Bende yeni aldım. Paylaşayım kısaca.
İzmir Çeşmede ikamet ediyorum. Halihazırda e sınıfı ehlyetim var. Burada epey tanıdığım var. A2 almaya karar verdiğimde ilk tanıdık kurslara sordum. Hepsi 600 liranın üstünde fiyat biçti. Birkaç tanede yabancı kursa sordum. Fiyatların çok iyi olduğunu söylediler. Biraz daha zorlamak istediğimde öğrendim ki 600 lira alt sınırmış. Bu fiyatın altında kurs ücreti belirlemek kanunen yasaklanmış. Ne derece doğru bilmiyorum. Net 605 liraya anlaştık.
Motosiklette deneyimliyim. Sadece 1 kez çalışmaya gittim ondada sınav sırasında temel olarak ne yapılacak onu öğrenmek için. Ancak bu direksiyon derslerine belli bir saat girme zorunluluğu varmış. Kurs sahibi tanıdık olduğu için sorun çıkmadı.
Sınava girdiğimde standart konilerin arasından geçme tahtada ilerleme gibi testlere girdim. Hocanın söylediğine göre bu test sırasında koni devirmek, ayağınızı yere deydirmeniz, tahtadan düşmeniz, yada belli aralıkta duramamak kesin olarak sınavdan başarısız olmakla sonuçlanıyormuş ancak bu güne kadar bu nedenlerden kalan olmadığını söyledi.
Ondan sonra sınav görevlisi sınava girdiğiniz vasıta hakkında sorular soruyor. Tamamen adet yerini bulsun diye soruluyor ama siz yinede sınava girdiğiniz motorun teknik özelliklerini çalışın. Temel sorulanlar göstergeler ve anlamları, fren, debriyaj, vites gibi temel kontrollerin yerleri. Motorun yağ haznesi, akünün, (varsa) radyatörün yeri vb.
Son olarak birkaç kilometre boyunca motoru kullanmanız isteniyor, bunu yaparken bir araçla takip ediyorlar. Bazen kenara çekip güvenli duruş yapmanız isteniyor.
Bunları yaparken kesinlikle kaskınızın camını açmamanız, motoru stop ettirmemeniz yada motordan nedensiz inmemeniz gerekiyor. Son olarak sınav sonunda motordan indiğinizde boşa aldıktan sonra sonra kontağı kapatmayı unutmayın.
Dediğim gibi aslında bu hataların kanuni karşılığı sınavdan başarısız olmakmış ama çoğunlukla görmezden geliyorlar. Siz yinede dikkat edin, işgüzar biri denk gelebilir.
Sınav sonucu akşama doğru belli oluyor, kursunuzdan öğrenebiliyorsunuz.
Sınavdan sonrası birkaç gün içinde kurstan arayıp ilçedeki şoförler odasından evrakları alıp kursa götürmem istendi. Sonrasında vergi dairesinde 240₺ civarı bir ödeme yapılması gerekiyor. Ayrıca bir bankadan Polis teşkilatını güçlendirme vakfına 20 tl yatırmam istendi.
Nihayetinde Trafikten online randevu alıp 2 fotoğraf, evrak ve makbuzlarla gidiyorsunuz. Ben randevu almaya çalıştığımda 1 ay sonrasına gün bulabildim. Ama bürokrasi sağolsun yine bir tanıdığın torpili sayesinde 2 gün sonra gidip 15 dakikada işimi hallettim. Ne güzel memleket ki 1 ay içinde hiç randevu alamadığınız devlet dairesinde memurların boş boş oturduğu saate denk geldim.
Ehliyetiniz birkaç gün içinde vereceğiniz adrese yollanıyor. Bu süreçte size ehliyet yerine geçen geçicibir belge veriliyor. Bununla trafiğe çıkabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken adres verirken ehliyetinizi teslim alabilecek 2 isim ve tc numarası vereceksiniz. Ehliyeti getiren görevli bu TC numaralarını kontrol ediyor. Eğer O an adreste o 2 kişi yoksa Anneniz, babanız dahi olsa başkasına teslim etmiyor.