nacizane tavsiye arabanızda bile yolcu taşırken, eğer yolcu emniyet kemerini takmaz ve başına birşey gelirse , mirasçıları canınıza okur, ailem dışında arkadaşlarımı kat-i suretle arabama , motoruma almam.
nacizane tavsiye arabanızda bile yolcu taşırken, eğer yolcu emniyet kemerini takmaz ve başına birşey gelirse , mirasçıları canınıza okur, ailem dışında arkadaşlarımı kat-i suretle arabama , motoruma almam.
işin sırrı şu:
artçı martçı almıyorsun ve kafan rahat oluyor.
Eşimi bile bindirmem motoruma.
Hukukta hatır taşımacalığı olarak geçiyor. Ceza soruşturması zatın açılır bunun yanında ailesi hukuk davası açarsa destekten yoksun kalma tazminatı felan gündeme gelir.
Prensip olarak asla arkama artçı almıyorum. Onun sorumluluğunu almak istemiyorum. Bu nedenle çok arkadaş bana darıldı, kızdı, amma da kıymetli motorun varmış vb.dediler. Ancak ileride vicdan azabı çekmektense, hukuki olarak uğraşmaktansa varsın bana kızsınlar, darılsınlar.
Zaten belli bir süre sonra sizin bu prensibinize alışıyorlar ve hiç bir zaman teklif dahi etmiyorlar.
kesinlikle hapis cezası alırsın diye bir durum yok, fakat olayın oluş şekline ve şikayete bağlı olarak hapis cezası alabilirsin.
Örnek vereyim; bir çimento kamyonu düşünün, kırmızı ışıkta duruyor. Yeşil ışık yanınca tam hareketlendiği esnada kamyonun önünden geçen 12 yaşındaki kız çocuğunu görmediğinden (kör nokta) çocuk arabanın altında kalıyor ve ölüyor. Bu olayda şoför hiç bir suçu olmamasına rağmen, ceza yedi ve tazminat ödemeye mahkum oldu.
Artçıda da durum hemen hemen aynı, hız sınırları üstündeyken, sapak ya da ışık kurallarına uyulmadığından, kaza gerçekleşti ise, size bir kabahat yüklenebiliyorsa, ölen ya da yaralanan kişinin kendisi ya da ailesinin şikayeti ile hakkınızda ceza yargılaması yapılabileceği (Ölüm varsa kendiliğinden savcı yürütür) gibi tazminat davası da açılabilir.
Az önce başka bir soruya verdiğim cevabı uyarlayarak buraya da yazıyorum, herhangi birine istemeyerek ( taksirle ) zarar vermeniz, yaralanmasına veya ölümüne sebebiyet vermeniz halinde kazadaki kusur durumunuza göre ceza ve hukuk davaları süreçleri belirlenecektir.
Ölen veya yaralanan kişinin motosiklette artçı olması ile normal arabanızdaki yolcu olması arasında ceza anlamında fark yoktur, arabada arka koltukta oturan yolcu ile motordaki artçının kazadaki hukuki durumu aynıdır.
Ölüm halinde Türk Ceza Kanunu m.85/1 ' den dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermekten dava açılır.
( MADDE 85. - (1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Fiil, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, kişi üç yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. )
Kazanın meydana gelmesindeki kusur Karayolları Trafik Kanunu maddelerine göre belirlenir, özellikle KTK.m.52 aleyhedir her sürücü için, her şartta en az %25 kusur verilebilmektedir uygulamada. Yol durumuna, hava durumuna, trafik akışına göre hızınızı ayarlamadınız diye kazaya karışan sürücüye bilirkişi raporlarında genelde en az %25 kusur verilebilmektedir.
Ceza da bu rapordaki kusur durumuna göre tayin edilir, 1 kişinin ölümüne sebebiyet vermenin cezasının alt sınırı 3 yıl olduğundan, örneğin %50 kusurlu çıkan sürücü 1,5 yıl yani 18 ay hapis cezası alacak, 1/6 takdiri indirim uygulanarak ceza 15 aya düşecek ve sabıkasız ise hükmün açıklanması ertelenecektir, 5 sene herhangi bir suç işlemezse düşecektir cezası. Bu kısım ceza davasına ilişkindir.
Ayrıca sürücüye karşı açılacak hukuk davası yani maddi-manevi tazminat davaları da yine kusur durumuna göre şekillenecektir, maddi tazminat aktüerya hesabı 100 bin tl ise ve kusur %50 ise, 50 bine düşecektir sorumluluğu, %25 ise 25 bine...
Manevi tazminat miktarını ise hakim belirleyecektir.
Sonuçta trafiğin, yol ve hava şartlarının durumuna uygun kullanmakla ilgili Karayolları Trafik Kanunun m.52/b maddesi kaza yapan nerdeyse herkese en az %25 kusur izafe edecek şekildedir.
Her kazayı ayrı ayrı olay ve şartlara göre değerlendirmek gerekse de istisnalar hariç genelde %25 kusur verilmektedir KTK m. 52/b gereğince ...
2918 S.lı Karayolları Trafik Kanunu MADDE 52
HIZIN GEREKLİ ŞARTLARA UYGUNLUĞUNU SAĞLAMAK:
Sürücüler:
a) Kavşaklara yaklaşırken, dönemeçlere girerken, tepe üstlerine yaklaşırken, dönemeçli yollarda ilerlerken, yaya geçitlerine, hemzemin geçitlere, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, yapım ve onarım alanlarına girerken, hızlarını azaltmak,
b) Hızlarını, kullandıkları aracın yük ve teknik özelliğine, görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uydurmak,
c) Diğer bir aracı izlerken yukarıdaki fıkrada belirlenen durumları göz önünde tutarak güvenli bir mesafe bırakmak,
d) Kol ve grup halinde araç kullananlar, araçları arasında yönetmelikte belirtilen esaslara uygun olarak diğer araçların güvenle girebilecekleri açıklıklar bulundurmak, Zorundadırlar.
(Değişik fıkra: 21/05/1997 - 4262/4 md.) Bu madde hükmüne uymayan sürücüler 1 800 000 lira para cezası ile cezalandırılırlar.
yazık olur
vicdan azabı olur
totmobil kazasında yanındaki arkadaşı öldü ve 2 sene sonra mahkeme sonuçlandığında hapse girdi bir komşum
motosiklette de durum pek değişmez, hele ki birde ekipmansız olursa
ilk önce kazadaki kusuruna göre cez alırsın.( ceza evi) sonra ölenin akrabalarının vicdanına kaldın akrabaları sana 1 yıl içerisinde kan parası davası açabilir ve bu davayı %100 kazanırlar.1 yılı geçerse dava açsalarda hak talep edemezler. (yasa değişmediyse tabi)
3 ay yatarsın çıkarsın.
rahmetli olur.
Birini mi öldürmeyi düşünüyorsun?
vefat eden kişinin ailesinin şikayetçi olup olmaması büyük etkili olur eğer sende bir hata varsa bu durumda tahminimce vefatta kesin bir ceza alırsın diye tahmin ediyorum, aracında vefat eden biri için mahkemeye çıkmayacağını düşünme kusurlu olduğun vakit,
Allah kaza bela vermesin diye ekleyelim nazarlık olsun
---------- Mesajlar birleştirildi - 21:51 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:49 ----------
Merhaba arkadaşınız kusurlumuydu %100 gibi?
Hepinize Teşekkür Trolleyende olmuş adam gibi cevap verende öylesine sordum nolur nolmaz bilinçlenelim diye yinede sağolun Arkadaşlar
motor olarak değilde araba olarak örnek vereyim vicdan azabı çekmen bir yana bir tanıdığımın başına geldiği için biliyorum tanıdığım biri komşusu ile dağa çıkıyor araba dağda takla atıyor ve şöför yaralı yanında ki komşusu ölüyor ölen kişinin ailesi şöfore dava açarak kan parası adında epey bir para ödedi dava açmasaydı ne olurdu bilmiyorum
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)