öğrenciyim nasıl motor alırım ?
Reklamlar
-
Herkese merhaba
öncelikle öğrenciyim yaklaşık 10 bin tl civarı bir motor almak istiyorum.Birikmiş 3 bin tl biriktirebildim ve kyk bursum var her ay 400tl yatıyor biraz daha biriktirip yarısını peşin yarısını taksitle ( kredi kartı ile değil ) alabilirmiyim ? veya önerileriniz nelerdir ?
Reklamlar
-
3bin varsa cg al benim tavsiyem ogrencisin zaten az yakar parcasida ucuz
-
aldımmı sağlam,görünüşü güzel bir şey almak isiyorum bikaç sene beni idare etsin.
-
r1 motorsiklet sahibiyim imansız cok yiyior işe gidip gelmek için bajaj boxer aldım cok ucuz cok saglam ve cok ekonomik :D fiyatı cok uygun ben 2.el 800 TL ye aldım. plaka felan var sigorta migorta yaptırmadım trafik yakalarsa alır baglar gözden cıkartmısım motoru o derece
-
Dört tekerlek bedenini, iki tekerlek ruhunu hareketlendirir
-
ya böyle şekil bi ss tarzı motor istiyorum da işte şuan sadece isteyebiliyorum
-
Ben 2006 yılında öğrenci iken şu şekilde almıştım, belki size de faydası dokunur:
1- Motosiklet almak istiyorum düşüncesini kafamda netleştirdikten sonra araştırmalara başladım. Neticede 2. el bir CBR 125, ekipman ve ehliyete yetebilecek bir paraya öngörülebilir zamanda ulaşabileceğim kanaatine ulaştım.
2- Gazetelerde iş ilanlarına bakmaya başladım, ihracat yapan ufak bir firma buldum. Çok iyi İngilizce bilen, yurtdışından gelen taleplere teklifler hazırlayacak ve ihracat işlemlerini takip edecek (banka teminat mektubu, nakliyenin ayarlanması vb) birini arıyorlardı. Neticede asgari ücretin biraz fazlasına anlaştık. Yaz dönemine denk geldiğinden ben de tam zamanlı çalışabilecek durumdaydım.
3- Deli gibi para biriktirmeye mutlak minimum dışında hiç harcama yapmamaya başladım. Elimde kullanmadığım bir elektro gitar vardı, onu sattım.
4- İkinci el motorlara bakmaya başladım, ekipmanları tamamladım (tabi hem fiyat hem kalite istendiğinden zorlu süreçler bunlar yoklukta), ehliyet kursuna kaydoldum.
5- Elimde belli bir para biriktiğinde kefilim olmamasına rağmen işi zorlayıp biraz da banka kredisi çektim.
6- Neticede karar verdikten sonra 4-5 ay içerisinde motoruma kavuştum. O zaman için muhteşem bir duyguydu, hem ucundan iş hayatını gördüm hem de istediğin bişey için cidden emek vermenin ne demek olduğunu anladım.
7- Okulun annemlerin bildiği gibi 4 senede değil en az 6 senede ancak biteceği ortaya çıktı , motor aldığım ortaya çıktı, neticede ailevi bazı durumlardan ötürü onları kıramayacak durumda olduğumdan motoru aldıktan 3-4 ay sonra satmam gerekti. Ama neticede, yukarıda belirttiğim hayat kazanımlarının yanında, motosiklet sürmeyi öğrenmiş oldum ve motor ehliyetim cebime kaldı.
Neticede okulu bitirip doğru düzgün bir işe girdiğimde, o zaman aylarca didinip uğraştığım para bir aylık maaşımdan bile az bir hale geldi. Bir yandan bunlarla uğraşacağıma hızlıca okulu bitirsem hayallerime daha çabuk kavuşurdum diye düşünüyorum keşke annemleri dinleseydim diyorum, bir yandan da tüm bu tecrübelerin (motosiklet işi dışında öğrenci iken yaptığım diğer öğrencilikle ilgisiz faaliyetler de dahil) bana kel kör kattığı şeyleri düşünüyorum iyi ki yapmışım diyorum.
Karar sizin, okula odaklanıp başarılı şekilde bitirip düzgün bir iş güç sahibi olunca zaten istediğiniz motoru alıp binmek için önünüzdeki engel para değil zaman olacak. Maddi imkanları zorlamadan, kel kör bir motosiklet, düzgün ekipman ve ehliyet alıp işinizi görün ama odağı gelecekten ziyade şu ana kaydırırsanız hayatınızda 10.000 TL üzeri motosiklete binecek parayı bir araya getiremeyecek noktada bulabilirsiniz kendinizi.
-
Benim yaptığım gibi Çalışacaksın dostum başka çaresi yok. Kendi ayakları üzerinde durmayı öğreneceksin. Geçen sene 7-8 ayda kendime sıfırdan duke 200 parası biriktirdim. Bu sene çıtayı bi okadar daha yükselttim Hedefim okuk bitene kadar sıfır 1000rr alacak seviyeye ulaşmak. Bana kalırsa para biriktirmenin en güzel yolu. Okul bitene kadar sağlam bir şekilde cebimde 40bin olsa mezun olduğumda evlenmeye bile kalksam elimde saglam bir para olur.Biraz Bilinçli olmak lazım. Çevredekiler genellikle motosiklete boş yatırım gözüyle bakıyorlar. Hatta parayı abur cubura harcamak gibi görüyorlar. Ama öyle değil. Okul bitene kadar hem gezip hemde birikim yapıyorsun. Okul bittiğinde ekinde nakit para.
Ben gece bölümündeyim diye çalışmam daha rahat ama gündüz bölümünde okuyanlar için aynısı geçerli değil malesef.
-
abim be ne yazmışsın eline sağlık çok teşekkürler
ehliyet kursuna yazıldım,ekipman olarak sadece kaskım var şuan (ekipmanın gerisinide zamanla tamamlayacağım. )
gelecekten yana bi endişem yok allaha şükür de işte bi şekilde alabilsem şu motoru çok istiyorum...
---------- Mesajlar birleştirildi - 20:33 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:29 ----------
ya okul varken çalışmam çok zor ders saatleri ve günleri çok ayarsız ama yaza bende düşünüyorum bi işe girmeyi
-
Kardeşim, derslerine çok çalış. Okulunu çabucak bitir. Ekmeğini eline al ailenin üstünden yükün kalksın bir kere. Bu motorcu değil hayat tavsiyesi bir kere. Hayrı büyüktür.
Bu arada ehliyet al, ekipman bak. Motor alırken çok masraf çıkar o yüzden ekipman ihmal edilir ya da ucuza kaçılır. Ekipmanı önceden almak her zaman daha iyidir.
Durumun varsa motor eğitimlerinin yerini hiçbirşey tutamaz. Yoksa da youtube da bir sürü eğitim videoları var. Sadece top speed videolarını izlemek sana birşey kazandırmaz. Kendini geliştirmeye çalış teoride.
Burası çok güzel bir bilgi kaynağı. Bu sürede marka model incele sürekli. Birini gözüne kestir sonra onu almak için çalış kazan al. O zaman ailen de sana birşey diyemez.
Öyle görünmese de hevesini çok iyi anlıyorum. Benim bir sene sanretmem gerekti ve bu sene boyunca geceleri uyuyamadım heyecandan. Sabırlı ol.
Bir tavsiye daha, dürüst olalım ki öğrenciye kredi vermez kimse. Elindeki parayla hevesine yenil düşüp gidip ucuz birşey alırsın sonra ucuz sandığın şey başına masraf açar üzülür soğursun.
Sağlıcakla.
-
Masraflarını kıs ama hayatı da kaçırma. Arkadaşlarınla takılmayı ihmal etme. Üniversite hayatı en güzel yıllar bence.
Yaparken derslerini mümkün olduğunca aksatmayacak bir iş bul.
Borçlanırken toplam paranın üçte birinden fazlasına borç yapma. Hayat bu ne olur ne olmaz.
Sigara varsa bırak, alkolü ayda bire düşür. Hem sağlık için, hemde maddi açıdan büyük külfet.
Hedefini yüksek tut. Aldığında sorun çıkarmayacak bir motor olmalı. Honda, Yamaha, KTM olabilir.
Ekipman çok önemli. En azından kask, mont, eldiven ve dizlik almalısın. Min. 1000 TL ayırmaya çalış, zamanla yükseltirsin.
Parayı ayrı bir hesapta biriktir, enpara.com öneririm. O paraya çok çok acil olmadıkça dokunma, o paradan kimseye borç verme. Hatta o hesaptan kimseye bahsetme.
İddia gibi işlerden uzak dur. Bir kazansan bile, bir gün kaybettiğinde hem birikimin gider, hemde şevkin kaçar.
En önemlisi yapamazsın diyenlere kulak asma. Alacağın motoru küçümseyen olacaktır, umursama.
Ben eşek gibi çalışarak aldım her iki motorumu da. PCX aldığımda scooter şöyle böyle diye bok atanlar, kanka beni şuraya bıraksana diyordu. Duke aldığımda bu sefer bu paraya motor mu alınır, araba çekseydin altına diyorlar. Yani işin özü insanlar hep bok atar. Sen sen ol kimseyi umursama, hayalini gerçekleştir.
Ailen sana araba alsa bile emin ol o motorun tadını alamazsın. Emek var ya emek, insanın kafasını yastığa koyduğunda rahat etmesi demek.
Bugünden itibaren kendine bir hedef koy ve hemen başla.
-
cevaplar için hepinize teşekkür ederim.
anladığım kadarıyla herkes tamamen paranı biriktir ekipmanını tamamla ondan sonra istediğin motoru al diyor.
ilk önceliğim zaten ekipmanımı eksiksiz olarak tamamlamak sonra biriktirebildiğim kadar para biriktirip bütçeme göre güzel bi ss motor almayı düşünüyorum.inşallahta yaparım
tekrar teşekkür ederim
-
toseabul adlı üyeden alıntı
r1 motorsiklet sahibiyim imansız cok yiyior işe gidip gelmek için bajaj boxer aldım cok ucuz cok saglam ve cok ekonomik :D fiyatı cok uygun ben 2.el 800 TL ye aldım. plaka felan var sigorta migorta yaptırmadım trafik yakalarsa alır baglar gözden cıkartmısım motoru o derece
2. el 800 tl mi? Ucuz ama o kadarda değil. Çalıntı olmasın o?
-
Gerekli herşeyi arkadaşlar aciklamis,bana kalirsada hazir şuan hic bir giderin yokken parani biriktirmeye bak,cünkü motosikleti alinca giderlerin olacak,elindeki parayada altin al en kötü ayda 1 çeyrek koy kenara nakit durursa şeytan çok dürter karar verene kadar parayi yemiş olursun.Fakat altini bozdurman bile harcamis etkisi yaratir aklini basina aldirir.Bunu bi aliskanlik yaparsan ufak çaplı bir motosiklet almama sansin yok,yeterki iste ve uygula.
-
Önce buradaki yazıyı oku sonra karar ver.
-
mithrelios adlı üyeden alıntı
Neticede okulu bitirip doğru düzgün bir işe girdiğimde, o zaman aylarca didinip uğraştığım para bir aylık maaşımdan bile az bir hale geldi. Bir yandan bunlarla uğraşacağıma hızlıca okulu bitirsem hayallerime daha çabuk kavuşurdum diye düşünüyorum keşke annemleri dinleseydim diyorum, bir yandan da tüm bu tecrübelerin (motosiklet işi dışında öğrenci iken yaptığım diğer öğrencilikle ilgisiz faaliyetler de dahil) bana kel kör kattığı şeyleri düşünüyorum iyi ki yapmışım diyorum.
Birşey çok dikkatimi çekti. 4 yıllık okulu 6 yılda bitirmiş, yeni mezun tecrübesiz birine asgari ücretin 3-4 katını hangi firma verir ? Genelde çok kurumsal firmalar bile asgari ücretin 2 katını zor veriyor yeni mezunlara. Okulum, bölümüm çok iyi diyorsanız da yüksek maaş veren firmalar okulu 6 yılda bitirmenize takılacaktır düşük maaş verebilir veya başkalarını tercih edebilir.
-
Aynisini ben de sorup duruyorum cevreme.Bin lira gelirim olacak.Okul masrafini aile veriyor.1.5-2 arasi edecek motorum var.250 cc bakiyorum ama altindan kalkilacak gibi degil malesef
-
İlk motor olarak 250 cc bir sağlam motor al 150 cc yada 125cc alınınca insan çabuk sıkılıyor
-
Mengu16 adlı üyeden alıntı
Birşey çok dikkatimi çekti. 4 yıllık okulu 6 yılda bitirmiş, yeni mezun tecrübesiz birine asgari ücretin 3-4 katını hangi firma verir ? Genelde çok kurumsal firmalar bile asgari ücretin 2 katını zor veriyor yeni mezunlara. Okulum, bölümüm çok iyi diyorsanız da yüksek maaş veren firmalar okulu 6 yılda bitirmenize takılacaktır düşük maaş verebilir veya başkalarını tercih edebilir.
Bu biraz o firmada staj yapıp yapmadığınıza göre de değişiyor. Kendi bölümüm için konuşuyorum biyomedikal mühendisliğinde erkek açığı var. Benden 1 dönem üst ortalaması 2.3 olan arkadaşım 4.5 net +yemek,yol +araba ile başladı mesela. Ancak başka bir mimar arkadaşım 3 ay aradıktan sonra asgari ücretle anca iş buldu.
-
gürjz adlı üyeden alıntı
Herkese merhaba
öncelikle öğrenciyim
yaklaşık 10 bin tl civarı bir motor almak istiyorum.Birikmiş 3 bin tl biriktirebildim ve kyk bursum var her ay 400tl yatıyor biraz daha biriktirip yarısını peşin yarısını taksitle ( kredi kartı ile değil ) alabilirmiyim ? veya önerileriniz nelerdir ?
Kardeşim öğrenci adamsın al ucuz bir motor bak keyfine. Parçası ucuz olsun, kolay bulunsun.
Şimdi misal su soğutmalı bir makine alsan radyatöründe sorun çıksa (ki eski ise muhtelemen çıkar) inanılmaz paralar ödemek zorunda kalırsın. Halbuki basit hava soğutmalı tek silindirli bir makina alsan bir çok işi kendin de yapabileceksin.
Sorun çıkarmayan bir model seçersin olur biter.
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)