Merhaba Murat,
Salı günü 125'lik Mondial Drift ile yola çıktım. 3 gün içinde 1.500 km yol yaparak, Ardahan'a vardım. Bu uzun yol tecrübem ile sorularına cevap vermeye çalışayım.
1-Sen, bir arkadaşın ve eşyalarınız 125'lik bir motorda yolculuk yapacaksınız. İstiab haddini aşmış durumdasınız. Bu nedenle yanına extra yük yapacağı için lastik fitili ve el pompası dışında bir şey alma. Çünkü yol güzergahın oldukça işler bir güzergah ve herhangi bir arıza durumunda en yakın ilçeye ulaşman en fazla yarım saatini alır.
2-İlk mola yerin Samsun. Yani ilk gün Ankara-Samsun yaklaşık 410 km yol yapacaksınız. Hiç mola vermeseniz bile Çorum-Merzifon arasında bir yerde benzin almanız gerekecek. Samsun'da yine depoyu doldurduğunuz far ederek söylüyorum, 2. gün yola çıkınca da Giresun civarında benzin almak zorunda kalacaksınız. Ama yaklaşık her 100 km.de bir 5-10 dakika çay-kahve molası vermek zorunda kalacaksınız. Çünkü her şey yolunda gitse bile, 100 km.den sonra çömlek bayağı sızlamaya ve sızlanmaya başlıyor. Ben 55 yaşındayım, belki de benim yaşımdan ötürü böyledir, siz gençsiniz, belki vurur kırbacı, benzin molasına kadar 200-250 km gidersiniz, kim bilir? Yani motorunuz değil, siz sıkıntı yaşayabilirsiniz, mola için.
3-Motoru yüklerken, motoru orta sehpa üzerine al ki, motor düzgün dursun ve yükler dengeli yüklensin. Ayrıca ip veya lastik ile bağladıktan sonra kesinlikle ve kesinlikle yükünü 3-5 kere koli bandı ile sarmala. İp veya lastik ile ne kadar sıkı bağlarsan bağla, yük belli bir müddet sonra bir tarafa torbalanıyor ve kayıyor. Koli bandı kaymayı önlüyor.
4-İstanbul'dan geçtiğimiz Salı günü yola çıktığımda hava günlük güneşlikti. Düzce'yi geçince yağmur başladı. Üşüdüm, gidemedim. Yola çıktıktan 250 km sonra Bolu'da gecelemek zorunda kaldım. Bu nedenle yanınıza muhakkak yağmurluk ve bot yağmurluğu alın. Kask ve mont arasını baf veya atkı ile iyi kapatın, en çok soğuk alan bölge orası oluyor. İkinci gün, Çarşamba günü Bolu'dan çıktım ve memleketim Zile'ye kadar 500 km yaptım. Yolda Ankara'ya uğradım. Yağmurluğum Ankara'da idi, onu aldım. Kırıkkale civarında yağmura, Alaca civarında doluya yakalandım. Yağmurluğun faydasını orada gördüm. Üçüncü gün, yani dün sabah 8.30 civarı Zile'den çıktım ve Ardahan'a akşam 8.30 gibi, 800 km yolu 12 saatte kat ederek vardım. Refahiye, Aşkale ve Oltu civarında şiddetli yağmura yakalandım. Ama ekipmanım iyi olduğu için, sıkıntı yaşamadım. Sadece akşama doğru hava çok soğuduğu için Göle civarında kasktan gelen soğuk nedeni ile burnum şıpırdamaya başladı. Ancak 1 saat içinde Ardahan'a vardım ve sıcak ortamda kendime geldim.
5-Bu konuda pek fazla bilgim yok ama kısıtlı bilgim ile Ankara'da zinciri gerdir ve yağla, bu işlemi samsunda tekrarla, Trabzonda yine yap.
6-Bu konuda pek fazla bilgim yok ama yine kısıtlı bilgim ile, motorun el kitabında hangi sıklıkta yağ değiştirilmesi gerekiyor ise, hesapla ve o mesafeye nerde ulaşırsan, değiştir.
7-Yolda uğranılacak yer senin keyfine kalmış. Samsun'da DSİ, Karayolları ve Öğretmenevi gibi yerlerde kalmanı tavsiye edebilirim. Fiyatlar makul, konfor orta sınıftır.
http://i.hizliresim.com/v4oa6v.jpg
http://i.hizliresim.com/X4Ybb7.jpg
125 motor üzerinde 2 kişi ve yükünüz ile çok sıkıntılı bir yolculuk yapacağınızı tahmin ediyorum. Ortalama süratiniz 50-60 km/ saat civarında olacak. Yani Ankara'dan çıktıktan sonra Samsun'a varmanız yaklaşık 7-8 saat sürecek. Bu motorunuzun hızı ile değil, verdiğiniz molalar yüzünden bu kadar uzun olacak. Tekeriniz düz bassın.