geçenlerde yine böyle bir konu yüzünden mevzu çıktı
yağ konusu idi o.
ben 250 cc cruser/chopper bir motor kullanıyorum. 20 yaşında motorum. o yüzden benim motorumun gereksinimleri, ve aynı zamanda benim motoruma davranışım sizden farklı. bu konuda bir sürü şey söyleyen var.
mesela mazot o ringli zinciri bozar diyen çok. bozmaz diyen çok. hatta bir video paylaştı geçenlerde arkadaş o ringleri wd-40 ta benzinde mazotta bekletmiş arkadaşlar. yapısal bozulma gözükmüyor. ama bunlar 3-5 günlük kullanımda değil 20-30k km kullanımlardan sonra ortaya çıkar bence.
benim o ringli zincirimde de sıkışma olmuştu. uğraştım açtım ama içime sinmedi. ben de zincirin bağlantı baklasını aldım gittim sanayide 2 metre o ringsiz olandan aldım
getirdim kestim bakla sayısı kadar taktım. ha ben deneme amaçlı yaptım bunu. 5 aydır sorunsuz kullanıyorum çok şükür bir sıkıntı yok.
ama işte bunların hepsi tarz işi. ben motorun her şeyini kendim yapıyorum. o yüzden de farklı şeyler denemekten çekinmiyorum. ama siz söylediğiniz gibi bakımlarını serviste yapan, sıkıntısı olmasın ben binip gideyim sürmek benim keyfim tamir etmek değil kullanıcısı olduğunuz için siz işin kitabına göre davransanız daha iyi olur (mental olarak yoksa fiziki olarak pek bi değişiklik olmaz zinciri gazyağı yerine mazotla temizleseniz)
13k km de dişli değişir mi sizin kullanımınızla böyle bir değişime ihtiyaç olacağını düşünmüyorum.
zinciri çok kafanıza takmayın. çok açıkta bir hareketli parça, bişey girmiştir, taş gelmiştir, bişey sıkışmıştır, üretim hatası vardır, ercüment dostumun dediği gibi aşırı ilgiden bile bozulmuş olabilir yani her şey olabilir bilemezsiniz.
ne yapmalıyım sorusuna benim yapacağım şu olurdu;
zinciri mazota yatırır, ince kıllı boya fırcası ile tertemiz temizlerdim.
sonra motor yağ değişiminde çıkardığım yağ ile güzelce her baklasını ayrı ayrı elimle kontrol ederek bolca yağlardım. sonra yağın fazlalığını alıp motora takar devam ederdim.
size bu inandırıcı yapıcı gelmeyen şeyler yıllardır yapılan şeyler. her arabada, her motorda, her mekanik makinada yapılan yüzyılların geleneği. eğer yanlış olsa bu zamana kadar birileri "ya yapma kardeş bu yanlış şöyle yapılması gerek" derdi.
oldies but goldies diye bir söz var
çok fazla yeni teknoloji sevmiyorum ben
eski (çöp olmadıkça) iyidir.
kolay gelsin.