Her zam muhabbetinden sonra söylenen ilk cümle "Çünkü üretmiyoruz,tüketiyoruz abi..." oluyor.
Ülkede böylesine revaçta bir sektöre neden girilmez?
Ülkemiz bunu yapamayacak kadar aciz midir?
Veya yapılmamasının sebepleri nelerdir?
Her zam muhabbetinden sonra söylenen ilk cümle "Çünkü üretmiyoruz,tüketiyoruz abi..." oluyor.
Ülkede böylesine revaçta bir sektöre neden girilmez?
Ülkemiz bunu yapamayacak kadar aciz midir?
Veya yapılmamasının sebepleri nelerdir?
ülkemizde girişimciye girişirlerde ondan.
ülkemiz bunu yapamayacak kadar aciz değil,isterse yapar.
Ötv,kdv,ötv nin kdv si falan varken japondan iyi kazanıyor devlet hemde hiç bişeye dokunmadan,uğraşmadan.
Şuan ki sanayi alt yapısı özellikle Kocaeli , Bursa bölgelerinde otomotiv parçaları vs herşey müsait ama girişimci laz'ım ve devlet desteği 🤔
Kimse o kadar parasını riske atmak istemez diye düşünüyorum ama bir devlet desteği olsa , girişimciye garantör olsa neden olmasın kı .?
1. Tesvik yok. Parasi olan insaat yapiyor. Kim ne diye risk alsin?
2. Stabilite yok. Calisan ekonomi ve is gucu isteyen uzun zamanli bir proje. Kim ne diye risk alsin?
Ama herseyden once irade yok. Ulkenin gelecegine yatirim kimsenin umrunda degil. Bilakis gelecekte dert olmasi kesin kararlar kisa sureli kazanclar ugruna cok kolay aliniveriyor.
Buradaki Korelilere ozeniyorum. Cogu bir Hyundai alip biniyorlar. Sirf memleketin diye Pardus OS kullanmayi denemistim bi ara. Tubitak'ta 2-3 kisinin cok kolay yurutebilecegi basit bir acik kaynakli yazilim bile devam etmedi.
Buyuk hayal araba motosiklet. Hele hele bu zamanda bilim kurgu seviyesinde.
Valla param olsa şimdi açarım devlettende teşvik olarak vergi affı koparsam 2-3 yıl piyasada japon bırakmam da para yok.
Hadi araba işinde tren 1960'larda kaçtı ama Motosiklet işi o kadar zor olmamalı diye düşünüyorum.Öyle abartılacak tarafıda yok.Demiyoruz bi 1000cc lik motor yap hemen...125 cc fişek isimli motosiklet yap bak nasıl gidiyor.İsminin patentini de alayım dursun kenarda
Aslında üretiriz de üretmeyiz. Çünkü fabrikanın arsası fabrikadan daha çok para kazanıyor. Şimdi elinde 100 milyon liran var diyelim. Bununla otomotiv fabrikası kurarsan ne olacağı belli değil. Belki batarsın belki küçük bir marka olursun. Ama 100 milyon lira ile alacağın arsalar kesin bir şekilde 10 sene sonra milyarlarca lira edecek. Yapacağın rezidanslarla paranı her sene ikiye katlayacaksın. İşte bu yüzden bu ülkede elinde sermayesi olan herkes toprağa yatırım yapıyor. Toprağa para yatıran zengin oluyor ama ülkecek üretim yapılamadığı için totalde fakir kalıyoruz.
Ülkede bir sürü mühendisler yetişiyor bence yapılabilmeli motosiklet. Bu işe baş koyan tarihede kazınır. Ama o toprak inşaat agalarını kimse hatırlamıycak ilerde.
chip ve yazılım dan anlamıyorsan sen hiç bir pk yapamazsın
Aslında yaparız da dış mihraklar ve onların yurt içindeki destekçisi muhalifler engel oluyor. Bor madenlerine ulaşmamıza da engel oluyorlar. Parlementer sistem bu işleri aşmamıza engel oluyor. O değişince daha iyi mücadele edebileceğiz. Bir başka faktör de gençlerimizdeki ahlak yoksunluğu. İçki içmeler, kızlı erkekli el ele gezmelerle meşgul oldukları için teknoloji geliştiremiyorlar. Genel ahlaka uygun, haremlik selamlık bir eğitim ile daha çok din kültürü dersi sayesinde tıpkı büyük Osmanlı'nın şanlı günlerinde olduğu gibi dünya lideri olacağız. Bunun önündeki engeller yani muhalifler yakında kaldırılacak. Endişen olmasın genç dostum gelecek günler güzel olacak.
Problem yapmak degil, satmak. Senelerdir ARGE ve "know-how" birikimi olan, tum dunyada markalasmis ve taninan buyuk markalarla nasil rekabet edeceksiniz? Onlarin senelerdir yaptigini, onlardan daha ucuza nasil uretip satacaksiniz? Insanlar daha kotu mali daha pahaliya almazlar.
Tesviksiz mumkun degil. Yukari yazdigim sebepten dolayi ilk cikan urunler eli mahkum nispeten daha pahali, hem daha sorunlu olacak. Buyuk markalarla rekabet edebilecek seviyeye gelene kadar vergi muafiyetiyle ic pazara satmasi lazim.
Senelerin Harley'i Japon urunleri Amerikan piyasasina girince az kaldi iflas ediyordu. Devlet yurt disindan 750cc motosiklet ihracini durdurdu. Harley o arada kendine geldi. Sonra serbest biraktilar. Yoksa Harley diye birsey kalmamisti.
sanırım anlatamadım şöyle anlatayım.
ülkemizde teşvik fonu adı altında bir kaynak oluşturuldu. bu kaynak yeni girişimciler ve var olan işlerini büyütmek isteyenlere olanaklar sağlıyordu. ısparta ziraat bankası genel müdürlüğünde çalışan arkadaşımıza bizde danıştık tabi bundan 7 sene önce. teşvik fonunun kaynağın kaymağı nasıldır diye. hatırladığım kadarını yazıyorum arkasındaki rafları gösterdi. bu kaymaktan yararlanmaya çalışanların ipotek ve haciz dosyalarını taştığını söyliyebilirim hatta bu dosyaları koyacak bir yer bulamadıkları için yeni bir arşiv odası açıp sadece bu dosyalarla doldurmuşlar.
hayvancılıktan tarıma hepsi iflas etmiş.
bu iş yapılacaksa'ki bence sadece 2 tekerde değil 4 tekerinde 10 tekerine kadar yapılmalı hibe kredi ve teşviklerle olur.
fakat 2 milyar dolarlık yatırıma 20 milyar ödeyen bir zihniyet bu işe el atarmı ?
körlerin arasında tek gözlü adam kendini kral sanır
Bırak motosikleti, şahıs şirketi kurduğunda bile devlet soygun yapıyor. Düşün bir devlet sana zorla, beyanname vereceksin diyor. Sonra madem beyanname verdin, birde bu beyannamenin KDV'sini ver diyor. Güler misin, ağlar misin?
Güney Kore,Japonya,Tayvan gibi ülkelere bakarsan teknoloji geliştirmenin içki içmekle, el ele gezmekle, dinle pek ilgisi olmadığını görürsün.
Eğitim sistemindeki sorunu buradaki yazıyı okuyarak kavrayabilirsin.
Ben sanayiciyim. Bu ülkede katma değer sağlamak, üretim yapmak gerçekten akılsızlık. (Ben böyle düşünüyorum). Özellikle son iki yıldır ekonomi öyle bir hal aldı ki bırakın yatırımı, insanlar elindekini korumaya çalışıyor.
Aklıma gençliğe hitabe geliyor:
""Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler.""
Baştakilerin tek derdi iktidar çatışması olmuş. O yüzden gelişemiyoruz. (Kimse polemik yapmasın hiçbir siyasi partiyi kastetmedim)
Yapabiliriz. Çatır çatır da üretiriz ama neden üretelim ki ? Ne gerek var ? Ürettiğimiz kime kazandıracak ? Önce bu soruların cevaplarını vermek gerekir. Biz bugün yerli otomobil,yerli telefon,yerli bilgisayar,yerli motor gibi şeylerin üretilmesini istiyoruz vatanımız kazansın , dış piyasaya bağlı kalmayalım , daha ucuza alalım diyoruz amaaaa emin ol ne kadar yerli üretim olursa olsun muhakkak piyasa ile yakın fiyatlarda olur. Eeee ne değişti ?
Arkadaşlar yapamayız değil yaptırmıyorlar, açın okuyun bunların hepsini engelleyen bir antlaşma var, şöyle düşünün ikinci dünya savaşında çıkmış ve atom bombası yemiş ya da kendi ülkesiyle sürekli savaş halinda olmuş olan ülkeler bile bizden çok ileri gittiler biz hala aynı yerdeyiz bunun nedeni nedir? Hiç düşündünüz mü?
"Olmadı Diye Sızlandığın Duaya,Gün Gelir Olmadı Diye Şükredersin."Şems-i Tebrîzî
Şu an bu konu içerisinde 2 kullanıcı var. (0 üye ve 2 misafir)