Motor sürenler ustalaştikca, vitesi debriyaj kullanmadan değiştirmeye başlarlar.
Peki bu durum şanzımana zarar verir mi?
Motor sürenler ustalaştikca, vitesi debriyaj kullanmadan değiştirmeye başlarlar.
Peki bu durum şanzımana zarar verir mi?
O olay için quick-shift diye bir teknoloji olması gerekiyor diye biliyorum . Büyük ihtimalle normal motorlarda zarar verir şanzımana. Büyüklerim daha iyi anlayanlar daha iyi yardımcı olurlar
Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez. Zaten deneyim kazandığınız da birinci vites hariç diğer viteslerde debriyaja hafifçe dokunursunuz sonuna kadar Çekmezsiniz. Quickshifter mekanizması tamamen farklı çalışıyor. Ateşleme kesilerek yani motor durdurularak debriyaj üzerindeki yük boşaltılıyor ve kolayca vites değişiyor yani elektronik olarak yapılıyor mekanik değil.
Ustalıkla alakası yok debriyajsız vites değiştirmenin. Kimsenin evden işe gidip gelirken "dur şurda debriyajsız vites değiştireyim, çeyrek saniye kazanayım" dediğini sanmıyorum.
Debriyajsız vites yükseltme var ayrıca. Doğru yapılırsa şanzımana zararı ya yok ya da çok az. Ama yanlış yapılırsa aktarma organlarına fazlasıyla yük bindiriyor.
Debriyajsız vites düşürme mecbur kalındıysa yapılabilir. Şanzımanı üzer.
10 sene bir Çin malı 125'lik motor kullandim, bu süre zarfında vitesi hep debriyajsiz değiştirdim, hiçbir şey olmadı.
Ama bu olmayacağı anlamına da gelmez.
Belki bu konudan muzdarip olan birileri vardır.
Eğer devir zamanlamasını tam ayarlarsanız, inanın debriyaja gerek kalmiyor. Kendiliğinden şık diye geçiveriyor vites.
Debriyajsız vites yükseltilir bir sorun olmaz ama düşürmek için kesinlikle debriyaj kullanılması Lazım. Debriyajsız vites düşürmek şanzımanı elinize verir. Toprak razgatlıoğlunda görmüştüm ilk olarak. Araştırdığımda yükseltirken sıkıntı olmadığını gördüm denedim ve sıkıntı çıkmadı. AEA'ın videosu vardı yükseltme konusunda atayım lazım olur belki https://youtu.be/amFqO0MkTNk
Ben 10 senedir debriyajla değiştiriyom fitesi. Bi zararını görmedim henüz
Debriyaj ile şanzımana zarar verme olasılığı < debriyajsız şanzımana zarar verme olasılığı
Sonra sormazlar mı sebebi neydi ki diye?
Bazen diğer elimle bir işim varsa, gaz verirken yükseltirken, yaparım. Alıskanlık yapmak cok yersiz bence
motoruna yarışıyorsanız yada sağ eliniz o anda meşgulse yapılabilir ama sürekli yapmak çok anlamsız olur.
Ben çok ustayım :p :p :p
Son 50.000 km dir kalkışlarda dahil olmak üzere bir kez bile debriyajlara dokunmadım, üstelik benim motorda iki tane debriyaj var hem sağda hem solda
Vites kutusuna en ufak bir zararı olmadı
Sevgilerimle
Acil durumlar dışında (en olası örneği debriyaj teli kopması), insan niye debriyajsız vites atma gereği duyar ki? Ha çok zor geliyorsa scooter al.
Yükseltirken devri iyi ayarlarsanız çok sıkıntı olmaz, ama düşürürken bunu ayarlamak çok itina ister, muhtemelen cıırrrrrt-tak diye bir ses gelir, işte o an şanzıman ana-avrat düz gidiyor size demektir.
CUB alabilirsiniz. Hiç gaz kesmeden takılın. Topukla küçülsün, depikle büyüsün.
Umarım bu konu kapanır. Zira çok saçma bir yere gidiyor. Şimdi birisi araba ile debriyajsız gidilebileceğini yazacak, konu devam edecek
Abiler konudan çıkmak gibi olmasın ama , Allah aşkına debriyajı sıkmak bu kadar zormuda debriyajsız vites atiyosunuz, bi faydasimi var ? Yada ne bilim bi sebebi varmıdır?
bu motorlar manual otomatik olsaydı debriyaja gerek yoktu.hem vites değiştirmek ve haraketler senin elinde olduğu müddet debriyajlı kullanmak çok keyifli,ve zevkli hem şanzımanı bozmakta var debriyajlı kullanmak daha sağlıklı hayırlı akşamlar
Otomatik motosiklet üretseler elim gene debriyaja gider. Bana beleş verseler sürmem zaten. Motorun ruhuna aykırı.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)