Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
6. sayfa BirinciBirinci ... 4567 SonuncuSonuncu

bu niye pahalı şu niye pahalı ?

REKLAM ALANI

Motosikleti
    BMW F 750 GS
    Ben serbest ekonomiye karşı olan birisiyim. Karşıyım ama Türkiye için karşıyım. Bizim gibi etik değerlerden yoksun, ticaret yapmayı adam kazıklamak zanneden milletlerde ekonomi serbest olmamalıdır. Olursa ortaya Nusret çıkar, Bodrum'daki mekanlar çıkar, 50 TL'ye lahmacun satanlar çıkar. Hindistan'da 7000 TL olan Royal Enfield 7000 €'ya satılır, 20000 TL'lik Ural 20000 € olur. Evet asıl protesto edilmesi gereken şey benzine zamdır ama bu sıkıntının yanında Nusret gibi kan emici mekanların yaptıkları işlerde koydukları yüzde 1500'lük kar marjları da protesto edilmelidir. Hatta bunu ilk önce onların hedef kitlesi olan kaymak tabaka protesto etmelidir. Ben gücüm olmasına rağmen çok zorunlu olmadıkça hiçbir mekanda 50 cc suya 1.5 TL vermiyorum. Onun hakkı o değil çünkü. Millet olarak bunu refleks haline getirmediğimiz, ürünlere hak ettiğinden fazla ödeme yaptığımız sürece bu ülkede hiçbir şey düzelmeyecektir. Trafik sigortası mı arttı, sigorta yaptırmayacaksınız, gerekiyorsa motora binmeyeceksiniz. ABD'de 200 $ olan Iphone burada 3500 TL mi ? Almayacaksınız. Otomobilde %60 vergi mi var ? Otomobiliniz varsa değiştirmeyeceksiniz. Ömrünüz boyunca demiyorum sadece 6 ay veya bir yıl yapmayın yetecek. Ancak o kadar cahil ve bencil bir milletiz ki bunu bile yapmak istemiyoruz. Bugün ülke benim elimde olsa insanları sömürmeye çalışan ne kadar kurum varsa hepsine geçmişe dönük ceza keser, ocaklarını söndürürdüm. Bu ülkenin insanları daha düşük gelirlerle Avrupa'lıdan, ABD'liden daha pahalı bir hayatı yaşamayı hak etmiyor.
    BIYIKLI ve Cloud bunu beğendiler.

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Motosikleti
    SD 1290R
    Serbest piyasası olmayan tek ileri ülke gösterin...

Hele hele geri ülkede piyasayı belirleyen devlet kurumu bunu çıkarı için kullanır, ülkemizde vergi denetimi tehdidinin kullanıldığı gibi.

İphone Amerika'da $200 değil, en ucuz modeli $650 yanlış bilmiyorsam, vergi hariç...
    karadag.05 bunu beğendi.

Motosiklet Eğitmeni COQ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda
    İleri ülkelerde serbest piyasa olması bunun iyi bişey olduğu anlamına gelmiyor.
    Karşı ya da taraftar olacak bir ekonomi bilgisine sahip değilim.
    Ama serbest piyasa ekonomisi güden ve perişan ülke sayısı gelişmişlerden çok daha fazla.

Serbest piyasa ekonomisinin Türkiye'de başarısız olduğu ortada.
    Yine gelişmiş ülkelerde uygulanmış olan özelleştirme de Türkiye'nin zararına olduğu gibi bir çok problemi de beraberinde getirdi.
    Bu nedenle şu sistem iyidir bak amerika bu sayede uzaya çıktı gibi bir yaklaşım gerçekçi değil.

Burda mı başka konuda mı kuvvetmira bir örnek üzerinden sistemlerin toplumun karakterine uygun olması gerektiğini savunmuştu.
    O genel olarak söylediği için karşı çıktım ama bazı konularda haklı.
    Yani yönetim sosyolojik açıdan toplumu yönlendirmeli ama ekonomik sistemler o topluma uymuyorsa zorlamanın anlamı yok.
    Açmak gerekirse;

Hırsızlık evrensel bir suçtur. Bir toplumda herkes hırsız diye bunu suç olmaktan çıkaramazsınız.
    Fakat toplumun hırsız olduğunu bile bile kilit veya alarm satmayı yasaklayamazsınız.

Toplum gerçeklerine göre hareket etmek budur.
    Eğer serbest piyasayı tüccar halkı kazıklamak, özelleştirmeyi halkın malını yağmalamak için kullanıyorsa bu sistemden vaz geçeceksin.

Bizim ülkemizde devlet ve halk birbirinden kopuk.
    Halk devlet malının hükümet adamlarına ait olduğunu zannediyor.
    Kendi malı olduğunun farkında değil.
    Halbuki satılan her şey onundu.
    Ama vergi ödediğinin farkında olmayan halk malına da sahip çıkmıyor.
    Tersi olsaydı üç otuz paraya yapılan özelleştirmelere hiç bir hükümet cesaret edemezdi.

Bizde serbest piyasa sermaye sahibinin istediği gibi at koşturmasına olanak sağlayan bir alan,
    özelleştirme de yine sermaye sahibinin ülkenin güzide ortak malları ve en güzel, en değerli yerlerdeki toprakların sahibi olmalarından başka bir sonuç getirmedi.
    Üstelik neredeyse tamamen dışa bağımlı bir ülke haline geldik.

Ayrıca bu durum siyaseti de kirletti. Ülke yönetiminde para dönmeye başladı.
    Bugün 4 sene milletvekilliği yapabilmek için aday gösterilsin diye partisine 100bin, 200 bin lira bağış yapan insanlarca yönetiliyoruz.
    Bu yatırımı niye yapıyorlar?
    4 sene boyunca aldığı maaş yaptığı bağışın yarısını karşılamıyor.
    Kimse de ne iş diye sormuyor.

Bu nedenle mevcut ekonomik sistemin tartışmaya açık olduğunu düşünüyorum.
    Her yönüyle!
    Cloud ve Seko bunu beğendiler.

Tİme_shİft42 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Var

ismaileren - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    şimdilik yok. gelecekten ümitli
    Fiyatlar niye bu kadar pahalı?

konunun bağlığı bu galiba

Benim bu soruya cevabım;
    bizde satıcıların kartel oluşturulmasının önüne geçilemiyor.
    Bazı alanlarda birbiri ile rekabet edecek kadar satıcı yok,
    rekabet edecek kadar satıcının olduğu alanlarda ise bu satıcıların kartel oluşturup alış fiyatları üzerinde anlaşmaya gitmesine hiçbir şey mani olmuyor olamıyor.
    Motosiklet piyasasında da bu böyle, diğer alanlarda da böyle.
    Kawasaki Versys fiyatını düşürse Honda Africa Twin fiyatını düşürür mü bizde. tabiki hayır.
    Çünkü talep edenlerin değil arz edenlerin fiyat belirlediği bir ekonomideyiz.
    Ve ekonomin kuralıda, orada fiyatları arz belirliyor ise durum her zaman belirsizliğe ve kaosa gider.

Forumdan Uzaklaştırıldı
    Motosikleti
    SD 1290R
    Alıntı COQ adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    İleri ülkelerde serbest piyasa olması bunun iyi bişey olduğu anlamına gelmiyor.
    Karşı ya da taraftar olacak bir ekonomi bilgisine sahip değilim.
    Ama serbest piyasa ekonomisi güden ve perişan ülke sayısı gelişmişlerden çok daha fazla.
    Cunku perişan ülke sayısı gelişmişlerden çok daha fazla Serbest piyasamiz var ama ulkenin hali belli...

Eksik bilgiyle tartismanin anlami yok. Piyasa o anlamda hic bir yerde serbest degil. Tabii ki belli seyler denetleniyor, icabinda engelleniyor. ABD zamaninda Harley icin bosuna Japon motosikletlere ithalat sinirlamasi koymadi. Ne Fransa Airbus'in iflas etmesine izin verir, ne Amerika Boeing'in. Ama devletin burnunu irili ufakli her yere sokarsaniz durum cok daha kotu olur... genel prensip olarak.

Universite sinavi kotu. Iki saatte gelecegimiz belirleniyor, sinav sekli gercekci degerlindirme saglamiyor, o gun hasta olanin bir senesi kayboluyor, vs. Hepsi dogru. Kaldirin bakin n'oluyor? Simdi en azindan akilli iseniz iyi universite girme ihtimaliniz var. Sinav kalkinca torpiliniz olmazsa bir yere giremezsiniz. Iyi bolumlere de onun bunun tanidiklari dolusur... Manav olacak muhendis, muhendis olacak manav olur.

Alıntı ismaileren adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Fiyatlar niye bu kadar pahalı?

konunun bağlığı bu galiba

Benim bu soruya cevabım;
    bizde satıcıların kartel oluşturulmasının önüne geçilemiyor.
    Bazı alanlarda birbiri ile rekabet edecek kadar satıcı yok,
    rekabet edecek kadar satıcının olduğu alanlarda ise bu satıcıların kartel oluşturup alış fiyatları üzerinde anlaşmaya gitmesine hiçbir şey mani olmuyor olamıyor.
    Motosiklet piyasasında da bu böyle, diğer alanlarda da böyle.
    Kawasaki Versys fiyatını düşürse Honda Africa Twin fiyatını düşürür mü bizde. tabiki hayır.
    Çünkü talep edenlerin değil arz edenlerin fiyat belirlediği bir ekonomideyiz.
    Ve ekonomin kuralıda, orada fiyatları arz belirliyor ise durum her zaman belirsizliğe ve kaosa gider.
    Bakin o galeriler teker teker nasil kapanacak yakinda. Bir cok buyuk marka azaltiyor AVM ve buyuk caddelerdeki magaza sayilarini. Cunku satamiyorlar.

Fiyat yuksek olunca birileri zengin oluyor zannediyorsunuz. Halbuki herifler satamadiklari icin birim urunden elde ettikleri kari arttirmak zorunda kaliyorlar. "E satamiyorlarda ucuzlatsinlar da alalim" diyebilirsiniz. Iyi de bunun icin fiyat indiginde satislarda ciddi artis olmasi lazim ki indirim ise yarasin. Oluyor mu? Forumdaki donen muhabbetlere baksaniza. Olsa yaparlar merak etmeyin... aptal degil adamlar.

okanbagiscan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Fiyatların artmasını satıcıda istemez.Çalıştığım yerde ürünlerin satış fiyatları dolar ve euro üzerinden.Dolar ve euro artınca bizim için iyimi oluyor tam tersi satışlar azalıyor.Fiyatı düşüremiyorsun aldığın hammadde döviz üzerinden.

Yahu üniversite sınavında bu ülkenin çocukları tam da olması gereken bölümlere mi giriyor ki? Kaçımız yeteneğimize göre değerlendirildikte tam isabet bir fakültede okuduk ki. Akıllı olan kazanıyor da ne kazanıyor, istemediği bölümlerde okumuş, istemediği meslekleri yapan yığınlar var. Ayrıca sayın haşmet kardeşim Amerika'da yaşıyorsunuz oranın üniversite sistemini biliyorsunuzdur sanırım. Yani sınavsız kalınca manav olacak adamı kimse üniversiteye sokmaz, mühendis filan yapmaz, (aksine bizimkinde ben çook görüyorum çevremde bakkalı bile işletemeyecek adamlar neler olmuşlar, çünkü ezberlemiş, bir kerelik almış puanı hatta belki de sınav sorularını vermiş birileri, bizzat geçmişte üniversite sınavında bazı soruların verildiği illeri duymuşluğum var ki artık ayyuka çıktı biliyorunuz) çünkü üniversite adam gibi gerçek akademik bir kurumsa paranız da olsa öyle kafanıza esti tıp okuyacaksınız diye sizi o fakülteye almazlar. Buradaki teziniz hatalı bu sebeple.

Fiyat konusundaki tezinize de katılmadığımı belirtmek isterim. Bizim memlekette bahsini ettiğiniz 2 konuda da yaşanan şey handiyse kaos durumudur. Kim kime ne giydirebilirse modundayız, çünkü ekonomik sistemini ve dolayısıyla insani kalkınmasını oturtamamış memleketlerde bu düzen gibi görünen şey aslında tam bir düzensizlik ve kaostur, gündelik yaşayan halksa bunun farkında bile olmadığı için yine gündelik yakınma tasalanmalarla ömrünü tüketerek mezarı boylar.

Ayrıca ekonomide bazı şeylere devletin yerinde müdahalesi öyle korkulacak bir şey değildir, bakın amerika, fransa örnelkerini vermişsiniz doğrudur, o kapitalizmin beşiği dediğimiz ülkelerde bile bu kadar acımasızca devletin (aslında milletin) malı pervasızca gözden çıkarılmaz ve satılmaz. Belli konularda kotalar vardır. Olmak zorundadır da. Ama ne idüğü belirsiz ortamlarda devletin başındaki insanlar gayet rahat müteahhitin yolsuzluğunu anlatır, sanki ona engel olma şansı yokmuşcasına, kıyıların katledildiğini gayet rahat hiç dahli olamıyormuşcasına söyler ve millet de bilinen sebeplerden bunları yer, daha doğrusu olayın ne olduğundan bile bihaber olduğundan dinler anlamadan hak verir geçer.

Kısaca o pahalı bu pahalı demeye devam edeceğimiz ve bu ortamlarda birbirmizi paralayacağımız uzuun yıllar bizi beklemeye devam ediyor...

Sınavlar ile bitireyim, bir ülkede ölçme değerlendirme bile doğru yapılamıyorsa bu o ülkenin geleceğinin iyiye gitmeyeceğinin en iyi göstergesidir.

Forumdan Uzaklaştırıldı
    Motosikleti
    SD 1290R
    Cok teorik konusuyoruz. Belli sartlar altinda sizin dediginiz dogru isleyebilir.

Benim uyarmak istedigim nokta ise "mudahele edilse belki duzelir" umudunuzu baglayarak mudahele gucunu teslim edeceginiz insanlarin halkin lehine is yapacagi beklentiniz... Yonetimdeki insanlarin cocuklari askere gidiyor mu? Siz gittiniz mi? Sizin cocuklariniz? Bilmem anlatabiliyor muyum?

Sinav kordur. Kimseye iltimas yapmaz. Sorular calindi mi bilmiyorum. Ama bizim zamanimizda yoktu oyle seyler. Duzgun calisiyordu.

Bu arada, ogrenci seviyesi dusukse, bolumler ona gore ayarlar kendini. Herkesi birakacak degiller sonucta. Hele hele cevreniz belliyse hic sorun olmaz. Sonucta o kisiler yonetici falan olur zaten. Is yapacak adam icabinda disaridan da getirilir.

Zaten duzgun olmayan liyakat sistemi tumden bitirildi yakin zamanda... Mulakat her yerde. Standardize sinavlarin etkisi yok edildi. Etkisi kotu olacak...

Ekonomik sistemlerin hiçbiri kendi kendine bir günde ortaya çıkmaz. Hepsi dünyanın konjonktürüne göre yavaş yavaş gelişir ve olgunlaşır. Sadece tarıma ve iç piyasaya bağlı ekonomiler, keşiflerle ve uzun mesafe taşımacılıklarıyla (gemiler vs...) önce merkantalizme, sonra fizyokrasiye, sonra da piyasa ekonomisinin başlangıcı olan klasik ekonomiye evrilmiştir. Klasik ekonomi tam bir serbest piyasa örneğidir. Ancak 1929'daki büyük buhran devlet denetiminin olmadığı serbest piyasanın her şartta sağlıklı işlemediğini ve talep yönlü ekonominin her koşulda geçerli olmadığını göstermiştir ki bununla beraber keynezyen ekonomi başlar. Bunun üstüne gelen bir çok farklı iktisadi doktrin var ancak genel olarak şekillenme devlet tarafından kontrol edilen serbest piyasa (yani o kadar da serbest olmayan) yani mevcut kapitalizm.

Ben, şu andaki koşullarda en iyi sistemin devlet kontrolündeki serbest piyasa ekonomisi olduğunu savunan güruhtanım. Ekonominin serbest olmadığı, devlet tekelinde olduğu piyasalarda verimlilik her zaman çok düşük olur. Bunun en ciddi örneklerinden biri ülkemizde yıllarca oy deposu olarak kullanılan kamu iktisadi teşebbüsleridir. Özellikle 60 - 80 yılları arasında bu kitler tamamen oy deposu olarak kullanıldı. Türkiye'de "gizli işsizlik" kavramının en büyük örneği bu işletmeler oldu. Yıllarca işe gitmeden maaş alan insanlar bu kit'ler bünyesinde istihdam edildi.

Özel sektör, kontrollü serbest piyasa verimliliğe dayanır. Bugün iPhone gibi bir cihazı kullanabiliyorsak, veya satılan motosikletler - arabalar eskisinden çok daha uygun fiyata mal edilebiliyorsa ve daha fazla miktarda üretilebiliyorsa, bu serbest piyasa ekonomisinin maksimum verimlilikle çalışma prensibinden ve rekabetten ileri gelir. Serbest piyasada tekel değil, rekabetçilik vardır. Firmalar daha iyisini daha ucuza mal etmek zorundadır. Eğer bu firmalar tekelleşiyorsa veya oligopol haline gelip karteller oluşturuyorsa, işte burada devlet adı verilen fonksiyon devreye girer. Tekelciliğe ve kartele karşı kanunlar çıkarır, gerekirse fiyatlandırmada taban/tavan fiyatlar belirler, buna uymayan firmaları ciddi cezalar ile karşı karşıya bırakır.

Bu yukarıda bahsettiklerim, adil şekilde yönetilen ülkeler için geçerlidir. Ancak kimi hükümetler vardır ki (!), bunlar kartelleri, tekelleri engellemek yerine, bu şekildeki tekelleşme, oligopolleşme potansiyeli olan sektörleri yandaş firmalara peşkeş çeker, örneğin, yandaş xtel firmasının ürettiği dandik telefon daha çok satılsın diye, ithal edilen iphone'a vergi üstüne vergi koyar. Burada amaç üzüm yemek değil, bağcı dövmektir. Eğer xtel firmasının rekabetçi olmasını istese, çeşitli teşviklerle daha uygun fiyata satılmasını sağlayabilir, en azından teknoloji yatırımlarını sübvanse edebilir, çin'de montajlanan dandik telefonların fahiş fiyatlardan vatandaşlarına iktirilmesine göz yummaz. Ama bu kimi hükümetler, hem vergileri pompalayıp kendi kasasını daha fazla doldurma derdindedir, hem de xtel'in hak etmediği fiyatlardan satılarak yandaşının cebini doldurmasına seyirci kalmaktadır.

Yani, aslında tamamen hayal olan bu muz cumhuriyetinde serbest piyasa ekonomisi falan yoktur. Tam tersi devlet eliyle vurgun vardır. Hiç bir serbest piyasa ekonomisi, herhangi bir motorlu taşıttan 200% ötv + 18% kdv almaz. Bu serbestlik, yandaşa, şakşakçıya serbestliktir. Eğer bu ülkede serbest piyasa ekonomisi gerçek anlamıyla, maksimum verimlilik, optimal fiyat prensibiyle işleseydi, asgari ücret kazanan x bir avrupalının 6 ayda aldığı kaliteli bir 250 cc motoru, bu muz cumhuriyetinde yaşayan ve asgari ücret alan bir vatandaş, yemeden içmeden, ancak 2 yıllık maaşıyla almazdı.

Neyse ki bizim güzel ülkemizde böyle sorunlar yok çok şükür. Her şey yolunda, ekonomi tıkırında. Allah başımızdakilere zeval vermesin.

karadag.05 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    150 Z - One
    Bu sorunun tek bir cevabı var. "Üretim yok, nüfus çok."
    Doğrul, eğril ama EĞİLME

Motosikleti
    BMW F 750 GS
    Alıntı hasmet adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Serbest piyasası olmayan tek ileri ülke gösterin...

Hele hele geri ülkede piyasayı belirleyen devlet kurumu bunu çıkarı için kullanır, ülkemizde vergi denetimi tehdidinin kullanıldığı gibi.

İphone Amerika'da $200 değil, en ucuz modeli $650 yanlış bilmiyorsam, vergi hariç...
    Onlar bazı şeyleri aştıktan sonra bu seviyeye geldiler. Bizde serbest ekonomi rekabeti arttırıp fiyatları düşüreceğine aksine fiyatların artmasına sebep oluyor. Biz kafa olarak ileri ülkeler seviyesinde değiliz ki ekonomimiz serbest olsun. Alakasız bir konuyla benzer bir örnek vereyim. Ben futbolda yabancı sayısının serbest olmasına karşıyım. Konu maliyet değil, bunun milli takımı bitireceğini düşünüyorum (ki bitiriyor da). Kulüp takımları ve ülkenin büyük çoğunluğu ise bunun tam tersine inanıyor. Diyorlar ki yabancı futbolcu sayısı sınırsız olmazsa Avrupa'da başarılı olamayız (zaten olamadığımızı henüz kavrayabilmiş değiller). Üzerine bir de İspanya'yı örnek veriyorlar. Şimdi yanıldıkları nokta şu : Birincisi bizim ülkemizde yabancı sınırı olmasa bile sen asla seni Avrupa'da bir yerlere getirecek yabancılara sahip olamazsın. Alacağın yabancılar sadece yerli oyuncunun fiyatının artmasını önler. Milli takımı da ya yedeklerle ya da yabancı ülkelerde yaşayan adamlarla kurarsın. Bunun sonuçları da ortada zaten. İyi yabancıları almaya ne paran ne de ülke imajın yeter. İkincisi senin futbol altyapın yüz yıldır oturmadı. Hala iyi, kaliteli ve cahil olmayan futbolcu yetiştiremiyorsun. O yüzden senden fersah fersah ileride olan İspanya için faydalı olan bir şey senin için faydalı olamaz. İspanyol futbolcular ben kendimi bildim bileli kendi ülkeleri dışındaki kulüplerde oynamıyorlar. Senin futbolcuların da oynamıyor ama kendi istedikleri için değil, onları istemedikleri için. Ekonomi için de bu böyledir. Belirli bir noktaya gelmeden, ülkede cahilliği yenmeden bir şeyleri serbest bırakırsan yine sonunda kazanan cahiller olur. Konuşmasını bilmeyen adamların lüks otomobil galeri açabilmelerini, lüks restoran sahibi olabilmelerini, distribütörlük almalarını izlersin.

Bu ülkenin tek düzelme yolu her şeyde kâr marjına limit koymak ve kesinlikle vergi kaçırılmasına izin vermemektir. Sokaktaki simitçi bile bir kuruş bile olsa vergisini verecek.

Motosikleti
    4. motor Honda
    Olayı özünde serbest meslek erbaplarının maaşlı çalışandan az vergi ödemesinde,
    misal bir kuyumcu asgari ücretli işçiden daha az vergi veriyor,
    bütün bunların sorgulanması gerekirken dolaylı vergilerin oranlarına artış geliyor.
    Devlet serbest mesleklilerden toplayamadığı vergiyi harcarken toplamak istiyor ancak bu durumda tüm maaşlı çalışanları mağdur ediyor.
    Ben zaten maaşımın 3 te 1 inden fazlasını vergi veriyorum ama birşey almaya kalkarken yine en fazla vergiyi ben veriyorum.

Sonuç ortada...
    Fakirlik.. daha fazla fakirlik!

Forumdan Uzaklaştırıldı
    Motosikleti
    SD 1290R
    Alıntı Seko adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bu ülkenin tek düzelme yolu her şeyde kâr marjına limit koymak ve kesinlikle vergi kaçırılmasına izin vermemektir. Sokaktaki simitçi bile bir kuruş bile olsa vergisini verecek.
    Acikcasi bir noktadan sonra dairesellesiyor mesele. Mesela duzgun vergi sadece duzgun yonetilen ulkelerde toplanir. Cunku suistimal olunca her konuda oluyor. Mesela bagimsiz olmasi gereken yargiyi bile kendine baglayan bir yonetim hic duzgun vergi toplar mi? Siz dusunebiliyor musunuz hukumetin Amerika'daki IRS gibi vergi toplayan bagimsiz kurumu olusturup kabullenmesini? Yillardir sopa olarak kullaniliyor vergi denetimi. Seneler once Hurriyet'e kesilen utopik vergi borcunu hatirlayin. Hem yandas is adami nasil havuza milyonlar aktarip hem de vergi verecek? Insaf edin azcik

Benim savundugum nokta da bu: Insanlar karisip suistimal edecegine, makina karar versin (standardize test) veya serbest kalsin. Cunku kotu yonetilen ulkede karar ve yetkiyi yonetime verdiginizde suistimal edecek yeni bir done olusturuyorsunuz. Zaten yonetim halki dusunse iyi yonetir Amac halkin refahi ve guveni degil ki, ne pahasina olursa olsun yonetimi ve gucu kaptirmamak.

ismaileren - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    şimdilik yok. gelecekten ümitli
    Vergi yükü aslen devletin kendi kurumlarından elde ettiği gelirler ile kendi kurumlarının harcamaları arasındaki farkı vergi olarak halktan kapatma zorundda olmasından kaynaklanır.
    Mesela Suudi Arabistan gibi kral tarafından yönetilen oligarşik bir ülkede vergiler çok çok az. Çünkü devletin elindeki gelir kaynakları halktan vergi almayı gerektirmeyecek bir oranda.

Bizde ise özelleştirme sonrasında devletin elinde gelir getirecek bir kurum kalmadı. Zaten özelleştirme dönemi öncesinde bu kurumlar kar eder değil, zarar eder hale getirilmişti, bu ayrı konu.
    Zenginden vergi almayıda beceremiyor.
    Bu yüzden tüm yük biz fakirlere kalıyor.

Ama asıl irdelenmesi gereken konu;
    Dünyanın hiçbir ülkesinde diyanet bir kuruma bu kadar çok bütçe payı ayrılmıyor !
    Dünyanın hiçbir ülkesinde makam aracı, lojman, tören vs muhabbetine bu kadar çok bütçe ayrılmıyor !
    Dünyanın hiçbir ülkesinde devlet bu kadar israfkar değil.

Yani olay o kadar çok derin değil aslında.
    Devletimiz bugün israf etmeyi bıraksa, yarın bu vergilerin hepsinide kaldırabilir.

Quad87 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    MT-07 Umuyor..
    "Dövlet israf ediyır" Zinhaaaarrr ! Böyle bir şey olamaz. Kelimelerinizi düzgün seçin lütfen çünkü avrupa bize bakıp " ne gadarda zengin bir ülke geşge benim ossa" diyor ! Bunnar israf deel, gerekliliktir. Dövletin şanındandır !
    Osm@n bunu beğendi.

KUVVETMİRA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    xt 600
    hasmet bu işi biliy.
    parti kur, arkandayız hasmet reis.
    hüloleeey!

The Dude - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    sym joymax
    derin olan kuyu değil
    ip kısa.

Osm@n - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    KTM DUKE 250 - 2016
    Alıntı The Dude adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    derin olan kuyu değil ip kısa.
    + İpimle kuşağım, ..... diyen uzun yöneticilerimiz ve uzun kılları.
    KTM DUKE 250 ABS - 2016

pokeharun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    2006 ybr sattı 2006 cbr 600 f sattı,yeni arıyor:)
    Ülkemi Devletimi Vatanımı seviyorum ancak geçinmek ve hayat şartları zor.Maaşlara gelen zamla yıl içindeki yaşamak için gerekli olan şeylere gelen zam bence orantısız .Elektrik,peynir,zeytin,zeytinyağı benzin,mazot. Keşke hiç zam gelmese de şu ürün fiyatları yükselmese.Mesela benim annem asgari ücret maaş alıyor ve emekli tek başına yaşıyor.Kabaca hesaplarsak küçük bir yerde yaşamasına rağmen yaşadığı yerde kiralar standart 500-600 tl arası 1400-500 = 900 tl aylık elektrik 100 tl 800 tl kaldı , ısınma ortalama 100 tl kaldı 700 tl temizlik ve telefon giderlerine 100 tl desek 600 tl kalır.Ekstra şeyleri yazmayalım kalan para ile de artık ne kadar yiyecek içecek şey alırsa onu harcar veya geriye parası kalır.Günde her öğün bir simit çay içse iki tl desek üç öğünde 6 tl yapar 30 günde en az 180 tl yapar 600-180=420 tl kalır ki simit çay icmicegine göre her öğün artık kalan para onun tasarrfuna kalmış öyle ekstra gideri pek de yok et kıyma alıp kolay kolay yemez iki kuruş arttırayim torunlarıma harçlık veriyim der.Hatta ben kızıyorum bol bol ye iç diyorum ve hesabında para olsun diye bittikçe yatırıyorum. Şimdi benim annem çok standart yaşayan ve herşeyi kısayım diyen idare etmeye çalışan eskiden yokluk görmüş biri hala ceyizlik dolaplarını falan kullanır gidip kendine bir kıyafet almaz. Ama küçük bir yerde yaşamasına rağmen aldığı maaş ancak yetiyor.Büyük bir yerde yaşasa aldığı para kiraya ancak denk gelir.Üstelik ev kendi evi kirası yok babamdan kalma ona da babasından kalmış küçük bir ev,kira varmış gibi hesap ettim kira kadar ücreti başka bir masrafa harcıyor. Hesap ortada bu yaşa gelmiş birinin daha ferah ve daha standartları yüksek olarak, parayı düşünmeden yaşaması gerekmez mi benim üzüldüğüm nokta burası.

6. sayfa BirinciBirinci ... 4567 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)