ülkede şu an satışı olan yamahanın 125 liğinden, aprillianın 1200 lüğü (yada 900? 900 yazıyor motor 1200 açılıyor
), ducatinin 940lığı ve ktm/husquvarna 700'lüğünden başka sm yok. varsa da benim haberim yok. Dünyada satışı olan ülkemize arazi versiyonu girmiş modelleri uygun jantlarla sumo(supermoto)'ya çevirmek ekonomisi sıkışık olanlarımız için en uygunu. (Ben öyle yaptım). Ama parçaları bulmak her marka için kolay ve ucuz olmayabilir. Mondial X-treme enduroyu ilk getirdiğinde 3 versiyon getirmiş. Şu anda getirdiği de öncekilerle uyumlu olduğu için bunu sumo'ya çevirmek nispeten kolay. X-treme enduro'nun KTM'den kopyalanmış olması mondialciler için hem şans hem şanssızlık. Şans çünkü şaşi ve yürürdeki her parçayı ktm den buluyorsunuz ama fiyatı ( şansızlık kısmı ) mondial x 2 falan.
İş mondial olunca kalite ve DAYANIKLILIK konusu ise şüpheli biraz. Peki mondial ucuz mu? Aslında hiç te ucuz değil. Bir tane janta 600tl vermek (170$ gibi bugünkü kurla) yabancı, avrupadaki fiyatlara bakıyorum bizden %20 ile %30 ucuz. Yani gavur! hem bizden çok kazanıyor hem bizden az harcıyor. (Neyse ki ekonomimiz iyi hamdolsun!) Neyse konuya dönelim, Şöyle uygun fiyata arıza yapmasından korkamayacağımız, ve ülkedeki vergi dilimi ucubesinden ötürü 250cc'nin altında, GÜÇLÜ, HAFİF bir SUMO işimi/işimizi görürdü diye düşünüyorum. Gönül ister ki 350'si 400lüğü de olsun. Youtubedeki sumo videolarına bakarsanız her hacimde görüyorsunuz. BEn çok inceledim. 125'ten tutun 500'lüğe kadar hepsi var. yeni çıkan 690'larla pek cambazlık yapmıyorlar. Cambazlıkları daha çok 250 ile 500 arası motorlarla yapıyorlar. Bunu şeçme sebebi hafif olmaları. KTM çoğunlukta; hem de ezici çoğunlukta. Bir de çok önemli bir şey var: MOTORLAR PLAKASIZ! yani plaka çıkartmamışlar. Yarış için, arazi için diye alıp yolda apaçilik yapıyorlar. Bu yüzden bolca ceza yiyorlar ya da kaçıyorlar polisten!
Bizim X-treme enduronun facebook sayfasına girerseniz bolca sumo dönüşümü bulursunuz. Bana maaliyeti jantlar, diskler, arka dişli 1900tl, lastikler bütçe işi, işçilik 150tl, biraz mazot biraz zamana mal oldu.
memnun muyum? şimdilik memnunum. Peki motor bozulacak mı? Mondialde o iş biraz şans.
Facebook sayfasında motoru erken zamanda kitleyen pek çok motor var, garantiden değişiyorlar. Peki garantiden sonra kitlerse.
: mondial bize böyle yapacak:
Ve eminimki başkaları onun motoru kitledi demesin diye hiç sesini çıkartmayanlar işini sessizce halledenler var. Ya arkadaş sumo dediğin tekere gelir değil mi yaa? Keşke mondial bu motoru en baştan sumo haliyle getirse?
YA ne mondiali? Yamaha nerdesiniz yahu duyun lan sesimizi tüm dünyanın saygı duyduğu sumoların var getirsene şunları. Bizde içimizde bozulacak mı korkusu olmadan sürsek..