Hasmet hocam, siz önerdikten sonra merak edip almıştım bende zamanında 20 çift kadar. Gerçekten söylediğiniz kadar rahat ve kullanışlı.
Ben alırken fiyatı çok hesaplıydı, belki de benim aldığım imitasyon veya kaba tabirle çakmadır, bilemiyorum
Çakma dahi olsa aşırı kullanışlı, arkadaşlarıma da hediye verdiydim kullananlar memnun kaldı.
Oldu ki aynı marka modeli bulamayanlar veya daha hesaplı bir çözüm arayanlar için için 3M - 1100 sünger kulak tıkacı tavsiye ederim. Onu da deneme şansım oldu, gayet başarılı.
Silikon olanlar daha uzun ömürlü, temizleyip kullanması daha basit ama bir süre sonra kulak içinde basınca ve ağrıya sebep oluyor bende, o sebeple silikon olanları önermiyorum.
Bendeki Howard Leight fotosu da şu:
https://i.hizliresim.com/mcXLuz.jpg
tam kapalı kulak tıkaçları tüm gürültüyü kestiğinden ve başkasında oluyor mu bilmem ama bende bir süre sonra kulak ağrısı yaptığından; alpine markasının özel ürettiği kulak tıkaçlarını kullanıyorum. yanlış değilsem sesi 20dB kısıyor. Filtreliyor. motoru da kornayı da net duyuyorsunuz. rüzgarı azaltıyor. intercomdan müzik dinleyecekseniz tabii onu da. ama gerçekten bazı şeyler vardır ya alırsın hayat kaliten artar. hıh bu da böyle sürüş kaliteni artırıyor. 2-3 sene önce 100tlden almıştım galiba şuan fiyatını bilmiyorum. race modelini kullanıyorum bu arada
Bugün koçtaştan 24.5db kulak tıkacı aldım. Maalesef pamuklu yoktu ama fiyatı 1.89tl . İçinde 5 çift yıkanabilir kulak tıkacı var. Bakalım deneyince haber veririm. Çok merak ediyorum
Kulak tikaci rahat etmek icin guvenlikten taviz verip kullandigimiz bir sey degil.
Kulak tikaci, motosiklet uzerinde kullanilmasi tavsiye edilen bir sey.
Piyasada satilan bulabildigim en etkili kulak tikaclari 26dB aliyordu yanlis hatirlamiyorsam. Onunla bile motor sesini, etraftaki araclari, hele hele kornayi duymamak mumkun degil.
Kulak tikaci sizi soyutlamaz, cevre alginizi engellemez. Bilakis kulaginizdaki ugultuyu keserek, yorulmanizi ve kafanizin dagilmasini engelledigi icin dikkatinizi olmasi gereken yere daha iyi yogunlastirabilirsiniz.
Rüzgar, uğultu, motor sesi nedeniyle motosiklet kullanmak yıllar içinde işitme kaybına yol açıyor demişti vakti zamanında AEA. Belki genç yaşta olmaz ama yaşlılıkta sağırlık tehlikesi olabilir.
İşitme kaybı, yüksek şiddette sese maruz kalan, iç kulaktaki tüycüklerin (salyangoz denen yapı içinde, bir sıvı içinde yüzen, deniz yosunu gibi diplerinden zemine tutunmuş tüycüklerdir bunlar. Ses kulak zarına çarpar, titreştirir. Zar arkasına yapışık olan orta kulak kemiklerini hareket ettirir, bu kemikler hareketi, salyangoz şeklindeki iç kulağa bir pencereden aktarır, iç kulaktaki sıvı da bu hareketle hidrolik bir piston içindeki sıvı gibi hareket eder) dökülüp azalması sonucu oluşur. Normalde bu tüycükler hareket edince elektrik sinyali oluşur, diplerindeki sinirler bu sinyali alır, birleşerek tek kablo işitme siniri haline gelip beyindeki işitme merkezine bağlanırlar. Sinyal iitme merkezine ulaşınca "ha, bu sinyal elma diyor" diye çözümlenir ve biz karşımızdakinin "elma" dediğini duyarız.
Şimdi normal şartlar altında 85 dB sese 8 saat maruz kalmak üst sınırdır. 85 db'i 8 saatten fazla duyarsanız bu tüycükler dökülmeye başlar. Döküldü mü de bir daha yenisi çıkmaz, işitme kaybı kalıcı olur.
Sorun; ses şiddeti logaritmik artar. Her 3 dB'de iki katına çıkar. Yani 85 dB'de 8 saat sorun olmazken, 88 dB'de, 4 saat sonra tüycükler hasarlanmaya başlar. 91dB'de 2 saat, 94 dB'de 1 saat...
Mecidiyeköy viyadük altı 100 dB civarıdır mesela.
İşitme kaybı başladığında inan eksik duyduğu sesleri içgüddüsel olarak tamamlar. Hatalı yazılmış harfleri olan kelimeyi doğru okuduğu gibi. Bu nedenle test yapılmadan (odyometri) işitme kaybı başladığı erken dönemde anlaşılmaz. Bu nedenle şitme kaybı geç farkedilir, yeni tüycük yetişmediği için de kalıcıdır.
Gayet güzel ve açıklayıcı bir paylaşım olmuş, teşekkürler.
Açıkçası bende kulak tıkacı kullanmadığım zamanları hatırlıyorum da boşu boşuna çile çekmişim. Uzun tur bitimi akşam eve girdiğimde kafam kazan gibi olurdu. Hele hele gezi zamanı hava da rüzgarlıysa akşam kulaklarım çınlardı, başım ağrırdı mutlaka.
Ne zaman ki bu kulak tıkacını duydum ve denedim, artık uzun yola gideceksem kask, mont, eldiven gibi vazgeçilmez bir ekipmanım oldu.
Şehir içi kısa mesafelerde pek fark etmese de uzun yolda inanılmaz konfor sağlıyor, denemeyen çok şey kaçırır arkadaşlar.
Ayrıca sesleri duymanıza engel olacağını falan düşünmeyin, bilakis gereksiz rüzgar uğultusunu kesip motorun çalışma sesini çok daha net duymanızı sağlıyor. Korna vb yüksek sesleri ise gayet net duyuyorsunuz.
Hala hiç kullanmamış arkadaşlar varsa bir denemelerini öneririm, arkamdan hayır dua edersiniz
Ben uzun bir gezi sonrası aylarca tinnitus yani kulak çınlaması rahatsızlığına yakalanmıştım.
Arkadaşlar yaşamayan bilmez, yok böyle bir işkence.
Kulak tıkacınızı takın. İşitme kaybıyla birlikte kulak çınlaması hayatınızı harap eder.
Şehir içi 5 10 dakikalık kısa mesafelerde sorun olmayabilir ama 30 dk ve üzeri sürüşlerde kesinlikle kulaklarınız kalıcı zarar görüyor.
Birçoğumuz işitme kaybına uğradığının farkında bile değil.
Ben de aynı dertten müzdaribim hocam, motosiklete başladığımda kulak tıkacı kullanılabileceği bilgisine sahip değildim. O nedenle ilk zamanlar akşam eve geldiğim de kulağımdaki çınlamanın tonu x4 oluyordu.
Sonra 3M kullanmaya başladım rahatım şimdi.
http://www.motosiklet.net/forum/konu...rdimlasma.html
Evet bende de Alpine Motosafe tıkaçlar var son 2 haftadır her gün kullanıyorum; günlük git-gel 50km yol yapıyorum ve 45km'si TEM'de yüksek süratte. Normalde şehir içi kullanmam ama böyle sürekli TEM yapınca şart oluyor. Bu kulaklıklar çok iyi de uzun mesafeler / süreler söz konusu olduğunda bana uymuyorlar; kulak kanallarım çok dar, 2-3 saatten sonra çok ağrı yapıyorlar. Uzun yolda (burada bir mesajdan öğrendiğim) Moldex 7700 akıllı köpük tıkaçları kullanıyorum. Ancak bunlarla 7-8 saat yol yapabiliyorum. Her iki ürünü de çok tavsiye ederim.
Kulak çöpü kullanmak sağır eder mi
TÜRKİYEDE ÇARE TÜKENMEZ KASKA SIĞCAK BİR ŞEKİLDE MAKASLA KESERSİN OLDU BİTTİ
DÜŞTÜKTEN SONRA KULAK ZARINI PATLAMAYA BİRE BİR (İŞİN ŞAKA KISMI TABİKİDE !!!!!!!!!)
BÖYLE BİR DENEMEYE KALKIŞICAK ARKDAŞLAR VARSA ŞİDDETLE TAVSİYE ETMİYORUM HA 10 ₺ NALBURLARDA BİLE VAR RİSKE GİRMEYİN
Pazar günü yaklaşık 400km yol yaptıktan sonra ben de düşünmeye başladım. Burada yazılanlar gibi konforluysa daha önce niye almamışım diyeceğim gibi.
Pahalısından almadan önce koçtaş gibi bir yerden ucuzlarından alıp deneyeceğim.
Benim scooter'da rüzgar ön camdan sapıp hepsi kaska geliyor. Ön cama rüzgar deflektörü alma niyetim var zaten ama kulak tıkacı da iyi olacak gibi.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)