Bazen kendi kendimize daha büyük, daha güçlü, daha heybetli, daha hızlı, daha pahalı bir motorda olduğumuzu hayal ederiz. Daha büyük motorları arzularız. Bazen de arkadaşlarımız artık binliğe geçme zamanımızın geldiğini söyler. Ama gerçekten motoru büyütmeli miyiz?
Paolo Volpara, 45. OMM Bülteninde motoru büyütmeden önce kendimize sormamız gereken soruları listelemiş. Bu soruları tam bir dürüstlükle kendimize cevaplamadıkça daha büyük bir motor satın almamamız gerektiğini öğütlüyor. İşte sorular:
- Neden daha büyük bir motor istiyorum?
- Pek de sık çıkmadığım uzun sürüşlerde kıçım rahat etsin diye mi?
- Güç? Ne kadar güce ihtiyacım var? Daha fazla gücü kullanabilir miyim, kontrol edebilir miyim?
- Daha iyi bir görüntüye mi ihtiyacım var? (Daha iyi görünüş, motorcular gibi sıcakkanlı insanları motive eder. Bizler ve toplum gerektiğinden daha fazlasını tüketmeye eğilimliyiz. Her fırsatta bu eğilime karşı durmayı öğrenmeliyiz.)
- Şu anki motorumu tam olarak kontrol edebiliyor muyum? Daha ağır ve daha hızlı bir makinaya geçmeden önce şimdiki motorumu sürmekle ilgili her şeyi biliyor muyum?
- Daha büyük motorla her gün trafik içinde sürerken hala mutlu olacak mıyım?
- Daha hafif motorumun avantajlarının farkında mıyım? Daha ucuz, daha az yakıyor, daha kolay kontrol ediliyor. Düşürdüğümde rahatça kaldırabiliyorum. Hataları kolayca telafi edebiliyorum.
Bir tane de ben eklemek istiyorum.
Yukarıdaki gibi bir mesajı yazmak, insanlara sormak ihtiyacı hissediyorsanız, çok yüksek ihtimalle şu anki motorunuzu layığıyla kullanamıyorsunuz ve daha büyük bir motor almamalısınız.Sevgili forumdaşlar, şimdiye kadar şu şu motorları kullandım. Toplamda şu kadar tecrübem var. Boyum şu kilom şu. Şimdi şu motoru satın almak istiyorum. Sizce kullanabilir miyim? Alayım mı?
Bu arada, OMM bültenlerini okumak, insanların OMM ile yol sanatı ekolü eğitimcileri ile ilgili önyargılarının ne kadar yanlış olduğunu anlamak için bire bir. Pek çok arkadaşa göre “bu R1200GS sevici tipler herkesin en pahalı en büyük motoru alarak motora başlamaları gerektiğini” düşünüyorlar. Değil hacı abi. Bi oku bak, ne dediklerini çok daha iyi anlayacaksın. “O meme bu meme” diye gülüp eğleşen, kafasına sarı bir lastik geçirip videoda kel eğitmen taklidi yapan insanların eğlencelik videolarını izleyip fikir sahibi oluyorsun, yanlış yapıyorsun.