Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Lastik ebatlarının viraja etkisi

REKLAM ALANI
    Ros1n2 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Superduke
    Merhabalar. Mevcut lastiğim bridgestone battlax eski sayılmaz ama sert hamurlu ve virajlarda hiç güven vermiyor. Bu sebeple lastiği değiştireceğim Rosso 2 - 150/60 ile 140/70 arasında kaldım. Gönlüm 150 diyor ama mantık 140 dan yana.. 150/60'lık lastiğin daha ince yanaklı olmasından ötürü motosikletin viraj kabiliyetinde degişiklik olurmu?
    Scooter 100cc (35k) - Vitesli 125cc (14k) - 250cc (54k) - 600cc (6k)

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    LynXMaSTeR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda CBR 650F | Honda CB750 Hornet
    motorun dengesini bozarsınız, virajlarınız da pek iyi olmaz, orjinal ebatlarda almaya bakın.

Motosikleti
    İNTEGRA gitti şuan 50cc (150cc)arora vesta scooter
    hiç bişey olmaz
    geniş lastik viraja kötü girseydi sürat motorunun lastiklerini bisiklet lastiği gibi yaparlardı
    geniş lastik viraja bence daha iyi girer

siz bir kademe büyütmeyi düşünüyorsunuzki bunun hiç bir farkı olacağını sanmam,sadece görsel olarak daha güzel durur

shruikan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    turuncu
    yatırırken büyük ihtimalle senle inatlaşır motor.

benim motora da önceki sahibi 120-160 takmış motor hantal hisettiriyor, orijinali olan 110-150 dönecem.

uzay gemisi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    09
    Kullanim kitapçığında ne yazıyorsa ona göre lastik seçin.
    Japon mühendis abilerin bir bildikleri var ki motosikletinize 140 lastik takmışlar.

Alıntı YERUÇAĞI adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    hiç bişey olmaz
    geniş lastik viraja kötü girseydi sürat motorunun lastiklerini bisiklet lastiği gibi yaparlardı

siz bir kademe büyütmeyi düşünüyorsunuzki bunun hiç bir farkı olacağını sanmam,sadece görsel olarak daha güzel durur
    Yanlışınız var bir şeyler olur.

Yakıt tüketimi artar. Orjinal ebat dışı lastik jant ile uyumlu olmayacağı için virajı zorlaştırır. Viraj için geniş lastik değil, yumuşak hamurlu lastik, sert süspansiyon ve hepsinden önemlisi bilgi ve beceri gerekir.

Motosikleti
    HONDA CBR 600
    hiç bişey olmaz

NINJA 250 SURUYOR ARAKDAS O MOTORA GUZEL DURUR DIYE OZAMAN 190 LIK LASTIK TAKALIM BAKALIM GIDICEK MI YADA KENDI MOTORUNDA BI DENE BAKALIM MOTORUN GIDISI NE KADAR ETKILANIYOR MOTORUN DURMASI HIZLANMASI NE KADAR ETKILENIYOR KENDINDE BI DENE ILK ONCE DERIM MOTORLAR URETILIRKEN JANT EBATLARI LASTIK EBATLARI MUHENDISLER BUNA GORE YAZIP CIZIYOLAR KULLANMA KLAVUZUNDA NE VARSA O OLMALIDIR MOTORDAN EN IYI PERFORMANSI ALABILMEK ICIN

Ben mühendisim, yeğenimde mühendis farklı sektörlerde çalışıyoruz. Yeğenim araçların hidrolik sistemleri üzerinde bunların mekanik ve yazılımda çalışıyor,geçen konuşuyorduk bu lisedeyken hepimiz demişizdir bunları hayatta nerede kullanacağız diye "Kuvvet x Kuvvet Kolu = Yük x Yük Kolu"...
    Bu tür işlemleri geçen manuel hesaplamak zorunda kaldıklarını anlattı. aks ın hendi ağırlığı vs vs hesaplayarak yaptıklarını. yani arkdaşların dediği doğru bir şeyler ince hesaplardan geçirilerek yapıyor optimum die tabir edilen en uygun ölçüler belirleniyor onun dışına çıktığınızda illaki bu konu için yol tutuş ,yakıt tüketimi gibi farklılıklar çıkacaktır.

diablof - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    1998 Honda CMX 250 Rebel | X max 250

ya siz çok yaşayın e mi arkadaşlar. elin japonundan iyi biliyorsunuz bu işi. adamlar 1949 (Kawasaki firması) den beridir motor yapıyorlar ya. o kadar mühendis kafa patlatıyor en iyisi nasıl olur diye. şimdi bir arkadaş gelmiş "hiç de bişe olmaz çok da güzel olur çok ta iyi olur taam mı" diyor. lütfen şahsına alma bunu arkadaşım.

bizim millet olarak genel yapımız bu. genlerimizde var. daha çok bilirimcilik. kopamıyoruz. kendimizi durduramıyoruz.

kitapçıkta yazanı takarsan faydalı olur dostum.

bilimsel açıklaması da şöyle, sen lastiğin ebadını değiştirirsen, optimum o jantta yere değmesi için gerekli lastik basıncını bilemeyeceksin haliyle. bu ne demek en iyi ihtimalle aynı havayı bastın içine. lastik daha fazla alana değince daha çok sürtünme demek, daha çok yakıt demek. virajda dönmeye mukavemet etmek demek, diyelim biraz daha yüksek hava bastın, bu sefer tutunamama demek, gereksiz aşınma demek.

ama tercih meselesi tabi. kolay gelsin.

Motosikleti
    Alıntı screamaykut adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    NINJA 250 SURUYOR ARAKDAS O MOTORA GUZEL DURUR DIYE OZAMAN 190 LIK LASTIK TAKALIM BAKALIM GIDICEK MI YADA KENDI MOTORUNDA BI DENE BAKALIM MOTORUN GIDISI NE KADAR ETKILANIYOR MOTORUN DURMASI HIZLANMASI NE KADAR ETKILENIYOR KENDINDE BI DENE ILK ONCE DERIM MOTORLAR URETILIRKEN JANT EBATLARI LASTIK EBATLARI MUHENDISLER BUNA GORE YAZIP CIZIYOLAR KULLANMA KLAVUZUNDA NE VARSA O OLMALIDIR MOTORDAN EN IYI PERFORMANSI ALABILMEK ICIN
    dostum harfleri büyük yazmak bağırmak anlamındadır,önce onu düzelt

bir boy büyük lastikle hiç bişey farketmez,hızlanması yakıtıda anlaşılacak kadar hayatta farketmez,ne fark edecek,ağırlık farkı desen 100gram farketmezki yeri geliyor motora 90-100 kg artçı alıyorsun,onun ağırlığı yanında 100-200 gram devede tüy bile olmaz,uzmanmış gibi konuşma,,bak üstüne basa basa söylüyorum,,,BİR BOY BÜYÜK LASTİK,tutup 5 boy büyük takmaya kalkarsan iş değişir,,,yeterki lastik yerine sığsın,

kendi motoruna tak demişsin,,eğer yerine daha büyüğü sığsa takardım merak etme ama hem sığmaz hem benim arka tekerin ölçüsü sınırda,yaani bir boy büyüğü yok direk jant çapı büyütmek gerekiyorki benim motora uygun bir büyük boy jant yok

artı lastik işinden anlamadığın belli,çünkü arkadaş lastiği geniş takacam ama yanak kalınlığını bir boy düşürecem demiş,,lastiğin genişliği bir numara artarsa yanak kalınlığı 1 boy düşüyor ve dış çap olarak hiç bir fark olmuyor,bunu git herhangi bir lastikçiye sor aynısını söyleyecektir,

ama lastiği bir boy geniş takıp yanak kalınlığını düşürmeyip eski lastiğin yanağının ölçüsüyle aynı takarsan lastik çapı büyür,ancak öyle ahım yine şahım farketmez,çap az büyüdüğü için tork 100 de 1 düşer ki bunu anlayacak adam yoktur

---------- Mesajlar birleştirildi - 12:48 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:39 ----------

diablof
    benim aracımda lastik ebadı olarak şöyle yazıyor

235 45 R17
    235 40 R18

yani bir boy jantı veya lastiği büyüttüğünde ,yanak et kalınlığını bir boy düşüreceksin

bu fabrika verisi,,bu arkadaşta farklı bişey yapmayacak zaten

aerodinamik bozulurmuş ,,altı üstü sıradan motora bir boy geniş lastik takılacak

görende f16 jet uçağına parça uyduruyorlar sanır

---------- Mesajlar birleştirildi - 13:09 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:48 ----------

arabalarda geniş lastik takmak yakıtı azda olsa artırır ,çünkü araç lastiklerinin tabanı düz olduğundan yere temas eden ölçü büyüyor ve böylece sürtünme alanı artıyor,buda yakıtta azda olsa farkettirir
    ama motosiklette lastiğin tabanı yuvarlak olduğundan ,nekadarda geniş lastik taksan yere temas eden ölçü hemen hemen aynıdır,sürtünmeden kaynaklı yakıt artışı olmaz ,olsa bile 1000 de 2-3 faark bile etmez

diablof - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    1998 Honda CMX 250 Rebel | X max 250

[/COLOR]diablof
    benim aracımda lastik ebadı olarak şöyle yazıyor

235 45 R17
    235 40 R18

yani bir boy jantı veya lastiği büyüttüğünde ,yanak et kalınlığını bir boy düşüreceksin

bu fabrika verisi,,bu arkadaşta farklı bişey yapmayacak zaten

aerodinamik bozulurmuş ,,altı üstü sıradan motora bir boy geniş lastik takılacak

görende f16 jet uçağına parça uyduruyorlar sanır

---------- Mesajlar birleştirildi - 13:09 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:48 ----------

arabalarda geniş lastik takmak yakıtı azda olsa artırır ,çünkü araç lastiklerinin tabanı düz olduğundan yere temas eden ölçü büyüyor ve böylece sürtünme alanı artıyor,buda yakıtta azda olsa farkettirir
    ama motosiklette lastiğin tabanı yuvarlak olduğundan ,nekadarda geniş lastik taksan yere temas eden ölçü hemen hemen aynıdır,sürtünmeden kaynaklı yakıt artışı olmaz ,olsa bile 1000 de 2-3 faark bile etmez
    dostum işte tam da anlatmak istediğim bu bunu bir tartışmaya dönüştürme niyetinde değilim. ama işte senin mantalitedeyiz biz millet olarak. farkettiysen kendimi ayırmıyorum genel konuşuyorum.

"bişey olmaz abi yeaaa",

"sanki uzaya çıkacak alt tarafı sıradan bir motor ya",

"abi motoru yardık ama bunlar arttı bulamadık yerini napalım? ya gerek yok onlara dursun koy bi kenara",

"abi supap ayarı yaparken sentil çakısı kullanır mısın? ya abicim yok bende biz yıllardır yapıyoruz bunu benim elim olmuş sentil çakısı yaa, ver ordan sigara paketinin "aleminyumunu" çok istiyosan",

ve daha benzerleri.

ayrıca araba lastiği ile motor lastiğini bir tutman gerçekten beni etkiledi. motorda yere temas eden toplam alan 1 lastik için 100 km/h te neredeyse bir madeni 50 kr kadar. arabada hep aynı. 4 teker yerde.

üzerinde insan olduktan sonra, ve kayıp düşüp geri dönülmez sonuçlar doğurma potansiyeli varsa işe daha bilimsel bakmamız lazım. bişey olmaz, f16 mı bu demek bence canımızın kıymetini bilmemek. tabi tercih meselesi. saygı duyarım.

kolay gelsin.

Motosikleti
    CBR250R Repsol/SATILDI
    Gene psikopata bağlamışsınız.

Arkadaşlar, büyük lastiğin motora zararı olmaz. Küçük lastiğin de. Hatta geniş ve dar olanın da.

Mesele şu; motosikletler en ideal lastik ebatıyla üretilirler. Tamam 140 lastikle alınan bir çok motor 160'ı da çevirir, ama nasıl çevirir?

Bunun dışında, ninja'nın jantını değiştirirseniz 160 da takabilirsiniz, 170'de. Ancak 140 tabana göre üretilmiş bir janta 160 takmak, en basitinden lastiğin yüzey yapısını bozacaktır eğim olarak. O lastiklerin yerle temas yüzeyindeki dış bükey açı, bir takım hesaplar ile belirleniyor.

Dolayısı ile, 160 lastik viraj hakimiyetinizi kötü etkilemez, bilakis, uygun jant ile, artırır.
    Ancak 140 janta 160 lastik takarsanız, lastik geometrisindeki bozulma, lastik performansını ve aşınmasını olumsuz etkiler.

Motosikleti
    Superduke
    Kendi aranizdaki tartismadan biseyler kaptım kararım netlesti. Tesekkur ederim ilginize..

brooklynnn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    yeşil fıstık 300
    Ben 140 yerine 150.60.17 siparişi verdim bugün. Bakalım deneyelim.

BatuhanK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Alıntı brooklynnn adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ben 140 yerine 150.60.17 siparişi verdim bugün. Bakalım deneyelim.
    150-60 ile 140-70 arasında janta oturmasını vs bi kenara koyarsak (olumlu olumsuz yorum yapamayacagım bu konuda)motosikletin düz stabilitesi azalırken kıvraklık artıyor. Virajda daha iyi tutunma elde edilir mi, hissedilir iyi veya kötü bir fark olacağını sanmıyorum. Lastik alçaldığı için aynı devirde daha düşük hızda gideceksiniz. 6 bin devirde 100 ise, 6 vin devirde 93-4 gibi...
    Bunlar hep 140-70 i, 150-60 yaptığımız koşullar için geçerli. 150-70 olsaydı ağlatırdı...

---------- Mesajlar birleştirildi - 19:57 ---------- bir önceki mesaj zamanı 19:43 ----------

Ups, lastik yükseliyormuş...

drejj - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Yamaha Nmax
    hiç bişey olmaz

Böyle cahillik görmedim,zirvedesin.

Motosikleti
    Alıntı drejj adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    sen çok akıllısın yaa yeter uzman oldunuz hepiniz

benim bildiğimin 1000 de birini biliyormusun acaba uzman bey

ALLAH muhafaza lastik yarım cm genişlerse aerodinamik bozulur kesinlikle ölürsünüz bak sakın genişletmeyin

Motosikleti
    Superduke
    Alıntı drejj adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Asıl bu yaptığınız cahillik. Herkes fikrini söylemekte özgür. Doğru veya yanlış

fatih.met - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Tvs Apache, Gsr600
    Alıntı diablof adlı üyeden alıntı Mesajı göster

ya siz çok yaşayın e mi arkadaşlar. elin japonundan iyi biliyorsunuz bu işi. adamlar 1949 (Kawasaki firması) den beridir motor yapıyorlar ya. o kadar mühendis kafa patlatıyor en iyisi nasıl olur diye. şimdi bir arkadaş gelmiş "hiç de bişe olmaz çok da güzel olur çok ta iyi olur taam mı" diyor. lütfen şahsına alma bunu arkadaşım.

bizim millet olarak genel yapımız bu. genlerimizde var. daha çok bilirimcilik. kopamıyoruz. kendimizi durduramıyoruz.

kitapçıkta yazanı takarsan faydalı olur dostum.

bilimsel açıklaması da şöyle, sen lastiğin ebadını değiştirirsen, optimum o jantta yere değmesi için gerekli lastik basıncını bilemeyeceksin haliyle. bu ne demek en iyi ihtimalle aynı havayı bastın içine. lastik daha fazla alana değince daha çok sürtünme demek, daha çok yakıt demek. virajda dönmeye mukavemet etmek demek, diyelim biraz daha yüksek hava bastın, bu sefer tutunamama demek, gereksiz aşınma demek.

ama tercih meselesi tabi. kolay gelsin.
    çok yorum var o yüzden okumadan bir algı kirliliğini düzeltmek isterim.

öncelikle artık duymak istemediğim bir cümleden bahsedeyim; "yaa siz mühendislerden daha mı iyi biliyorsunuz?"

arkadaşlar mühendis bu işin standartını tasarlar. sen aldıktan sonra drag yarışı için ince lastik takarsın ama başkası da bol virajlı pist yarışları için geniş lastik takar.

yaa siz mühendisin bildiklerini biliyor musunuz da sanki mühendis gibi kesin ve net konuşuyorsunuz :D

de gedin işinize xD

geniş lastik motoru daha fazla yatırma imkanı sunsa bile motorun silindir sayısı ve silindirlerin çalışma sırası bile yola tutunmayı etkiler.

hatta yamahanın bir modeli vardı ve 4 silindir ama silindirler sırayla inip çıkıyordu ve garip sesli bir motordu. bunu bilen bilir.

ama yinede geniş lastik motoru daha fazla yatırma imkanı sunar, aynı özellikte dar lastiğe göre.

---------- Mesajlar birleştirildi - 20:48 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:40 ----------

yakıt konusuna değinmeyi unuttum, ben kalın lastik daha ağır olduğu için biraz daha fazla güç isteyeceğini söylüyorum ve bu yüzden yakıt artar ve güçten kayıp olur.

motorcu48 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    İNAZUMA keyfiii :DD
    en güzeli presta siboblu yol bisikletinin viraja girişi .ne kadarda ince tekerlek olsa yüksek basınc ve ona gore jant yapısıyla muhendistlik mimarisi var

1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)