Evet beyler kulağa hoş geliyor gibi. R25 ime turbo takmak istesem parçaları nerden temin edebilirim ? nasıl olur bu işler bi fikri olan varmı ?
Evet beyler kulağa hoş geliyor gibi. R25 ime turbo takmak istesem parçaları nerden temin edebilirim ? nasıl olur bu işler bi fikri olan varmı ?
R6 alarak çözebilirsiniz. 250cc nin egzoz basıncı doğum günü pastasindaki mumu sondurur ancak.
Evet r6 güzel çözüm ama piyasaki temiz r6 lar 30.000 tl den başlıyor
parçayı bilmem de işçilik uğraştırır. türbin kısmının egzozdan basması kompresoun da hava borusundan basması lazım hava girişinin olduğu boruya intercooler takmak lazım. turbo dediğin o ufak pervane sistemi dakikada yaklaşık 100 bin devir çeviren bir sistem. Onu çok iyi yağlamak lazım. o yağlamayı sağlaması için yağ pompasından bir hortum çekmen lazım.
Kısacası zahmetli iş öyle ha deyince yapılacak bi sistem değil motorun yağ hava ve egzoz haritalarıyla uğraşacaksın. Ki ayrıca turbo sistemleri yüksek devirlerde motorun çekişini arttırmaz AZALTIR.
---------- Mesajlar birleştirildi - 20:16 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:13 ----------
onun yerine bir tane süperşarj al, bir tane de krank mili
Tak anasını satayım... Çelik jant, rüzgarlık gibi birşeydi zaten. Bit pazarlarına bile düşmüş garett turbolar geçen hafta perşembe gezerken gördüm. Her motosiklete de uyumluymuş.
Teşekkür ederim jimi.
Turbonun devir aralığı motorunun torkuyla orantılıdır. Kısacası Torkun başladıgı rpm de başlar maximum torkta 10000 rpm de biter. saygılar
Parçaları alıp takarak yapılabiliyor olsa yapanları görmezmiydik?
Bahsettiğin sistem bildiğimiz turbocharger değil sanırım. İkinci olarak typeR da 2000cc atmosferik motor var.
Turbo belirli bir devirden sonra başlar. Bu böyledir sebebi ise sistemin egzoz gazlarindan kendini beslemesidir. Düz mantıkla gidersek egzoz basıncı ne kadar yüksek ise turbo okadar yüksek devre çıkar. Bu yüzden turbolu araçlarda belirli bir devirden sonra ani bir ivmelenme yaşanır.
Alt devirler ölüdür. Bunu önlemek için ralli arabalarında vs antilag sistemleri eklenir.
Edit : TypeR larin yeni modellerinde turbo var sanırım. Şimdi bakınca öğrendim bende
Typer yeni kasa hocam.
https://honda.com.tr/otomobil/type-r/teknik-ozellikler
tamam da 1500 devire 2000 devirde tork veren bi sistem neden alt devirleri öldürsün. Basınç ne kadar yüksekse o kadar devir attırmıyor. Bir noktada havaya verilen enerji ile egzoz gazının ısı enerjisi eşitlendiği zaman turbonun vereceği güç sıfırlanıyor devir arttırılırsa da verim negatif oluyor.
bir de düz mantıktan bakmışsınız; düz mantıktan bakarsak egzoz gazına karşı bir basınç oluşturuyorsunuz motor o gazı bu sebeple daha zor atıyor:D
turboda etkili olan şey motorun egzoza verdiği basınç değil motorun egzoza verdiği ısıdır.
(bkz; rejenerasyonlu brayton çevrimi) rejenerasyonlu brayton çevrimi turbonun çalışma mantığını açıklar.
"ONE DAY YOU WILL WALK ALONE"
Aksine düşük devirleri öldürüp üst devirlerde motora güç sağlar.
Turbo hakkındaki bilgileriniz doğru fakat superchargerlar üst devirlerde verimsizdir tezi maalesef doğru değil hocam. Supercharger en alt devirden en üst devire kadar güç artışını bozulumsuz arttırır. Superşarjlanmış bir Subaru BRZ'nin güç-tork grafiği : http://www.ft86club.com/forums/attac...2&d=1394549951
Turbo sistemi egzoz gazını kullanarak çevrilen türbinin dışarıdan daha fazla hava 'emmesini' sağlayıp yanma odasına daha fazla ve basınçlı hava girdirmesidir. Alt devirlerde turbo sistemi atmosferik araçların hali hazırda çektiği havanın seviyesine ulaşmadığı için egzoz gazlarının atılımını yavaşlattığından dolayı motora fazladan yük bindirir. Lakin belirli bir devri geçtikten sonra ve turbo sistemi, aracın turbosuz halinden çekebileceği hava seviyesini geçtikten sonra yanma odasına basınçlı havayı gönderip daha fazla performans vermesini sağlar. Bu devirden sonra egzoz gazına uygulanan basınç elde edilen güçten daha azdır.
Bahsettiğiniz aracın turbo sisteminin yazılımla ona özel hale getirilmiş olma ihtimali çok yüksek. 4000 küsür devirlerden sonra pistona turbo tarafından yüklenecek basıncın kaldırılamaması durumunda piston kollarından kranka kadar bir çok motor bileşeni zarar görebilir. O devir aralığını kurtarmak adına güzel bir çalışma. Honda mühendislerini tebrik etmek lazım.
Aranan kan bulundu. https://www.youtube.com/watch?v=9XS0caWfPwI
Ucuza mâl etmek istiyorsan tarifi veriyorum.
Yaz:
- 1 adet elektrikli siüpürge egzozdaki gazı çekmek için( anneye çaktırmadan alınacak)
- 1 adet pompa basınç için ( babaya çaktırmadan alınacak )
- 2 adet elastik boru ( janjanlı kımıl kımıl )
- çeşitli çap ve boyda kelepçe vida vs.
Daha detaylı anlatmama gerek yok herhalde çakmışsındır.
Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)
Hocam Garrett mühendisleri bu ucuz yöntemi ifşa ettiğin için seni topuğundan vurduracaklarmış
---------- Mesajlar birleştirildi - 22:01 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:58 ----------
Sanırım tam ifade edemedim. Üst devirlerde turbo kadar verimli değildir demek istedim. Supercharger ın motora katkısı lineer dir , turbonun ise logaritmik ...
Sevgilerimle
DAHA GİDİLECEK ÇOK YOL ,ÖĞRENECEK ÇOK ŞEY VAR
ben standart yol araçlarına göre bakıyorum duruma... 1750 devirde max torkunu veren araçların alt devirleri nasıl ölüdür hala anlayamadım. turbolu yol araçlarının geneli 2.500 devire varmadan max torku sağlıyor. fakat bahsettiğiniz devirler 1000 devir civarı ise o devirler de aracın egzoz gazları turbo olan yoldan değil ona paralel başka bir borudan geçiyor devir 2.000 devir civarlarına geldi mi ( değişebilir bu) o yol kapanıp turbo olan yoldan geçiyor.
"ONE DAY YOU WILL WALK ALONE"
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)