Otopark'ın Yol Eğitimi Videosu
Reklamlar
-
Otomobil incelemeleriyle tanınan Otopark adlı youtube kanalında bir yol eğitimi videosu yayınlandı. Kısa bir süre önce motosiklete başlayan Sinan Koç ve iki arkadaşı Boğaç Güzey'den yol eğitimi almışlar ve bunu bir video ile paylaşmışlar.
https://www.youtube.com/watch?v=yfsapyhXFzs
Videonun bana düşündürdüklerini de eklemek istiyorum.
1. Boğaç Güzey Hoca Motto Akademi’den ayrıldı herhalde. Eskiden bir kurumda çalışan eğitmenlerin ayrılınca otomatikman kötü eğitmen, gidilmemesi gereken eğitmen olarak adlandırılması makul gelmiyor bana. Zaman içinde belirli standartları sağlayıp sağlamadığı kontrol edilmediği için belki bir şüphe düşünülebilir ama çok da dert değil.
2. Boğaç Hoca fena anlatmıyor. Olaya hakim görünüyor. Vurguladığı noktalar da gayet güzel.
3. Bu arkadaşın motosiklete başladığını duyunca mutlaka yol eğitimi alması gerektiğini düşünmüş hatta kendisine mesaj olarak da yazmıştım. Yol eğitimi ile (sistem ile) tanışmasına çok sevindim.
4. İnsanlar bu videoları izlemenin veya eğitici yazıları okumanın, kısmen de olsa, yol eğitimi almak yerine geçebileceğini düşünüyorlar. Alakası yok. Yüzde onu bile etmez. Hatta bazı şeyler birbirinden bağımsız ele alındığı için insanları hatalı sürüşe götürebilir. “Eğitmenler şöyle diyor ama burası Türkiye, oradan gidersek bizi öldürürler” diyenlerin hemen hepsi eğitmenlerin dediklerini teori sunumlarında veya yazılarda görmüştür. Aslında aşırı genellemiştir, gerçekteki senaryoya uygulanmaması gereken bir şekilde düşünüyordur. Gerçekten motosiklet sürülen bir yol eğitimi içinde bu tür sıkıntılar yok. Durum neyse o yaşanıyor, eğitmen senaryoyu o haliyle ele alıp geri bildirim veriyor. Eğer bire bir eğitimse de katılımcı önde eğitmen arkada arada telsiz bağlantısı ile katılımcı bu öğrenileni uygulamaya dökmeye çalışıyor. Eğitmen, katılımcının sürüşünü o gün içinde daha iyi bir noktaya güvenle taşıyor. Ama benim blogda yazdıklarım da dahil yazılı metinler ve konu konu ele alan videolar kapsamlı bir bilgi birikimi olmadan yanlış uygulamaya çok müsait şeyler. Yazı okumak, video izlemek, yol eğitimi yerine geçmez.
5. Boğaç Hoca, tekerci çocukların geyiğine çok iyi tahammül etmiş. Ben ne para için ne de video çekimi için bu muhabbeti çekemezdim.
6. Yol eğitimleri öncesinde bir kapalı alan hakimiyet eğitimi yapılıyor. Motto Akademi, ART, OMM gibi yerlerin kapalı alan eğitimi ile Honda/Yamaha’nın kapalı alan eğitimlerinin içeriği birbirinden farklı. Bu yerlerin yol eğitimlerine kayıt olmak istediğinizde sizin önce kendilerinden veya uygun görecekleri benzer program uygulayan düzgün bir yerden kapalı alan eğitimine katılmanızı istiyorlar. Boğaç Hoca keşke bu arkadaşlarla bir gün kapalı alan eğitimi de yapmış olsaydı yol eğitimi öncesinde. Hem Yamaha ile bu ekol arasındaki farkları göstermesi açısından hem de katılımcıların yoldaki umulmadık tehlikelerle başa çıkabileceklerinden emin olmak adına güzel olabilirdi.
7. Yol Sanatı (sistem) kuramsal olarak öğrenmek için iki tane kitap okumak ve birkaç video izlemek aslında gayet yeterli olabilir. Ancak bir kez okuyunca kitapların çok yeri anlam ifade etmeyebiliyor. Ya da insan zaten biliyorum ben bunu, uyguluyorum diye düşünebiliyor. Oysa sürüş geliştikçe, düşünerek sürdükçe, sistemin uygulanmasında iyileştikçe bu iki kitaptaki konular daha netleşiyor. Ve aslında ne kadar da beceremediğini görüyor insan. Dolayısıyla eğer okumak alışkanlığı varsa bu iki kitabı okumak çok daha etkili ve hızlı bir öğrenme biçimi olabilir. Forumda başlık açıp soru sormak da bir yol ama çok sağlıklı olmayabilir. Kitaplar şunlar (1) Motosiklet Yol Sanatı (2) Nasıl daha iyi bir sürücü olunur? Videolara ise Google’da “Sistemli sürüşe dair açıklamalı videolar” araması ile ulaşabilirsiniz.
8. Yol sanatı aslında hem otomobil hem de motosiklet sürüşü için geçerli. İki ayrı kitap olarak dokümente edilmiş bir sistem. Araba sürerken de geçerli yani. Bu eğitim sonrasında Otopark incelemelerinde bu sistemle otomobil sürülmesini umut ederim. Örneğin devamı görünmeyen sol virajlarda, virajı düzleştirmek için, pistte gider gibi, karşı şeride geçebiliyorlar. Birkaç videolarında yüreğim ağzıma gelerek izlemiştim. En azından bunu yapmalarının karşıdan gelebilecek motosiklet sürücüsü için ne kadar tehlikeli olduğunu fark etmişlerdir.
9. Sürüş tecrübesi 1500-200 km olur olmaz hemen yol eğitimi almak lazım. Yoksa doğru bildiğini, doğru yaptığını zanneden tecrübeli eğitimsiz bir sürücünün sürüş alışkanlıklarını değiştirmesi inanılmaz zor.
10. Yol eğitimi almak lazım.
Reklamlar
-
Başından sonuna kadar izledim gayet eğitici bir video olmuş teorik olarak
-
Hocam ben 10 senedir motosiklet kullanıyorum, ortalama 300.000km civarı tecrübem var. Yazının sonunda 1500-2000kmden sonra eğitim alınması gerektiğini, alışkanlıkların değiştirilemeyeceğini yazmışsınız, hiç kazam olmadı çok şükür. bunu kendime hakim olmaya borçluyum. Eğitim gerekli ama vakit ayırıp hiç düşünmedim. yol eğitimi önerir misiniz?
-
uzay gemisi adlı üyeden alıntı
...yol eğitimi önerir misiniz?
Tabii ki öneririm hocam. Antalya'da Zekeriya Ertuğrul var. ART Motoakademi eğitmeni. Eşim kendisinden eğitim aldı. Acayip memnun kaldı. Ben de teori sunumlarına katıldım, kapalı alan eğitimlerini izledim, genç yaşına rağmen gayet üst düzey ve çok başarılı bir eğitmen.
Hatta forumdan sizin kadar tecrübeli birinin yol eğitimi aldıktan sonra izlenimlerini burada paylaşması da eğitimsiz tecrübeli ama gelişime açık sürücüler için bir hayli yol gösterici olacak diye düşünüyorum. Bu kadar tecrübem var yol eğitimi olmasa da olur gibi düşüncelerin azalmasında yardımcı olur. Eğitim sonrasında bize izlenimlerinizi aktarırken alışkanlıkların zor değişmesi konusunu da siz daha güzel değerlendirebilirsiniz. Keşke bu yolun başlarında sistemli sürüş ile tanışmış olsaydım diyecek misiniz yoksa aslında gerek yokmuş mu diyeceksiniz? Ben ilki gibi olacağını tahmin ediyorum, örnekleri var. Ama forum içinden birinin canlı örneği olması ve anlatması çok daha etkileyici olacaktır.
-
"5.Boğaç Hoca, tekerci çocukların geyiğine çok iyi tahammül etmiş. Ben ne para için ne de video çekimi için bu muhabbeti çekemezdim. "
Aynen katılıyorum
Grup halinde değil de interkomla sürekli irtibat halinde ve hocadan anlık geri dönüşlü, bire bir ders almak en mantıklısı sanırım.
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)