2015 yılında konuyu biraz araştırmıştım. O zaman notlar almıştım. Aşağıya ekliyorum, belki (sanmam ama) "kadınların yaradılışlarından ötürü erkeklerden aşağıda olan insanlar" olarak özetlenebilecek ve düşünüşünüzün temelinde yatan safsatanın kırılmasına yardımcı olur:
Aşağıdaki linkte cinsiyete göre istatistikler olmakla birlikte, en çok dikkatimi çeken:
2013 yılında Türkiye’de gerçekleşen 1.207.354 kazada (239.155’i ölümlü/yaralanmalı kaza) 1.551 erkek sürücü ölmüş, 106.514 erkek sürücü yaralanmış. Buna karşın sadece 26 kadın sürücü ölmüş ve 6.831 kadın sürücü yaralanmış.
Tabi bu istatistiğin daha anlamlı hale gelebilmesi için, yılda sürücü başına yapılan yolun cinsiyetlere göre dağılımını içeren de bir veri lazım. Yine de şu denebilir ki gidilen yol başına sürücü ölüm oranlarının denk sayılabilmesi için yaklaşık 60 kat, gidilen yol başına sürücü yaralanma oranlarının denk sayılabilmesi için ise 16 kat erkeklerin yılda kadınlara göre daha fazla yol yapıyor olmaları lazım.
Ölümlü/yaralanmalı kazaya karışan (yaya veya yolcular da ölmüş/yaralanmış olabilir) sürücülerin 225.291’i erkek, 13.864’ü kadın olarak görünüyor. Arada 16 kat fark var, toplamda ise Türkiye’deki ehliyetlerin yaklaşık 1/5’i kadınların gözüküyor. Bir de tabi ehliyetlerin bölgelere göre dağılımı da anlamlı olabilir (örneğin büyükşehirlerde kadınlar erkeklere göre diğer bölgelerden daha fazla araba kullanıyor ve büyükşehirlerde kaza daha çok oluyor ise bu da sonuçların yorumlanmasını etkileyebilir.
Kesin sonuçlara varmak için veri ve analizde eksiklikler var tabi (ekteki dokümana göz atın daha kesin sonuçlar çıkartılabilir ben pek detaylı bakamadım), ama genel izlenim olarak kadınların araba kullanırken kendilerini öldürme risklerinin erkeklere göre çok daha az olduğu (muhtemelen 1/6 filan) ve yaralanmalı kazalara da yapılan yol başına daha az (muhtemelen yarı yarıya daha az olabilir) karışıyor oldukları söylenebilir. Dolayısıyla kadınların erkeklerden daha güvenli araba kullandığını destekleyen veriler ortadayken ve iyi sürücülük dediğimiz şey özünde bir ego ve sidik yarışından ziyade, güvenli şekilde A noktasından B noktasına gitmek ise, kadınların kötü sürücü olduğu iddianızı desteklemeniz gerekir diye düşünüyorum. Eğer nesnel veriler ve rasyonel argümanlarla destekleyemiyorsanız bilin ki penise sahip olarak doğmuş olmanızın insanlığın penise sahip olmayan yarısı üzerinde daha üstün yaradılışta olduğunuz safsatasına dayanan önyargılarınızın adı cinsiyetçiliktir.
http://www.tuik.gov.tr/Kitap.do?meto...15&KITAP_ID=70