Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
4. sayfa BirinciBirinci ... 234

Ani frende debriyaj sıkmayı boşverin!!

REKLAM ALANI
    -Black- - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Suzuki DL650 2014
    Alıntı Okan Sinan Ocan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Arkadaşlar,

Havanda su dövüyorsunuz...

Soru ne ???

Debriyaj çekilir mi , çekilmez mi ?

Cevap

Önceliğiniz kısa mesafede durmak ise debriyaj çekilir. Düz çizgide yapılan frenlemelerde en kısa fren mesafesi bu şekilde elde edilir. Bu husus Hondanın eğitim kitapçığında da belirtilir ve kabul edilir.

Ancak;

Uzak doğu ekolünde motorun düz sürüşü nadir bir durum olup motor çoğunlukla yatık ve dönüş halindedir.

Bu durumda Japon ekolü arka tekerleğin dönüşü ile elde ettikleri jiroskopik dengeyi kaybetmemek için arka tekerleğin durmasını istemez. Arka tekerleğin kilitlenme riskini en aza indirmenin yolu makina ile olan irtibatını kopartmayarak (debriyajı çekmeyerek) dönüşe devam etmesini sağlamaktır.

Bu yöntem kıvrak kullanımda duruş mesafesinden küçük bir ödün vermekle beraber (%5 den fazla değil) motorun dengesini korumasında büyük fayda sağlar.

Her iki yöntemi yerli yerinde kullanmayı başarabilen sürücü en gelişmiş sürücüdür.

Klavye başında takım tutar gibi çekelim - çekmeyelim kavgası yapanlar ise boşa zaman kaybetmektedirler.

Sevgilerimle
    Çekilir mi çekilmez mi 'den ziyade,

çekilmesi durumunda motor ve lastiklerin tepkisi nedir, hıza etkisi nasıl olur şeklinde bir sohbete dönmüştü aslında.

Açıklama için teşekkürler.
    Sentis ad medullis!
    Dengeliyorum.com
    youtube.com/we2strom

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax

Motosikleti
    Tracer700
    Konu farkli yønlere gidiyor 200-250 km re hizla gittigimizi farzedelim ani fren yapmamiz gerekiyor gazi keser kesmez debriyaji cektigimizi dusunun nasil duracaksiniz.Denemesi basit debriyaji cekipte deneyin birde debriyaji ellemeden deneyin kendiniz gørun.Suna katilirim 100 km re gibi hizlarda gidersiniz gazi kestiginiz anda 80 km re hiza inersiniz debriyaji sikarak sadece frenle durabilirsiniz ama yuksek hizlarda dediklerinize katilmam.

Alıntı Pcxbear adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    scooter alın

Yamaha ve Honda şu cup modellerinin güzelini yapsa. Mesela scooter gibi tam otomatik, 100 lük 125 lik ve 150 lik seçeneklerle. Ön arka disk fren. Enjeksiyonlu ve mümkünse su soğutmalı. Tadından yenmez yahu. Ne öyle vitesmiş debriyajmış

MotoRR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    -YOK-
    http://www.motosiklet.net/forum/motosiklet-videolari/157510-ongoru-ve-cruiser-ile-panik-fren-video.html

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:54 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:53 ----------

Arkadaş belli etmiş ne kadar tecrübeli olduğunu

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:55 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:54 ----------

Fizikle falan alakası olmayan adam gelmiş burada laf yapıor neymiş tecrübeymiş ulan 1.5 tonluk arabayı senden daha iyi durdurum.

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:57 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:55 ----------

Hem de tecrübe demişken motor ile tecrübem olmadığı debriyajlı bi alet sürmediğim anlamına gelmez.

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:58 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:57 ----------

Konu biraz yanlış anlaşılmış benim demek istediğim çoğu videoyu izleyip gördüm adamlar frene basmadan debriyaja basmaya çalışıyor sonuç 1 2 sn kaybediyorsun ve boom!!!

..YaNKee.. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    CBR 650F
    Alıntı killingroad adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Fizik kanunları biz tehlikeye girmeden konuşabilelim diye varlar hocam.
    Ani yavaşlamamı nasıl engeller peki? Bunu anlamak istiyorum ben. Kompresyonda ne olduğu konusunda hem fikir olmamıza sevindim, kompresyon sırasında motor lastiği çevirmiyor artık, lastik motoru çeviriyor. Benim öne yığılmama neden engel teşkil ediyor bu durum? Devir birden kesilmiyor da, motorun çevirdiği devir benim lastiğimi döndürmüyor ki?
    Pistonların mı enerjisi daha fazla, lastiğin mi? Bunun deneyi çok daha basit.
    Boştayken 10000rpm'e çıkarıp gazı keselim, 2 saniyede rölantiye iniyor, söndü bitti enerjisi, daha kranka zincire falan kaybetmeden.
    Peki 80kmh'ye çıkarıp tekeri serbest bırakalım? ooh dön baba döner. =) Tekerin enerjisi motordan kat be kat yüksekte.. Yani motorun tekerin dönmesine bir katkısı yok kompresyon sırasında, tam tersine, tekerin enerjisinden çalarak kendi de dönüyor ve vakumda kaldığı için bunu sömüre sömüre tekeri durduracak noktaya getiriyor - ta ki otomatik ateşleme motora benzin verene kadar. bu "full stop" noktasında debriyajı tartışan yoktur sanırım :D

Yanlış anlaşılmıyorum umarım, çözemediğim bir şey olsun ikna olayım çabası da var yazdıklarımda. Ama henüz bişey bulamadım =)
    ben fizik ile ilgili ders görmedim açıkcası, terimlerle açıklayamam onun için ama yukarıda eğitim veren kişilerin yazdıklarına katılıyorum. bunun fizik ile ilgili kısmını araştırmışlar hesaplamışlar sanırım.. benimde savunduğum duruş şeklini söylemişler anladığım kadarıyla.. ve şöyle anlatmaya çalışayım siz fizik ile alakasını kurun o zaman ne diyim ani frende debriyaja basmadan frenleme yapıldığında motor yavaşlıyor, tam bu sırada bile debriyaja bastığınızda birden dahada yavaşladığını göreceksiniz.. yani sonradan debriyaja bassanız bile dahada yavaşlıyorsunuz.. bakın bu panic anında yapılınca en kısa duruşu sağlar diyorum.. yukarıdaki diğer örneklemeleri yapanlar içinde diyorum ki herkesin kendi tercihi ben bunu savunuyorum şimdi bunun fizik ile alakasını terimsel olarak açıklayacak eğitimli biri varsa arkadaşa neden böyle olduğunu açıklasın

yada bunu bizden beklemeyin siz araştırın bu kadar eğitimci neden debriyaja basarak durmak gerek diyor sanırım bunun bir açıklayıcısı vardır internette..

---------- Mesajlar birleştirildi - 23:20 ---------- bir önceki mesaj zamanı 23:15 ----------

Alıntı MotoRR adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    http://www.motosiklet.net/forum/motosiklet-videolari/157510-ongoru-ve-cruiser-ile-panik-fren-video.html

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:54 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:53 ----------

Arkadaş belli etmiş ne kadar tecrübeli olduğunu

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:55 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:54 ----------

Fizikle falan alakası olmayan adam gelmiş burada laf yapıor neymiş tecrübeymiş ulan 1.5 tonluk arabayı senden daha iyi durdurum.

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:57 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:55 ----------

Hem de tecrübe demişken motor ile tecrübem olmadığı debriyajlı bi alet sürmediğim anlamına gelmez.

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:58 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:57 ----------

Konu biraz yanlış anlaşılmış benim demek istediğim çoğu videoyu izleyip gördüm adamlar frene basmadan debriyaja basmaya çalışıyor sonuç 1 2 sn kaybediyorsun ve boom!!!
    senin debriyaja basman sanırım 2 saniyeni alıyor.. gözünle debriyajı arasan 2 saniye sürmez ama beyinden parmaklara geç gidiyor uyarıların demekki sende biraz sıkıntı var.. bu başlığı yazarken hangi fizik kurallarıyla yazdığınızı açıklarmısınız? bizde öğrenelim bu kadar motor üreticisinin teorisini nasıl çürüttüğünüzü?

Motosikleti
    RS 660, Tuareg 660
    Alıntı ..YaNKee.. adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    ben fizik ile ilgili ders görmedim açıkcası, terimlerle açıklayamam onun için ama yukarıda eğitim veren kişilerin yazdıklarına katılıyorum. bunun fizik ile ilgili kısmını araştırmışlar hesaplamışlar sanırım.. benimde savunduğum duruş şeklini söylemişler anladığım kadarıyla.. ve şöyle anlatmaya çalışayım siz fizik ile alakasını kurun o zaman ne diyim ani frende debriyaja basmadan frenleme yapıldığında motor yavaşlıyor, tam bu sırada bile debriyaja bastığınızda birden dahada yavaşladığını göreceksiniz.. yani sonradan debriyaja bassanız bile dahada yavaşlıyorsunuz.. bakın bu panic anında yapılınca en kısa duruşu sağlar diyorum.. yukarıdaki diğer örneklemeleri yapanlar içinde diyorum ki herkesin kendi tercihi ben bunu savunuyorum şimdi bunun fizik ile alakasını terimsel olarak açıklayacak eğitimli biri varsa arkadaşa neden böyle olduğunu açıklasın

yada bunu bizden beklemeyin siz araştırın bu kadar eğitimci neden debriyaja basarak durmak gerek diyor sanırım bunun bir açıklayıcısı vardır internette..[COLOR="Silver"]
    vallahi yok kusura bakma =) dün bayağı bir araştırdım - hatta şu an bu mesjaın ortasında durdum 20dk boyunca google'da bayağı bir kaynak aradım. reddit'teki buradakine benzer bir tartışma dışında hiç bir yerde debriyajın neden sıkılması gerektiğine dair bir anlatım bulamadım. Ben beceremediysem lütfen bulun iletin. Bir iki yerde bahsinin geçtiğini gördüm, orada da gazı kapatmayı unutmanız durumunda başınızı beladan kurtarır diyor.
    Bu arada Japon ekolünde böyle bir şey yok iddia edildiği üzere, Japon ekolü gazı kapat, ön fren, arka fren, duracağın zaman da debriyaj der. Nasıl genelde yatık oluyorlar orasını hiç anlamadım, neyse.

ben ciddi fren gücü gerektiren bir durumda bu denemeyi trafik içinde yapamam da boş bir an/yol bulursam deneyebilirim.
    lakin benim gözlemlemem de benim söylemimden ibaret olacaktır.

Herkesten özür dilerim, ancak koca konu boyunda debriyaj sıkılmasının avantaj olduğunu söyleyenlerden "bizim ekolde böyle işte, nedenini bilmiyoruz" dışında bir söylem göremedim. Zincir kasılır, motorun hareketli olması bişeye neden olur da şöyle olur falan ufacık bir bilimsel ipucu bekliyorum ama şu ana kadar "Kutsal Kitapta böyle yazıyor" dışında bir söylem yok. Umarım olur da biz de sağlam temeller üzerine bir konuda fikir yürütüp birbirimize faydalı oluruz.

Motosikleti
    CBR250R Repsol/SATILDI
    Alıntı ahmet.58 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bence debriyajlı sıkmak yerine gazı bırakmak daha mantıklı çünkü motor kompresyonu da yavaslamaya çok fayda sağlar
    5. viteste 100 km hızla giderken debriyajsız fren yaptık, hızımız 70-80 km hıza düştü, sizce bu aralıkta motor nasıl bir kompresyon oluşturur?

Motor giderken, siz gazı kapatsanız da volanın dönme hızı sebebi ile, debriyaj sıkılmamışsa, motor bir süre harekete devam etme isteği gösterir. Fren yaptığınızda ise, fren tertibatınız ve lastikleriniz sadece ağırlık ve hız ile değil aynı zamanda motor gücünün bir kısmı ile de başetmeye çalışır, duruş daha geç olur.

Burada fren yapacağınızde devirin ne durumda olduğu önemlidir. Söz gelimi 12 bin devirde kesiciye giren bir motorla, 11 bin devir ile giderken fren yapılacaksa gazı kapatınca motor kompresyonu oluşur, ancak aynı motor ile 5 bin devir ile giderken gazı kapatmak kompresyon falan oluşturmaz.
    Evet Manuş Baba dinliyor, kitap, gazete okuyor ve düşünüyorum...
    Düşünün, düşünmekle ölmüyor insan...

Motosikleti
    RS 660, Tuareg 660
    Alıntı efendy06 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Motor giderken, siz gazı kapatsanız da volanın dönme hızı sebebi ile, debriyaj sıkılmamışsa, motor bir süre harekete devam etme isteği gösterir. Fren yaptığınızda ise, fren tertibatınız ve lastikleriniz sadece ağırlık ve hız ile değil aynı zamanda motor gücünün bir kısmı ile de başetmeye çalışır, duruş daha geç olur.
    .
    Gaz kapalıyken hangi güçten bahsediyoruz?
    Debriyajı sıktığımda motor daha kaç salise o devirde kalabiliyor, zart diye rolantiye iniyor. Nereden geliyor bu güç?

5000rpm'de önce gazı kapatın, sonra debriyajı sıkarak deneyin. Bakın motosiklet nasıl davranıyor.

Arkadaşlar,
    benzin iletilmeyen enjeksiyonlu bir içten yanmalı motor güç falan üretmez.
    Sİlindirlerin yukarı inip çıkmasını sağlayan şey lastikteki potansiyel enerjidir..

matrax33 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    ktm 400 sxc
    Ben her ikisi de diyerek ankete katılıyorum. Ön evrede yavaşlamak için motor freni yararlı olabilirken, belli bi yavaşlamadan sonra motor itmeye aynı zamanda devam eder.

Ustalık ikisinin zamanlamasını ayarlayabilmek. Ve hepsini kısa sürede yapmak. Ancak çok ani durumlarda debriyajı sıkmayı doğru bulmuyorum.

mete_han - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Melmeket Uşak/Manisa.2020 NC 750 X DCT/2015 CBF150
    konuyla alakalımı bilemiyorum ama 2012 de cbf 150 makinamı satarken 92.000 km deydi..debriyaj balatalarını değiştirelim dedi sattığım kişi bi baktık balatalar ilk günkü gibi gerek yok dedi ustam ..yani ebriyajı az kullanmak doğrumudur yanlışmıdır ustalıkmıdır acemilikmidir bilemiyorum ...

ama fazerci bi argadaşım vardı ...o mesela elini gazdan çektiği gibi hep basılı tutardı...ulan sana debriyaj balatası dayanmaz derdim..kim doğru kim yanlış onu Okan Sinan Hoca bilir..o kısa mesafede ise debriyaja basılır demiş..

ben durmaya çok yakın zamanlarda debriyaja basıyorum..aslında bu alışkanlıklarla alakalı..debriyaj balatası kimn umrunda o da ayrı konu..benim için gereksiz..kompresyona ve frene güveniyorum..sadece vites attığımda ve durmaya en yakın olduğum an basarım..

kendime bunun profesyonelce ve ustaca olduğuna inandırdım..kendi doğrum diyeyim...
    MotoRR bunu beğendi.

MotoRR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    -YOK-
    Alıntı ..YaNKee.. adlı üyeden alıntı Mesajı göster

yada bunu bizden beklemeyin siz araştırın bu kadar eğitimci neden debriyaja basarak durmak gerek diyor sanırım bunun bir açıklayıcısı vardır internette..

---------- Mesajlar birleştirildi - 23:20 ---------- bir önceki mesaj zamanı 23:15 ----------

senin debriyaja basman sanırım 2 saniyeni alıyor.. gözünle debriyajı arasan 2 saniye sürmez ama beyinden parmaklara geç gidiyor uyarıların demekki sende biraz sıkıntı var.. bu başlığı yazarken hangi fizik kurallarıyla yazdığınızı açıklarmısınız? bizde öğrenelim bu kadar motor üreticisinin teorisini nasıl çürüttüğünüzü?
    İzlediğim videolar da dedim dikkatli okursanız anlayacaksınız.

Motosikleti
    CBR250R Repsol/SATILDI
    Alıntı killingroad adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Gaz kapalıyken hangi güçten bahsediyoruz?
    Debriyajı sıktığımda motor daha kaç salise o devirde kalabiliyor, zart diye rolantiye iniyor. Nereden geliyor bu güç?

5000rpm'de önce gazı kapatın, sonra debriyajı sıkarak deneyin. Bakın motosiklet nasıl davranıyor.

Arkadaşlar,
    benzin iletilmeyen enjeksiyonlu bir içten yanmalı motor güç falan üretmez.
    Sİlindirlerin yukarı inip çıkmasını sağlayan şey lastikteki potansiyel enerjidir..
    Hocam basit fizik ile, volanın dönme gücünden bahsettiğim açık. Enjeksiyonlu motorların bir çoğu alt devirlerde gaz açılmadığında kompresyona girmeyip taşıtı yavaşlatmamak, böylece yakıt harcanmadan kat edilen yolu artırarak yakıt tasarrufu sağlayarak euro emisyon standartlarına uymak vb. saçma sebepler ile, artık o 2000 model 4 silindirliler gibi gazı kapattığınızda motorun ön amortisörleri kapanmıyor.
    Evet Manuş Baba dinliyor, kitap, gazete okuyor ve düşünüyorum...
    Düşünün, düşünmekle ölmüyor insan...

4. sayfa BirinciBirinci ... 234

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)