Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax

Kışlık bakım hk.

REKLAM ALANI

Merhaba forumdaşlar. Motosiklet konusunda çok yeni olduğum için, konuyu fazla uzatmadan aklıma takılan hususlar konusunda yardım talep ediyorum.
    Hali hazıra; eylül 2017 çıkışlı, 500km de R25 sahibiyim.( İlk motorum-ilk tecrübem )
    İzmir’de ikamet etmekteyim ve kış şartları malumunuz ama tecrübem olmadığı için yağmur vs şartlarda riske girmek istemiyorum. Aracım için kapalı bir yer ayarladım, Mart ayına kadar binmeyi düşünmüyorum. (5 ay kadar olabilir)
    Sorularım:
    1- Rodajım tamamlanmadığı için yağ değişimini, aracı yatırmadan önce tavsiye eder misiniz? (Kullanmaya başlayınca tekrar yağ değiştirmek gerekir mi?)
    2- Belli periyotlarda çalıştırmam gerekir mi? ( ayda Bir vs.) (çok olumsuz yorumlar okudum;”kesinlikle çalıştırmayın motorda su yoğunlaşmasına sebep olur” vs)
    3- Depoyu ağzına kadar doldurdum. (İnternette Başka bir kullanıcı; “ya boşaltın ya da kullanacağınız zaman depodaki Benzini değiştirin” tavsiyesi etmiş)
    4- Akü çıkarmaya gerek var mı?
    5- Başka tavsiyeniz var mı?.
    En önemlisi: “çok mu evham yapıyorum?”
    Bu kadar elzem bir durum olduğunu düşünmüyordum
    Bu kadar şeye gerek var mı?
    Teşekkür ederim.

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    RoofRoof - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    DRZ400SM
    Motoru olduğu yerde çalıştırırsan boşuna aküyü boşaltırsın.Rölantide de adam gibi sarj etmez.Çıkarıp oda sıcaklığında tutmak en iyisi.Arada da sarj edersin.

Yağı da değiştirmek gerek diye 1-2 yerden okudum ama rodajdaki araçta da aynı şey geçerli mi bilmiyorum.

anılbel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Wolf 125/ VSTAR
    Merhaba , ben de İzmir'de yaşıyorum, birkaç tavsiye verebilirim sorulara istinaden:

1.Yatacak ise yağ değişimi yapma. Fakat 5 ay sonra mutlaka yap.

2.10 günde bir çalıştırmakta , hatta 10 - 15 km turlamakta fayda var , gazlamadan, motoru güzelce ısıtarak .

3.Depo dolu kalabilir ( hiç kullanmazsan 5 ay) benzini değiştirmeye gerek yok. Diğer türlü zaten 10 15 günde bir turlarsan benzini tüketmiş olursun

4.Akuyu cikarma, motoru yatırma belli aralıklarla kullan .5 ay hiç calistirmam diyorsan o zaman çıkar , oda sıcaklığında sakla.

Ezcümle; İzmir gibi yerdesin , havayı güzel buldun mu çık , biraz sur , hem rodaji tamamlarsin , hem de yukarıdaki dertlerin birçoğu çözülmüş olur.

Gereksiz evhama gerek yok , hiçbir şey olmaz .
    kefkes bunu beğendi.

kefkes - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Hayirli olsun.Z250 için aynı durumdayım, rodaji bitirip yatırmayı seçtim.Hem yeni motorda sıkıntı v.s. var mı görmüş olursun boylece.

Yagini yeni değiştirdim, son kurak havalarda bi kaç yüz km yapıp yatırıcam yer ayarlayabilirsem..Yeni yağ, full depo, aküyü sökmek,

arkayı sehpaya ve onu tahta uzerine koyup yatırmak uygundur diye biliyorum, eksiğimiz varsa da öğrenicez.

Motosikleti
    RS 660, Tuareg 660
    1. O kadar kritik değil, yağ 5 ay kalabilir, sonrasında zaten yeniden km yaparak rodaja kadar yağı götürürsün. 5 ay yatmasa elbette daha iyi, ama çok at deve bir fark olmaz.
    2. Evet motor tamamen hiç bir şey olmadan 5 ay hareketsiz kalmasın, bir çok parçada ufak ufak riskler oluşacaktır, elektrik aksamı olabilir, amortisörler olabilir. Yalnız gidp motoru olduğu yerde çalıştırıp başında 2 sigara içip gitmek gibi bir şey yapma.
    a. Motorun henüz rodajda olduğundan rölantide uzun süre çalışması iyi değil
    b. Akü rölantide iken şarj olmayacaktır. Tahminim bir kapalı otopark gibi bir yer buldun, orada 1. 2. viteste yavaş yavaş turlar at.
    3. Doldurmasaydın daha iyiydi. Benzin yattığı yerde özelliğini yitiren bir ürün, çok az bir şey bırakıp tekrar çalıştıracağın zaman üzerine yeni benzin ekleseydin en ideali olurdu. Ancak burada motora zarar verecek bir durum yok, o benzin çok iyi yanmaz (ki 5 ayda çok dramatik veya farkedebileceğin bir şey olmayacaktır - incik cincik detay açısından söylüyorum) sadece olacak olan bu. Tekrar "taze" benzin geldiğinde aynen yoluna devam edebilirsin, benzine biraz yazık oldu sadece. =)
    4. 2. maddede söylediğim şekilde çalıştırman daha sağlıklı olur, sökmene de gerek kalmaz. Zaten yeni motor.

Evham iyidir, ama yaptıklarında bir ölümcül hata yok. Sadece benim önerim, İzmir gibi kışı çok yumuşak geçen bir yerde 5 ay boyunca motoru komple yatırmaman. Hem uzun süreli yatmalar hiç bir mekanik ürün için ideal koşul değildir, yatınca ölecek demek değil bu; hem de sen yeni motora başlamışken durduk yere çok soğumuş olacaksın. Bak havaya, haftasonu yağış yoksa çık 20-30km de olsa yol yap. Hem kendini sıcak tutmuş olursun, hem de motoru.
    Bir önerim, sen bahsetmemişsin, çok çok nemli bir yer olmasın motoru bıraktığın kapalı alan. Kısa vadede yine çok büyük sorun olmaz, ama işin incik cincik detayı açısından söylüyorum =)

54RR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    --12 R1 Crossplane
    İzmir gibi bir yerde 5 ay motormu yatarmış yahu haftada birde olsa 3-5km motoru gezdirsen yeter.

Motosikleti
    Mondial Mc Roadracer 125 ve R6
    İzmir gibi bi yerde bence motoru o kadar çok yatırmana gerek yok dostum. Soğuğunu sıcağını bilemem ben sadece yazları gidiyorum İzmir e ama kışı da sert değildir heralde.
    Ben olsam en azından 10 günde bir felan sürerim motoru hem çalışmış olur hemde yaza doğru rodajını bitirmeye yaklaşmış olursun veyada bitirirsin sana bağlı :D

Sn. Kefles, sizinde motorunuz hayırlı olsun.
    Sn. killingroad detaylar için teşekkürler.
    Tavsiyede bulunan arkadaşlara teşekkür ederim, yorumlarınızı okudum.
    O halde bahsettiğiniz gibi max. 15-20 günde bir çıkartıp, 20-30 km yapıp geri koymak.
    Ben yanlış düşünmüşüm; Birçok yönden önerileriniz ile 5 ay yatmasından daha iyi olacak.
    İş yerinde ulaşım olarak uzakta bir depo ayarlamışım, ne yapalım ayda iki kez uğraşacağız.

aquarist4 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Yamaha XJ6 Diversion gitti,MT 07 Deep Armor geldi
    Sen en iyisi motoru bana bırak, ben rodajı bitirip, yağını değiştirdikten sonra Mart'ta geri alırsın.

Şaka bir yana, İzmir'de o motoru 5 ay yatıramazsın. Kıyafet ve ekipmanın varsa güzel bulduğun havalarda rodaj kurallarına uyarak çıkıp dolaş biraz.

Forumdan Uzaklaştırıldı
    Motosikleti
    SD 1290R
    1. Fazla evham yapıyorsunuz.
    2. Benzin deposunu doldurmanız güzel, küflenme olmaz. 6 ay kullanmayacaksaniz benzinin bozulmasını engelleyen sıvılar var (Seafoam mesela), onlardan ekleyin üzerine. Bazı manuellerde yazar.
    3. Motoru ara ara (haftada bir vs.) çalıştırıp azıcık gidip gelip kapatmayın. İyi bir şey değil. Motor içi su buharı yoğunlaşması olur, hatta yağ tıpası altı krem sürmüş gibi olur (ama çok da büyük bir sorun değil bu). Motor en çok aşınmayı ilk soğuk çalıştırmada yaşar. Aküye de en çok yük o zaman biner. İkide bir zorlayıp duracaksınız motoru, bence hiç gerek yok. Ama yola çıkıp belli bir süre adamakıllı kullanacaksanız mantıklı. Ama yazdığınız kadarıyla zor bunu yapmanız.
    4. Akü başını sökün.

kurubuz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    CBF1000FA
    Bu kadar uğraşma. Kış da olsa güzel havalarda motoruna bin ve periyodik bakımı geldiğinde yaptır. Başkaca birşey yapmana gerek yok.

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)