zaten doğrusunu kimse bilemiyor ki
Ortalık iyi karışacak. Bence teorik olarak yanlış bir hareket olduğunu düşünüyorum. Şimdi panik fren denince bana göre aniden ayak frenine veya el manetine hızla ama istemeden abanmaktır. Ha bu abanmayı biraz Melek'e haline getirirsin kitlenmeyecek kadar limon muhabbetindeki gibi basıncını ayarlarsın ki ben ABS kullandığım için bunu şuan yapmam çok zor.Neyse konuya devam edeyim. Motosikletin kavramasını ayırmadığımızı(debriyaja basmadığımızı) düşünelim. Panik anında arka kitlerse ki bu kuvvetle muhtemel. O zaman arka teker çalışan motoru susturmak için zorlanmayacak mı (tersi bir kuvvet var motor çalışmak istiyor sen fren yaparak çalışan motoru da susturmak için sert fren yapıyorsun.) Bir de susan motor panik frenden ayağını çektiğinde tekrar vurdurma dediğimiz motosikletin kendi cazibesi ile motoru çalıştırmaya çalışacak. Bu esnada kavramaya(baskı balataya) da güç binecek mi? Arka tekerin hem motoru çalıştır hem istenen devire geri Yüksel dolayısı ile kilitlenmiş durumdaki arkanın tekrar tutunmasını zorlamaz mı? Zorlamasa bile geciktirmez mi? Halbuki panik frende debriyaja da bassak bunların hiçbiri olmayacak.
Debriyajı çekmezsek;
Panik haliyle motordan gazı kestiğimizde motor kapanacak ve kompresöre binecek hem bu sayede frene de takviye olur, eğer devir düşer ve buna bağlı olarak da motorun frenleme günü yani kompresörü de düşerse bir vites daha düşerim zarar vermeden yıldırır ve frene yardımcı olurum diyorsun. Eğer dediğin şartlarda ise hızlı ama planlı duruşlarda belki olabilir.
Ancak hızlı ama planlı durmak isteği ile panik fren bence birbirinden ayrılmalı. Hani bazen yolda giderken ahh be sapağı kaçırdım diye asılırız hemen frenlere sonra vitesi 4-3-2-1 yaparız ufaktan yığdırırız. Bunun ile karıştırmayasın panik freni ben sanki biraz bu anlattığım örneğin havası var gibi geldi. Panik fren viraj içindeyken Kocaman bir inek moku çıkar önüne o esnada 3-2-1 mi yapacaksın? Eğer yapmayacaksan o Zaman debriyajı kullanmalısın ve riskleri ortadan kaldırmalısın. Bu benim fikrim.
Şunuda şuraya koyiyim dursun
http://i.hizliresim.com/J2E7Nj.png
---------- Mesajlar birleştirildi - 03:34 ---------- bir önceki mesaj zamanı 03:18 ----------
ayrıca panik fren çalışıyorum diyen arkadaşlarada cevabım var.
arkadaşlar ya panik fren nedir bilmiyorsunuz,yada gerçekten hiç panikle fren e abanmamışsınız.fren yapmak çalışılır ama panik fren yapmak çalışılmaz.
abs olmayan motorlarda panik fren yapıpda düşmeyen sürüccüyü anlının ortasından öpeceğim.15 yıldır bu aleti kullanırım,bu gün bile panikle frene asıldığımda heleki abs yoksa debriyaja basıyımmı basmıyayımmı diye düşünemem basarım yada basmam ,düşerim nasıl düştüğümü bile anlıyamam, adı üzerinde panik fren bu,
ani fren yaptınız ve hala ıkı teker üzerindeyseniz,ya abs niz vardır,tekerleri kılıtleyememışşsınızdır,yada panik fren değildir o bayaaaaa bir mesafe ve düşünmek için zamanının vardır.
panik fren yaparsan düşersin, abs varsa buna izin vermez düşünmeye vaktin olur kaçarsın, fakat mesafen yoksa çarparsın bu kadar basit bu olay.