Türkiyedeki snell, sharp hayranlığı efsaneleştirilmiş durumda..
Snell sadece dot standartlarında üretilen kasklar için geçerli. Dünyaca ünlü bir shoei nxr modelinde snell bulmanız imkansız çünkü ülkemizde satılan shoei kasklar ece 22.05 standartlarında. Dolayısıyla aynı kask amerika kıtasında Dot standartlarıyla üretilip snell testine tabi tutulabiliyor. Aynı kaskın farklı hammadde yoğunluklarıyla üretilmiş olan ismi shoei rf1200, Aynı durum ls2 içinde geçerli amerikaya farklı kabuklar avrupaya farklı kabuklar üretiliyor. Örneğin avrupada ls2 storm adıyla satılan kask amerikada ls2 assault adıyla üretiliyor. Kaskların dış kabuk tasarımları aynı olmasına rağmen hammadde ve içerisindeki madde yoğunlukları farklı olabiliyor. Yine buna bağlı olarak kalıplardada değişkenlik gösterebiliyor.
Ülkemize yasal yollarla bir kaskın giriş yapılabilmesi için ece 22.05 standartlarına sahip olması gerek, haricinde ece alacağınız kaska değerlendirme aşamasında sharp, motorrad, billyscarsh gibi farklı kurumların değerlendirmelerini derleyerek kask hakkında bir bilgi sahibi olabilirsinz.
Yine bazı modellerde arai vs hem dot hem ece 22.05 standartlarını karşılayan kasklar yapmaktadır. Bunun tek dezavantajı bu kasklar sadece ece.2205 olan kasklara göre daha ağır olmaları yine örnek arai. Shoei nxr ile rf1200 arasında yine 100 150 gram bir ağırlık farkı ve beden olarakta bakıldığında biraz fark görülmekte.
Yarın bir gün tüm markalar ece ve dot standartları için ayrı üretimler yapmaya başlarsa kafanıza takacak kask bulamaz hale gelebilirsiniz. Dolayısıyla bu konuyu iyi araştırmanızı tavsiye ederim. Yabancı sitelerde dot ve ece 22.05 karşılaştırmalarına hangisinin daha güçlü dirençlerde test edildiğine bakabilirsiniz. snell ece 22.05 standartlarına yakın ölçümler yapıyor. Dolayısıyla amerika kıtasında yaşıyorsanız dot harici snell sertifikasına bakmanız faydalı olabilir. Konu geniş konu uzun bilgisizlikten ötürü herkesin söyleyecek sözü, her satıcının ayrı bir bilgilendirme yaptığı bir konu tavsiyem önce Dot, Ece 22.05, NBR, JIS T8133, NZ 5430 gibi kaskların belirli ülkelere girebilmesi için karşılaması gereken sertifikaları incelemeniz. Ardından hangi ülkede yaşıyorsanız o ülkedeki sertikaya sahip kaskları hangü kurumlar 2. 3. değerlendirme testine alıyorsa o kurumlardan yararlanmanız. Yine ek bir bilgi değerlendirme kuruluşları her kaskı kendi belirledikleri senaryolara göre değerlendirir ve teste tabi tutar. Hepsinin kendi standartı olduğundan birinin 4 yıldız veriği kaska öteki 3 öteki 2 verebilir. Motorradda 5 yıldız almış bir shubert sharp testinde 3 alabildiği gibi. Yine aynı şekilde ls2 örneği verilebilir. Zaten sharpın ecenin snellin yaptığı testleri ve daha varyasyonlu hallerini arai shoei gibi büyük üreticiler kendi laboratuvar larında yapıyor. Adamlar zaten en iyiyi yapmaya çalışıyor. Bu ödenekli çalışan test kuruluşlarının amacıda kask üreticilerini dürterek herzaman daha iyiyi yaptırmayı hedefletmek.
Söylediğim gibi konu uzun ve herkes birşey söyleyecektir bu nedenle siz ara ara buraya bakarak tarayıcınızı açıp ece, dot helmet standart yazarak çıkan sayfaları var ise ingilizce yok ise tarayıcıdan çeviriyi kullanıp türkçe okuyarak kesin ve net bilgilere ulaşabilirsiniz.