yağmurda motosiklet kullanırken nelere dikkat edilmeli
Reklamlar
-
ahh ahh yağmurda motosiklet kullanmak kadar huzurlu birşey olabilir mi?
Bekarken yağmur yağdığı an motoruma atlayıp donuma kadar ıslanana kadar gezerdim.hızını % 50 düşüreceskin.Sakin kullanacaksın su birikintisine diğer araçlara çok çok dikkat edeceksin.Antalya'nın yağmurunu bilen bilir.o delice yağan yağmurda akşam saat 21:00 gibi tam hatırlamıyorum seneler geçti.serik'e yaklaşık 80 km yol gittim cahil cesareti işte.geçen hafta antalyadan yeşilova salda gölü,dönüşte burdur üzerinden antalyaya dönerken çeltikçi ve bucakta o kadar hiddetli yağıyordu ki.altımdaki 180 beygirlik makine 15 beygirlik bir commutere dönüverdi.Yağmurda hazırlıklı olmadığım için hemen bucaktaki opette durup beklemeye başladım.1 saat kadar çay makinesinin yanında oturup çay içip yağmuru izlemeye başladım.azalır gibi oldu ve tamam şimdi gidebiirim derken petrolden çıktığım an önceki gibi hiddetli yağmaya başladı,sanki çıkmamı bekliyor gibiydi.300 mt ötedeki petroldede yarım saat kadar bekleyişten sonra ağır ağır evime geldim.
Buda böyle bir anımdır.
Reklamlar
-
Vallahi ben yağmur yağarken ki ilk tecrübemde çok eğlenmiştim.
1-) Lastiklerim IRC , ıslak zeminde tutmuyor :D
2-) Ani frenlerden kaçındım
3-) Özellikle arka freni daha fazla kullandım.
4-) Ani gaz açmalardan kaçındım
5-) Motoru fazla yatırmaktan kaçındım
6-) He birde anayolda 60km/h ı geçmekten kaçındım...
Anayol da arka teker virajlarda hafif hafif atar gibi olsa da düşmedim. Yağmur da sürmek aşırı zevkliydi...
Edit: Kot pantolonla sürüyordum , belden aşşağısı sırılsıklam olmuştu...
-
geçen sene motoru bayiden aldım, eve dönüyorum. hafif yağmur çiseliyordu. virajlı bir yolda aşağı doğru seyrederken tam dönüşte arka frene dokunmamla kilitlenmesi bir oldu. uçuruma doğru sürükleniyordum. bir yandan da içimden "Allahım ben bu motoru yeni aldım, bak şimdi olmaz, hadi ama allahım lütfen şimdi olmasın çünkü" diye feryat ediyorum.
tam uçurumun dibinde kıl payı durabildim.
çok derin bir nefes aldım, yoluma devam ettim.
-
zorunda değilsen yağmurda kullanma.tabi bu tecrübeyi yaşamanda lazım çok gerekli bir deneyim.buzda sürüyormuş gibi düşün ani frende kayarsın gazı çok açarsan yanlarsın ani sağ sol yaparsan savrulabilirsin gibi.ama gerçekten zorunda değilsen kullanma kim ne derse desin 2 teker yağmurda kullanılmaz.su tutmayan pistte bilmem kaç hamurlu özel lastiklerle milyonluk motorlarla binlerce saatlik deneyimi olan yarış pilotları saçma sapan düşüyorsa senin bu yollarda su gölünden tek parça çıkma ihtimalini hesapla.çok zevklidir yağmurda sürmesi ama kar yağınca sabah buzlu karlı yollarda araba sürermisin cevabın evet ise iyi sürüşler.bu arada kendi görüşüm büyük tekerli scooter sürmek xmax nmax bende sym sympony 16' vardı gerçekten çok kullanışlı oluyor jet ski gibi suyu yarar ilerliyor sadece montun ıslanıyor.
-
12 senedir kullanan biri olarak herhalde acemiye tavsiye diyebilirim
-çok tekrarlanmış ben de tekrarlayım, lastikler önemli, kıymetli yada belalı lastiği yağmurda anlıyorsun
-kesinlikle yağmur yeni başlıyorsa bekle kenarda, mümkünse köprü altı gibi yağmurdan ıslanmayacağın yerler öncelik, varsa yağmurluk her yerde durabilirsin tabi görünür olmak şartıyla
-sürüşte, yol çizgilerinden, su birikintilerinden uzak dur
-çok keskin dönüşlerde riske girme, kendini kesinlikle kasma ama ayakları aç gerekirse emekleyerek dön ve çizgilerden yine uzak dur
-çamurdan ve her türlü hava koşulunda mıcırdan uzak dur
-araçların arkasında durma, arabaların kaldırdığı buhar gibi çiseltiden önünü göremeyebilirsin uzak dur
-ön veya arka farketmez ani frenlemelerden kaçın, dönüşlerde yegane arka fren kullan, tabi hafif sıkarak, gazı da naif bir şekilde açıp kapatarak kullan, düz yolda da aynı
-hiç stres yapma mümkünse ıslak bile olsa keyif al, ıslanıyorsan mutlaka telefon cüzdan gibi önemli eşyaları önceden kuru kalacak bir yere sakla, sele altı gibi.
-kesinlikle göletin içine girme ya da girmek zorundaysan hızlı girmemeye ve kesinlikle fren yapmamaya çalış, gölet gibi sular kaydırak etkisi yapar.
-vizörünü kapalı ve temiz tutmaya odaklan, mazallah sinüzit bile olabilirsin.
-sadece yoluna odaklan, full konsantre, müzik falan dinleme, yağmurda algıların açık olmalı
-farların kapalıysa yak, yağmur şiddetliyse dörtlüler varsa da aç.sağanakta kullanmamaya özen göster tabi mecbursan yukarıdaki yazdıklarım belli.
yağmurda kullanmak keyiflidir ama hatayı affetmez, hele kar buz'da kesinlikle kullanmamanı tavsiye ederim, hiç akıl işi değildir, her denememde pişman etti ve sonuncusunda da motoru yatırdım boşa kaza yaptım. umarım yağmurda güzel deneyimler yaşarsın ve kendine dikkat edersin, her koşulda, sıcakta soğukta ekipmanı söylemiyorum giymek gerekiyor.
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)