Kask Kameralarımız Delil Oluşturur Mu?
Reklamlar
-
04 Ağustos 2017, 20:49
İnternette araştırma yaptım fakat net bir bilgi bulamadım. Güvenlik kameraları ve boşanma davalarındakiler hariç hiç bir kayıt mahkemede kabul edilemez ve suç teşkil eder deniliyor. Kaza durumunda bu kameraların nasıl faydası dokunuyor bize? Polis, kaydı izleyip ona göre mi tutanak tutuyor? Bir de adamın teki (sürücü veya yaya) gelip şahsımıza zarar verici harekette bulunsa mahkemede bu kaydı delil olarak kullanabilir miyiz?
Reklamlar
-
04 Ağustos 2017, 22:28
boşuna takıyoz bunları, youtube'a koymaktan başka işe yaramıyor polis banane diyor mahkeme yetersiz yer yok diyor bunlar hep yaşanmış hikayeler
-
04 Ağustos 2017, 22:44
o delil kabul edilmeyenler gizli çekimler.
-
04 Ağustos 2017, 22:47
-
04 Ağustos 2017, 23:17
Yanlis bilgilendirme yapmayalim. Hukuki durumlarda kask kamerasinin gozardi edilebilecegi gercegi var evet. Ama salliyorum kaskonuz var ve kaza yaptiniz. Durumunuz da saibeli (motosiklet kazalarinda durumunuz hep saibelidir zaten kasko tarafinda). Iste kask kamerasindaki goruntuleriniz o zaman ise yarar.
Devlet sallamazsa bile sirketler sallar. Korkmayin sigorta sirketlerinin alayi OC degil, buyuk olanlar sezarin hakki sezara seklinde calisir.
Kameranizi acik tutun her zaman.
-
04 Ağustos 2017, 23:23
Bence de hiç olmamasından iyidir. Sağlam bir avukat ile ile yarayabilir. Ama yaramaya da bilir ki yine de hiç olmamasından iyidir.
En basitinden adam haksız ve size vurdu kaçtı, plakayı, aracı, kişiyi tanımlayabilirsiniz.
Ya da adam anlayışsız ve hem suçlu hem güçlü cinsinden bir adam. Haksız oldugu halde sizi saf bulup suçu size yıkmaya çalışabilir. Görüntü kaydı karşısında size yaklaşımı değişebilir, tutanakları ve olayı oldugu gibi anlatmak ve raporlamak konusunda daha istekli olabilir.
-
04 Ağustos 2017, 23:25
Millet ayna kırıp youtube'a video koymak için aldı heralde kameraları Yok mu hiç kaza yapan ve kamerayı kullanarak çözüme kavuşturan veya kavuşturamayan?
-
05 Ağustos 2017, 01:29
O kameralar işe yaramıyorsa mobeseler niye var hacı diye sorasım var.
Savcılıklar artık eskisi gibi şu delil sayılır bu sayılmaz demiyor.Her türlü bakıyorlar.
Sadece özel hayatın gizliliğini ihlal eden gizli çekim görüntü veya ses kayıtlarını mahkeme asıl delil olarak kabul etmiyor ama savcı iddianamede bunları belirtiyor ve göz ardı edilmiyor.
Yani kask kameranız takılıyken 30km hızla giderken bi eleman önünüze aniden atlasa birinci ve asıl deliliniz kask kameranızdır.
Geçen arabayla hastaneye yetişmeye çalışırken önümdeki beyaz dobloya selektör çakıp kornaya bastım.Aracını önümü keser biçimde yanlamasına koyup arabadan 4 sivil kişi indi.Ellerinde telsizleriyle cama vurup "İn aşşaaha leayn" gibi şeyler söylediler.Kimlik gösterdiler.Polislermiş.Bende camı yarı aşağı indirip araç kamerasını bunun yüzüne doğrulttum ve " Hürriyetten yoksun bırakılıyorum.Derdini savcı beye anlatırsın artık.Çabuk önümden çekil" dedim.Yanıma gelen arkadaş "kusura bakma,yanlış araç " diyip diğerlerine "yürü yürü,gerek yok" diyerekten araçlarına koşarak bindiler.
Demem o ki kamera şu an bizim hayat sigortamız.Aracımdaki bozuldu.En yakın zamanda aracıma ve motoruma alacağım.Hepsi burada dan almıştım.Bayağı ucuz ve iş görürdü.
Kameranız hep açık,gözünüz hep yolda olsun a dostlar.
-
05 Ağustos 2017, 02:05
Bana kalırsa bu suç bile sayılabilir. Yani sonuçta karşı tarafın rızası ve izni dışında alınan bir görüntü-ses kaydı bırakın delil olmayı özel hayatin gizliliğini ihlal olarak kabul edilip,bu yüzden dava bile açılabilir.Eğer delil niteliğinde bir kayıt elde etmek istiyorsan bence direk motosiklet iskeleti üzerine monte ederek kullanabilirsin.
-
05 Ağustos 2017, 02:12
Dark-ghost adlı üyeden alıntı
Bana kalırsa bu suç bile sayılabilir. Yani sonuçta karşı tarafın rızası ve izni dışında alınan bir görüntü-ses kaydı bırakın delil olmayı özel hayatin gizliliğini ihlal olarak kabul edilip,bu yüzden dava bile açılabilir.Eğer delil niteliğinde bir kayıt elde etmek istiyorsan bence direk motosiklet iskeleti üzerine monte ederek kullanabilirsin.
Güvenlik kameraları da o zaman kanıt olarak gösterilmesin.Sen montunun düğmesini kamera olarak kullanmıyorsun ki kaskında koskocaman kamerayı gösteriyorsun.
-
05 Ağustos 2017, 02:48
RoofRoof adlı üyeden alıntı
Güvenlik kameraları da o zaman kanıt olarak gösterilmesin.Sen montunun düğmesini kamera olarak kullanmıyorsun ki kaskında koskocaman kamerayı gösteriyorsun.
Kanundaki yaptırımlar biraz farklı olabiliyor.Mesela görüntü ve ses kayıtlarını içeren kasetlerin, hukuka uygun delil olup olmadığı incelenirken;
Kaydın gizlice yapılıp yapılmadığı,
Görüntü ve ses kaydının yetkilendirilmiş kamu görevlilerince temin edilip edilmediği,
Ses ve görüntü kaydının yapıldığı mekanın/ortamın kamusal alan olup olmadığı,
Ses ve görüntüsü kaydedilen faaliyetin kamuya açık olup olmadığı dikkate alınması gerektiğine vurgu yapmaktadır.
Yani hukuki boyut biraz değişik. Ama yanlış bilmiyorsan eğer, bir kişi kaydettiği görüntünün içinde kendisi de varsa ve bu görüntü, umuma açık bir alanda kaydediliyor ise hukuki bir engeli yok,yani delil olarak kabul edilebilir.Ama yine söylüyorum hukuki boyut biraz farklı en iyisi bir hukuçunun bilgilendirmesi olacaktır...
-
05 Ağustos 2017, 08:58
Kim soyluyor delil segil diye kamera acil delildir ancak
-
05 Ağustos 2017, 09:41
Araba ile giderken cadde üzerinde bir kamyon geri vitese takıp hızla bana çarptı ve kaputun üstüne çıktı.
Geri Geri çarpma & Arkadan Çarpma arasında ki ayrımı kolay ve hızlıca yapabilmek adına Sigortanın ilk sorusu araç içi kamera var mı ? şeklinde oldu. Buna göre Kask kamerası da elbet hak arama yönünden bir işe yarıyor olacaktır.
-
05 Ağustos 2017, 14:11
Sigorta şirketleri kamera görüntülerini önemsiyor, soruyor varsa dikkate alıyor.
Zaten sigorta şirketleri kaza sonrası çekilen fotoğrafları da ciddiye alıyor.
Ama diyelim ölümlü bir kaza oldu, mahkemede vs işe yarar mı bilinmez.
İki temel sorun var,
1. Kamera geniş açı da de olsa belli bir açıdan gösteriyor. Ters açıları göremiyorsunuz.
2. Tarih saat bilgisi de dahil olmak üzere üzerinde oynanması mümkün. KAzadan hemen sonra polisin tutanakla teslim alması halinde işe yarayabilir.
Sonuçta zararı olmaz, faydası olabilir.
Ama lütfen çektiğiniz amatör görüntüleri düzenlemeden youtube'a koyup kanal açmayın.
Kanal açıyorsanız ilk defa kendi motorunuzu inceleme videosu çekmeyin.
Kimseye kafamda kamera var diye efelenmeyin, efelenme videolarını youtube'a koymayın.
"Adam hayvan gibi şeridime girdi", "sinyal vermedi" temalı videolar yüklemeyin.
Bunlar haber değeri - izlenme değeri taşımıyor.
Hamdım, piştim, hala hamım.
-
05 Ağustos 2017, 14:21
Valla kameram açıkken 2 defa kaza yaptım, ikisindede karsi taraf direkt sucu kabul edip masrafımı karşıladı, ne kameraya ne tutanağa ihtiyaç kalmadı.
Ha kamera kullanmakta ki asıl amacım, özellikle arazi sürüslerini kayıt altına alıp eşle dostla izleyip güzel hatıra biriktirmek, maksat muhabbet olsun...
Doğruya doğru kimse kimseyi traşlamasın şimdi.
-
05 Ağustos 2017, 14:26
Kızıl pars adlı üyeden alıntı
Ama lütfen çektiğiniz amatör görüntüleri düzenlemeden youtube'a koyup kanal açmayın.
Kanal açıyorsanız ilk defa kendi motorunuzu inceleme videosu çekmeyin.
Kimseye kafamda kamera var diye efelenmeyin, efelenme videolarını youtube'a koymayın.
"Adam hayvan gibi şeridime girdi", "sinyal vermedi" temalı videolar yüklemeyin.
Bunlar haber değeri - izlenme değeri taşımıyor.
Altına imzamı atarım. Bunun gibi tipler yüzünden karakterimiz kirletiliyor. Kameralar çıkmadan önce kimsenin trafikte kime nasıl dayılandığını duymazdık. Şimdi herkes eşkıya oldu Neyse bu konu dışı. Hala bir kazazede veya avukat çıkıp bir şey yazmamış ama anlaşılan bu kameralar kaza anında bir şekilde delil oluşturuyor.
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)