böylede rezil olursun.
---------- Mesajlar birleştirildi - 11:15 ---------- bir önceki mesaj zamanı 11:14 ----------
Yapan biz değilmişiz hem öyle olsa bile ne oluyor yani KKTC yavru vatan değil mi neresinden tutsak bir tuhaf bir eleştiri sırf eleştiri yapmak için seninle tartışmaya bile girmem
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)