"E sınıfı ehliyet , src belgeleri , psikoteknik belgesi sahibi bi kardeşinizim yaklaşık 10 yıldır her gün trafikteyim"
Buradan gelen tecrübeniz çok işe yaramayacak. O konuda zihnen hazırlıklı olun. Ben araba sürmeyi de bilmiyormuşum diyebileceğiniz eğitimler var (ileri sürüş yol eğitimleri). Bu yol eğitimlerinde verilen becerilerin sadece trafik tecrübesiyle edinilebileceğine veya motor üstünde km geçirmekle edinileceğine inanan çok sürücü var. Öyle düşünmeyin.
"Çocukluğumdan beri süregelen motosiklet aşkım son 1 yılda tavan yapmış durumda ve artık daha fazla dayanamayıp a2 sürücü belgesi almak için kursa yazıldım. Bununlada kalmayıp bu sabah 2011 model 43 binde bir ybr 125 esd ye kapora verdim"
Anlaşılan iş amaçlı veya zorunluluktan değil keyif için bineceksiniz. Yani hobi motorcusu olacaksınız. 125 cc motorlarla keyif için yapılan şehir dışı virajlı dağ yolları çok keyifli olmayabiliyor. ANkara - Kızılcahamam veya Ankara - Beypazarı yolu gibi bölünmüş yollarda, trafiğin hızlı aktığı kesimlerde 125 cc önemli bir güvenlik tehdidi haline gelebiliyor. Tenha yollarda ve şehir içinde trafiğin yoğun akıcı olmadığı yerlerde pratik etmek akıllıca olabilir.
"Evimin tam karşısında kapalı pazar yerinde ufak ufak çalışmak istiyorum , zirâ Ankara da motor kullanmayı bilmiyorsanız sürücü kursları sizi kayıt bile etmek istemiyor."
Motosiklet sürüşü hem hakimiyet becerileri bakımından hem de yol eğitiminde anlatılan beceriler bakımından kendi kendine pratik yaparak öğrenilebilecek bir şey değil. Çünkü çözümler sezgisel değil. Önce eğitim, ardından gelen bilinçli pratiklerle gelen tecrübe sizi daha iyi bi rsürücü yapar. Motto Akademi ve Alpha Motosiklet Akademisi var. Ehliyet kursu olarak A2MTSK da vardı aslında. Hem ehliyet hem başlangıç eğitimi hem de ileri sürüş eğitimi imkanları var.
"1 . A2 ehliyet yerine direk A sınıfı ehliyete yazılmalımıyım ?"
Evet mantıklı. Ehliyet zaten aslında bir bürokratik gereklilikten, para ve evrak tamamlamaktan ibaret bir iş. Yaş da tutuyorken A alıp geçmek mantıklı olabilir.
"önümüzdeki 2 sene için motor değiştirmeyi düşün(e)miyorum"
Hobi motorcusu olunca insanlar kredi çekip daha büyük motor almak eğiliminde olabiliyor. İkinci bir kredi çekmeye zihnen hazırlanmaya başlayın.
"hayalimdeki 2. motor Mt25"
Hayalinizdeki motorda ABS olsun. Bir ileri sürüş hakimiyet eğitiminde (2000 km tecrübe sonrası alınan eğitimler) fren pratiği esnasında acil durum freni yapmaktaki farkları gözünüzle gördüğünüzde ABS'siz motosikletin aslında ne kadar büyük bir risk olduğunu fark ediyorsunuz. Üstelik kapalı alanda ne zaman fren yapılacağı biliniyorken bile etkili fren yapmaya çalışırken frenin kilitlenmesine engel olmak büyük bir ustalık gerektirirken hiç beklemediğimiz bir anda acil durum freni yapmaya çalışırken adrenalin tavan yapmışken kilitlenmeye engel olmak çok zor iş. Kötü zemin koşullarında beklenmedik bir durum oluşursa zaten iyice artık biz ölümlülerin beceremeyeceği bir hal alabilir.
"2. 187 boy 86 kg ufak sayılmayacak bir cüssedeyim , Naked motorlar hoşuma gidiyor ancak boyuma orantılı mı ? yoksa farklı tarzlara mı bakmalıyım ?"
İstediğini motoru sürersiniz çok fark etmez. Etraftaki insanların ne diyeceğini önemsemediğiniz sürece dert edilecek bir hal değil.
"3. Ankara içinde sürüş eğitimi alabileceğim kurum , kuruluş veya şahıs var mıdır ?"
Alpha Motosiklet Akademisi ve
Motto Akademi.
Şuradaki kişisel blogumdaki ekipman, temel eğitim ve ileri sürüş eğitimi başlıkları altındaki yazılar aklınızda olmayan başka bazı sorulara cevap bulmakta faydalı olabilir.