Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax

Sorgun Sürüşümüz ve İncelememiz: Video

REKLAM ALANI

390 Duke’ü alıp katıldığım Pazar günkü sürüşümüzde Tiger 800 kullanan arkadaşım kayıt aldı. Bir bölümünü birlikte inceleyip görüşlerimizi paylaştık. Geliştirmemiz gereken yerleri daha net gördük. Burada da kaydı olsun istedim.

Video: https://youtu.be/DWZ0CDWHnQE

0.11: P1’de (kendi şeridimin en sağında) devam etmek yerine sebepsizce p2’ye (kendi şeridimin ortasına) yaklaşıyorum. 0.15’e kadar p1’den gelmek gerekirken daha içerideyim.

0.19: Buradaki kontra ve daha sonraki virajlardaki ve bir sonraki viraja bağlamalardaki kontralarım sert bir şekilde oluyor. Motorun yatış açısı değil de o açıya geliş hızı sanki Uğur Ertekin ve Alparslan Bulut’un videolarındaki kuğu gibi süzülme görüntüsünden ziyade, apaçi reyzinçi abilerin “Aha önüme viraj geldi. Dur lan haşırt diye yatırayım.” beceriksizliğine benziyor. Bu kontraları daha yumuşakça yapmam lazım.

0.22: Gereksiz bir dalgalanma yapıyorum.

0.32: Arkadaşımın bariyere bu kadar yanaşmaması lazım. Bariyerin yola bu kadar yakın olduğu durumlarda p1 değil de p1.5 gibi konumlanmak gerekiyor.

0.35: Yolun devamındaki virajlar göründü. Artık p3’te olmak gerekli. Ama ben hala p1’deki konumumu korumakla meşgulüm. Sol virajlarda p1’i düzgün yapmaya çalışırken periferal görüşle sağ referans çizgisini kontrol etmeye çalışırken daha ileriyi gözden kaçırıyorum. Arkadaşım çoktan sonraki viraj için konumunu ayarlamışken ben hala önceki virajı bitirmekle meşgulüm.

0.49: Bu saniyede bir sonraki virajın o yarın etrafından dolanarak sağa doğru olduğu anlaşılıyor. Buradan itibaren, sol viraja p1’den girip p3’ten çıkmak planlanıyor olmalı. Sola dönüşteki motoru p1’den p3’e taşımak için kontra kullanmak lazım. Kontranın zamanlaması için ise zeminin görünmesini beklemek lazım. 0.52’de zemin görünüyor ve arkadaşım p3’e yönlenmeye başlıyor. Ben ise arkadaşım ile aynı anda başlıyorum. Aslında ben 1 saniye önde olduğum için önce benim başlamış olmam lazım. Burada ve daha sonraki birkaç yerde bu bağlamaları yapmakta gecikiyorum.

0.55: Burada geniş bir sağ viraj var. Bunu uygun hızda ve viteste dönüyorum. Hemen ardından gelen sağ viraj için ise hızımı ve vitesimi düşürmüyorum. Bir alt viteste olması gereken motor (devir saati redline başlangıcının en az %50’sinde olacak) üst viteste kalınca viraj boyunca gazı kapatmış olmam motoru içeri taşmıyor zira kompresyon yok. Motor viraja yönlenmeye başladığında gazı açabiliyor olmam lazımken tamamen gaz kapalı bir dönüş yapıyorum. Bu virajın çıkışında p1’de olmam lazım çünkü daha sonraki viraj sağa görünüyor. Ama ben gaz kapalı vaziyette motor akarken bütün virajı p3’ten ancak dönebiliyorum. Daha hızlı olsaydım veya karşıdan gelen araba olsaydı motoru karşı şeritten uzaklaştırmak için arka fren yapmam gerekecekti. Virajın içinde fren yapmak zorunda kalmak büyük sıkıntı, bunu yapmak zorunda kalmamak lazım. (Allah DCT’li motorda bunu yapmak zorunda bırakmasın kimseyi zira bir de o, tam şeytanın karı boşadığı zamanda vites düşürmeye kalkacak, stabiliteyi bir daha bozacak. Tam felaket senaryosu.) Şans torbam henüz boşalmamış olacak ki karşıdan gelen olmadan p3’ten dönüşü tamamlıyor ve karşı şeride taşmıyorum. Arka freni kullanmama gerek kalmıyor.

Arkadaşım ise aynı virajda gazı kapatarak yavaşlıyor (çünkü doğru viteste) ve içeri dalıyor (1’e yaklaşıyor). İçeri dalması, görüşünü azaltıyor ve çıkışta motorunu dışarı yönlendiriyor. Hızı düşük olduğu için benden daha erken p1’e alabiliyor motorunu. Burada ikimizin yaptığı da yol sanatı işlerinde öğretilen ileri sürüş kafasına uygun değil ama benimkisi bir parça daha önemli bir güvenlik zaafı. Karşıdan gelen olduğunda arka frenle motoru içeri taşımak çok kolay ve sıkça yaptığımız bir manevra değil. Arkadaşımın içeri dalması ise sadece akıcılığını bozuyor. Yolun sağında duran bir nesneyi görmesi gecikiyor ama hızı iyice azaldığı için onun durması benim dışarı açılan motoru içeri taşımamdan çok daha kolay.

1.20: Sağa keskin dönüşte p1’den yaklaşıp artık görüş açılınca motoru yatırıp p3’e yönlendirmem lazım. Arkadaşım bunu düzgünce yapıyor. Ama ben ne p1’den yanaşıyorum, ne de görüşün açılmasını bekliyorum. Motoru erken yatırıp çıkışta dışarı yönlenmesine sebep oluyorum. 1.23’te motorların yönüne bakılınca benim yanlış, arkadaşımın doğru yaptığı görülüyor.

1.47: Sol virajda benim konumum arkadaşımınkinden daha düzgün. Arkadaşım p1’de olması gerekirken içerden devam etmiş.

2.09: Konumlanmakta gecikiyorum. Daha arkadan gelen, dolayısıyla görüşü daha geç açılan arkadaşımla aynı anda konumlanıyorum. Arada 1 saniyeye yakın bir fark olmalı. Ben geç kalıyorum.

2.28: Arkadaşım virajın derinleştiğini görünce hızını azaltıp sağa yanaşıyor. Görüşü kapanıyor. P3’te kalarak hızını azaltması lazım.

3.14: Yol önce sağa doğru gereksiz bir kıvrım yapıp sonra da sola dönüyor. Esas viraj sola olan. Dolayısıyla o viraja p1’den yaklaşmamız lazım. Ben p1’e gelmek için yolun o gereksiz sağ kıvrımını bekliyorum. Arkadaşım ise daha erken p1’e geliyor. Bu sebeple, hem önce sağa gelmek için bir yönlendirme yapıyor. Hem de yolun gereksiz sağ kıvrımını dönmek için ikinci bir yönlendirme yapması gerekiyor. Bence burada kıvrımı bekleyip, tek bir yönlendirmeyle motoru sağ çizgiye oturtmak daha mantıklı.

Bu virajda arkadaşım kafasını yolun devamına çevirip gelen olup olmadığına bakıyor ama ben kıvrımla meşgul olduğum için bunu yapmıyorum. Eksiklik.

3.41: Yolun devamı açık, dolayısıyla yolun gereksiz kıvrımlarıyla dolanmamak, düz bir çizgi takip etmek gerekiyor. Gelen giden yoksa güvenlik ve yol tutuşla ilgili bir dert yoksa bu düz çizgi gerekirse kaşı şeritten gitmeyi gerektirebilir. Dert değil gidiyoruz. Ama arkadaşım 3.47’de bariyere fazla yanaşıyor. P6’yı karşı şeridin en solu zorlamaya gerek yok p5 (karşı şeridin ortası) yeterli.

3.51: Arkadaşım bariyere yanaşmayı seviyor.

3.52: Evler göründü. Yavaşlıyoruz. Yerleşim yerini yavaş geçiyoruz. Güzel.

4.27: Arkadaşımın p6’y tercih etmesi lazımdı. Hız çok düşük diye önemsemiyor olabilir.

4.33: Çocuklara çok yakın geçmemek lazım.

5.35: Sol virajda p1’de kalabilme çabasıyla meşgulken sonraki virajı görmekte e onun için p3’e geçmekte gecikiyorum. Benden daha gerideki arkadaşım benden önce geçiyor.

6.13: Araziden yolun önce sol, sonra sağ yaptığını görüyoruz. Ama zemini görmediğim için yolun soluna yanaşmam lazım. 6.15’deki konumum yanlış. Arkadaşımın gittiği gibi olmalı.

6.29: Arkadaşım kafasını çevirip yolun devamına bakıyor. Benim 6.39’da gördüğüm arabanın geldiğini o çok öncesinden biliyordu.

7.05: P1’e geçmekte gecikiyorum.
    7.09: Arkadaşım bariyere yöne çok yakın.

7.30: Evler birkaç saniyedir görünüyor ve ben yavaşlıyorum. Ama arkadaşımın daha gidesi var. O yüzden enseme biniyor.

8.11: Evler yoldan uzakta görüş daha açık. Ben biraz daha hızlanıyorum (30 yerine 40 gibi). Arkadaşım gelmiyor.

8.35: Bariyer.

9.09: Ünlem işaretinin neden koyulmuş olduğunu anlamaya çalışmak için yavaşlıyoruz. Güzel.

9.29: Arkadaşım zeminin görünmesiyle beraber artık bir sonraki virajı bağlamaya başladı ama ben hala p1’de kalmaya çabalamaktan ileriye bakmayı ihmal ediyorum ve viraj bağlamakta gecikiyorum.

9.46: Bariyer.

Genel sonuçlar: Benim p1’de kalmaya çabalamak için daha az efor harcayıp viraj bağlamalarında gecikmemeye uğraşmam lazım. Yolun ilerisinin göründüğü zamanlarda kafamı çevirip daha ileriden gelen giden olup olmadığını kontrol etmem lazım. Firketelerde erken dalmaya direnmem lazım. Arkadaşımın bariyerlere bu kadar yaklaşmaması, dar yollarda keskinleşen sağ virajlarda içeri dalmaması, zemini görmeden bağlama yapmaması lazım. Gelişmesi gereken çok şeyimiz var.

Yol eğitimi kafası böyle bir şey. Egzoz sesinin tüm şehri inletmesi ile güvenli olmak düşüncesi, motorun en çok kaç yaptığı, 0-100’ünün kaç olduğu, R25’in top speed’inin RC390’dan çok olması, Gymkhana sürücüleri gibi, Honda GS2’deki gibi motor sürmek hayali, yolda yarışmak, sürüş sonunda arka lastiğinin tamamını kullanmış olanın en iyi sürücü kabul edilmesi gibi şeyler saçma geliyor. (Yolda arka lastiği tamamen kullanan adam ya olmaması gerektiği kadar hızlı gidiyordur ya yanlış çizgiden gidiyordur ya da her ikisi birden.) Yol eğitimi kafasına geçince, sürüş sonrası videoyla ilgili bahsettiğim şeyleri düşünüyor, inceliyor ve bunları düzgün yapmaktan zevk almaya başlıyor insan. Yol eğitimi iyidir, mideyi rahatlatır, zihni açar.

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    shruikan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    turuncu
    bu yazıları videonun üstüne ekleseniz, daha derli-toplu olmaz mı?
    Pisman bunu beğendi.

Motosikleti
    F850 Gs
    Merhaba

Çok hoş.. keşke benim de böyle bir dostum olsa beraber hem gezsek hem de suruslerimizi geliştirmek adına böyle şeyler yapabilsek...

Kazasız belasiz
    zaferce bunu beğendi.

DKN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    kusursuz sürmenin dışında yanlış zamanda yanlış yerde olmamanız gerekir o yüzden sadece trafik değil gökten düşecek yıldırımı bile öngörmelisiniz
    Kurt Ölümüne Yakın Yalnız Olur

Dr. Fatih - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    R 25
    Eğitim ve güven anlayışınıza hayran kaldım. Ancak neden 20-30'la gidiyorsunuz sürekli, gaz açılacak yerlerde bile aynısınız. Bahsettiğiniz çoğu hatada yavaş gitmeniz etken bunu unutmayın.

Alıntı shruikan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    bu yazıları videonun üstüne ekleseniz, daha derli-toplu olmaz mı?
    Denedim ama henüz yapmayı beceremediğim şeyler gerekiyor. Öğrendiğim zaman yapacağım.

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:37 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:29 ----------

Alıntı Dr. Fatih adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Eğitim ve güven anlayışınıza hayran kaldım. Ancak neden 20-30'la gidiyorsunuz sürekli, gaz açılacak yerlerde bile aynısınız. Bahsettiğiniz çoğu hatada yavaş gitmeniz etken bunu unutmayın.
    Aynı videoyu izlediğimizden emin miyiz?

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)