Yeni bir taşıt almaya karar verdik ve bütçemizde ki eksiği kredi çekerek tamamlamayı düşünüyoruz.
İşte tam bu aşamada çok güzel bir soru belirlemeye başlıyor zihnimizde.
Taşıt alırken taşıt kredisi kullanmak mı daha mantıklı yoksa ihtiyaç kredisi mi ?
Bu sorunun net bir cevabı yoktur. Önemli olan kredi çekmek isteyen kişinin kazanabileceği fayda olduğuna göre iki krediyi enine boyuna incelemeli ve aldığımız kredinin en maliyetsiz olanını seçmeliyiz. Şimdi ihtiyaç kredisi ve taşıt kredisi arasında ki farkları şöyle kısaca bir inceleyelim.
Diyelim ki bir ihtiyaç kredisi çekerek aracımızı satın aldık. Bizi bekleyen maliyetler kabaca sıralamak gerekirse şöyle olacaktır.
* Dosya masrafı
* Hayat sigortası
* Ve hayatın vazgeçilmezi bankanın can damarı faiz
Tam tersini yapar ihtiyaç kredisi değil de taşıt kredisi çekerek aracımızı satın alırsak başımıza neler gelecek diye bakarsak eğer tam olarak şöyle olacaktır.
*Dosya masrafı
*Hayat sigorotası
*Kasko
*Zorunlu Trafik Sigortası
*Aracın üzerine konulan rehin
*Ferdi kaza sigortası ( bazı bankalar taşıt kredilerinde zorunlu koşul olarak kullanabilir)
Yeni gelen yasal düzenleme ile ihtiyaç kredileri 36 aydan 48 aya kadar uzatılmış olmasına rağmen taşıt kredileri hala 48 ay vadeden daha fazla olmuyor. Yani vade sayesinde herhangi bir ödeme kolaylığı sunmuyor taşıt kredileri.
Genellikle ihtiyaç kredilerinin faiz oranlarının daha düşük olduğunu söylersek cebimizden ne kadar az para çıkarsa o kadar iyi mantığı ile ihtiyaç kredisine yönelmenin doğru olacağını söyleyebilirim.
İhtiyaç kredisi 1-0 öne geçti.
Fakat her iki kredide de dosya masrafı, hayat sigortası mevcut ve en az faizli olanı seçmem gerektiğini biliyorum ayrıca mecburuz zaten zorunlu trafik sigortasını yaptırmaya dediğinizi duyar gibiyim.
Evet zorunlu trafik sigortası yaptırmaya mecbursunuz fakat istediğiniz sigorta şirketinden yaptırmaya özgürsünüz. Eğer taşıt kredisi kullanırsanız zorunlu trafik sigortası ve kaskonuzu kredi kullandığınız bankanın seçtiği yani anlaşmalı olduğu iştiraki olan sigorta şirketinden yapmanız gerekiyor olacak. Böyle bir durumda herhangi bir sigorta şirketi size 500 lira gibi bir fiyata sigorta imkanı sunuyor olsa dahi siz gidip bankanın belirlediği şirketten aldığınız için daha yüksek fiyat ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Tabi ki bankanın teklifinin daha düşük olma ihtimali var o ayrı bir konu ama seçim özgürlüğünüz yok. Ayrıca Kasko için bankanın iştiraki sigorta şirketine ödediğiniz rakam ile belki daha geniş kapsamlı bir sigorta yaptırma imkanınız vardı ama kaybettiniz. Böylece ihtiyaç kredisi 2-0 öne geçti.
İşin diğer önemli konularından bir tanesi aracın üzerine koyulan rehindir. Rehinli araçlar satılamıyor.
Tamam aracımı yıllarca kullanmayı düşünüyorum satma niyetim yok dediğinizi duyar gibiyim. Ama belirtmeliyim ki yıllar sonramızı hatta bir kaç gün sonramızı bilemiyoruz. Her an ailemizin başına bir felaket gelebilir, evsiz kalabiliriz, ciddi bir hastalık ile yüzleşir yada işsiz kalabiliriz. Böyle kötü senaryolara hazır olmak gerekir. Diyelim ki bir ödeme zorluğuna kapıldık ve aracımızı satmamız gerekiyor. Böyle bir durumda aracı ihtiyaç kredisi ile aldıysak hemen çeşitli ilanlar verip tanıdıklara haber salıp alıcıyı bekleriz. İşimiz kolaydır. Fakat taşıt kredisi kullandıysak aracımızda ki rehin işimize zora sokacaktır. O zaman tahmin ettiğiniz gibi ihtiyaç kredisi 3-0 öne geçti ve hattrick yaptı.
Bu kadar uzun yazıyı okumak istemeyenler hemen sayfanın altına inerse konu özetini görecektir.
Bu yazıda ihtiyaç kredisi ile taşıt kredisine bir maç yaptırdık ve maçımız ihtiyaç kredisinin 3-0 üstünlüğü ile bitti.
İhtiyaç kredisi ve taşıt kredisi maximum 48 ay vadelidir.
İhtiyaç kredisi taşıt kredisine karşı daha masrafsızdır.
İhtiyaç kredi ile alınan aracın satılmasında herhangi bir problem yoktur.