15,000 tl ye motor alıp kullanan adam garantisinin bitmemesi için de motorunu servise götürür. ben güvenmem.
nereden bileyim adam motoru 20.000 km aynı yağla mı kullandı?
km sini mi düşürdü?
motor büyük kaza yaptı parçaları sıfırlayıp çakmaya mı çalışıyor?
Garanti süresi (kilometresi) dolmuştur
Artık yetkili servise gerek kalmamıştır
Sonraki bakımları ustaya götürmüştür
Km yi çekmiştir
Satmak ister
ben servis bakımına bakmam eğer motosikleti satan adamı beğenirsem alırım yoksa gider sıfır alırım
bende servise güvenmem. motor yağı, yağ filtresi, hava filtresi, buji, ön-arka fren balataları, arka takozlar, zincir temizleme ve yağlama, zincir gerginlik ayarı, aksesuar takma sökme, ve aklıma gelmeyen başka şeyleri daha kendim yaparım.
geçen cuma motoruma alarm taktım(araba alarmı), koruma demirlerini söktüm. üç gün önce falan zincirini yağladım. iki yağ değişiminde bir yağ filtresi değiştiriyorum. ateşlemede sorun görmedikçe bujiye ellemiyorum.
uzun lafın kısası servise iki kez gittim ve özensiz baştan savma bakım yaptıklarını gördüm. paradan kaçtığım için değil daha iyi olması için kendim yapıyorum bakımlarını ve şu an motorum da sorun yok, 41 bin km de aldım ve şu an 50 bin km küsür oldu. aldığımın üçüncü günü sis bombası gibi mas mavi duman attı ekzozdan.
ve hemen yağını değiştirdim, bu duman atma 21 mart günü sabah oldu. garajın içinde göz gözü görmedi mavi bulutlardan dolayı. genzim yandı o kokudan :D
yağını değiştirdikten sonra hiç duman atmadı, üzerindeki yağ çok eskiymiş ve kıvamını kaybettiği için segmanlardan silindir bloğuna fazla sızıp böyle bir yanma yaptı tahminimce. motor şu anda yağ yakıyor ve ben ona iyi baktığım sürece kim bilir daha kaç bin kilometre dayanacak.
5,1 saniyede 60 km hıza çıkıyor. fabrika verisinde 4,5 saniye yazıyor. yağ yakıyor ama nadiren de olsa gazlıyorum, bişey olmaz o kadarcıktan.
---------- Mesajlar birleştirildi - 21:50 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:38 ----------
soğukken gazlayınca duman atıyor ve ısınınca kesiyor duman atmayı, gazı sakin açtığım zaman duman atmıyor.
ilk servis bakımı bayrampaşa motobest-2 şubesinde yaptırdım ve eleman çok yorgun olduğunu söyledi ve zor ikna ettim bakım yapması için. biraz zorla yaptırır gibi oldu ve oda baştan savma bakım yaptı.
ikinci bakımı kağıthane sürat motor da yaptırdım ve ustaların motora hiç bakmaması beni şaşırttı. ben ustaya şüphemi söylüyorum ama usta motora bakmıyordu doğru dürüst.
zaten bu servisler bana uzak ve zor zaman buluyorum buralara gitmeye ve üstüne ilgisizlik görünce artık servis işine son verdim.
servis bakım diye bir şey yok, buna ali usta bakım yaptı denince olay biter. tabi ali usta tanındık iyi bir ustaysa öyle olur. ben yakın çevremde bir ustaya gittim ve dedim abi arka dişliyi büyültücem. 47 arka dişli takarmısın dedim.
bana ne istiyorsun diye sordu ve bende abi teker yapacak kadar güç istiyorum ve son hız önemli değil dedim. usta tamam dedi ve 15 dk sonra motorumun ön kapağını söktüğünü gördüm ve yanına gittim. usta ne yapıyorsun dedim ve oda sen serilik istemiyor musun dedi. bende evet dedim ve ustada ön dişliyi iki numara büyültünce seri olacak dedi.
adamla 10 dk kadar tartıştık ve ustaya vazgeçtiğimi söyledim.
adam az kalsın ön dişliyi büyültücekti ve 25 yıllık usta olduğunu söylüyordu. 3 kişilerdi ama iyi bozdum onları. benim iki yılım bazı konularda senin 25 yılından üstün geliyor dedim. boşver usta dedim. bizim 30 yıllık mermer ustaları bile dalgınlık yüzünden bazen şaşırıyorlar dedim insanlık hali olur böyle dedim aynen :D
sağa sola bakmaya başladılar ve bişey demediler. hazır laf açılmışken size sorayım. ön dişli büyürse ne olur? arka dişli büyürse ne olur?
bakalım bu 25 yıllık usta gibi sapıtacak var mı aranızda
he bu arada niye bu usta 25 yıllık? neden 24 değil yada 26 değil. hep düz hesap söylerler anlamıyorum. bu şekilde ikna şansları az olur. hani ben 1991 yılında başladım bu işe dese ben o zaman inanacağım ama tahminimce 25 yıllığı falan geçin o usta değil bir kere.
ben beylikdüzü kristal şehir şantiyesine 2014 temmuz 11 de işe başladım ve ağustor 10-15 arası ilk maaşımla direk gittim bir tane scooter aldım.
ben bunu aklıma kazıdım bir kere, yıl hesabını siz yapın. ben o zamandan beri bu işin kazığını yemekteyim ve iyi dersler çıkardığımdan emin olabilirsiniz.
ustanın gözlerine baktığım zaman aklından geçeni okurum. ustanın gözünde gereken ışığı görmezsem o ustayla son sohbetim olur.
Sifir aldigim SDR 1290R icin servise gitmeyip kendim yaptim ilk bakimi. KTM'in onerdigi yag ve orijinal filtreyi alip degistirdim dogru duzgun, yeni KTM'in onerdigi antifriz'den ekledim biraz, bir de bu motora ozel bir bakim olan debriyaj yag puskurtucusunu temizledim.
Amerika'da garanti icin ille de serviste bakim yaptirmaniz gerekli degil. Garanti, baska yerlerde yaptirdiginiz, hatta kendi yaptiginiz bakimi bile kabul etmek zorunda. Ne olur ne olmaz diye aldigim malzemenin internet bilgilerini sakladim.
Acikcasi garanti icin orijinal servis zorunlulugu, Turkiye'deki orijinal servisleri suistimale itmis durumda. Becerebilen, yahut guvendigi becerikli biri olan insan niye servise gitsin?
Kaza yapmayın. motoru yakmayın
Yaptığınız kazanın ya da yaşadığınız arızanın sebebinin fren diskini değiştirdikten sonra veya x ekipmanın "bakımı" yaptıktan sonra servis personeline eğitimle verilmiş olması gereken ve fabrika verileri olan sıkma torklarından düşük sıktığınız civatlar, somunlar olmamasına dikkat edin.
Arkadaşlar garanti önemsiz , zaten bir işe yaramıyor diyorsunuz.
Lakin daha 3 gün önce arkadaşım 1.300 kmdeki Hyousung gd250n motorunu fan açmadığı için garantiden gerekli parçaları değiştirtti. Motor 3 gün yattı fakat gerekli olan herşey ücretsiz değişti.
Kesinlikle 0 aldığım motorumun garantisi bitene kadar servise götürürüm. Risk alamazdım şahsen. Elinizde patlayabilir risk dikkatli olun derim.
Aynen. Garanti önemli. Ancak servislerin de yüzde yüz güvenilir olmadığı bir gerçek...
Şahsen ben yağ değiştirdiğim zaman yarım saat bekleyip adamakıllı boşaltıyorum yağı. En kaliteli yağ ve filtreyi kullanıyorum. Tüm civataları servis kitapçığında yazılan tork değerlerine göre sıkıyorum, yine eğer kitapçıkta belirtiyorsa Loctite kullanıyorum. İcap ederse yağı kitapçıkta yazandan daha sık değiştiriyorum.
Bravo gerçekten hele ki hondaya yaptırmışsınız. Bikerboi japon değilse o mesele ayrı :D avrupa bu konuda japonların türkiye temailcilerinden daha kaliteli.
Durup dururken yamulan kuyruğu ile ayıplı mallarının bile düzeltmesini yapmayan firmalar var. Ayrıca gerçekten tebrik ederim sizleri garanti kapsamına girmesi gereken sıkıntıda bile kullanıcı hatası diyip geçebiliyorlarken sizler iyi sıyrılmışsınız
Toprağı hatmeden asfalta hükmeder
Twitter/instagram @ywitcan
Yiğit Can
Sevgili dostum yaşar;
Kullandığım motosiklet 51.000 TL + Aksesuarları ile düz hesap 60.500 TL Faturalı bir mal.
1.900 Km'de Profesör , Ordinaryus , Beyin Cerrahından satın aldım.
Yani görmüş olması gereken 1 bakım vardı, Dr. amcamız, bakımı kendi ustasında yaptırtmış.
6.000 Km bakımı geldi ve bende kendi ustama götürdüm, yaptığı işlerin faturası mevcut.
Sonra yola cıktım, bir çıkışta 6-7 bin sürdüm (Avrupada). Götürdüm MV Agusta servisinde bakım yaptırdım, faturasını aldım.
Sonra motorum 18 bin oldu, yine ustama götürdüm yaptırdım, yapılanlar yine faturada mevcut. (Kitapta ne yazıyorsa yapıldı,(Bujisinden,yağ filtresine, hidroliğine vs.)
Şimdi,
motosiklete 18 bin bakımında ne yapması gerektiğini bile bilmeyen bir servise bakım yaptırıp, kafam bulanık,vicdanım rahat mı binmeliyim bu alete?
Bir diğer acıklamasını kimsenin yapamadığı bir konuya değineyim;
Aldım motosikleti 0 km. Aldığım gün Avrupa turuna çıktım, 1.000 km bakımı geldi, ben atıyorum, slovenyadayım, gittim bakımı falancaya yaptırdım, e n'oldu şimdi? Motor garanti dışı mı kaldı? , bir sonraki bakıma, hırvatistandayım, onu da orada yaptırdım. N'oldu ? Garanti gitti öyle mi?
Ne günahım var şimdi benim?
Fabrikanın, belirlemiş olduğu periyodik bakımların yapıldığını resmi olarak kanıtlayabileceğin belgelerin olduğu sürece, Yasalar ile korunmaktasın. Sana bu garantiyi Yetkili Servis vermiyor, ama motosikletin garanti dışı olduğunu yetkili servis söyleyebiliyor? Tezata bak.
İşin özü, Yasal olarak sorumluluklarını yerine getirdiğin sürece garantiden faydalanabilirsin. Ha ülkemizde böylesi bir durumda adamı kanırtmadan fayda sağlamazlar, ama işin sonunda hakkını alırsın.
Galiba bu yetkili serviste calisanlari markanin muhendisleri saniyolar galiba
Normal mahalle tamircilerinin egitim gormus hali iste
---------- Mesajlar birleştirildi - 10:26 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:22 ----------
ben tam 1.3 litre yag koymak icin siringa serum ignesi kullanip bu kadar hassas davranirken
Yetkili servisin motoruma tecavuz etmesine asla izin vermem
evet, ben 2 yılı geçti mermer işine atılalı ve daha bir gün korumalık takıp mermer kesen usta görmedim. merak ediyordum ve artık bende taş kesecek kadar usta olduğumda neden korumalık takmadıklarını ve neden çelik testere istediklerini çözdüm.
iki gün önce nalbura gittim ve küçük spreal için ahşap testeresi alacaktım ve bir tane verdiler. dükkan sahibine bu testerenin göbek deliği olmayabilir, bir deneyelim dedim. dükkan sahibi bu delik büyüklüğünün standart olduğunu söyledi ve ben adamı umursamadım ve testereyi kabından çıkarıp makineme taktım ve olmadı!
çünkü spreal testeresinin takıldığı pulların boyu standart değil! ama adam cahil ise ben ne yapayım allah ıslah etsin. ben kendi işimi sağlama alıp denedim o yeter bana.
aynı şey motosiklet tamircileri içinde geçerli, 25 yıllık usta ön dişlimi büyültmeye yeltendi. oysaki ben çekiş istiyordum son hız değil.
bu bir çok sektörde geçerli, inşaat-otomativ-elektrikli ev eşyaları-gıda sektörü-trafik kuralları :D siyaset vs.
başınıza geldimi bilmem, pazarlamada acayip yüzsüzleşenler var. evinize gelip 3.600 tl paraya aura cleanmax elektrik süpürgesi tanıtırlar ve öyle bir yüzsüzlerdir ki 10 tanıtımdan yarısını satıyorlardır. bizede geldiler ve adamlar ne evden gidiyor nede bizi ikna edebiliyorlardı. en son annemden 100 tl aldım ve adamlara uzattım. dedimki; abi alın yol masraflarınızıda biz karşılayalım ama bizi daha fazla kazıklamak için ikna etmeye çalışmayın.
adamlar evde namaz bile kıldı, anlayamıyorum. aslında onları öldürmek en doğru hareket, çünkü ben olmasam bir başkasının maddiyatına göz dikecekler.
bunlar insanlığa fayda değil zarar getiren varlıklar ve yok olmaları dünya için daha iyi olur.
gözümüzü açık tutmalıyız.
Ben size söyle yaziyim kendi açımdan anlatiyim öyle yorumlayın
6 araba değiştim, hiç bir servise güvenmedim, castrol yağ istedim adamlar garanti süresince gm marka yağ koydular, faturalara türlü türlü malzeme geçirdiler hatta atık yağ ve atık su bedeli kestiler son aracımın yağını mobil 1 esp aldım kendim değiştirdim dizel aracımın bakımı bana 140 tl ye maloldu serviste istedikleri para 430 tl
motorumdada öyle sıfır motor aldım, yerim garantisini dedim castrol ve motul motor yağları kullandım varyatörlerini kendim temizledim yapabiliyosanız kendiniz yapın değiştirin artık herşey eskisi gibi zor değil. Her servis aynı değil tabi ama motorsiklette piaggio servisleri aşırıya kaçıyorlar. Honda servisi pulun bile parasını alıyor. (Bu arada ben elektronik ve elektromekanik uzmanıyım bu güne kadar evime beyaz eşya servisi gelmedi çamaşır makinamın motorunu bile kendim değiştiririm.Babamın honda activa motorunu 85000 km ye kadar yaşattım hala yaşatıyorum)
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)