AEA Viraj Önerileri vs. Yol Eğitimleri
-
Adam meyhanede kafayı çekmiş, ortalığı birbirine katmış. Karakola götürüldüğünde de camı çerçeveyi indirmiş.Tutup hakimin karşısına çıkarmışlar.
Adam hakimden özür dilemiş ve “Avukatım gelmedi” demiş. Hakim duruşmayı sonlara bırakmış. Son duruşma saati geldiğinde avukat hala ortalıkta yok.
Hakim dosyayı incelemiş ve;
- Sen hem karakolda, hem savcılıkta, hem de mahkemede suçunu itiraf etmişsin… Tanıklar da var… Avukatın gelip ne söyleyecek?
Adam boynunu bükmüş;
- Valla benim 100 milyonumu aldı… Ben de onun gelip ne söyleyeceğini merak ediyorum!
Reklamlar
-
oocan adlı üyeden alıntı
Sevgili R6,
İsim vermeden ithamda , isim vererek tavsiyelerde bulunursanız birilerinin borazanlığını yapıyor olursunuz. Adam gibi kurum kim dediğimizde kanarya gibi tek bir kurumun adını şakırken, tezgahçı kim diye sorduğumda dut yemiş bülbüle dönüveriyorsunuz. Ben eğitmenlerin lideri falan değilim ama bu mesleğimin saygınlığını korumam için engel değil.
Sevgilerimle
Siz boşverin mesleğinizin saygınlığını... Çok enterasan cumleler kuruyorsunuz!
Bir daha yazıyorum yine buyuk yazıcam EĞİTİM ALACAKSANIZ ADAM GİBİ BİR YERDEN KURUMDAN ALIN!
Bülbüller kanaryalar uçuruyorsunuz bence motosiklet sizin için hobilikten çıkmış, meslek olmuş biraz. Tabi sizin meslek sıkıntılı zor. Hobi olarak kuş besleyebilirsiniz.
Sevgilerimle
-
araltı adlı üyeden alıntı
pilot yigenim bu kadar egitim almadı! Neyin peşindesiniz?
Sonra ortaya eğitmenler cıktı ve yılların motosikleti oldu size havuz problemi.
Eğitime karşı değilim sadece ileri surus tekniklerine karşıyım temel eğitim yeterli.
Keşke imkanım olsa butun eğitimleri alsam...
Yukarıdaki mesajları aynı başlıkta arka arkaya yazabilen; GİS Akademi yani Güvenli ve İleri Sürüş Akademisi süper ama ileri sürüşe karşıyım, diyebilen bir arkadaşın üzerine çok gidiyorsun sayın oocan Hoca. Çok dengesizlik oluyor bu şekilde. Ben artık araltı'nın yanına geçeyim de biraz dengelensin.
Ya da okuyucular kimin bilerek, kimin laf ola beri gele konuştuğunu yeterince anlaşıldı daha fazla yazıya gerek yok diyorsa evlere dağılabiliriz. N'apak dağılak mı?
PS: Barkın Bayoğlu'nun kafasına sarı bi plastik geçirip kel eğitmen taklidi yaptığı videodan screenshot almak istedim ama youtube konu açıklamasında kel eğitmen listede olmasına rağmen video kesilerek çıkarılmış görünüyor. Konuşma sonraki konuya atlıyor. O görüntüyü bulan bi ekleyiversin yaw...
-
16 Aralık 2016, 10:21
AEA Bilkent'e konuk olduğunda bu videosunda gösterilen demoya dair bazı düzeltmeler ve uyarılar yapmış.
https://youtu.be/CLHq9sJ54Ew?t=2459
-
16 Aralık 2016, 11:44
-
16 Aralık 2016, 12:05
Emeğinize sağlık ama ben X ile Y'nin söylediği arasındaki farklılıklar diye bir analizin neden gerekli olduğunu tam anlayamadım. Farklı ekollerin sentezini almak için tabii bunda burası böyle bunda şurası şöyle diye kıyaslama yapmak faydalı bir şey, ama yazının geneli ve sonraki mesajlarınızdan AEA'yı haksız görmek istediğiniz gibi bir anlam çıkarabilir insanlar, sizin niyetiniz o olmasa da. O nedenle biraz tepki gelmiş olabilir.
Bir de ben AEA'nın dediğini yanlış demedim diyorsunuz, lakin son cümleniz AEA videosunun başa dert açacağını, hasar oluşturacağını tahminliyor. E doğru olan bişey başa dert açmaz diye düşünüyorum?
Müsadenizle "Bakış" bölümünde bir düzeltme yapmak istiyorum.
Çevresel bakış çenenin, kafanın, alnın vs. baktığı yönün dışında bir yöne gözü kaçırıp geri getirmek "değildir.
Çevresel bakış ile gözü bir saniyeliğine düşürüp, mıcıra yola vs bakmak yapılmaz. İnsan gözü lensin odaklandığı yeri net bir şekilde görmek ve dış açılarda kalan alanları ise flu ancak burada olan hareketleri / tehlikeleri sezecek şekilde evrimleşmiştir.
Çevresel bakış virajın çıkışına / apex'e bakmaya devam ederken gözün odak noktasının dışında kalan alanları görmektir. Bu esnada motorun viraj içinde doğru yerde olup olmadığını asfaltın durumunu kontrol edebilir misini edemez misiniz, bu biraz çevresel bakışa hakim olmakla ilgili bir konu. Mesela uzun yıllar basketbol oynayanlar bu konuda çok daha başarılı olurlar, zira adama kıllı alan savunması yapmış biri çok keskin bir çevresel bakış hakimiyetine sahip olmak zorunda, yoksa zaten oynatmazlar takımda.
Burada söylemek istediğim çene bakış noktasını sabit tutarak gözü kaçırıp yeri/yanı kontrol etmenin yanlış olduğu değil, kişi bunu çizgisini bozmadan yapabiliyorsa ekstra bilginin zararı yok, sadece panikleme/çizgi kaçırmaya neden olablir belki, ama o da "master edilmesi gereken" bir yetkinlik tabii ki.
Herhangi bir yanlış anlaşılma olmasın lütfen, çevresel bakış ne demektir onu söylemek istedim. Kimin doğru anlattığı kimin yanlış anlattığı konusunda bir yotum değil yapmak istediğim.
-
16 Aralık 2016, 12:28
Quad87 adlı üyeden alıntı
o0) Ben günümüze bir şeyler paylaşmak anlatmak için en etkili yöntemin Videolar olduğunu düşünüyorum. Motosiklet konusunda da bilen arkadaşlar vardır ama ne hikmetse kimse açık,anlaşılır bir video çekmekten kaçınıyor.Onu da geçtim yapana da bir karşılar
Prodüksiyon şirketi olan, maaşlı personeli olan, sponsorlardan desteği olan, mesleğini artık video çekmek olarak belirlemiş adam video çeker, video çekmekle alakası olmayan adam da forumda yazı yazar. Çok dert edilecek şeyler olmamalı.
Hayata bakış açısı “ya ondan yana ya da ona karşı” gibi algılanırsa işlerin asıl doğasını anlamak biraz zor olabilir. Karşılık yandaşlık durumundan ziyade bu başlıktaki yazıda iki yaklaşım aradaki benzer ve farklı yönler ele alınmış. Tek öğretile oradaki olmadığını insanların para ödeyip satın aldıkları eğitimlerde öğretileni satın almamış olanlara veya haberi olmayanlara aktarmak burada yaptığım sadece. Böyle de bir motor sürme biçimi var ve her “motor böyle sürülür” diyen adamın anlattığı şeyin aynı olmadığının farkına varılmasını sağlamak. Honda başka, AEA başka, Yol Sanatı başka şeyler öğretiyor. Kesişen büyük bir bölüm olsa da bu yazıda anlatıldığı üzere motor sürmekten anladığımız şey farklı farklı. Bunun somut bir örnek üzerinden açıklanması söz konusu.
Eğitimler, anlatımlar var evet ama ben alamıyorum mesela hocam. Param yetmiyor veya hiç yok. Yine de öğrenmek için soruyorum,okuyorum ama gözümde canlandırmak hala zor hatta bazı öneriler için imkansız. "..Kontra veriyoruz.." dendiğini görmüştüm ve o gidonu tam terse ittirme mantığını bir türlü kavrayamadım.Kesin düşüp ağzımı yüzümü kırarım diyordum. Video versiyonlarını inceleyince demek ki böyle oluyormuş bunu kast ediyorlarmış dedim.
Hah, işte bu yazı da tam da bu sebeple yazıldı. İlk olarak yol eğitimlerini almamış insanlar böyle de bir şeyin var olduğunu fark etsin diye yazıldı. İkinci olarak, her motor sürmeyi anlatıyorum ben diyen adamın anlattığının veya eğitimlerde öğretilenin aynı olmadığını göstermek için yazıldı. Yani yol eğitimi alamıyorum o zaman AREA videosundan öğreneyim dediğinizde aynı sürüşü öğrenmeyeceksiniz. Olmasını istediğimi şey elbette videodan veya forum yazısından öğrenmek filan değil. Farklı sürüş okullarının öğrettiklerinden hangisi aklınıza yatarsa onları benimsemeniz ve o okula gitmeniz. Okula gitmeyecekseniz bile öğretilenlerin farklı şeyler olduğunu fark ederek diğer okullara dair kaynaklara da ulaşmaya çalışmanız. Mesela yol sanatına dair sürüş videoları diye ayrı bir başlık da var…
Barkın dediğimiz ve koskoca bir anlatım içeren yazının tamamen bu adamın videosu üzerinden karşılaştırmalarla sürdüğü bu ortamda, madem bu teknikleri karşılaştırarak gidiyoruz neden bu ismi ünü nam salmış arkadaşların videolarıyla da benzer iş yapılmıyor anlamıyorum.
İki yöntem veya öğreti arasındaki farkları karşılaştırmanın nesi acayip? Demek ki motor sürmeyi öğreniyorum diye okuduğumuz şeylerin, izlediğimiz şeylerin hepsi aynı şeyi anlatmıyormuş… Bu gerçeği fark etmenin nesi yanlış? Videoda anlatılanlar üzerine konuşmak neden garip? Konuşulmasın mı isterdi acaba Barkın da? Videoda söylenenler hakkında yazı yazmak neden bu kadar rahatsız edici? Çalmış mıyız videoyu? Küfür mü etmişiz? Kardeşim öğrenmek amacıyla izliyorsunuz, öğrenilecek başka başka sürüş biçimleri var ve somut bir urumda ürettikleri sürüş bambaşka. Sen hangi sürüşü beğeniyorsan onu seç, onu öğren veya kendi sentezini yap diye yazmışız.
Altınlı adamın " bu videolarda abartarak yapıyoruz ki görünürlüğü fark edilirliği ortaya çıksın" dediği de sondaki linkte mevcut. Bu da "görsellik olmadan o videolar kolay çekilmiyor" demek.E bence bu da olmalı yoksa ben gibi tecrübeli olmayan bir göz nasıl arasında ki farkı anlasın
Altınlı adam keşke o videoya bu dediği şeyi ekleseydi. Ben böyle gösteriyorum ama gerçekte bu böyle yapılmıyor, ben de böyle yapmıyorum deseydi de ben bu yazıyı yazmak zorunda kalmasaydım. Ben burada ilgili düzeltmeyi size link vermeseydim belki de videoda gördüğünüzün aynısını denemeye kalkıp düşecektiniz. Burada hala doğru yerde durduğunuzdan emin misiniz? Yahu adam video yapmış bunu göstermiş, sonra aradan haftalar geçtikten sonra da yok tabii öyle değil, ben de zaten öyle yapmıyorum demiş. E bunu izleyip aynısını deneyip düşseydim ne olacaktı demek yerine “video hakkında yazmayın” demek değişik bir tercih.
Bence görsel ve işitsel iletişime ağırlık verip benzer videoları sizlerde hazırlarsanız. Doğruya görerek ulaşırız ama "bakınız efenim şu arkadaşın videosunda ki şu bilmem ne bölümü pek doğru değil doğruyu ben size yazayım" vs gibi durumlarla bu olmaz yahu. Hepsini geçtim küçük bir tanıtım videosu hazırlamayı deneyen bu işin acemisi herkes ne kadar zor ve emek isteyen bir "iş" olduğunu anlar.
Video çekmenin ayrı profesyonel bir iş olması, benim bir prodüksiyon şirketi sahibi olmamam, maaşlı personelimin olmaması, maaşlı personelin maaşını ödememi sağlayan sponsor gelirlerimin olmaması gibi sebeplerle veya sadece bunu yapmakla ilgilenmiyor olmamam sebebiyle video çekmekle uğraşmıyorum. Bunun da büyük günahlardan olduğunu sanmıyorum. Ama yazı yazarak iletişim kurmanın şöyle güzel bir yanı var: Okuduğunu anlama becerileri genel ortalamanın üzerinde olan bir grupla iletişim kurmuş olmak. Üç satır yazıyı okuyabilen insanı seçmiş oluyorsun otomatikman. Bu da daha tercih edilebilir, muhatap olması daha kolay bir insan grubu oluşturuyor. Böyle de güzel bir avantajı var. Okuduğunu anlayamayan, yanlış anlamakta ısrar eden arkadaşlar çıkmıyor mu çıkıyor da o benim derdim değil. Ben buradakilerin anası değilim babası değişim öğretmeni değilim. Benim sağlamayı umduğum fayda sadece yukarıda yazdığım farkındalık, ötesi değil.
Başka emekler üstünden değilde kendi emeğimizle ÜCRETSİZ ve KOLAY ULAŞILIR, Doğruluğu yüksek videolarla motorseverlere ulaşırsak hepimizin hayrına olur diye düşünüyorum.
Sana bir ürün bedava veriliyorsa oradaki ürün sensindir diye güzel bir söz vardır. Ya da bedava yemek olmaz diye. Youtube videoları sana bedava sunuluyor diye onları hazırlayanlar cici, forum yazısı yazanlar kötü diye algılıyorsun ya, onu bir daha gözden geçir bence. Ben forumda yazı yazıyorum ve sürüş eğitimleri, sürüş teknikleri alanında öğrendiklerimi kayıt altına almak için yazıyorum. Youtube yayıncılığı bir iş sektörü. Para kazanmak için kişinin kendine profesyonel bir meslek olarak seçtiği bir alan. Orada pazarlanan ürün de kullanıcılardır, yani gelir reklam ve sponsorluk üzerinden döner. Dönmelidir de hiçbir faydalı, ciddiye alınacak profesyonel ürün bedava olmamalıdır zaten. Bunu en iyi öğretmenler ve psikolojik danışmanlar bilir. Bir öğreti karşı tarafa bedavaya aktarılırsa o işin kıymeti olmaz, faydalı da olmaz. Hiçbir zaman bir psikolojik danışman ücretsiz danışma yapmaz. Zira yaparsa kesinlikle faydasız olur. Yani youtube’la para kazanmak kötü bir şeydir demiyorum asla. Diyorum ki sizin youtube yayıncısını cici, beni kötü olarak görmeniz saçma. Hepsini geçtik daha önce bilmediğin bir şeyin farkına varmanı sağlamak amaçlı bir yazı var ortada. Ve “başkasının emeği üzerinden” diye cümle kurabiliyorsun. Pes.
---------- Mesajlar birleştirildi - 12:28 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:22 ----------
killingroad adlı üyeden alıntı
Müsadenizle "Bakış" bölümünde bir düzeltme yapmak istiyorum.
Çevresel bakış çenenin, kafanın, alnın vs. baktığı yönün dışında bir yöne gözü kaçırıp geri getirmek "değildir.
Doğru, yol eğitimlerinde çevresel bakış biyoloji terminolojisi ile uyumsuz. Periferal görüş gözleri kıpırdatmadan gördüğümüz alan bilimsel literatürde. Ama yol eğitimlerinde çevresel bakış diye öğretilen şey gözleri kıpırdatarak elde edilen ek görüşü de buna dahil ediyor. Öyle anlatıyor.
Çevresel bakış ile gözü bir saniyeliğine düşürüp, mıcıra yola vs bakmak yapılmaz.
Hayır, yol eğitimlerinde öğretilen budur. Gözü indirip kaldırmaktır. Gözler felfecri okur. Ben bunu doğru faydalı uygun güvenli akıllıca mantıklı ve doğru buluyorum. Ama bir başkası başka uygulamaları daha doğru bulabilir. Ben öyl edemedim farkları söyledim argümanı da aynı şekilde. Benim bunu doğru buluyor diğerini tehlikeli gereksiz akılsızca buluyor olmam benim görüşüm. Okuyucu kendi kararını verir, kendi sürüşünü ona göre ayarlar.
-
16 Aralık 2016, 13:18
-
16 Aralık 2016, 13:33
zaferce adlı üyeden alıntı
[/COLOR]
Doğru, yol eğitimlerinde çevresel bakış biyoloji terminolojisi ile uyumsuz. Periferal görüş gözleri kıpırdatmadan gördüğümüz alan bilimsel literatürde. Ama yol eğitimlerinde çevresel bakış diye öğretilen şey gözleri kıpırdatarak elde edilen ek görüşü de buna dahil ediyor. Öyle anlatıyor.
Hayır, yol eğitimlerinde öğretilen budur. Gözü indirip kaldırmaktır. Gözler felfecri okur. Ben bunu doğru faydalı uygun güvenli akıllıca mantıklı ve doğru buluyorum. Ama bir başkası başka uygulamaları daha doğru bulabilir. Ben öyl edemedim farkları söyledim argümanı da aynı şekilde. Benim bunu doğru buluyor diğerini tehlikeli gereksiz akılsızca buluyor olmam benim görüşüm. Okuyucu kendi kararını verir, kendi sürüşünü ona göre ayarlar.
Tamamdır, ben biyolojik terim olarak ele aldım konuyu. Aslında eğitimlerde de buna uyumlu anlatılsa, başka konudaki (örneğin biyoloji) bildiği ile ters düşmeyen şekilde verilse bireye bilgi, daha doğru olur diye düşünüyorum. Eğitmen bana çevresel bakışla şuraya gözü kaçırıp getiriyoruz dese hiç gerek yokken itiraz ihtiyacı hissederim.
Bilimlerin kardeşliği.
-
16 Aralık 2016, 13:36
killingroad adlı üyeden alıntı
Tamamdır, ben biyolojik terim olarak ele aldım konuyu. Aslında eğitimlerde de buna uyumlu anlatılsa, başka konudaki (örneğin biyoloji) bildiği ile ters düşmeyen şekilde verilse bireye bilgi, daha doğru olur diye düşünüyorum. Eğitmen bana çevresel bakışla şuraya gözü kaçırıp getiriyoruz dese hiç gerek yokken itiraz ihtiyacı hissederim.
Bilimlerin kardeşliği.
Bir de geri dönüşüm ile geri bildirim'i karıştırırlar. "Eğitmen, katılımcıya geri dönüşüm verir." derler. Halbuki bahsettikleri şey geri bildirim feedback'tir. Geri dönüşüm bambaşka alakasız bir konu. Ama öyle diyorlar biz de mazur görüyoruz, idare ediyoruz.
-
16 Aralık 2016, 13:36
Her konuda olduğu gibi yine herkes birbirine sallamakta...
Tebrikler .
-
07 Ağustos 2017, 13:09
konu çok güzel olmuş, kaybolmaması adına up..
yalnız şu soruya cevap verilmemiş, viraja gaza kapalı girip yatarken gazı açarsak ağırlık merkezi dağılmazmı?
-
07 Ağustos 2017, 14:51
Ben iptal ettim üyeliğimi son rezaletten sonra.
-
07 Ağustos 2017, 15:05
Bugün bu konuları konuşmak için artık burası uygun bir başlık değil. Barkın'ın anısına saygısızlık olur. Hatta başlık kilitlenirse belki de daha doğru olur. Nasılsa forumda bir hayli viraj ile ilgili başlık var. Oralardan devam edilebilir. Ben insanlarla ilişkilendirmeden, "virajlı yollarda sistemli sürüş" üzerine buradaki yazıdan daha kapsamlı, daha özenli, görsel içerikle daha iyi desteklenmiş bir metin hazırlamaya başladım. Hatta ilk bölümü bitirdim ve forumda başlığını da aynı adla açtım. (Yazı uzun olunca gelen tepkilerden sıkıldığım ve görselleri yüksek çözünürlük bulundurmak istediğim için yazının metnini koymadım gerçi). Dolayısıyla moderasyon uygun görürse bu başlık silinebilir de.
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 2 kullanıcı var. (0 üye ve 2 misafir)