Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax

Kitap önerilerim

    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    17 Aralık 2012
    Şehir
    Ankara
    Özet sevenler için geçeyim. Kitap önerilerim.

    Türkçe mutlaka okunması lazım:
    1. Motosiklet yol sanatı
    2. Nasıl daha iyi bir sürücü olunur.

    İngilizce mutlaka okunması lazım:
    3. Proficient Motorcycling The Ultimate Guide to Riding Well
    4. Sport Riding Techniques How To Develop Real World Skills for Speed Safety and Confidence on the Street and Track.

    Okunacak konu isteyen bir başlık açılmıştı yakın zaman önce. Değerli bir yazar arkadaş da forumda okunacak konu aramaktansa kitap okumanın daha akıllıca olduğuna dikkat çekmişti. Adam, yerden göğe haklı. Kitap okumak lazım. Motosiklet gibi çoğunluğa hitap etmeyen, özel bir hobi hakkında bile çok sayıda kitap mevcut. Okumayı seven birisi için bile bu kadar çok sayıda kitabın hepsini okumak makul olmayabiliyor. Okumak isteyeceğimiz konuların sayısı çok, meslek icabı okumak gerekenler oluyor, para sınırlı, zaman sınırlı. Hal böyle olunca Carl Sagan’ın dediği gibi mesele, hangilerini okuyacağını seçmek oluyor. Daha önce o kitapları okumuş olan insanların değerlendirmeleri okunacak kitaplara dair bir öncelik sıralaması yapmakta kullanılabilir. Ben de bu amaçla okuduğum kitaplar hakkındaki yorumlarımı listelemek istedim.



    En baştan başlayanlar için mutlaka değinmek istediğim bilgi kaynağı Caner Atagün ve Zeynep Kamacı’nın Motosiklete Başlangıç Online Teori Eğitimi. Link kırılırsa bu kelimelerle Google’dan bulabilirsiniz. Evinizde oturduğunuz yerden bilgisayar karşısında interaktif bir eğitim. İlk adım olarak harika.

    Kitap listesine girmeden Yol Sanatı ekolünden eğitmenlerin teorik eğitiminden bahsetmek istiyorum. Yeni başlayacaklar, hali hazırda motosiklet kullanan ve daha önce yol eğitimi almamış olanlar hatta motosiklete merak salan herkesin katılabileceği çoğu zaman ücretsiz bir teorik eğitim bu. Nadiren 30−40 TL gibi bir ücret istedikleri oluyor. Sunumun yapılacağı salonun ücretsiz ayarlanıp ayarlanmadığına göre değişiyor sanıyorum. Genellikle 3−4 saat sürüyor. Buna ileri sürüş teori eğitimi deniyor. Olayın ileriliğine geriliğe çok takılmayın. Başlangıç düzeyinin ilerisinde olmasından başka bir şeyin kast edildiğini sanmıyorum. Bu teorik eğitimi farklı eğitmenlerin sunularıyla dinleme şansı buldum. En beğendiğim Uğur Ertekin’in (ART MotoAkademi) sunumuydu. Bazıları daha çok, bazıları daha az verimli olsa da yaşadığınız şehirde bir ART MotoAkademi, OMM veya o ekolden birilerinin sunumu olursa kaçırmayın. Caner Atagün'ün ileri sürüş teori online eğitimi de var. Ücretsiz, güzel imkan.

    Başlangıç düzeyinde kitap ararken ilk rastladığım iki kitap Honda’nın Motosiklete dair kitabı ile Reşat Arbaş’ın Motosiklet teorisi. Eğer düzgün bir yerlerden (Ehliyet kursu değil Motto, Honda, Yamaha, ART vb.) başlangıç eğitimi alıyorsanız bu düzeyde bir kitap okumanız şart değil. Eğer hiçbir şekilde gerçek bir eğitim almak imkanınız yoksa Motosiklet teorisi’ni ve onda yer alan başlangıç düzeyi egzersizlerini kullanabilirsiniz. Ama ben olsam gider düzgün bir eğitim alır, bu iki kitapla zaman kaybetmezdim.

    Sürüş üzerine mutlaka okunması gereken bence iki tane kitap var: Motosiklet yol sanatı ve Nasıl daha iyi bir sürücü olunur. Motosiklet yol sanatı, yol eğitimlerinde anlatılan Sistem’i açıklıyor. Yol sanatı sürüş sistematiğinin temel kitabı bu. Bir çırpıda okumak çok mümkün değil. Bir kere baştan sona okuyup kenara kaldırılacak bir kitap değil. Bir bölümünü okuyup sonra o bölüm üzerine düşünüp, kişinin kendi sürüşü esnasında o bölümde açıklananları nasıl uyguladığını ele almasını gerektiriyor. Bir de şöyle bir yanı var: Bir kere okuyorsun. Bir şeyler anlıyorsun. Çok da enteresan olmayan zaten aşikar zaten senin “bildiğin” bir şeyler söylüyor diye düşünüyorsun. Aradan bir iki yıl ve 30 bin km yol geçiyor sonra aynı bölümü yeniden okuyorsun. Ancak o zaman anlayabiliyorsun ne kadar karmaşık ve aslında senin bilmediğin bir şey söylediğini. Bu çoğu zaman eğitmenlerden alınan geri bildirimler ve eğitimli bir sürücüden alınan sürüş öğütleriyle de oluyor. Neredeyse her sürüş önerisinin muhtabınca verilen beylik bahaneler vardır. Mesela “Abi görünürlüğe o kadar kafanı takma. Doğru yerde, doğru hızda olursan ve görünmez olduğunun farkında sürersen başın diğer yol kullanıcılarıyla derde girmez. Bak sen şurada şu noktadaydın. O yüzden…” cevap hep aynıdır: “Ya sen ne kadar iyi sürersen sür. Onlar beni göre göre üstüme kırıyor.” Maalesef, sürücü henüz sürüş önerisini alacak durumda değil. Zamanı var daha. Biraz daha geliştiği zaman söylenen şeyi algılayacak. İşte bu olayın aynısı Yol Sanatı kitabında oluyor. Ne dediğini doğru algılayabilmen ve sürüşüne yansıtmaya karar verebilmen için ilk okumanın üzerine biraz gelişmişlik eklemek gerekebiliyor. Yani sonuç olarak demem o ki bu kitap bir başucu kitabı. Belirli bölümlerini tekrar okumak, üzerine çalışmak gerekiyor. Öyle okuyup rafa kaldırılacak bir kitap değil. Motosiklet yol sanatı’nın İngilizce’sine korsan kitap sitelerinden ulaşılabiliyor. Türkçe çevirisi fena değil. Hatta bir forum yazarı Türkçe’sinin de pdf linkini paylaşmıştı diye hatırlıyorum. OMM’nin http://shop.ommriders.com/ adresinden edinilebilir.

    Nasıl daha iyi bir motosiklet sürücüsü olunur kitabı hakkında daha önce bir başlık açmıştım. Bu kitapta, Yol sanatı’na göre çok daha somut öneriler barındırıyor. Bu da bölüm bölüm sürüş üzerine çalışarak, uygulayarak fayda sağlanabilecek bir kitap. İngilizce’si korsan kitap sitelerinden indirilebiliyor. Türkçe’si OMM’nin http://shop.ommriders.com/ adresinde var.

    Motosiklet kitapları listelerinde hep yer alan bir kitap var: Zen ve motosiklet bakım sanatı. Bu kitap bir motosiklet bakım kitabı değil, bir sürüş teknikleri kitabı değil, bir gezi kitabı değil. Bu bir felsefe kitabı. Ve okurken zevk aldığım yerleri olsa da genel olarak beni çok aştı. Bu kitabı, her motosiklet sürücüsüne mutlaka öneren birisi ya kitabı pek okumamıştır, ya motosiklet sürücülerini tanımıyordur ya da dayak yememiştir. Felsefe bölümü ikinci sınıf öğrencilerinin Hegel’den sonra Marx Diyalektiği’nden önce filan okuması lazım. Senin benim be*****eğimiz şey değil bu kitaptan zevk/feyz almak.

    OMM’nin diğer bir kitabı Tam hakimiyet. Aynı http://shop.ommriders.com/ sitesinden edinmek mümkün. Ben okuduğumda pek de önemli veya yeri doldurulmaz bilgiler görmedim. Okunmasa da olur diyebileceğim bir kitap. Benim bu görüşlerime karşılık Kaan Tuna Hocam “Sürüşün biraz ilerlesin, sonra yeniden okuduğunda daha anlamlı bulacaksın.” demişti. Bakalım ileride yeniden okumaya değer bulursam belki fikrim değişir.

    OMM’nin çevirdiği bir başka kitap Motosiklette tam kontrol. OMM'nin shop sitesinde satılıyor bu da. Norveç Motosiklet Birliği'nin hazırladığı Full Control dokümanının Türkçe’ye uyarlanmış ve bir iki bölüm eklenmiş hali. Şu mesajda bahsetmiştim. İngilizce dokümanın editlenmiş kısa özeti şurada, Tam metin ise burada. Honda’nın kitabı yerine okunabilir. İçinde uygulamalı egzersizler var. İngilizce dokümanı okuyabilenler için kitabın Türkçe’sine para vermek gereksiz.

    Bileği Bükmek I ve II kitapları ve ikinci kitabın ilk bir iki bölümünü anlatan video zaten çok popüler. Benim motosiklete başlarken bu kitabı okumuş olmam ve videoyu izlemiş olmam çok verimli olmadı. Şurada anlatmıştım. Dikkatle ele alınması gereken kitaplar. Pistte motosiklet sürme imkanım olsaydı, tekrar tekrar okurdum. Bu kitapların İngilizce'leri de korsan kütüphane sitelerinde vardı. Türkçe versiyon da vardı galiba, emin değilim.

    Bundan sonra bahsedeceğim kitapların Türkçesi yok.

    Proficient Motorcycling The Ultimate Guide to Riding Well, David L. Hough tarafından yazılmış çok faydalı bir kitap. Maalesef Türkçesi yok. Ama İngilizcesi’ne torrent veya korsan kütüphane sitelerinden ulaşmak mümkün. İngilizce'si olanlar mutlaka okumalı. More Proficient Motorcycling: Mastering the Ride adında bir de devam kitabı var ama bence o gerekli değil.

    İngilizcesi olanlar için mutlaka okuyun diyeceğim ikinci kitap: Sport Riding Techniques How To Develop Real World Skills for Speed Safety and Confidence on the Street and Track. Korsan kütüphanlerden pdf olarak indirilebiliyor. Bu, sportif sürüş de içeriyor ama özellikle diğer kitaplardan sonra okununca neyi yola uygulamamak gerektiği konusunda daha net.

    Benim merak ettiğim ama henüz elimde olmayan iki kitap var:
    1. The Perfect Vehicle: What It Is About Motorcycles
    2. The Upper Half of the Motorcycle: On the Unity of Rider and Machine. Bir şekilde edinebilirsem okuyacağım.
    bankimuun, loremipsum, emc2 ve 6 diğerleri bunu beğendiler..


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    whitedeamon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Eylül 2013
    Şehir
    Dünya
    Motosikleti
    MTT Y2K
    Zafer hocam omm'un kitap bölümüne baktım ama şöyleki herkesin durumu olmayabilir almaya.18 liradan başlayıp 107 liraya varan bir kataloğu var.Tamam emek var doğru ama herkes alamayabilir.Bu kitaplara yada bir nevi ön incelemesine ücretsiz erişim imkanı var mı?

  3. #3

    Üyelik
    20 Aralık 2016
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Gsx-R 1000(gixxer k9)
    Alonedark93 bunu beğendi.
    zaferce bunu beğendi.

  4. #4
    sven - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Şubat 2016
    Şehir
    İstanbul
    konunuza denk gelince almayı sürekli ertelediğim 2 kitabı da aldım. Okuduktan sonra bu konu altına yorumlarımı bırakırım bende.

    Teşekkkürler
    zaferce bunu beğendi.

  5. #5

    Üyelik
    17 Aralık 2012
    Şehir
    Ankara
    İngilizce bilenler için, kitap değil ama güncel RoSPA test kılavuzu güzel bir kaynak. Nisan 2016 tarihli bu versiyonun da Türkçe'ye çevrilip yayınlanacağını tahmin ediyorum.

    RoSPA'dan bahsedip IAM'i es geçmek olmaz: http://www.motorcycleguidelines.org....torcycling.pdf

  6. #6
    lityumiyon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Eylül 2016
    Şehir
    İstanbul
    Teşekkürler.
    zaferce bunu beğendi.

  7. #7
    okanbagiscan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Eylül 2016
    Şehir
    İstanbul Kartal
    Buda benim kış dönemi için aldığım kitaplar.
    zaferce ve mombohunter bunu beğendiler.

  8. #8
    Salvation - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    02 Nisan 2006
    Şehir
    Ankara
    tam kontrol ve tam hakimiyeti öneririm ben de

  9. #9
    anılbel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Temmuz 2010
    Şehir
    İzmir - Kuşadası
    Motosikleti
    Wolf 125/ VSTAR
    Güzel paylaşım teşekkürler
    zaferce bunu beğendi.

  10. #10
    okanbagiscan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Eylül 2016
    Şehir
    İstanbul Kartal
    Zaferce hocam bu kitapların bağzılarında eşofmanlı Şevket hocanın dediği gibi egzırsayslar var .Sizinde tavsiye edeceğiniz kapalı alan eğitimlerine yönelik alıştırmalar varmı yada böyle bir konu.İleri seviye pratiklerinden çok günlük kullanıma yönelik hakimiyet alıştırmaları.

  11. #11

    Üyelik
    17 Aralık 2012
    Şehir
    Ankara
    Alıntı okanbagiscan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Zaferce hocam bu kitapların bağzılarında eşofmanlı Şevket hocanın dediği gibi egzırsayslar var .Sizinde tavsiye edeceğiniz kapalı alan eğitimlerine yönelik alıştırmalar varmı yada böyle bir konu.İleri seviye pratiklerinden çok günlük kullanıma yönelik hakimiyet alıştırmaları.
    Yine uzun oldu yazı. Buraya bir özet gireyim.

    [Özet]

    1. Önce eğitim almak sonra pratik yapmak lazım.
    2. Kapalı alan pratiklerinden bence sadece yavaş manevra becerilerinin pratiğinin yapılması uygulanabilir. Diğerlerini kapalı alanda pratik etmeye çalışmak biraz şey gibi…
    3. Egzersiz yapalım desek de yapmıyoruz zaten. Boş verelim.

    [/Özet]

    Pratik bizim kafalardaki insanlar için ikiye ayrılıyor: Normel taksici modu pratik ve bilinçli pratik. Taksici modu pratik değersiz. İlk yıldan sonra 9 yıl daha sürünce de ilk yılın tecrübesini 9 defa tekrarlamış olmak gibi algılıyorum. Bilinçli pratik ise değerli. Onu değerli yapan şey ilerlemeye katkı sağlayabilmesi. Gerçek, uygulamalı bir eğitime katıldıktan sonra orada öğrendiklerimizi pratik etme meselesi.

    Dolayısıyla neleri pratik edeceğimizi belirlemenin en temiz yolu bir adet ADAC/hakimiyet/kapalı alan eğitimine katılmak. O eğitim sonrasında kişi kendisi karar verir zaten. O eğitime katılmamış bir kimsenin ise yapacağı pratikler taksici modu pratikten pek farklı olmayacak gibi geliyor bana.

    Şöyle de bir şey var. Ben ilk zamanlarda bu kapalı alan pratiklerine çok hevesliydim. Kendim, eşim, bir iki arkadaş bir araya geliriz, bu alıştırmaları yaparız sanıyordum. Kukalar filan satın aldım. Bir iki denedim. Yok abi, olmuyor. Zaten ilk olarak sıkıcı oluyor. İkincisi, herkes aynı ölçüde disiplinle yaklaşmıyor. Üçüncüsü, daha en başından oturuş pozisyonundan başlayarak eğer bir profesyonel sana bakıp neyi yanlış yaptığını söylemiyorsa zaten iyi yaptım sanıyorsun. Halbuki hiç de öyle değil. Ayaklar ördek gibi açık mesela. Sen bakışı ayarlamaya çalışırken ayağını unutuyorsun veya ne bileyim kollarını unutuyorsun. Veya bazen ezbere sadece kafanı çevirmiş olmak için çeviriyorsun. Esasen orada yapman gereken gerçekten gideceğin yeri görmek için bakmak. Ama yalnızken o ikisini kişi kendisi ayırt edemiyor. Eşin dostun da zaten senin kadar veya en fazla senden bir tık iyi olduğu için ve eğitmen olmadıkları için senin neyi, neden yapamadığını iyi ayrıt edemiyorlar. (Hatta bazı eğitmenlerin bile kişinin neden yapamadığını iyi teşhis edemediğini veya açıklayamadığını düşünüyorum.) Dolayısıyla kapalı alanda pratik yapmak benim pek yapabildiğim bir şey değil. Kukaları İstanbul’dan gelen bir eğitmen, eğitim yapsın diye verdim. Hala geri almadım. Eksikliğini hissetmiyorum.

    Temel beceriler neler olabilir düşünelim, aklıma gelenleri sayayım:

    1. Oturuş pozisyonu
    2. Yavaş manevra
    3. Kontra ile yönlendirme
    4. Engelden kaçma manevrası
    5. Acil durum freni

    Bunların içinde acil durum freni ve engelden kaçma manevrası düşmeye en müsait olanları. O yüzden tek başına yapmak ister miyiz emin değilim. Belki yavaş manevra kendi kendine çalışılabilir. Onun için de zaten ayrı, geniş bir alana ihtiyaç yok. Dar bir yer hatta otoparktan çıkarken bir iki dakika çalışsak bile yeterli olur. Zaten sıkışık trafikte ilerlerken, ışıklara yaklaşırken aralardan geçerken sürekli kullanıyor oluyoruz. Oturuş pozisyonu ve kontra ile yönlendirme zaten normal sürüşte de her zaman pratiğini yaptığımız şeyler.

    Acil durum freni gibi bir manevrayı pek yapmamız gerekmiyor. Benim 60 bine yakın km’lik sürüş deneyiminde hatırlayabildiğim kadarıyla bir kere, 2015 Mayıs’ında, yapmam gerekmiş. Hatta onda bile tamamen durmama gerek kalmamış. (bkz. http://www.motosiklet.net/forum/moto...cerememek.html) Gerçi ben kırk yılda bir lazım olmuş, onda da yaparken debriyajı çekmemiştim; Hondacıların öğrettiği gibi yapmıştım. (Dolayısıyla benim kafama göre becerememişim. Artçımı sırtıma almıştım ama daha sert yapılabilirdi. Bu arada, acil durum freni yapmaya çalışırken vites düşür önerisini yine okudum, yine gülümsedim. ) Lazım olmaz olmaz, kalkar bir gün gerekir. O anda da becerebiliyor olmak lazım. Dolayısıyla ben yılda bir veya iki yılda bir kapalı alan eğitimi ile bu becerileri tazelemenin en mantıklısı olduğunu düşünüyorum. Belki yeter belki yetmez ama hiç yoktan iyidir.

    ADAC eğitimlerindeki başımıza bir hal geldi nasıl bu dertten nasıl kurtulacağız temalı egzersizler bu şekilde. Ama yolda kendimizi zor bir duruma sokmama becerilerinin yani kısaca Sistem’i doğru uygulamanın, motorun her zaman yolun doğru yerinde, doğru hızda ve o hıza uygun viteste olmasını sağlamanın, güvenli olduğu durumlarda kimseyi rahatsız etmeyen bir ilerlemenin gerçekleştirilmesi pratiğini ise her sürüşümüzde yapıyoruz.

  12. #12
    okanbagiscan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Eylül 2016
    Şehir
    İstanbul Kartal
    Hocam açıklamalar için teşekkürler.

    1 Oturuş pozisyonu tüm kitaplarda anlatılmasına rağmen dediğiniz gibi dışarıdan tecrübeli bir göz lazım.Bu konuda belki standart bir parkur krokisi oluşturulup bu parkurda video çekip youtuba eklenebilir.Doğruusu nasıl olmalı diye.Biri dışarıdan bizi çeker karşılaştırma yapılabilir.

    2 Yavaş manevrayla ilgili açıklama yapmışsınız.O videoyu izlemiştim.Bu manevra kendi başına çalışılabilir.

    3 Kontra Yönlendirme ve

    4 Engelden kaçma manevrası aldığım kitapların birinde bir çalışma modeli vardı.Akşam eklerim konuya.Hatırladığım kadarıyla tarif edeyim.
    Düz bir yol sağdan kavşak var gibi.Trafikteki konuma göre sağ şeritteyiz oraya 2 kuka aradan geçip hayali kavşaktan ani araç çıkıyormuş gibi kontra ile sola doğru kaçınma orada iki kuka arasından geçerek kontra ile yeniden şeride dönme.İki yönlü çalışılabilir.Kukaların hangi mesafelerde nerelerde duracağı.İlk kukayı hangi hızla geçeceğimiz manevra sırasında doğru bir çizgi izleme gibi kriterler yazmışlar.

    5 Acil durum freni.Bunun için çok agresif olmasada motosikletin nasıl durduğunu test etme açısından faydalı olur.Çok limitlere yaklaşmasakta çalışılması faydalı olur diye düşünüyorum.

    Kontra tekniği ve engelden kaçma ayrı ayrı çalışılması gereksede birlikte basit anlamda çalışılıp belki biraz konuya giriş sağlayabilir.

    Bunları niye anlatıyorum.Kendi parkurumuzu kurup kendi eğitimimizi kendimiz yapalım diye değil.Eğitim alacağım ama eğitime gitmeden önce ben kendimi o eğitime hazır hale getirmek istiyorum.Hoca bize okuma yazma öğretecekse ben tüm harfleri tanıyarak gidersem eğitimden maksimum verimi elde ederim diye düşünüyorum.

  13. #13

    Üyelik
    12 Ekim 2020
    Alıntı zaferce adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Özet sevenler için geçeyim. Kitap önerilerim.

    Türkçe mutlaka okunması lazım:
    1. Motosiklet yol sanatı
    2. Nasıl daha iyi bir sürücü olunur.

    İngilizce mutlaka okunması lazım:
    3. Proficient Motorcycling The Ultimate Guide to Riding Well
    4. Sport Riding Techniques How To Develop Real World Skills for Speed Safety and Confidence on the Street and Track.

    ...ak kitaplara dair bir öncelik sıralaması yapmakta kullanılabilir. Ben de bu amaçla okuduğum kitaplar hakkındaki yorumlarımı listelemek istedim.

    http://i67.tinypic.com/i4ln5c.jpg

    En baştan başlayanlar için mutlaka değinmek istediğim bilgi kaynağı Caner Atagün ve Zeynep Kamacı’nın Motosiklete Başlangıç Online Teori Eğitimi. Link kırılırsa bu kelimelerle Google’dan bulabilirsiniz. Evinizde oturduğunuz yerden bilgisayar karşısında interaktif bir eğitim. İlk adım olarak harika.

    Kitap listesine girmeden Yol Sanatı ekolünden eğitmenlerin teorik eğitiminden bahsetmek istiyorum. Yeni başlayacaklar, hali hazırda motosiklet kullanan ve daha önce yol eğitimi almamış olanlar hatta motosiklete merak salan herkesin katılabileceği çoğu zaman ücretsiz bir teorik eğitim bu. Nadiren 30−40 TL gibi bir ücret istedikleri oluyor. Sunumun yapılacağı salonun ücretsiz ayarlanıp ayarlanmadığına göre değişiyor sanıyorum. Genellikle 3−4 saat sürüyor. Buna ileri sürüş teori eğitimi deniyor. Olayın ileriliğine geriliğe çok takılmayın. Başlangıç düzeyinin ilerisinde olmasından başka bir şeyin kast edildiğini sanmıyorum. Bu teorik eğitimi farklı eğitmenlerin sunularıyla dinleme şansı buldum. En beğendiğim Uğur Ertekin’in (ART MotoAkademi) sunumuydu. Bazıları daha çok, bazıları daha az verimli olsa da yaşadığınız şehirde bir ART MotoAkademi, OMM veya o ekolden birilerinin sunumu olursa kaçırmayın. Caner Atagün'ün ileri sürüş teori online eğitimi de var. Ücretsiz, güzel imkan.

    Başlangıç düzeyinde kitap ararken ilk rastladığım iki kitap Honda’nın Motosiklete dair kitabı ile Reşat Arbaş’ın Motosiklet teorisi. Eğer düzgün bir yerlerden (Ehliyet kursu değil Motto, Honda, Yamaha, ART vb.) başlangıç eğitimi alıyorsanız bu düzeyde bir kitap okumanız şart değil. Eğer hiçbir şekilde gerçek bir eğitim almak imkanınız yoksa Motosiklet teorisi’ni ve onda yer alan başlangıç düzeyi egzersizlerini kullanabilirsiniz. Ama ben olsam gider düzgün bir eğitim alır, bu iki kitapla zaman kaybetmezdim.

    Sürüş üzerine mutlaka okunması gereken bence iki tane kitap var: Motosiklet yol sanatı ve Nasıl daha iyi bir sürücü olunur. Motosiklet yol sanatı, yol eğitimlerinde anlatılan Sistem’i açıklıyor. Yol sanatı sürüş sistematiğinin temel kitabı bu. Bir çırpıda okumak çok mümkün değil. Bir kere baştan sona okuyup kenara kaldırılacak bir kitap değil. Bir bölümünü okuyup sonra o bölüm üzerine düşünüp, kişinin kendi sürüşü esnasında o bölümde açıklananları nasıl uyguladığını ele almasını gerektiriyor. Bir de şöyle bir yanı var: Bir kere okuyorsun. Bir şeyler anlıyorsun. Çok da enteresan olmayan zaten aşikar zaten senin “bildiğin” bir şeyler söylüyor diye düşünüyorsun. Aradan bir iki yıl ve 30 bin km yol geçiyor sonra aynı bölümü yeniden okuyorsun. Ancak o zaman anlayabiliyorsun ne kadar karmaşık ve aslında senin bilmediğin bir şey söylediğini. Bu çoğu zaman eğitmenlerden alınan geri bildirimler ve eğitimli bir sürücüden alınan sürüş öğütleriyle de oluyor. Neredeyse her sürüş önerisinin muhtabınca verilen beylik bahaneler vardır. Mesela “Abi görünürlüğe o kadar kafanı takma. Doğru yerde, doğru hızda olursan ve görünmez olduğunun farkında sürersen başın diğer yol kullanıcılarıyla derde girmez. Bak sen şurada şu noktadaydın. O yüzden…” cevap hep aynıdır: “Ya sen ne kadar iyi sürersen sür. Onlar beni göre göre üstüme kırıyor.” Maalesef, sürücü henüz sürüş önerisini alacak durumda değil. Zamanı var daha. Biraz daha geliştiği zaman söylenen şeyi algılayacak. İşte bu olayın aynısı Yol Sanatı kitabında oluyor. Ne dediğini doğru algılayabilmen ve sürüşüne yansıtmaya karar verebilmen için ilk okumanın üzerine biraz gelişmişlik eklemek gerekebiliyor. Yani sonuç olarak demem o ki bu kitap bir başucu kitabı. Belirli bölümlerini tekrar okumak, üzerine çalışmak gerekiyor. Öyle okuyup rafa kaldırılacak bir kitap değil. Motosiklet yol sanatı’nın İngilizce’sine korsan kitap sitelerinden ulaşılabiliyor. Türkçe çevirisi fena değil. Hatta bir forum yazarı Türkçe’sinin de pdf linkini paylaşmıştı diye hatırlıyorum. OMM’nin http://shop.ommriders.com/ adresinden edinilebilir.

    Nasıl daha iyi bir motosiklet sürücüsü olunur kitabı hakkında daha önce bir başlık açmıştım. Bu kitapta, Yol sanatı’na göre çok daha somut öneriler barındırıyor. Bu da bölüm bölüm sürüş üzerine çalışarak, uygulayarak fayda sağlanabilecek bir kitap. İngilizce’si korsan kitap sitelerinden indirilebiliyor. Türkçe’si OMM’nin http://shop.ommriders.com/ adresinde var.

    Motosiklet kitapları listelerinde hep yer alan bir kitap var: Zen ve motosiklet bakım sanatı. Bu kitap bir motosiklet bakım kitabı değil, bir sürüş teknikleri kitabı değil, bir gezi kitabı değil. Bu bir felsefe kitabı. Ve okurken zevk aldığım yerleri olsa da genel olarak beni çok aştı. Bu kitabı, her motosiklet sürücüsüne mutlaka öneren birisi ya kitabı pek okumamıştır, ya motosiklet sürücülerini tanımıyordur ya da dayak yememiştir. Felsefe bölümü ikinci sınıf öğrencilerinin Hegel’den sonra Marx Diyalektiği’nden önce filan okuması lazım. Senin benim be*****eğimiz şey değil bu kitaptan zevk/feyz almak.

    OMM’nin diğer bir kitabı Tam hakimiyet. Aynı http://shop.ommriders.com/ sitesinden edinmek mümkün. Ben okuduğumda pek de önemli veya yeri doldurulmaz bilgiler görmedim. Okunmasa da olur diyebileceğim bir kitap. Benim bu görüşlerime karşılık Kaan Tuna Hocam “Sürüşün biraz ilerlesin, sonra yeniden okuduğunda daha anlamlı bulacaksın.” demişti. Bakalım ileride yeniden okumaya değer bulursam belki fikrim değişir.

    OMM’nin çevirdiği bir başka kitap Motosiklette tam kontrol. OMM'nin shop sitesinde satılıyor bu da. Norveç Motosiklet Birliği'nin hazırladığı Full Control dokümanının Türkçe’ye uyarlanmış ve bir iki bölüm eklenmiş hali. Şu mesajda bahsetmiştim. İngilizce dokümanın editlenmiş kısa özeti şurada, Tam metin ise burada. Honda’nın kitabı yerine okunabilir. İçinde uygulamalı egzersizler var. İngilizce dokümanı okuyabilenler için kitabın Türkçe’sine para vermek gereksiz.

    Bileği Bükmek I ve II kitapları ve ikinci kitabın ilk bir iki bölümünü anlatan video zaten çok popüler. Benim motosiklete başlarken bu kitabı okumuş olmam ve videoyu izlemiş olmam çok verimli olmadı. Şurada anlatmıştım. Dikkatle ele alınması gereken kitaplar. Pistte motosiklet sürme imkanım olsaydı, tekrar tekrar okurdum. Bu kitapların İngilizce'leri de korsan kütüphane sitelerinde vardı. Türkçe versiyon da vardı galiba, emin değilim.

    Bundan sonra bahsedeceğim kitapların Türkçesi yok.

    .
    Kitap linklerinin çoğu ölmüş. Güncellemek mümkün olur mu acaba?


Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)