Arkadaşlar cross ve sm kullanıcıları viraj alırken ayağı neden ileri itip yere sürtüyorlar faydası nedir ne için kullanılır.
Arkadaşlar cross ve sm kullanıcıları viraj alırken ayağı neden ileri itip yere sürtüyorlar faydası nedir ne için kullanılır.
cross yada enduro için müsait alanda ve durumda iseniz, düşük hızlarda keskin dönüşler yapmak için bir nevi destek noktası oluşturmak.
insanoğlu zaten koşullu refleks olarak cg sürerken bile ani durmalarda yada düşme öncelerinde bu hareketi yapar. sadece cross a ait bir özellik değil.
önemli olan bunu cross harici yapmamak adına kendini eğitmek.
kolay gelsin.
Lastik kayarsa bi tepikle kurtarmak için.
Enduro/cross/sm makinalar hafif kuş gibi makinalardır, virajda arka tekerin racing aletler gibi asfalta tutunması zordur.
Arazide; zemin hareketli olur, arka teker zaman zaman slide olur denge kaybetmemek için ayağınızı destek olarak kullanırsınız.
Bir sürü rivayet var ayak uzatma ile ilgili, ama ortak sebebi ve mantığı
Bu makinalar tork manyağı, en ufak bir elcik hareketinde motorun, yani arka tekerin çıldırmasından dolayı, virajlarda sabit tutuş olmaz.
Ha derseniz "Ben elimi o hengâme de sabit tutar santim oynatmam"...
O zaman racing usulü girebilirsiniz viraja
Supermoto yarışlarında dikkat ederseniz sadece keskin virajlarda ayak uzatır, yumuşak dönüşlere supersport tarzı girerler.
Bu tercih pilotun kendine, motoruna, viraja güvenmesi ile alakalı.
Anladım teşekkür ederim bilgiler için.
enduro ve hafiflik derken biraz hata oldu sanırım, ağırdırlar, hız için değil arazi-yol karışık kullanım içi optimize edilmişlerdir, öyle ayakla falan asfaltta düzeltmen neredeyse imkansızdır, ancak arazide ve düşük hızda olur, zaten o esnadada ayakta duruyor olursun zaten...
Arazi sürüşlerinde o ayak bir kaç kez motoru dikleştirmeme veya arka tekerin kaymasına belirli ölçüde izin vererek kaya kaya viraj almaya devam edebilmeme neden olmuştur. Supermoto kısmında da sanırım benzer nedenlerden dolayı ayak açılıyordur.
Bir de literatürde yeri var mıdır bilmiyorum fakat, bende sm kullanırken -ayak doğru yere uzatıldıysa- botun yere sürtmesiyle birlikte o anda ''yeter gari yatırma'' açısına geldiğimi düşünüyorum.
Enduro hafiftir, 90-100-120 kilo olur. Ülkemizde touring motosikletlere nedense enduro denilmesiyle milletimizin aklı bulandırılmaya, motosiklet kültürüne baltalar vurulmaya çalışılmıştır
Tek yanlış bilen benim demekki ayağın yere sürtmesi virajlarda sürücünün yakıt deposuna doğru oturması anlamına gelir buradaki amaç arka tekerin değil ön tekerin yerle temasını güçlendirmek için yapılır.
benim bildiğim yanlış bu sizlerin doğrusundan baya farklı.
Hayır senin dediğinde doğru
Aslında bu ayağı uzatma durum olduğun eğime yola veya herhangi başka bir faktöre gore değişir.
Yoğun keskin kayalık arasından geçen adamın iki ayağınıda havaya kaldırması gibi mesela
Diyorum ya çok farklı sebeplerden dolayı yapılan bir hareket, onun icin herkes kendi rivayetini anlatıyor
Attığın videodaki son dönüşe bak mesela, ayağı yerde olmasa motoru toplayamaz
çok faktörü varda şu şekil anlatayım dik bir yokuşta motoru yokuş aşşağı gidecekmiş gibi durdur ön freni bırak arka frene bas yokuşta arkadaki ağırlık öne kaydığından arka frendeyken bile ön freni sıkmadığından motor öne doğru kayar.
tam tersini yapalım yokuş çıkacak şekilde stop et ve arka freni bırak ön freni tut bu seferde ağırlık noktası arkaya kayacağından ön fren işlevini kaybeder.
yani motor hareket halindeyken öndeki tutunma hafifler çünkü aktarma arkadan başlar bu yüzdendirki kontrolsüz ara gazlardan sonra birden tekere gelir.
körlerin arasında tek gözlü adam kendini kral sanır
Bahsettiğiniz şeyleri biliyorum elbette Sanırım benim bahsettiğim şeyi anlamadı bektanist. Yük önde olur derken, sürücü ağırlığından bahsediyordum Arazi sürüşü ve asfalt sürüşü o noktada ayrılır, asfaltta dönüşlerde yükünüzü olduğu gibi öne vermek istemezsiniz.
Aktarma önde de olsa, arkada da olsa ivmelenme varsa yük arkada toplanır. BKZ: Eylemsizlik
Teker döndüğü sürece ön hafifler cümlesinde ön tarafın hafiflemesi tekerleklerin dönüşüyle ilgili değil. Çünkü ivme sıfırlandığı vakit, -rüzgarı cartu curtu yok kabul edersek- süspansiyonlar motosikletin üstünde hareketsiz oturduğunuzdaki ile aynı konuma gelir. Yani değişen bir şey olmaz
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)