Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax

Enduro viraj tekniği

REKLAM ALANI

Motosikleti
    mondial r3xi evo
    Arkadaşlar cross ve sm kullanıcıları viraj alırken ayağı neden ileri itip yere sürtüyorlar faydası nedir ne için kullanılır.

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    diablof - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    1998 Honda CMX 250 Rebel | X max 250
    cross yada enduro için müsait alanda ve durumda iseniz, düşük hızlarda keskin dönüşler yapmak için bir nevi destek noktası oluşturmak.

insanoğlu zaten koşullu refleks olarak cg sürerken bile ani durmalarda yada düşme öncelerinde bu hareketi yapar. sadece cross a ait bir özellik değil.

önemli olan bunu cross harici yapmamak adına kendini eğitmek.

kolay gelsin.

mustafa_325 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Pulsar RS 200 - Thriumph TİGER 800
    Lastik kayarsa bi tepikle kurtarmak için.

MrMud - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Husqvarna TE250
    Enduro/cross/sm makinalar hafif kuş gibi makinalardır, virajda arka tekerin racing aletler gibi asfalta tutunması zordur.

Arazide; zemin hareketli olur, arka teker zaman zaman slide olur denge kaybetmemek için ayağınızı destek olarak kullanırsınız.

Bir sürü rivayet var ayak uzatma ile ilgili, ama ortak sebebi ve mantığı
    Bu makinalar tork manyağı, en ufak bir elcik hareketinde motorun, yani arka tekerin çıldırmasından dolayı, virajlarda sabit tutuş olmaz.

Ha derseniz "Ben elimi o hengâme de sabit tutar santim oynatmam"...
    O zaman racing usulü girebilirsiniz viraja

Supermoto yarışlarında dikkat ederseniz sadece keskin virajlarda ayak uzatır, yumuşak dönüşlere supersport tarzı girerler.
    Bu tercih pilotun kendine, motoruna, viraja güvenmesi ile alakalı.

Motosikleti
    mondial r3xi evo
    Anladım teşekkür ederim bilgiler için.

Alıntı MrMud adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Enduro/cross/sm makinalar hafif kuş gibi makinalardır, virajda arka tekerin racing aletler gibi asfalta tutunması zordur.

Arazide; zemin hareketli olur, arka teker zaman zaman slide olur denge kaybetmemek için ayağınızı destek olarak kullanırsınız.

Bir sürü rivayet var ayak uzatma ile ilgili, ama ortak sebebi ve mantığı
    Bu makinalar tork manyağı, en ufak bir elcik hareketinde motorun, yani arka tekerin çıldırmasından dolayı, virajlarda sabit tutuş olmaz.

Ha derseniz "Ben elimi o hengâme de sabit tutar santim oynatmam"...
    O zaman racing usulü girebilirsiniz viraja

Supermoto yarışlarında dikkat ederseniz sadece keskin virajlarda ayak uzatır, yumuşak dönüşlere supersport tarzı girerler.
    Bu tercih pilotun kendine, motoruna, viraja güvenmesi ile alakalı.
    enduro ve hafiflik derken biraz hata oldu sanırım, ağırdırlar, hız için değil arazi-yol karışık kullanım içi optimize edilmişlerdir, öyle ayakla falan asfaltta düzeltmen neredeyse imkansızdır, ancak arazide ve düşük hızda olur, zaten o esnadada ayakta duruyor olursun zaten...

BatuhanK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Arazi sürüşlerinde o ayak bir kaç kez motoru dikleştirmeme veya arka tekerin kaymasına belirli ölçüde izin vererek kaya kaya viraj almaya devam edebilmeme neden olmuştur. Supermoto kısmında da sanırım benzer nedenlerden dolayı ayak açılıyordur.
    Bir de literatürde yeri var mıdır bilmiyorum fakat, bende sm kullanırken -ayak doğru yere uzatıldıysa- botun yere sürtmesiyle birlikte o anda ''yeter gari yatırma'' açısına geldiğimi düşünüyorum.

Enduro hafiftir, 90-100-120 kilo olur. Ülkemizde touring motosikletlere nedense enduro denilmesiyle milletimizin aklı bulandırılmaya, motosiklet kültürüne baltalar vurulmaya çalışılmıştır
    MrMud bunu beğendi.

Motosikleti
    Husqvarna TE250
    Alıntı DreamTheater adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    enduro ve hafiflik derken biraz hata oldu sanırım, ağırdırlar, hız için değil arazi-yol karışık kullanım içi optimize edilmişlerdir, öyle ayakla falan asfaltta düzeltmen neredeyse imkansızdır, ancak arazide ve düşük hızda olur, zaten o esnadada ayakta duruyor olursun zaten...
    Enduro ve hafiflik derken hata yaptığımı düşünmüyorum.

Husqvarna 701 enduro, suan enduro dünyasının H2R'ı gibidir, bakın bakalım kac kilo
    Sizin enduro anlayışınız Gs1200 yada ADV1290 felan sanirim
    Yanlış değil bu anlayış ama pekte doğru olduğu söylenemez

bektanist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    mz 301 2002- Mondial RX3i Evo 2015
    Tek yanlış bilen benim demekki ayağın yere sürtmesi virajlarda sürücünün yakıt deposuna doğru oturması anlamına gelir buradaki amaç arka tekerin değil ön tekerin yerle temasını güçlendirmek için yapılır.
    benim bildiğim yanlış bu sizlerin doğrusundan baya farklı.

Alıntı bektanist adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Tek yanlış bilen benim demekki ayağın yere sürtmesi virajlarda sürücünün yakıt deposuna doğru oturması anlamına gelir buradaki amaç arka tekerin değil ön tekerin yerle temasını güçlendirmek için yapılır.
    Eğimsiz yerlerde yük önde olur, yokuş aşağı dönüş varsa yükü önden alıp ortalara veya arkalara taşımak gerekebiliyor
    Az silindir, çok iş

Motosikleti
    Alıntı BatuhanK adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Eğimsiz yerlerde yük önde olur, yokuş aşağı dönüş varsa yükü önden alıp ortalara veya arkalara taşımak gerekebiliyor
    teker döndüğü sürece ön hafifler arka ağırlaşır virajlarda ağırlık noktası orta ve arka tarafta yoğunlaşır çok bilmişlik taslamim videosu altta.
    körlerin arasında tek gözlü adam kendini kral sanır

Motosikleti
    Husqvarna TE250
    Alıntı bektanist adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Hayır senin dediğinde doğru
    Aslında bu ayağı uzatma durum olduğun eğime yola veya herhangi başka bir faktöre gore değişir.
    Yoğun keskin kayalık arasından geçen adamın iki ayağınıda havaya kaldırması gibi mesela
    Diyorum ya çok farklı sebeplerden dolayı yapılan bir hareket, onun icin herkes kendi rivayetini anlatıyor

Attığın videodaki son dönüşe bak mesela, ayağı yerde olmasa motoru toplayamaz

Neden teker döndüğü sürece ön hafifler onu anlamadım ben
    MrMud bunu beğendi.

Motosikleti
    Husqvarna TE250
    Bi gun special bi makinede gaz verin hocam anlarsınız
    Çük kadar makinada 35-40nm üzeri tork olunca ön teker yere değmiyor malesef
    +299 Gitmek cesaret ister, Enduro yapmak yetenek.
    Cesaret aptalda da var, ama yetenek herkeste yok...
    -MrMud

Motosikleti
    çok faktörü varda şu şekil anlatayım dik bir yokuşta motoru yokuş aşşağı gidecekmiş gibi durdur ön freni bırak arka frene bas yokuşta arkadaki ağırlık öne kaydığından arka frendeyken bile ön freni sıkmadığından motor öne doğru kayar.
    tam tersini yapalım yokuş çıkacak şekilde stop et ve arka freni bırak ön freni tut bu seferde ağırlık noktası arkaya kayacağından ön fren işlevini kaybeder.
    yani motor hareket halindeyken öndeki tutunma hafifler çünkü aktarma arkadan başlar bu yüzdendirki kontrolsüz ara gazlardan sonra birden tekere gelir.
    körlerin arasında tek gözlü adam kendini kral sanır

Bahsettiğiniz şeyleri biliyorum elbette Sanırım benim bahsettiğim şeyi anlamadı bektanist. Yük önde olur derken, sürücü ağırlığından bahsediyordum Arazi sürüşü ve asfalt sürüşü o noktada ayrılır, asfaltta dönüşlerde yükünüzü olduğu gibi öne vermek istemezsiniz.

Aktarma önde de olsa, arkada da olsa ivmelenme varsa yük arkada toplanır. BKZ: Eylemsizlik
    Teker döndüğü sürece ön hafifler cümlesinde ön tarafın hafiflemesi tekerleklerin dönüşüyle ilgili değil. Çünkü ivme sıfırlandığı vakit, -rüzgarı cartu curtu yok kabul edersek- süspansiyonlar motosikletin üstünde hareketsiz oturduğunuzdaki ile aynı konuma gelir. Yani değişen bir şey olmaz

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)