benzin nasıl üretiyoruz antlaşmaya göre biz dahil kimse ülkemizden petrol cıkartamıyor diye biliyorum.
1.5lira fiyata benzin satıyosak biz neden 5tl ye alıyoruz beynim alev aldı. :(
benzin nasıl üretiyoruz antlaşmaya göre biz dahil kimse ülkemizden petrol cıkartamıyor diye biliyorum.
1.5lira fiyata benzin satıyosak biz neden 5tl ye alıyoruz beynim alev aldı. :(
Hangi anlaşmaya göre petrol çıkartamıyormuşuz?
Ben de orasını anlamadım.
Ülkemizdeki madenleri istediğimiz gibi çıkartırız arkadaşlar. Zaten çıkarıyoruz da.
Sorun ülkemizde yeterince petrol olmaması.
Bu nedenle çoğunu ithal ediyoruz.
Daha sonra ithal ettiğimiz petrolü kendi rafinerilerimizde benzin, mazot, vs. olarak ayrıştırıyoruz.
Mazot tüketimimiz çok fazla olduğu için mecburen fazla petrol işliyoruz.
Tabi benzin tüketimimiz fazla olmadığı için elimizde bol miktarda benzin kalıyor. Aklımda yanlış kalmadıysa ürettiğimiz benzinin ancak yarısını tüketebiliyoruz.
Kalan benzini de ihraç ediyoruz.
Ha neden benzini 1,5 liraya dışarıya satacağımıza içerde ucuza satmıyoruz diye merak ediyorsanız onu ben bilmem.
Ülkeyi şahane yönetenlere sorun.
Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)
Niye ucuza satsinlar ki? Ha kendimiz uretmisiz, ha disaridan almisiz. Ne farkeder? Mis gibi dolayli vergi. Cok para kazanandan daha cok vergi almak yerine herkesten ayni vergi aliniyor. Hatta zenginler vergi bile vermiyor. Kucuk illerde hep eczacilar vergi rekortmeni Baska zengin yok zaten Halk az daha tolere etse daha benzine zam bile yaparlar, ki yaptilar zaten. Burda 2-3 sene onceye gore yari yariya ucuzladi benzin.
Ekonomi goctu gocecek. Para lazim havuza. Hayirsever insanlar da azaldi memlekette. Cikarttigimiz petrole vergi az olsun deyip anarsistlik yapmayin. Cok ayip.
Hasmet bahsettiğim zero motorda Türkiyede motoru satın alıyorsun pil kiralık kira ödüyorsun. Renaultun elektrikli araçlarında ki mantık
Anladim. Burada oyle degil.
Ama burada hidrojenle calisan araclar kiralaniyor. Cunku yakit hucresinde (fuel cell) cok fazla platin var, fiyati cok yuksek. Platin tukenmiyor, ama motorun calismasi icin lazim (katalizor).
Ama pil oyle degil. Eninde sonunda bitecek. Omru sinirli bir seyin kiralanmasi biraz garip. Muhtemelen yuksek fiyati "kira" ismi altinda taksit taksit dagitiyorlar...
Cok da mantiksiz degil. Cunku harcadiginiz elektrigin fiyati benzine gore cok az. Cok kullaninca avantajli bile olabilir.
Elektrikli motorsikletlerin yayginlasmasi icin tek problem pil'in pahali olmasi. Pil ucuzlasa icten yanmali motor biter soyleyeyim. Pratik her sebepten ustun benzinliye.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)