ben bir bisiklet sürücüsüydüm ve iş hayatı başlayınca otobüslerin zor şartlarına katlanamadım, yapamadım. ilk maaşım ile 500 liraya 125cc bir scooter motor aldım. üste para verseler binmem diyenler oluyordu. o motora ben 11 ay bindim ve artık motor sevgisi başlamıştı da benim haberim yoktu. bir yere yolladıklarında seve seve gidiyordum.
yolda yürüyen birilerini görünce "abi durağa kadar götüreyim" diyordum ve zevk için insanlara ufak tefek iyilikler yapıyordum. hatta komşumuza 2 torba çimento aldım ve 5 lira abur cubur parası almıştım.
sonra 150cc başka bir scooter aldım ve performans yetmedi, iki buçuk ay kullandım ve sattım. sonra TVS Apache aldım 150cc ve bugün tam 9 ay oldu. şimdi param olsa zaten bana uygun mu sorusunu sormam. sorucak olursam eski motorda neye bakarak almalıyım sorusunu sorarım.
yani 99 model r1 alacak olursam neresine bakayım diye sorarım; amortisör. 50 km hızla giderken sağa sola çekiyor mu denerim, motorun yağına bakarım ne kıvamda ve rengi nasıl diye, hatta mümkünse örümcek kameramıdır nedir işte öyle kamerayla silindir bloğunun içine dahi bakmaya çalışırım.
yani aldığım mal sağlam çıksın da gerisi zaten bendee.
peki Paukopat, daha önce bisiklet sürdün mü? bizim iş yerinde daha önce bisiklete bile binmemiş bir abiyi üç dört sefer falan bir yere götürdüm ve arkamda öyle titriyordu ki her an düşecekmiş gibi kasıyordu kendisini.
denge kurmayı bilmiyordu ve ben en ufak hareketimde o tam tersini yapıp motor sürmemi zorlaştırıyordu. şimdi onu gözümde canlandırdım ve o şu anda motor kullanamaz. önce bisiklet sürmeyi öğrenecek ve bisiklet sürmesini geliştirecek. yani öyle yıllarca pratik yapmasına gerek yok. kısa sürede kendini geliştirmek onun elinde. ve bisikleti öğrendikten sonra scooter sürmesine gerek kalmadan direk vitesli motor kullanabilir çünkü vitesli motor ile bisiklet bir konuda benzer.
ikisinde de vites var ve ayak araları dolu, yani ben scooter'den sonra biraz yadırgadım vitesli motoru. scooter'e alıştım ve vitesli tuhaf geldi ilk binmede. şimdi direk vitesliyle başlasam da olurmuş diyorum. bu hem araba ve hem bisiklet sürebilen birisi aynı zamanda ilk denemesinde rahatça motosiklette sürebilir. bunu kendi abimden örnek verebilirim.
şu an kendisine renault megane 3 var ve daha önce hiç vitesli motoru olmadı, küçük 2 zamanlı yamaha bws 100 tarzı bir motoru var sadece ve fazla binmezdi. aslında motor küçük abimindi ve büyük abim çok nadir binerdi.
büyük abimin sürdüğü ilk vitesli motor benim sarı apaçim oldu
sanki daha önceden biliyormuş gibi aldı götürdü. e adam debriyaj kavramasını biliyor zaten denge problemide yok. onlarda çok bisiklet sürdüler zamanında.
bisiklet ve araba sürebiliyorsan motorda sürersin. ama güçlü bir motorda acemilik atmak daha riskli olur, gaza fazla dokunmayacaksın. virajlarda fren yapmak yok, debriyajı sıkmak yada bırakmak yok, aşırı gaz vermek yada bir anda gaz bırakmak yok.
bu basit şeyleri öğrendikten sonra rahatça öğrenir sürersin. yani virajda hata yapıp düşmek için bir cbf150 bile yeterli
öyle 500cc olmasada olur.
(before) üste para verseler binilmeyecek olan motorum
ilk motorum;
http://i.hizliresim.com/R1Qm2n.jpg
(after)şu anki motorum;
http://i.hizliresim.com/d8XQp7.jpg
(more after) ve gelecekteki motorum;
http://i.hizliresim.com/7v5ROP.jpg