capozzz adlı üyeden alıntı
Burada bu herifi savunanlar videoyu tekrar tekrar izlesin. (kendi iyilikleri için, böyle bir pozisyona düşmemek için izlesin) Sonra da bu herifin diğer videolarına baksınlar, bunun nasıl bir manyak olduğunu iyice görsünler. Durmuş taksiden inen yolcu sağ kapısını açarken araya girip kapıya çarpışını, sonra da kadın yolcuya benim masrafımı öde diye çemkirmesini görsünler.
Sırf karşısında motor gördüğü için cart diye üzerine kırdığı iddia ediliyor, alakası yok. Videonun başından beri transpoter tüm şerit değiştirmelerini çok soft yaptı. Burada sen motorsun, karşındakini okuyacaksın. Adam trafikte kalmak istemiyor, sinyal kullanmıyor, ama geçiş hareketlerini yumuşak şekilde yapıyor, ayrıca motorculara karşı bir aksi durumu da yok. Videonun başında kardeş kardeş gidiyorlardı işte. Adamın sürüş profili bu ve sol şerit açıldığı anda da sola geçecek belli bu. Önce senin geçmeni bekledi, sen herifin yanına geldin oyalandın, sol şerit akmaya başladıktan sonra şıkıdım mıkıdım oynadın. Bunun trafik dilinde adı var, ben senle oynuyorum arkadaş diyorsun adama. O da seni mi bekleyecek sanıyorsun? Yaptığı hareket sana uyarı vermek aslında. Yavaş yavaş sola geliyor, oyalanma demek bu. Ya gaza basacaksın ya frene basacaksın, ama şerit artık akmaya başladığında 20 cm dibinde oyalanmayacaksın. Öldürme niyeti olsa tam sol kırıverir yapıştırır seni bariyere, ne öldürme niyeti, saçmalamayın!
Trafikte bencil olmayacaksınız, transpoterın sola geçebilmek için belli bir mesafeye ihtiyacı var, o zaman aralığını kaçırırsa sola geçemez, ama sen motorcu olarak istediğin gibi oraya buraya girebilirsin. O zaman karşıdakine anlayışlı olacaksın. Keyif yapacaksan çek sağ şeride orda tıngır tıngır git yap keyfini. Sol şeritte bu olmaz. Transpoterın yaptığı, hafif sola meyil ederek motorcunun oyalanmasına son vermektir. Bunu böyle bilin, böyle anlayın, aynı pozisyona girmeyin.
Bir de bu pozisyonlara girmemek için illa eğitim almış olmak gerektiğini savunan arkadaşlar var. Mesela Zaferce, diğer yazılarını da okuyorum, tamam teorik olarak güzel yazıları var. Ama "eğitimsiz adamı kaale almam", ya da "yol eğitimi almadıysan hep yanlış yaparsın" gibi yaklaşımlar doğru değil. Mesela Zaferce'nin bu video özelindeki çözümlemesi de doğru değil. Bu kadar eğitim almış biri olarak transporterın motoru kör noktada kaldığı için görmediğini ve orada olduğunu bilmeden sola geldiğini düşünüyor. Bu yanlış. Motorun orada olduğunu bal gibi biliyor transporter. Daha önce sol arkasında gördü, artık kör noktada kalıp görünmüyor olması önemli değil. Havaya uçmayacağına göre motor orada kör noktada. Transporter sürücüsü de bunu biliyor. Zaten bunları biliyor, öngörebiliyor olmasa transporter gibi büyük bir aracı kullanamaz. Orada olduğunu bildiği ve oyalanmasını kesmek istediği için son derece yavaş şekilde sol şeride geçmeye başlıyor. Bu pozisyonun doğru çözümlemesi budur. Adam motorun farkında ve sola yanaşmasının bir amacı var, amacında da haklı.
Zırnık kadar eğitim almadım, 12 yıldır motor kullanıyorum, 22 yıldır araba kullanıyorum, 10 yıldır kamyon kullanıyorum. 1 sefer böyle bir pozisyona düşmedim. Bu pozisyonlara düşmemek için esas gerekli olan trafik kültürüdür. Yol eğitimi bir şekilde trafik kültürünü de kapsıyorsa tamam yol eğitimi aldığın zaman da bu pozisyona girmezsin. Ama trafik kültürü sadece yol eğitimi ile sahip olunacak diye bir kaide yok. Eğitim almayan adam da trafik kültürüne tecrübesi ile sahip olur ve bu pozisyona düşmez. Zaten eğitim denilen şey de kutsal kitap gibi göklerden gelmiş değildir, çok sayıda sürücünün çok uzun yıllar boyunca edindiği tecrübelerin standartlaştırılmış halidir. Bir kimse kendi tecrübelerini de standartlaştırabilir. Bunu yaptığında, kendi kullanmak istediği düzeyde gayet de risksiz bir şekilde motorunu kullanabilir.