Ciddi bir inceleme videosu yapmaya kalkarsanız bunun binlerce liralık bir maliyeti olacaktır.
Youtube'da reklam tıklasınlarda para kazanayım diyen adamın işi değil bu.
Arkanda gazete, dergi gibi sağlam mecralar olmadan yapman imkansız.
Arkan yoksa iş sponsorlara kalıyor.
X firma hem sana sponsor olup hem de markayı gömmene doğal olarak izin vermez.
Eskiler hatırlar yıllar önce bir dergi için test sürüşleri yapıyordum.
Dergi test yazısını benim ya da diğer arkadaşların yazmasına kesinlikle izin vermezdi.
Çekimler yapılır, görüşlerimiz alınır daha sonra teste gelip sadece fotoğraf çekinip giden bir tanınmış isim yazıyı yazardı.
Yaptığımız eleştirilerin yayınlanıp yayınlanmayacağını daha derginin kapağını çevirir çevirmez anlardık.
Çünkü genellikle testini yaptığımız markanın iç kapakta tam sayfa reklamı olurdu.
Reklam varsa anlardık ki eleştiriler yumuşatıldı ya da hiç yazılmadı.
Reklam yoksa genellikle bizim yaptığımızdan çok daha sert eleştiriler var
Tüm bunlara rağmen test yazıları baya tarafsız denilebilecek kıvamda olurdu.
Bunu nasıl başardıklarına şaşar, bana niye yazdırmadıklarını idrak ederdim.
O testlerin test pilotlarının ve çekim ekibinin masraflarını düşündüğümde 5 ila 10 bin euro civarında maliyetleri olduğunu tahmin edebiliyorum.
Şimdi bir de işin video boyutu var.
Kaliteli çekimler yapılıyor olabilir ama acaba testleri yapanlar ne kadar bu işe hakim.
Motosiklet test pilotluğu farklı eğitimleri olan uzmanlık gerektiren bir iş.
Öyle ağzı iyi laf yapmakla ya da iyi motosiklet sürmekle bu iş bitmiyor.
Eğitim veren kurumları ve hocaları var.
Yani videonun içeriği de önemli.
Türkiye'de benim eğitim aldığım yerden eğitim alıp test pilotu denilebilecek kıvama gelmiş bir tek Barkın ve Mustafa'yı tanıyorum.
Sonraki dönemlerde giden olmuştur hak yemeyeyim ama bildiklerim bunlar.
Fakat buna karşılık en az yüz kişi elinde kamerayla gezip test! videosu çekiyor.
Haliyle ortaya doyurucu bir eser çıkmadığı gibi yalan yanlış bir sürü bilgi ortalıkta geziniyor.
Barkın gibi bu işi ciddi yapmak isteyenler ise prodüksiyon için iyi paralar harcamak zorundalar.
Eh bunu sevap kazanmak için bile yapsalar para lazım.
Parayı bir kenara koyacak olsak bile insanın yaptığı işi kendine yakıştırma sorunu var.
Belli bir seviyedeki adam kalitesi düşük bir iş yapmak istemiyor.
Kalite için de para lazım.
Haliyle yapabilecek kapasiteye sahip olan ya yapmıyor ya da mecburen sponsorların kucağına oturuyor.
Kısaca bir reklama tıklamayı çok gören adamdan elini cebine atması beklenemeyeceğinden daha çok atletli adam videosu seyreder daha çok elbiseli adam gömersiniz.
Halinize şükredin
Bunu da bulamamak var.