Köpekle konuşup sakinleştirmeye çalışmak her zaman için risktir. Göz teması kurduğunuz anda sürü lideri dalarsa hepsi dalar.Motor üzerindeyken korkmanıza gerek yok onların hedefi siz değilsiniz.Ya motor sesini yada dönen tekerlekleri tehtid olarak görüyorlar. Eğer akıllarını alacak bir aragazına sahip değilseniz debriyajı çekip motoru sessizleştirin hala peşinizi bırakmazlarsa onlar yokmuş gibi yolunuza devam edin. Size istedikleri kadar yaklaşsınlar elinizi ayağınızı hareket ettirip onları korkutmaya çalışmadıkça ısırmayacaklar. Yani bir nevi o an için aslında orda köpeklerin olmadığına halisülasyon falan gördüğünüze kendinizi inandırın onlar yokmuş gibi davranın.En önemliside onlara bakmayın yolunuza bakın sadece.
Adana'da sokak hayvanlarından korkmaya gerek yok hepsi sıcaktan mayışmış dillerini içeri sokamayacak halde. Hiç köpeklerle sorun yaşamadım. Başka şehirde karşılaşırsam kaza yaptırabilirler
Yahu şu köpekseverler neden böyle saldırgan köpek sürülerinin arasında gezmezler anlamıyorum. Bu hayvanların yabani olduğunu anlatmak için illa bizim mi parçalanmamız gerekli? :D Bunlar yayaya da saldırıyor. Geçen ay narlıderede köprüaltında yuvalanmış 10 kadar köpek vardı. Yaklaştık hırladılar az daha yaklaştık ayağa kalkıp üstümüze yürümeye başladılar. (YAYAYIM BEN MOTOSİKLET YA DA BİSİKLETİM YOK!) Aynı şeyi Kocaeli Değirmendere sahilin sonunda araziye konuşlanmış köpeklerde de yaşarsınız. Dübürü yiyen bir hayvansever varsa yabani köpeklerin arasına dalsın... Video da çeksin keyifle izleyelim... ;) (NOT.: Hayvanları (düşünen hayvanlar dahil) severim ama bana saldırmazlarsa...)
köpeklerden pitbull'da dahil hiç korkmadım şimdiye kadar. kuyruklar havada gelsedelerde kaçmadığımı görünce hemen kafalarını düşürüyolar
Şöyle bir iki tecrübem var:
Birincisi motorla giderken ıssız bir yerde hızım az Kocaman bir köpek bahçe kapısı altında çıktı havlayarak geliyor, hemen motoru stop edip indim ve motoru köpekle arama alarak sağ yanına geçtim köpek solda havlıyor aynen bizim Türk'ün ikinci videoda yaptığını yapıp bölgeyi geçene kadar motor stop halde motoru iterek "Sakin, yok oğlum, yok tamam, sakin sakin, tamam tamam" diyerek köpeğin yürümeyi bırakarak havlamasını da kesmesini bekledim ve yürümeye motoru itmeye devam ettim. Köpek tamamen vazgeçince ve geride kalınca motora bindim çalıştırdım ve gazladım.
İkincisi daha geçenlerde evimin yokuşunda yaya olarak servis aracından indim gece, sokokta dengesiz olarak büyümüş irileşmiş üç köpek önümde ayağa kalkıp havlamaya başladılar, onlara"Sakin sakin tamam tamam yok yok bişey filan diyerek yürüyorum bağırmıyorum ama sesim otoriter ve yüksek, derken arkamdan çalıların arasından siyah bir köpek daha fırladı ona doğru elimdeki sırt çantasını da tutarak yine "dur, sakin sakin tamaaam" diyerek uzaklaştım.
Yani demem o ki bu sakin olmak, inip konuşmak ve otorite sergilemek işe yarıyor genellikle(Ha bir pitbull, doberman ya da kurt köpeğinde de tutar mı bilemem.) Ama ne yalan söyleyeyim özellikle ikincisinde 4 köpeğe karşı Yusuf Abiyle ufaktan hasbıhal etmedim değil hani.
Yalnız öyle 20 tane köpeğe karşı sakin kalacak babayiğit de azdır kanımca. Yine de siz sakin kalın, unutmayın hele de yaya veya bisikletli iseniz asla bir köpekten hızlı koşamazsınız, er geç sizi yakalar. sakin sakin, easy easy boy! ve koşmaya kaçmaya kalkmak yapacağınız hataların ilki belki de sonu olabilir. Kaçmayın sakin kalıp yüksek tondan konuşun ve yavaştan ilerleyin derim.
Özellikle bisikletlileri takdir ettim iyi idare etmişler.
Bir de aklıma sokaklarda kağıt toplayanlar geldi, genellikle köpeklere itibar etmezler ve havlasalar da onlar işini yapmaya yürümeye devam ederler. Sanırım onlar da bu sakinlik taktiğinin tuttuğunun biliyorlar.
Her havlayan köpek ısırmaz ama yine de grubun içine girmek tehlikelidir. Çünkü köpeklerde kaçanı kovalama ve birbinini takip etme içgüdüsü var.
2. videoda bir sıkıntı yok. Hayvanlar hamle yapmıyorlar. Yabancı ve tenha bir yere giderseniz her köpek havlar çünkü sahibine birinin geldiğini haber vermesi gerek. Tarihin başından beri köpekler bu iş için evcilleştirilip besleniyor.
Ancak 1. videoda sıkıntılı bir durum söz konusu. Adamın etrafını çevirip saldırmak için fırsat kolluyorlar. Muhtemelen pek yabancıyla karşılaşmamış hayvanlar. Böyle bir durumda hızlı bir vasıtanız varsa binip uzaklaşın, olmadı köpeklerin erişemeyeceği yüksek bir yere çıkın. Koşarak kaçmaya çalışmayın çünkü dediğim gibi kaçanı kovalarlar ve tercihen arkadan saldırırlar. Köpekten hızlı koşamazsınız.
Motosiklete saldıran köpeklerin de derdi bundan mütevellit. Hızlı vasıtalar içgüdülerini harekete geçiriyor. Halbuki motoru durdurursanız dönüp gidecektir.
Hiç imkan yoksa elinize büyük bir obje alıp bağırarak gözdağı verin. Yetişkin bir insan köpeğe göre daha büyük ve daha güçlü bir canlı. Cesaretini kırarsanız size saldırmaz. Zaten farkettiyseniz bisikletiyle kendini koruyor.
Ayrıca "Köpekler çömelince saldırmaz." algısı doğru değil. İnsan uzun boylu bir canlı olduğundan köpeğin perspektifinden biz apartman boyunda bir dev olarak görünüyoruz. Eğer havlıyor ama mesafesini koruyorsa sizden çekiniyor demektir. Uysal bir hayvan ise yere çömelip çağırdığınızda havlamayı kesip yanınıza gelir. Ama sizden korkmuyorsa bir işe yaramaz.
karşı karşıya gelinince yapılması gereken gösterilmiş. korkan arkadaşlar ne olursa olsun soğukkanlılığını yitirmemeli
https://www.youtube.com/watch?v=dzCEYHgYb_Y&t=2m18s
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)