Keşke ceo olsaydım.
Esasen öneriniz uzun vadeli bir çözüm değil. Evet motosiklet fiyatları düşer, aynı bütçeye daha güzel motosikletlere bineriz. Öte yandan, daha çok dövizimiz yurtdışına gider. Motosikletlerin çok büyük bir kısmını yurtdışından dövizle alıyoruz. Kurların düşmesi çözüm olabilir. Yani Türkiye'de daha fazla döviz olması gerekir. Ancak bu düşüş yurtdışından finansal yatırım araçları ile gelmesi yerine kabaca ihracatın ithalatımızı geçmesi yoluyla olmalıdır. Bu yolla paramızın değerlenmesi gerekir. Bu noktada ise yapısal bir problem var. İhracatımızın yüzde 70'ine yakın bir kısmı ithalat yapmamıza bağlı olarak gerçekleşiyor. Kısacası, biz, Türkiye olarak uzun vade de görece iyi olduğumuz bir alanda/sektörde gelişim göstererek yurtiçi sanayimizi güçlendirerek bunu değiştirebiliriz. Aynı zamanda, eğitim sistemimizin sanayinin ihtiyaçlarına cevap vermesi gerekir. Böyle bir sürece şimdi başlarsanız meyvelerini en erken 10-12 yıl sonra toplarsınız.
Dönem dönem yurtdışından finansal yatırım araçları ile para gelirse kurlara bağlı olarak motosiklet fiyatları düşebilir. (önümüzdeki dönemde dünya'da finansal sıkılaşma bekleniyor. Gelişmiş ülke merkez bankaları bilanço küçültme sürecine giriyor)
Bahsettiğiniz gibi vergi indirimleri dönemsel olarak motosiklet fiyatlarını düşürebilir.
Ama bunlar tamamen dönemsel olacaktır.
Maalesef uzun yıllar pahalı motosikletlere (bütçe ayırabilenler) binmeye devam edeceğiz gibi görünüyor.
Diğer yandan, bu işe bütçe ayırabilenler servet ve gelir dağılımı eşitsizliğinden dolayı giderek daha zengin kesim olacaktır.
Motosiklet sektörü özelinde çözüm olabilecek diğer bir alan ise doğrudan yabancı yatırımlar. Örneğin Türkiye'de yabancı firmaların çok fazla otomobil fabrikası var. Ancak, mesela bir Honda'nın bir Yamaha'nın fabrikası yok. Belki bu alanda yapılacak bir teşvik işe yarayabilir.
Son yorumum ise şu: Eğer içerden bir bilgi almadıysa (ÖTV indirimi gibi), motosiklet satışlarının geçen yıla göre artmasını değil azalmasını bekliyorum. Ama sektörde önemli bir insan bu verilere rağmen böyle bir demeç veriyorsa, ötv teşviği gibi bir şey biliyor olmalı diye düşünüyorum. Aksi takdir de kendisini rezil etmek istemez herhalde.