la 250cc motordan ne istiyonuz? 5000'lik araba motoru mu bu?
la 250cc motordan ne istiyonuz? 5000'lik araba motoru mu bu?
şu R25 lerin kemikleri sızladı ulan, bi rahat vermediniz garibana.
r25 turbo fikri kulaga cok hos gelıyor.
sene 2011 ben de cbr 250'ye nıyetlenmıstım. Ama ne yurtdısında, ne de yurtıcınde (bolt-on) hazır al tak kıtler bulamadım.
custom desen, Tamam ben yaparım dıyen de usta cıkmadı. hacım buyudukce bu ısın bıraz daha yapılabılırlılıgı artıyor.
gereksız fantazı olur bu ıstegın.
Selamlar
konuyu dağıtmak istemiyorum ama gerçekten bu konudaki bilgileriniz çok yanlış. Temel seviyede anlatmaya çalışacağım.
Dizel veya benzinli farketmez içten yanmalı motorlarda içerideki yanmanin şiddeti veya oluşturduğu kuvvet içeriye gonderebildiginiz hava ile orantılıdır. Ne kadar çok hava girerse aynı hacimde okadar şiddetli yanmalar oluşturulur. Bu konuda hem fikiriz sanırım.
Atmosferik araçlarda içeriye giren hava atmosfer basinciyla sınırlı.
Turbo sisteminin tek amaci iceriye daha fazla hava göndermek. Daha önce bahsedildigi gibi bunu yapabilmek için turbo egzoz gazını kullanır. Egzoz gazı türbin kanatciklarina çarparak yüksek hizda dönmesini sağlayıp kompresör vasıtasıyla içeri yüksek basincta hava gönderir. Bu konuda da hem fikiriz sanırım.
Daha önce söylediğim gibi motorun ürettiği güç içeri giren hava ile orantılı. İşi olduğu gibi anlatıyorum. Turbo ne kadar hızlı dönerse okadar yüksek basincta iceri hava gönderir. Egzoz manifoltunda nekadar yüksek basınç olursa turbo okadar yüksek devire çıkar. Temel presip budur.
Turbonun yüksek devire çıkmasının egzoz gazının sıcaklığı ile doğrudan ilgisi yoktur. Tamamen çıkan gazların. Turbo turbinini ne kadar hizli çevirdiği ile ilgilidir. Egzoz gazının aşırı ısınması turbonun egzoz gazi akışına direnç gösterip egzoz manifoltundaki gazlar sıkışarak dahada çok ısınır. Bunun sonucu olarak egzoz manifoltunun olduğu bölge kızarır (bkz: red exhaust manifolt)
Sizin bahsettiginiz olay tamamen motorun yapısı ile alakalıdır.
Anlamak için turbo dizel bir binek otomobilde şu test yapılabilir
Araç ikinci viteste düz bir yolda motoru 1000rpm civarına kadar düşürerek sürün daha sonra gaza sonuna kadar asılın göreceksinizki motor yaklaşık 2000 devirden sonra çok daha seri bir şekilde ivmelenmecektir. Alt devirlerde turbo tam olarak boost olayını yapamaz. Bu yüzden alt devirlerdeki ivmelenme ile üst devirlerdeki ivmelenme aynı değildir. Hatta kendi aracimdan biliyorum 2500 devirden sonra turbo sesi duyuluyor.
Bu tamamen yanlış bir bilgi. Böyle bir durum söz konusu değil. Motor hangi devirde olursa olsun egzoz gazla illaki turbo turbinine ugrayarak dışarı atılır.fakat bahsettiğiniz devirler 1000 devir civarı ise o devirler de aracın egzoz gazları turbo olan yoldan değil ona paralel başka bir borudan geçiyor devir 2.000 devir civarlarına geldi mi ( değişebilir bu) o yol kapanıp turbo olan yoldan geçiyor.
Şöyle bir durum var. Arabanın güç ve tork eğrisi devire göre değişkendir. Özellikle tork belirli bir devirden sonra düşmeye başlar. Fakat hangi motor olursa olsun örneğin 5 psi basınç ile motor 200hp 190nm uretiyorsa basınç arttirildiginda motorun dayanabildigi müddetçe uretilen güç ve tork artacaktır.
Daha ayrıntılı açıklama yapabilirim fakat telefondan yazıyorum. Boost olayını ve turbo calismasini anlayabilmek için dyno videolarını izleyebilirsiniz.
Iyi akşamlar.
2000 devir alt devir değil midir? Turbonun çalışma mantığı rejenarasyonlu brayton çevrimidir verim hesapları vs egzoz gazının kazandığı kinetik enerji hesabının hepsi ısı ve basınç ile yapılıyor.
---------- Mesajlar birleştirildi - 01:02 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:49 ----------
Turbomakineler Yunus ÇENGEL, John M.CIMBALA
---------- Mesajlar birleştirildi - 02:01 ---------- bir önceki mesaj zamanı 01:02 ----------
anlattığınız olaya yanlış demiyorum. fakat yüksek devirlerde turbo sistemi 200.000 devire yakın bir hızda devir atacak ve o noktadadaki akış sıkıştırılabilir akış halini alacak. o noktada yüksek sıkıştırmadan dolayı bazı şeyler tersine dönecek
aşağıdaki grafik yaklaşık güç değerlerine sahip mustang ecoboost ve mustang 3.7 nin 8.000 devire kadar olan tork /devir/dakika grafiğidir. ecoboost normalde 6200 devir/dakikada kesiliyor normalde... turbolu sistem yüklendiği zaman bir noktada düz giden tork eğrisinin o düz kısmı alttan parmağınızla bastırmış gibi yükselecek ve 5600 devir/dakikadan sonlarında değişen bişey olmayacaktır. en son yüklemede o 5600 devire kadar olan yaklaşık sabit kısım sipsivri olarak kalacaktır.
OTAM'da yaptığımız testlerden elde ettiğimiz resmi veridir.
"ONE DAY YOU WILL WALK ALONE"
Bu konudan anladığım , 3'ünüz bi araya gelebilseniz, kainata fosil yakıtsız matur hedaye edebilecek bilgi ve külliyata sahibsiniz, bunlar hep üçgenin oyunları
v6 3.7 yi koyacakken arkadaşlar sıkıntı olur dediler admine ulaşıp ilk fotoyun nasıl kaldırırım.
Net olarak söylüyorum böyle bir şey deneme yanılmayla yapılamaz. Yap boz mu bu bir aracın turbosunu alıp alakası olmayan bir başka araca takasınız ?
Turbonun hangi devirde iş yapacağı kullanılan sistemdeki türbinlerin çapına ve geometrisine göre değişir. Çoğunlukla alt devirler zayıf, üst devirler güçlüdür. Ancak dizellerde haliyle alt devir dediğimiz şey neredeyse 1000 devir sınırına kadar iniyor. Bu alt devir, üst devir mevzusundan dolayı çift turbolu araçlar var. Bunlarda iki farklı türbin çalışır, birisi alt devirlerde etkilidir, diğeri ise üst devirlerde... Devir arttıkça normalde turbo basıncı da artar ve bunun tehlikeli noktaya gelmemesi için bir devirden sonra egsoz gazları turboya gönderilmeden bypass edilerek dışarı atılır. Turbonun henüz yeterince etkili olamadığı alt devirlerde ise çekiş zayıftır. Ya da mesela aniden devir yükselttiğinizde turbo buna hemen cevap veremez. Tork biraz gecikmeyle gelir. Geçişler kompresördeki gibi keskin değildir. Kompresör ise en alt devirde itibaren sabit oranda motora katkı sağlar. Bu yüzden motosiklete turbodan çok daha uygundur.
canlı gören pek adam olmasada vakti zamanında kanuni ronny s de supercharger kullanmıştım ama blok komple modifiyeliyde 2valften 4 valfe çevirip pistonu 63mm büyütüp yağ soğtma krank değişimişi kayvrama vs aklınıza gelebilcek herşeyi yapıp üstünede amr300 marka supercharger takmıştım kalkışta çok rahat cbr250 geçiyordu top speed olarak da 160-170 arası hzıları görüyordu gps ile deneme yapmıştım kend göstergesi 120 den sonra yok zaten ha maaliyet kısmına gelirse motorun 0 2800 dü ben aldığımda ama sadece parçların maaliyeti 3500 tl civarı bolca beklemeyle geçti malum yurt dışından geldikleri için tavsiye edermiyim evet çok zevkli oluyor milleti şok etmek ama paran varsa yoksa sakın bulaşma çok saçma ufak tefek masraflar çıkıyor karşına tahimininden fazla tutuyor maddiyatı sonuç olarak hem delicesine yakıyor motorun hem satarken kar edemiyeceğin hatta satamayağın bir motosikletin oluyor emin olabilirsin vede servisler vs ellemek istemiyor bilmediği için birde adın çıktıkca çalınma ihtimali daha çok artıyor 6 kere denediler çalmayı gidon kilidi vs kırdılar derken 7. de motoru götürdüler :( param olsa tekrar yaparmıyım kesinlikle yaparım :D
76 model renault 12'mize ben lisedeyken babam ve amcam kazalı araçtan çıkma turbo tskmışlardı. Karbüratörlü olunca ve karbüratörü turboun emiş ağzına takınca intercooler'e de gerek kalmıyor. Külbütör çubuklu sistem de olunca amerikan arabası gibi ses geliyordu. rampada deli gidiyordu ama 4.000 devirden sonrasını bir türlü attıramadık. ne lpg de ne de benzinde.
karbüratörün emiş ağzı ile intercoolerin nasıl alakası var ki. İntercoolerin amacı eksoz gazı sebebiyle ısınan turbodan geçen havayı daha soğuk tutabilmek. Zaten intercooler turbodan sonra bağlanır. Sonrasında ise manifolda gider.
Yüksek devir muhabbeti de artık değişken geometrili turbolar mevcut. Yüksek devirde motora fazla yüklenmemek için paller açı değiştirerek daha az hava basıyor. Bunun sebebi de dizellerin yüksek devir sevmemesi. Turbo hayatımıza dizeller ile girdiğinden bu örneği vermek istedim.
bu konuda o kadar acayip bilgiler görüyorum ki
yakın zamana kadar 3000gt sahibi olarak 1.ağızdan soyle bır girdi yapayım. her 2 turbolu motor bi turbo degildir, dunyada twin turbo dıye bır motor cesıdı de var
Japonlar neden intihara bu kadar meyilli belli iste
Ya bu r25 size ne yapti
R25 in şu çektiğini başka motosiklet çekmedi
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)