Özet sevenler için geçeyim. Kitap önerilerim.
Türkçe mutlaka okunması lazım:
1.
Motosiklet yol sanatı
2.
Nasıl daha iyi bir sürücü olunur.
İngilizce mutlaka okunması lazım:
3.
Proficient Motorcycling The Ultimate Guide to Riding Well
4.
Sport Riding Techniques How To Develop Real World Skills for Speed Safety and Confidence on the Street and Track.
...ak kitaplara dair bir öncelik sıralaması yapmakta kullanılabilir. Ben de bu amaçla okuduğum kitaplar hakkındaki yorumlarımı listelemek istedim.
http://i67.tinypic.com/i4ln5c.jpg
En baştan başlayanlar için mutlaka değinmek istediğim bilgi kaynağı Caner Atagün ve Zeynep Kamacı’nın
Motosiklete Başlangıç Online Teori Eğitimi. Link kırılırsa bu kelimelerle Google’dan bulabilirsiniz. Evinizde oturduğunuz yerden bilgisayar karşısında interaktif bir eğitim. İlk adım olarak harika.
Kitap listesine girmeden Yol Sanatı ekolünden eğitmenlerin teorik eğitiminden bahsetmek istiyorum. Yeni başlayacaklar, hali hazırda motosiklet kullanan ve daha önce yol eğitimi almamış olanlar hatta motosiklete merak salan herkesin katılabileceği çoğu zaman ücretsiz bir teorik eğitim bu. Nadiren 30−40 TL gibi bir ücret istedikleri oluyor. Sunumun yapılacağı salonun ücretsiz ayarlanıp ayarlanmadığına göre değişiyor sanıyorum. Genellikle 3−4 saat sürüyor. Buna ileri sürüş teori eğitimi deniyor. Olayın ileriliğine geriliğe çok takılmayın. Başlangıç düzeyinin ilerisinde olmasından başka bir şeyin kast edildiğini sanmıyorum. Bu teorik eğitimi farklı eğitmenlerin sunularıyla dinleme şansı buldum. En beğendiğim Uğur Ertekin’in (ART MotoAkademi) sunumuydu. Bazıları daha çok, bazıları daha az verimli olsa da yaşadığınız şehirde bir ART MotoAkademi, OMM veya o ekolden birilerinin sunumu olursa kaçırmayın. Caner Atagün'ün ileri sürüş teori online eğitimi de var. Ücretsiz, güzel imkan.
Başlangıç düzeyinde kitap ararken ilk rastladığım iki kitap Honda’nın
Motosiklete dair kitabı ile Reşat Arbaş’ın
Motosiklet teorisi. Eğer düzgün bir yerlerden (Ehliyet kursu değil Motto, Honda, Yamaha, ART vb.) başlangıç eğitimi alıyorsanız bu düzeyde bir kitap okumanız şart değil. Eğer hiçbir şekilde gerçek bir eğitim almak imkanınız yoksa
Motosiklet teorisi’ni ve onda yer alan başlangıç düzeyi egzersizlerini kullanabilirsiniz. Ama ben olsam gider düzgün bir eğitim alır, bu iki kitapla zaman kaybetmezdim.
Sürüş üzerine mutlaka okunması gereken bence iki tane kitap var:
Motosiklet yol sanatı ve
Nasıl daha iyi bir sürücü olunur.
Motosiklet yol sanatı, yol eğitimlerinde anlatılan Sistem’i açıklıyor. Yol sanatı sürüş sistematiğinin temel kitabı bu. Bir çırpıda okumak çok mümkün değil. Bir kere baştan sona okuyup kenara kaldırılacak bir kitap değil. Bir bölümünü okuyup sonra o bölüm üzerine düşünüp, kişinin kendi sürüşü esnasında o bölümde açıklananları nasıl uyguladığını ele almasını gerektiriyor. Bir de şöyle bir yanı var: Bir kere okuyorsun. Bir şeyler anlıyorsun. Çok da enteresan olmayan zaten aşikar zaten senin “bildiğin” bir şeyler söylüyor diye düşünüyorsun. Aradan bir iki yıl ve 30 bin km yol geçiyor sonra aynı bölümü yeniden okuyorsun. Ancak o zaman anlayabiliyorsun ne kadar karmaşık ve aslında senin bilmediğin bir şey söylediğini. Bu çoğu zaman eğitmenlerden alınan geri bildirimler ve eğitimli bir sürücüden alınan sürüş öğütleriyle de oluyor. Neredeyse her sürüş önerisinin muhtabınca verilen beylik bahaneler vardır. Mesela “Abi görünürlüğe o kadar kafanı takma. Doğru yerde, doğru hızda olursan ve görünmez olduğunun farkında sürersen başın diğer yol kullanıcılarıyla derde girmez. Bak sen şurada şu noktadaydın. O yüzden…” cevap hep aynıdır: “Ya sen ne kadar iyi sürersen sür. Onlar beni göre göre üstüme kırıyor.” Maalesef, sürücü henüz sürüş önerisini alacak durumda değil. Zamanı var daha. Biraz daha geliştiği zaman söylenen şeyi algılayacak. İşte bu olayın aynısı Yol Sanatı kitabında oluyor. Ne dediğini doğru algılayabilmen ve sürüşüne yansıtmaya karar verebilmen için ilk okumanın üzerine biraz gelişmişlik eklemek gerekebiliyor. Yani sonuç olarak demem o ki bu kitap bir başucu kitabı. Belirli bölümlerini tekrar okumak, üzerine çalışmak gerekiyor. Öyle okuyup rafa kaldırılacak bir kitap değil. Motosiklet yol sanatı’nın İngilizce’sine korsan kitap sitelerinden ulaşılabiliyor. Türkçe çevirisi fena değil. Hatta bir forum yazarı Türkçe’sinin de pdf linkini paylaşmıştı diye hatırlıyorum. OMM’nin
http://shop.ommriders.com/ adresinden edinilebilir.
Nasıl daha iyi bir motosiklet sürücüsü olunur kitabı hakkında daha önce
bir başlık açmıştım. Bu kitapta,
Yol sanatı’na göre çok daha somut öneriler barındırıyor. Bu da bölüm bölüm sürüş üzerine çalışarak, uygulayarak fayda sağlanabilecek bir kitap. İngilizce’si korsan kitap sitelerinden indirilebiliyor. Türkçe’si OMM’nin
http://shop.ommriders.com/ adresinde var.
Motosiklet kitapları listelerinde hep yer alan bir kitap var:
Zen ve motosiklet bakım sanatı. Bu kitap bir motosiklet bakım kitabı değil, bir sürüş teknikleri kitabı değil, bir gezi kitabı değil. Bu bir felsefe kitabı. Ve okurken zevk aldığım yerleri olsa da genel olarak beni çok aştı. Bu kitabı, her motosiklet sürücüsüne mutlaka öneren birisi ya kitabı pek okumamıştır, ya motosiklet sürücülerini tanımıyordur ya da dayak yememiştir. Felsefe bölümü ikinci sınıf öğrencilerinin Hegel’den sonra Marx Diyalektiği’nden önce filan okuması lazım. Senin benim be*****eğimiz şey değil bu kitaptan zevk/feyz almak.
OMM’nin diğer bir kitabı
Tam hakimiyet. Aynı
http://shop.ommriders.com/ sitesinden edinmek mümkün. Ben okuduğumda pek de önemli veya yeri doldurulmaz bilgiler görmedim. Okunmasa da olur diyebileceğim bir kitap. Benim bu görüşlerime karşılık Kaan Tuna Hocam “Sürüşün biraz ilerlesin, sonra yeniden okuduğunda daha anlamlı bulacaksın.” demişti. Bakalım ileride yeniden okumaya değer bulursam belki fikrim değişir.
OMM’nin çevirdiği bir başka kitap
Motosiklette tam kontrol. OMM'nin shop sitesinde satılıyor bu da. Norveç Motosiklet Birliği'nin hazırladığı Full Control dokümanının Türkçe’ye uyarlanmış ve bir iki bölüm eklenmiş hali.
Şu mesajda bahsetmiştim. İngilizce dokümanın editlenmiş kısa özeti
şurada, Tam metin ise
burada. Honda’nın kitabı yerine okunabilir. İçinde uygulamalı egzersizler var. İngilizce dokümanı okuyabilenler için kitabın Türkçe’sine para vermek gereksiz.
Bileği Bükmek I ve
II kitapları ve ikinci kitabın ilk bir iki bölümünü anlatan video zaten çok popüler. Benim motosiklete başlarken bu kitabı okumuş olmam ve videoyu izlemiş olmam çok verimli olmadı.
Şurada anlatmıştım. Dikkatle ele alınması gereken kitaplar. Pistte motosiklet sürme imkanım olsaydı, tekrar tekrar okurdum. Bu kitapların İngilizce'leri de korsan kütüphane sitelerinde vardı. Türkçe versiyon da vardı galiba, emin değilim.
Bundan sonra bahsedeceğim kitapların Türkçesi yok.
.