Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax

Lütfen Hemen Yorumlayin !!!!!

    REKLAM ALANI
  1. #1
    ENENDURO - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Temmuz 2006
    Motorun karbiratörlü oluşunun eksi ve artıları nelerdir ? Transalp için soruyorum,karbiratörlü,bakımı daha kolay olabilir ama tüketimde nasıl acaba ???


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    yucika - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    02 Mart 2006
    Şehir
    Manavgat
    Motosikleti
    BMW R26 "56 model
    Karbüratörlü yada enjektörlü olması arasında elbette fark var. Karbüratör eski teknoloji enjektör yeni teknoloji. Şu anda otomobillerin neredeyse tamamı enjektörlü üretiliyor. Maliyet nedeniyle motosikletlerde geçiş biraz daha yavaş oluyor elbette. Enjektörlüde yakıt tüketimi daha az olur ancak arızalanması durumunda masrafı daha fazladır. Kirli benzin sulu benzin gibi şeylerden enjektör daha çok etkilenir. Transalp gibi paris-dakar koşulları için üretilmiş bir motorun karbüratörlü olması çok normal. Enjektör daha çok racing türünde yaygınlaşmaya başladı. Yakıt tüketimi farklıdır dedim ama öyle aman aman bir farkta yok. Motosikletin genel özelliklerini beğeniyorsan karbüratörlü yada enjektörlü olması tercihini etkilemesin derim.

  3. #3
    ylmzzz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Aralık 2005
    Şehir
    Konya
    Motosikleti
    Kawasaki Z800
    karbüratörlü motorlar daha çok yakıt tüketir. tabi enduro şartlarında motorun arıza vermesi olağandır. bu yüzden de bakımı daha kolaydır
    Korkarak yaşıyorsan yalnızca hayatı seyredersin

  4. #4
    Makine - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Eylül 2005
    Şehir
    Adana
    Motosikleti
    2015 Triumph Tiger Explorer
    Karbüratör zor şartlarda kullanıma çok daha uygun. Daha fazla yaktığı bir gerçek. Ancak zor parkurlu ve uzun uluslararası gezilerde karbüratörlü çok daha güven vericidir. Bakım derken zaten sulu benzin varsa alt karbüratör haznesini söker depoyu söker temizlersiniz. Ayrıca kapış pompası borusunu ve meme kısmını temizledinizmi çalışır. Ancak elektronik enjeksiyonda o parça değişmede veya elektronik beyin yandıysa değiştirmeden hareket etmeye imkan yok.
    "Bir insanın bildiğini zannettiği bir şeyi öğrenmesi imkansızdır." (Epiktetos)

  5. #5
    wiseguy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Mayıs 2006
    Şehir
    Istanbul, Suadiye
    Motosikleti
    Yamaha TDM850
    Genelde motorsikletlerde karbütratörlü yakıt sistemi kullanılmaktadır.

    Karbüratör ile enjeksiyon'un farkını açıklayayım. Biraz olsun fikir sahibi olursunuz sanırım.

    Karbüratörlü motorlarda yakıt yönetimini karbüratör (biliyorum salakça bir cümle kurdum), patlama odasına giren hava kadar yakıt alıyor. Yani, siz gazı fazla açtıysanız yakıt odasına fazla hava aldığından patlatmaya yeteceğinden daha fazla yakıt aldığınızdan yakıt sarfiyatı artabiliyor.

    Enjeksiyonlu yakıt sistemlerindeyse, karbüratörün aksine, patlatma odasına (silindir) giren benzin kadar hava alıyor. Siz gereğinden fazla gaz verseniz bile alabileceği miktar daha önceden belirli olduğundan daha tutarlı alıyor. Bu sebeple de çiğ yakıt sarfiyatı azaldığından, yakıt odası daha hız boşaltılıyor ve dolduruluyor. Böylece güç yönetimi de daha başarılı oluyor.

    Bu anlattıklarım kullanımdan kullanıma avantajlar ve dezavantajlar getiriyor. Yani, evet, motorunuzu iyi tanıyorsanız, karbüratörlü bir aleti, enjeksiyonlu kadar ekonomik kullanabilirsiniz.

    Karbüratörlü sistemler mekaniktir. Herne kadar bir zamanlar enjeksiyonlu sistemlerin mekanikleri mevcut olmuş olsa da, günümüzde elektronik (EFi) yönetimlileri kullanılmaktadır. Bunun amacı da yakıt sarfiyatını minimize edip yakışı dengede tutmaktır. (Otomobiller için)

    Tahmin ediyorum ki, motorsikletlerde genelde karbüratör kullanılmasının başlıca sebeplerinden biri, motorsikletin otomobile göre yüksek devirlerde kullanılmasından kaynaklanıyor. Karbüratörlü yakıt sistemleri mekanik olduklarından ötürü, yüksek devirlerde daha iyi performans gösterebiliyor. Tabii bir de vibrasyon, elektronik sistemin karmaşıklığı ve daha pahalı oluşu gibi sebepler de mevcut.

    Düşünüyorum da, enjeksiyonlu bir yakıt sistemi olan bir enduro ile dağda arıza yaşarsam ne yaparım diye....itsen itemezsin de aleti

    Karbüratörün bakımı enjeksiyonludan daha kolay ve daha ucuz. Hava filtrenin her zaman temiz olmasına özen göstermelisin. Hele hele enduro ile off-road veya trail olayına giriyorsan.

    Filtren temiz, karbüratör memesi ayarlı, yakıtın kaliteli ve gazı da iyi ayarlayabiliyorsan, ister enduro olsun ister race, yakıt ekonomisi seninle olacaktır...

    Dahası, motorsiklet, otomobile göre yakıt açısından HER ZAMAN daha avantajlıdır...

  6. #6
    orveg - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Haziran 2006
    Şehir
    Şimdilik Antalya
    Motosikleti
    Zealsun 200GY-A(Destina)
    4 silindir F6 fazer 650cc 1km 90kuruş(enjektörlü)
    tek silindir Transalp 1km 160kuruş(karburatörlü)


Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler