Mesela ışıklarda duracağım zaman 50 ile 4 viteste gittiğimi varsayalım debriyajı sıkıp 4 ten 3-2 boş yapıyorum bu vitesleri değiştiriken tak tak ses yapıyor sanırım yanlış vites küçültüyormuşum bunun zararı olur mu ?
Mesela ışıklarda duracağım zaman 50 ile 4 viteste gittiğimi varsayalım debriyajı sıkıp 4 ten 3-2 boş yapıyorum bu vitesleri değiştiriken tak tak ses yapıyor sanırım yanlış vites küçültüyormuşum bunun zararı olur mu ?
Evet yanlış küçültüyorsun dostum. Her vites küçültüceginde ara gaz vermelisin o tak sesleri çıkmıcaktır.
Başlığın doğrusu: Aragaz vermeden vites düşürünce gelen tak sesi
Aragaz vermeden vites nasıl düşürüyorsun çok sert olur yahu..
100 tlye 1300 km yol giden Volta vs5im
kardeşim vites levyesine narin davranma,maneti çeker çekmez kararlı ve seri şekilde levyeye bas vitesini düşür sonra yavaşça maneti bırak..her vites düşürüşünde aragazı vermene gerek yok, vites değişimine geç kalırsan dişlilerin dönmesi hızlanır ve tak sesi gelir, aragazı ile dişlilerin aynı hıza getirilmesi amaçlanır ama sadece giderken vites boşa geçerse ve tekrar vitese alacaksan aragazı şarttır..
debriyaj telide uzamış olabilir , 1 e takarken motor öne atlıyorsa ayarını mutlaka yap-yaptır..
Aragaz hic vermiyorum, hic boyle bir sorun yasamadim daha.
Ama motosiklet hareket halindeyken bosa almam, 2-3 metre icinde kesin durmayacaksam eger... Malum motosiklet sanzimaninda "senkromesh" denen nane yok...
elbette yapabilirsin, telin üzerinde manetin çıkışına doğru iki adet somun bulunur,birbirinden gevşet ve dıştakini manete doğru yaklaşacak şekilde 2-3 tur çevir vites geçişlerini kontrol et,iyileşme varsa gevşettiğin somunu diğerinin üzerine sık, birkez usta yaparken izle ne kadar basit olduğuna şaşıracaksın, hem bir yerlerde telin koparsa kendinde değişebilirsin..
---------- Mesajlar birleştirildi - 02:20 ---------- bir önceki mesaj zamanı 02:17 ----------
bazen istem dışı boşa geçebiliyor, tamamen durmadan güzel bir aragazı ile vitese takıp devam edebilirsiniz..
Yol müsait, arkadan sıkıştıran yok ise, hızına orantılı bir şekilde ara gaz vermeden düşürebilirsin. Misal 50 km hızda 4. vitestesin, 40 ta 3, 20 de 2 sonrada ışığa yaklaşıp 10-15 km lere gelince boşa at. Fakat ani bir durum var vites düşmen gerekli ise ve motor o vites için uygun hızda değilse aragaz vermeni tavsiye ederim, mesela gireceğin viraja göre vitesinin yüksek olduğunu düşündün ama hızlısın, işte orada aragaz iyidir.
bence
arkadaş dbrijyaj maneti çekili iken , direkt olarak 4 ten boşa inerken böyle sesler geliyor.
herkesin anladığı ise bağırta bağırta sırayla vites küçüktmek.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)