İleri sürüş teori eğitiminin videosu neden yok?
Reklamlar
-
Burada sormak ne kadar akıllıca bilemiyorum ama önce bir yazayım. Belki hocalardan belki de cevabı bilen birilerinden yanıt gelir. Yol Sanatı ekolünden eğitim yerlerini biliyoruz: OMM, ART, Motto, ADARAT ve diğerleri. Bu sürüş eğitimleri üç ayaktan oluşuyor. Teori, kapalı alan hakimiyet ve yol eğitimi. Son ikisi uygulamalı olarak katıldığımız eğitimler.
İlki ise adı üstünde sürüş gerektirmiyor. Bir sunum izliyoruz, istersek aklımıza takılan soruları soruyoruz. Ekipman, yoldaki bilgiler, hız seçimindeki ilkeler, konumlanma, vites, gaz kolunun kullanımı gibi temel bilgiler aktarılıyor. Kapsam zamana göre daha geniş veya daha kısıtlı tutulabiliyor. Soru cevap için daha çok ya da daha az zaman ayrılabiliyor. Videolar, fotoğraflar, çizimler ve animasyonlar eşliğinde sistemli sürüşün teorik temelleri açıklanıyor. Elbette bizi bir kitap okumak, bir sunum izlemek daha iyi sürücü filan yapmıyor. Tabii ki bu olayın temel amacı insanlara sistem diye bir şeyin varlığından haberdar etmek temel amaç. Bir nevi katılan insanları uygulamalı eğitim almaya ikna etmek olay.
OMM 1998'de kurulmuş. Bundan bir kaç yıl sonra başlamış olsalar bile en az 15 yıldır bu teorik eğitimleri veriyorlar. Ben OMM, ART, Serhat Kılavuz, Kaan Tuna, Rahmi Barutçu, Okan Sinan Ocan'dan en az birer kere bu teorik eğitimleri dinledim. Bazıları daha verimli aha az verimli ama temelde anlatılanlar aynı konu üzerine inşa edilmiş ortak noktalar. İnsanların soruları da hemen hemen aynı oluyor. Bir sürüş önerisini neden uygun bulmadıklarına dair bahaneleri de hep aynı oluyor.
* Sol virajda uygun yerde konumlanmıyorum çünkü orda mıcır olabilir. (Orada mıcır vardır ya da yoktur. Bakarsın görürsün mıcırın başladığı yerin kenarında konumlanırsın vardır diye tahmin ederek sürüş yapılmaz. Ayrıca zannettiğin gibi yolun kıyısından biraz uzaktan girmiyorsun o viraja motorun karşı şeride taşacak kadar yanlış yerindesin hep.)
* Doğru vites diye öğrettiğiniz viteste olunca motor çok bağırıyor. Motorun en çılgın olduğu devirler o devirler. O yüzden yüksek vites düşük devir sürüyorum. (İşte ona biz gaz kolu hassasiyeti gelişmemiş olmak. Motoru sürememek diyoruz. Aslında alman gerekenden çok güçlü bir motorla bu işe başladın. Sürekli yanlış vitestesin ve gaz kolunu kapattığında motor hiç kompresyonla yavaşlamayacak.)
* Bu öğrettiğiniz viraj alma teknikleri küçük motorlarda da oluyor mu? Benim motorumun lastikleri ince. (Oluyor.)
* ABS fren mesafesini uzatıyormuş, ABSsiz motor sürersem daha çabuk durmaz mıyım? (Durmazsın.)
* Beni görmüyorlar, bize kıl oluyorlar, bizi öldürmek istiyorlar. GÖz göre göre üstüme kırıyorlar. Egzoz sesi beni daha güvenli yapıyor. (Doğru konum, doğru hızda olursan... Eah sıkıldım. BEn bile sıkıldım la aynı şeyleri görmekten ve aynı cevapları yazmaktan.)
Yani artık bu sunumlarda ne anlatıldığı belli, ne tepki alındığı belli ne sorulduğu belli. Artık teknolojiden faydalanmanın ve daha çok insana hızlı ve kolay bir biçimde ulaşıp bunları anlatmanın zamanı gelmedi mi?
Caner Atagün ücretsiz ileri sürüş online eğitimleri yapıyor. (bkz. http://caneratagun.com/wp/index.php/...ri-egitimleri/) Bunlar da teknolojinin getirdiğini kullanan güzel gelişmeler ama yine de kişi sayısı bakımından çok verimli oldukları iddia edilemez. Bir seferde 6 kişi çok az.
Diyorum ki şöyle toplamda 4-5 saatlik kapsamlı bir teorik eğitim videosu çekilse. Animasyonlar, videolar ve fotoğraflar üzerinden motosiklet ekipmanlarından başlayıp, sistemli sürüşün temel bilgilerine ve örneklerine kadar, viraj çizgileri, gaz kontrolü, teorik olarak anlatılabilecek her şey, güzel hazırlanmış bir video ile sunulsa nasıl olur?
Youtube'da Bileğin Dansı videolarının Altın Elbiseli Adam tek teker videolarının hit sayılarına bakılırsa insanların motosiklet konusunda bilgi içerikli videoları izlemek istedikleri anlaşılıyor. SAlonlarda insan toplayıp yer ayarlayıp cuma akşamı 19 diye ayarlanıp 20'de başladığımız, geç oldu diye hızlı hızlı tamamlamak zorunda kaldığımız teorik eğitimler yerine böyle kapsamlı ve görsel destekli bir video hazırlansa motosiklet camiasına daha verimli bir katkı sağlanmış olmaz mı?
OMM dışındaki ticari kurumların böyle bir prodüksiyon yapmayı uygun bulmayışını anlayışla karşılarım ama kar amacı gütmeyen temel hedefi ülkedeki motosiklet atmosferini iyileştirmek olan OMM'nin böyle bir videoyu hazırlamasının zamanı bence geldi. Belki ticari kurumlar ve bağımsız eğitmenler de böyle bir ürün ortaya koymakla ilgilenirler.
Dur ben bunu OMM'ye ileteyim. Bakalım ne diyecekler...
Reklamlar
-
zaferce adlı üyeden alıntı
OMM dışındaki ticari kurumların böyle bir prodüksiyon yapmayı uygun bulmayışını anlayışla karşılarım ama kar amacı gütmeyen temel hedefi ülkedeki motosiklet atmosferini iyileştirmek olan OMM'nin böyle bir videoyu hazırlamasının zamanı bence geldi. Belki ticari kurumlar ve bağımsız eğitmenler de böyle bir ürün ortaya koymakla ilgilenirler.
Dur ben bunu OMM'ye ileteyim. Bakalım ne diyecekler...
Sevgili Zafer ,
Bence haksızlık etmişsin. Bu tür çalışmanın ilk öncüsü Rahmi Barutçu hocamızdır , yıllar önce UzmanTV de yaptığı bu tür videolar türlerinin ilk örneklerindendir.
link Uzman TV Rahmi BARUTÇU
Toplamda 2-3 saat süren teori eğitimlerinin video olarak yayınlanması zor bir konu değildir ancak interaktiflik konusunda Caner hocanın yöntemi dışındaki çözümler çok verimli olamayacak sıkıcı olacaktır. Caner hocanın yönteminde ise teknik sebeplerden dolayı katılımcı sayısı yüksek olamamaktadır.
Yani teorik eğitimler konusunda hiç bir kurumun yada eğitmenin ticari olarak düşündüğü fikrinde değilim. Bence konular birer birer ele alınarak hazırlanmış videolar çok daha verimlidir ki , neredeyse tüm hocalarımızın bu tür videoları mevcut . Yeterki gençler konuyu araştırma zahmetine katlansınlar cevaplar bolca var.
Sevgilerimle
DAHA GİDİLECEK ÇOK YOL ,ÖĞRENECEK ÇOK ŞEY VAR
-
İlk etapta bi buluşma olsa sohbet-eğitim şahsen defteri, kalemi, motoru alır gelirim. Varmıdır bi projeniz?
-
Böyle bir ürünü ticari olarakta yapabilirler. Gerekli olan ücret neyse verilir. Bir film izlemek için bile bugün 10-50 tl arası ortalama fiyat ödüyorum. Böyle bir ürünü seve seve satın alırım.
-
oocan adlı üyeden alıntı
[...]
Konu ticari düşünmek ya da düşünmemek değil. Ticari düşünseler de düşünmeseler de çok dert değil benim açımdan.
İnteraktiflik,, şişirilmiş bir balon bu işler için. Gavurun overrated dediği cinsten. AEA tek teker videoları interaktif değil, Bileğin dansı videoları interaktif değil ama içeriği gayet verimli bir biçimde karşıya aktarıyor üstelik izleniyor da. Hem OMM ve diğer yerlerin bu eğitimleri bunca zamandır yapıyor olması sık gelen soruları ve bahaneleri de bilmelerini sağlıyor demiştim.
Benim bu konularda izlediğim videoların tamamını toplasam, kapsam olarak verimli bir teorik eğitimin yüzde beşi etmez. Ya da ben bulamamışım demek ki. Daha iyi araştırayım.
Dağınık ve küçük küçük videolar parçalarının toplandığında kapsamın % 5'i bile etmemesi bir yana o bilgiye ulaşılmasının zorluğu (belli ki ben ulaşamamışım mesela) da böyle bir video hazırlamak için bir başka gerekçe oluşturabilir.
-
Hocam konum olarak farklı yerlerdeyiz.İstanbul'daki arkadaşlar yararlanırda biz ne yapacağız
-
whitedeamon adlı üyeden alıntı
Hocam konum olarak farklı yerlerdeyiz.İstanbul'daki arkadaşlar yararlanırda biz ne yapacağız
Periscope'dan maç izleyen toplumuz sizede ordan ulaşırız.
-
oocan adlı üyeden alıntı
Toplamda 2-3 saat süren teori eğitimlerinin video olarak yayınlanması
Bir de benim yazdığım şey, salonun gerisine bir kamera koyup bütün teorik eğitimi videoya çekip yayınlamak anlaşılmış galiba. Onu kast etmiyorum. Gerçekten animasyonlarıyla, kısa videolarıyla, videoların durudurulup açıklanmasıyla, dış sesiyle, görselleriyle tam olarak hazırlanmış bir eğitim materyalinden bahsediyorum.
-
hiter adlı üyeden alıntı
Böyle bir ürünü ticari olarakta yapabilirler. Gerekli olan ücret neyse verilir. Bir film izlemek için bile bugün 10-50 tl arası ortalama fiyat ödüyorum. Böyle bir ürünü seve seve satın alırım.
Aynen öyle, ben de satın alabilirim böyle bir videolu eğitimi. Ne teori sunumlarına katılmaya, ne pratik yapmaya yeterince zaman ayıramıyorum, pratik uygulamanın anlatıldığı bir video serisini izlemek çok daha kolay olurdu sanıyorum
-
OMM'ye, ART'a, Rahmi Barutçu'ya, Motto'ya, ADARAT'a ve Kaan Tuna'ya eposta yazarak bu başlığı link olarak ilettim. Bakalım onlar da "İnternet'te var, ararsan bulursun." diyecekler mi...
OMM'den cevap gelmezse veya otomatik bir rmesaj gelirse İngilizce'e çevirip Volpara'ya yazayım bir ara.
-
Motosiklet Eğitmeni
Zaferce;
Bir başlangıç içeriği ve planlaması yap.
Ben bir deneyeyim.
Şu an üzerinde çalıştığım bir web sitesi projem var.
Yanında canlı yayın yapabileceğimiz bir alt yapıya sahip.
Hem onar dakikalık kısa videolar hazırlayıp, hem de o video üzerinde interaktif sohbet gerçekleştirebileceğimiz yayınlar yapabiliriz.
Hem de milletin parası cebinde kalır.
Şu an kış şartları nedeniyle bolca vaktim var.
Fikir güzel beğendim.
Fakat ben teorici olmadığımdan elimde fazla metaryel yok.
Katkı sağlarsanız ben derleyip toparlarım.
Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)
-
COQ adlı üyeden alıntı
Zaferce; Bir başlangıç içeriği ve planlaması yap.
Hatırladığım kadarıyla olası içerik şuna benzer bir şey olabilir:
1. Motosikletin tehlikesi (motorun kendi değil sürücü tehlikelidir ana fikir)
2. Ekipman (her biri neden gerekli ne özelliklerde olmalı)
3. Oturuş pozisyonu
4. Yönlendirme
5. Gaz kolu kullanımı
6. Frenleme (yavaşlama daha ziyade)
7. Ayna kullanımı
8. Sinyal lambaları ve diğer bilgi verme yolları
9. Sistem'in aşamalarının (bilgi--- konum hız vites ve ivmelenme) ayrı ayrı açıklanmaları ve örnekleri. Yani bilgi alma kullanma verme; konum seçimleri; doğru hız tanımı; vites kararı doğru devir meselesi; virajlar arası düzlüklerin ikiye bölünerek ivmelenme meselesi; konumlanma kararları güvenlik, yol tutuş görüş sıralaması; ileri sürüşün 4S'i
10. Yavaş manevra
11. Sıkça sorulan sorular
Motosiklete Başlamak Üzerine Düşünceler
Güvenli ve ileri sürüş eğitimi üzerine düşünceler
Yavaş Manevra
Konumlanma: Şeridin neresinden gideceğiz?
Viraj bağlama/Erken konumlanma
Yol eğitimine dair açıklamalı videolar listesi
Yanlış viraj çizgilerim: Video
Sık Yaptığımız Hatalar
http://www.motosiklet.net/forum/moto...ml#post4058231
Aklıma gelen ek malzeme olursa özel mesajla iletirim.
1. maddeye ek: Motosikletin eğitim ve ekipmana rağmen risksiz hale gelmeyeceği sadece risk olasılığının kabul edilebilir ölçülere ineceği meselesi (bkz. başkalarının kazaları)
-
Caner Atagün telefonla arayıp kendi bakış açısını açıkladı. Temelde eğitim hedefi olarak daha çok kişiye ulaşmak değil de daha nitelikli bir eğitim hizmeti sağlamayı hedefliyor gibi görünüyor. Yani Caner Hoca, eğitimi alan kişilerin sürüş becerilerinde daha fazla bir artış sağlayabilmeye odaklanmış anladığım kadarıyla.
OMM'den bir cevap gelmedi. Ben de Volpara'ya yazdım. Kendisinden gelen cevap düşüncenin iyi olduğunu ve kendisinin de paylaştığını ancak her düşünce gibi kaynağa ve işi uygulamaya dökmeye muhtaç olduğunu ifade ediyor. OMM'nin yapmayı düşündüğü veya önerilen iyi düşüncelerin tamamı için henüz yeterli kaynağının şimdilik bulunmadığını söylüyor.
Çok yakında olmasa da belki ileride böyle bir ürün ortaya çıkar.
-
Alakasız olacak ama hazır bulmuşken sorayım. İleri sürüş teknikleri eğitin ücretleri ne kadar bilginiz var mı?
-
nTolga adlı üyeden alıntı
Alakasız olacak ama hazır bulmuşken sorayım. İleri sürüş teknikleri eğitin ücretleri ne kadar bilginiz var mı?
ART MotoAkademi Uğur Ertekin dışındaki eğitmenler, grupla paket eğitim (1 gün kapalı alan, 1 gün yol eğitimi toplam 2 günlük uygulamalı. Öncesinde cuma akşamı ücretsiz teori): 550 TL.
http://www.artmotoakademi.com/bazaar...E%C4%9Fitimler
Caner Atagün grupla paket eğitim (1 gün kapalı alan, 1 gün yol eğitimi toplam 2 günlük uygulamalı. Ayrıca online ücretsiz teorisi var.): 700 TL.
http://caneratagun.com/wp/index.php/courses/
OMM kapalı alanı 250 TL civarı, iki günlük yol eğitimi 500 TL civarı oluyor genelde.
-
Çok teşekkür ederim gözümde büyüttüğüm kadar yokmuş
-
Uğur Ertekin Hoca, telefonla arayarak bilgi verdi. Bu konuda çalışmaları sürmekteymiş. Muhtemelen bir süre sonra ART'ın teorik eğitimine dair bir videoya erişebiliyor olacağız. Güzel haber.
-
Acaba video konusunda yol alındı mı durum nedir ne değildir ki 🙄😊
zaferce adlı üyeden alıntı
Uğur Ertekin Hoca, telefonla arayarak bilgi verdi. Bu konuda çalışmaları sürmekteymiş. Muhtemelen bir süre sonra ART'ın teorik eğitimine dair bir videoya erişebiliyor olacağız. Güzel haber.
-
hiter adlı üyeden alıntı
Acaba video konusunda yol alındı mı durum nedir ne değildir ki
Bilmiyorum walla. Yakın zamanda çıkmaz gibi geliyor bana. Çıkarsa da hepimizin olur bence.
-
zaferce adlı üyeden alıntı
Bilmiyorum walla. Yakın zamanda çıkmaz gibi geliyor bana. Çıkarsa da hepimizin olur bence.
Abi böyle bir şey yapılsa, ücreti mukabilinde alınır. Herkesin 3 gün vakit ayıracak fırsatı yok maalesef. Bu gün viraj konumlanmamda hata olduğunu farkettim. Çevre yolunda 150 km ile viraja yattım, virajda gazı tam açtım, kendi şeridimde çıktım virajdan, şerit atmadım yani ama, çizgimi kaybettiğim bir anlığına da olsa. Daha kompleks bir pozisyonda sonuçları çokta iyi olmayabilir. Olsa bir video, izler hatamızı buluruz. Düzeltiriz. Bu video için de ücreti ne ise öderiz. Ama yok.
Şunu anlamıyor kimse, eğitim konusunda insanların bütün derdi maliyet değil. Mevcut şartlarda bana üste para verseniz eğitime gitmem. Gidemem, haftada iki gün izin, biri hafta içi, diğeri hafta sonu. Tamam yıllık izin için düşünülebilir. Ama orada da yaz tatili planı yapıldı, neredeyse rezervasyon yapacağım otele.
Evet Manuş Baba dinliyor, kitap, gazete okuyor ve düşünüyorum...
Düşünün, düşünmekle ölmüyor insan...
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)