Birbirimizle uğraşmayı ,aşağılamayı, açığını yakalayıp kapakmak yerine yüzüne vurmayı ve küçük düşürmeyi seven ender milletlerdeniz.
Forumda okuğum nerdeyse tüm konularda hep birileri konuyla alakasız atışmaları mevcut.
Onun yerine keşke herkes yapıcı olsa birbirine kin ve öfke duymaktan arınan bir millet olsak.
Oluroyle....
Motosiklet alıp kullanmayı, yani yüzlerce insanın hayatını ve sağlığını elinde tutmayı düşünen bir insanın, insan olmanın temel taşlarından biri olan konuşma (ve yazmayı) doğru dürüst becerebilmesini beklemekle çok bir şey mi beklemiş oluyoruz? Alaya almak, dalga geçmek, aşağılamak diye nitelenen tepkilerin ana avrat küfretme yerine geçtiğini düşünün. Kendi hesabıma ben, daha Türkçe (yani resmi dilini) okuyup yazmayı doğru dürüst beceremeyen kişilerin tüm vatandaşlık haklarına(!) sahip olmayı beklediklerini görünce ağız dolusu küfretme dürtüsü kazanıyorum. Ne yazık ki uygar toplumun bir üyesiyim ve uygar olmak, küfretmeyi hoş karşılamıyor...
Daha önce bu konu defalarca tartışıldığı için fazla detaya girmedim.
Motosiklet kelimesi çok takılacak bir kelime değil. Bir simge aslında.
Verilmek istenen mesaj, yazdıklarınıza dikkat edin.
Yoksa kimse bir edebiyatçı olmamızı beklemiyor.
Dünyanın en çok okunan yazarlarının bile yazdıklarını basmadan önce kontrol edip düzeltiyorlar.
Yani hatasız yazı yazmak ayrı bir profesyonellik gerektiriyor.
Burada sıfır hata arayanın ancak kendisi alay konusu olur.
Burada yüz yüze değiliz. Yazdıklarımızla varız. Yani kendimizi yaptıklarımızla değil, yazdıklarımızla ifade ediyoruz.
Bu nedenle size bir değer biçilirken buraya kondurduğunuz harflere bakılıyor.
Bunu iyi düşünün.
Yanlış biliyorsunuz. Bu kelime Fransızca "motocyclette" teriminden Türkçeye aktarılmış o sebeple Türkçesi "motosiklet". İngilizceden değil. Ancak ruhsatta bile motorsiklet yazıyor. Saçmalığın daniskası.
Kaynak için Türk Dil Kurumu linki: http://www.tdk.gov.tr/index.php?opti...71557.51589993
Diğer konularda da size katılıyorum. Özellikle de, da ve ki ekleri için. Daha bunu çözememiş yönetici ve moderatörler bile var forumda. Ama her fırsatta uyarıp dile getirirsek biz ukala oluruz. O sebeple ne kadar rahatsızlık duysam da bu konuları pek dile getirmiyorum.
Road never ends but life does. Ride to live, live to ride.
yaw baba 2 şekilde de anlaşılıyor ha motosiklet ha motorsiklet aynı şeyler zaten he illa derine inecez diyosanız şehir merkezinden uzaklaştıkça sırasıyla motosiklet, motorsiklet, motor, motur, mobilet, jawa ve bu işin zirve noktası kara jawa diye biter. yol kenarındaki emmim için ne gerek var böyle şeylere jawa işte anlaşıyor muyuz -evet. bu tarz ufak şeyler için ukalalık yapmaya gerek yok önemli olan karşındaki insanı anlayabiliyor ve kendini anlatabiliyor olman. gerisi fasa fiso hadi eyvallah hayırlı ramazanlar...
"Derdinizi seveyim." diyesim geldi.
Ben forumlarda yazılarıma dikkat ederim. Ki bunun epey faydasını gördüm. Üslubunuza dikkat edince insanlar saygı duyuyor. Tabi sadece imla kuralları yeterli değil bunun için. (Motosiklet kelimesine baktım imla kılavuzundan.)
Yazısına dikkat etmeyeni de uyarmışımdır. Ama tutupta motorsiklet yazanla "de" ekini ayırmayanla münakaşam olmadı.
Yav millet 500 karakter yazıp boşluk, paragraf bırakmıyor, "nE DiYosnZ KarD$eShm Yha" diye yazıyor. Onları uyarmak lazım uyarılacaksa. Sonuçta okunmuyor. Rahatsız olacaksak direkt ingilizce telaffuzlarıyla Türkçe'ye yerleşmiş futbol terimlerinden rahatsız olmamız lazım. (off-size 'nin ofsayt olması)
Şunu anlamamız lazım. Çevremizde kontrol edemediğimiz bir dünya var ve bu dünyada kültür denen kavram sürekli değişim halindedir. Global sosyal projeler bile bu değişime çok az etki edebilirken siz forumda kötü yazanlara laf söyleyip internetteki yazım kalitesine etki edemezsiniz.
issizler.org diye bi site vardı
Aklıma babamın anlattığı bir olay geldi. Koskoca Astsubay arkadaşı Şehit aileleri için koliler hazırlıyormuş. Dağıtılmak üzere. Adam kolilerin üzerine kalemle şunu yazmış;
"ŞEYİT AİLELERİ"
Hadi buyur burdan yak.
Adam bahçesinin kapısına "TASE DOMATEZ" yazmış.
Hadi buyur burdan yak.
Onnçünn yazım hatalarını bizim gibi bazı takıntılı insanlar abartıyor olabilir. Ama dikkat edilmesi, dikkat çekilmesi, MOTOSİKLET kavramının doğru olduğunu dalalet olmalı.
Bir arkadaşımda merak ediyor ve "Kawasaki" yi şöyle tanımladı;
Ramazan kardeşim bu yeşil motorlar var ya "KASAVAKİ" var ya heh. Onlar nasıl iyi motor mu?
Toyota Corolla' ya Toyota Gorilla diyeni duydum yaww
Söz uçar, yazı kalır.
Yani yolda karşılaştığınız birinin
- bu motur gaç gayme?
diye sorması önemli değil. İkinizin arasında bir konu ve orda kalır.
Aynı soruyu buraya aynı şekilde yazarsa işler değişiyor.
Zaman zaman 10 yıl önceki konular hortluyor.
Bu 100 sene sonra da böyle olacak.
Yazdıklarınızı yıllar sonra çocuklarınız,torunlarınız okuyacak.
Araştırmacılar, gazeteciler, tarihçiler okuyacak.
Onların sizin hakkınızda ne düşüneceklerini tahmin edin bakalım.
Motosiklet konuları içinde bolca teknik terim bulunan konular.
Üstelik bunları biz icat etmediğimiz için bir çok kelime yabancı.
Bu da bizi çok daha dikkatli davranmaya itiyor.
Konuştuğunuz gibi yazmaya kalkarsanız bir R harfinin nasıl yanlış sonuçlar doğuracağına bir örnek vereyim.
SORU: Yamaha R25 kaç silindir?
CEVAP ŞIKLARI:
a) Bisilindir
b) Birsilindir
Hadi bakalım altı üstü bir R harfi farklı.
Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)
%90 dan fazla oranda "fiyat" yerine "fiat" yazan kullanıcısı bulunan ve bunu hemen hiç kimsenin yadırgamadığı bir forumda, motosiklet-motorsiklet ayrımının bu kadar alay konusu ve olay olması ayrıca komik olmuş ... Daha -de -da nın ne zaman, nasıl yazılacacığını bilmeyen muhteremler millete dilbilgisi dersi vermeye çalışıyorlar ya onlara hastayım...
abi konuşurken ne dersen de de, yazarken iş farklı. konuşma dili ile yazı dili aynı şey değil.
misâl; "konuşacağım" kelimesi, "konuşacağım" diye okunmaz, "konuşucam" diye okunur. o sebepten, burda da yazıyla iletişim kurulduğundan, kimilerini rahatsız ediyor yazım yanlışları.
Adam Motosiklet Tamirhane AÇmış Kos kocaman Tabelasında MOTORSİKLET Honda yamaha Yetkili servis yazdırmış
"Dilini kaybetmiş bir millet yok olmaya mahkumdur." M. Kemal ATATÜRK
KÜÇÜK imla hatası olarak gördüğümüz bu yanlışlar,
aslında uzun vadede dilde BÜYÜK EREZYONA neden olur.
Konuşurken dikkat edemesekte yazarken çok dikkatli olmakta fayda var.
Motosiklet kelimesi Osmanlı'nın son zamanlarındaki birçok kelime gibi dilimize Fransızca'dan girmiştir. Fransızlar motocyclette diyor. Bize de motosiklet olarak girmiş. Ayrıca ulama açısından daha iyi motoRsiklete kıyasla.
İkincisi çok zorlama duruyor.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)