şimdi Sinan abicim konu siyasi ..ideolojik vs derin mevzu...ama ben olaya basit bir bakış açısıyla bakmak istiyorum...gıcır gıcır arabalarla ilgili olan mevzu...
Türkiye de memur sayısı şu an eksik veya fazla olabilir ama 3.5 milyon...
bu memurların eşi muhtemelen memur
yani bekar olan memurların araba hedeflerine ulaşmaları tabi ki çok kolay...
peki ya evli memurların muhtemelen kendisiyle aynı mayışları alan eşleriyle aylık ödeme gücleri ne kadardır sizce..4 ila 8 bin arası diyelim...
en düşük memur mayışı 2500 lira diye düşünürsek eşi de o kadar alıyor dersek (tazminatlar mesaier ikramiyeler vs onları bile saymıyorum) aylık ödeme gücleri çok yüksek..
evleri var dersek ki genelinin 2.evlerinin bile kredi ödemeleri şu an devam etmekte..çocukları daha üniversiteye başlamadan 2.ev almayı bolluk bereket günlerinde uygun görmüşler...yani çeşme akıyrken diri genç anne babayken bunları almaları gayet kolay...
ve hepsinin şu an arabası var..farklı marka ve modelde...bakınız hepside borçları ödenmiş evlerinin sahabısıları...
bu memur karı kocaların iki tane aracı bile olabilir...bu araclardan her biri 30-50 bin arası dersek..e sıfır arac fiyatları 40 binden başlıyorsa bu cici 2. el araclarını satıp üzerine 10-15-20 bin koyup sıfır almamaları imkansız değil...
yani olaya en basit açıdan bakıyorum...e dostlar bu kriz kimi vuruyor ben anlamış dğeilim...3.5 milyon memur var..karı koca aile yaklaşık bu 10 milyon kişi bir kere garanti her ay mayışını aldığını varsayıyoruz...bunların geçim derdi yok...
yani bu 3.5 milyon memurdan en az 2 milyonu sıfır arac alma gücüne sahipler..ortalıkta gıcır arabaTC varoldukca devam eder..
özel sektöre gelelim...nitelikli iş gücü sahiplerine..kobi sahiplerinden tutun da okuyup üst düzey pozisyonlarda görev alanların sayısı sizce kaçtır...
Türkiyede levhası olan her bir işyerinin irili ufaklı sıfır araç alabilme olasılığı yüzde 50 üzerindedir..okumuş çouk dediğimiz yüksek maaşlı beyaz yakalılarında statüleri gereği gıcır gıcır bir araca sahip olabilmeleri an meselesidir..ve sıklıkla model yükseltirler..rant shaipleri...zengin çocukları zenginlerin hanımları vs..yani yeni ötv de bizi etkilemiyor...sadece psikolojik anlamda piyasayı yükseltmek isteyenlere fırsat doğdu...kur yükselmesi bizi net olarak etkiler tokatlar..hayallerimiz yarım kalır sadece...istediğimiz makinalara ulaşmamız biraz gecikir sadece...memleketimizde ticaret anlayışı fahiş kar üzerine kurulu zaten..yani kuru ötvyi kimse bahane etmesin..sistem zaten kurulmuş..farkınd aoladan bu sistem kendi dalını kesiyor sadece olan bu...hiç kimse birşeyler almaz alışveriş yapmaz nakit akışı olmaz ve kriz dediğimiz şeyi yaşarız..dediğim gibi etkilenen kesim belli...
yani memleketteki en gariban adamın bile 5-6-7 milyara bir şahin doğan kartal alabildiği memleketteyiz...ben sadece gıcır araba meselesine taktım...onun dışında memlekette kriz vardıra pek inanmıyorum..kriz kimi vurur..tek maaşıyla ev geçindirmeye çalışan vasıfsız asgari ücretliye vurur..kayıtdışı işçilerin hüküm sürdüğü bir sistemin içinde işsiz gezen İşkurdan haber bekleyen niteliksiz işgücünü vurur...
gerçek garibanı vurur...aslında gerçek gariban ömür boyu KRİZ mağdururudr..
zengin daha zengin fakir daha fakir sisteminde allahaşkına KRİZ kime vurur...
telefonum ithal j5..motorum ithal cbf150..evimde ki iki tv de ithal Samsung...yani sizce de bu kadar dışa bağımlı olmuşsak bu kesinlikle kendi hatamız...
Devlet de üretmiyor..üretimi teşvik etmiyor..bizde üretimi seven bir toplum değiliz...o yüzden bize ne olursa sanki müstehak gibi...olayı siyasi olarak değilde biraz bireysel eleştrmek istiyorum...siyasete girersek burda herkes birbirine girer...
Devlet de üretim yapmayan toplumunu aşırı vergilendirerek cezalandırıyor..ya da başka geliri yok...üretim yapıp kendi kendimize yetmek yerine ithal ediyoruz..ondan sonra her kur artışında hoplayıp zıplıyoruz...