Motorcuların akılalmaz tavırları
Reklamlar
-
Merhabalar,
Son zamanlarda merak konum olduğundan fazlaca video izliyorum ve gördüğüm motor kullananların kültür seviyelerinin sanayideki tofaşçı arkadaşlardan pek de farklı olmadığı hissine kapılıyorum. Varmıdır bunun aslı? Araçları sıkıştırmalar, aynalarını ters çevirmeler hatta bazen kırmalar, saygısızca davranıp sonra sıkışınca araba üstüme sürdü demeler. Yani bir motor çok sıkışmadıkça aralardan kaçmak yerine bir araç boşluğunu kendine yer edinip trafikte gitse yine bu sözümona tacizlere maruz kalır mı acaba? Yoksa ne gelirse fazla gazdan ve ben kralım demekten mi geliyor bu motor kullanan arkadaşların başına? Gerçekten samimi cevap verin ama, linç kampanyası olmasın. Çünkü ben de motor almak istiyorum, ama tereddütlerim bunlar. Şasenin vücudu olduğu yerde biraz daha ince elemek herkesin hakkı değilmidir?
Selamlar...
Reklamlar
-
Merhaba
Kültür seviyesi yayada da , arabada da, kamyonda da, motorda da gösterir kendini. Sürülen araç önemli değildir , üstündeki veya içindeki kişi önemlidir. Bahsettiğiniz türden kişiler var tabi ki motor sürenler arasında , bunları da motorcular kendi içinden ayıklamalı , buna bir örnek ; bu şahıslara " apaçi" derler ve saygı görmezler motor üstünde..
Toplumda da eskiden gelen ön yargılı bakış açısı vardır. Bu törpülenmeye çalışılmaktadır. Sana tavsiyem , Ehliyetten sonra alabiliyorsan eğitim al , motosiklet süren bi grubun kapısını çalıp camiayla ilgili bilgi al , sorularını sor. İncelemek tabiki doğrudur , hakkındır
İyi günler
-
hocam inşallah motor alırsınız ve anlarsınız. haklı değiller ayna kırarak ancak bazen öyle durumlar yaşanıyorki adam sizi göre göre canınıza kastediyor. haliyle insan sinirleniyor. ben daha hiç kırmadım sakinleştirdim kendimi bu zamana kadar ama sakinleştiremeyenler var ayna kırmak sakıncalıdır adam üzerinize kırsa geçmişler olsun. dikkatli sürmek önemli. ama dediğim gibi bazen bile bile canınıza kast ediliyor göre göre yola çıkılıyor göre göre önünüze üstünüze kırılıyor. haliyle insan fevri hareketler yapabiliyor.
-
Her genelleme gibi bu da yanlış olmuş. İçimizde apaçi diye tabir edilen kesim kendini çok belli etse de aramızda bilinçli sürücüler de mevcut.
Şerit meselesine gelirsek, bunu bir araç kullanıcısına izah etmek çok zor. Öndeki aracı takip ederken şeridin ortasından gitmediğimiz için hemen birisi size yanaşıp sağa sola atmaya çalışıyor. Sıkıştırıyor bir nevi. Sizi göre göre yola çıkıp "ne olacak sen motorsun bir kenara geçersin" diyen zihniyet ne yazık ki ülkemizde mevcut.
Sana burada sayısız örnek verebilirim ama anlamazsın büyük ihtimalle. Yaşayarak öğrenmen lazım.
-
draconianın dediği gibi herzaman şeridin ortasında babalar gibi gidin. trafikte sığıntı hareketler yapmayın.
-
Kimseyi suçlamıyorum yanlış anlamayın, yaşayarak öğrenmek en iyisi tabiiki, ama acı tecrübe ile de öğrenmek kimse istemez en nihayetinde. Önerilerinizi dikkate alırım, teşekkürler. Motor kullanmayı biliyorum bu arada ehliyetim de var (ehliyet araç kullanmaz ayrı mesele) ama tecrübesizim, trafik konusundaysa yaklaşık 16 yıllık araç sürücüsüyüm, ne alakaysa 30undan sonra motor sevdasına kapılanlardanım. Araba kullanmayan ve bilmeyen yayanın nasıl ki yolun ortasında durup araca yol hakkı bırakmaması gibi motor kullanmayan araç şoförü de motor kullananın halinden anlamayacaktır. Bu genel kural, ve bilinçlendirmek gerçekten insanları zor, kimse kimsenin rahatı için kendini geliştirme veya beynini çalıştırma çabasına girmeyecektir, ne zoru varki adam hödöhödö arabasını kullanırken nezaket gösterip yada kafa yorup "dur ya böyle yaparsam onu sıkıştırmış olurum" diye düşünsün. Onu motora koymak lazım, ki anlasın bazı şeyleri. O nedenledirki ben hayatımı motor üzerine kurmaktan ziyade motoru haftasonları zevk için ve pratiklik olsun diye isteyenlerdenim.
-
Ne olursa olsun iş insan faktöründe başlayıp bitiyor, zamanla daha iyi olur inşallah.
Misal tahmini 500 metre sonra ikimizde aynı yöne döneceğiz en sol şeritteyiz dönüş için ayrılmış cep'e gireceğiz sinyaller verilmiş fakat o esnada beyaz ve kocaman jeep kullanan beyefendi arkamda ve ısrarla dibime girip ve yanımdan silme geçip ışıklarda dönmek için bekliyor.
Ne oldu şimdi, ne kazandın, beni tehlikeye atmaktan başka ?
İşin komiği ya akılsız yada ileride ki yolun bozuk olduğunu bilmiyor, oraya geldiğinde eşşek gibi yavaşlayıp çukurlardan nazikçe geçecek; aynı itinayı yolda da göstersen olmaz mı ?
Bir şey demedim desem kendimi tutamam, o çukurlardan nazikçe geçerken yanından güzelce kornaya abanıp geçip gittim..
Simitçi olsun, motorcu olsun, ne olursa, insan faktörü..
Eminim o adam hangi işi yapıyorsa o işte de böyle karaktersiz davranıyordur.
-
Kimse kusura bakmasın benim hayatımı koyup sürdüğüm bi aletle onun maddi değeri olan bir kutuyu sürmesi birbirinden farklı şeyler, eğer yapılan hareket benim canıma kast ederse aynasını bırak kafasını bile kırarım kültür seviyesi filan dinlemem güzel bir dayağın öğretemeyeceği hiç bir şey yok. Öğrenmese de ben sinirimi çıkarmış olurum en azından.
Al sana en basit örnek ben seni görüyorum diyor andaval ama yine de önüme kırıyor beni kaldırıma itiyor bildiğin cana kast etme bu hepsini geçtim işin sonunda insan gibi uyarınca gelen bu gevşek cevaba verilecek en iyi yanıt ya malına zarar vermek ya da onun da canına zarar vermek benim kültür seviyem de bu kadar işliyor. (Not: işim acele olduğundan ya sabır çekip o gün devam ettim)
-
FakirCustom adlı üyeden alıntı
draconianın dediği gibi herzaman şeridin ortasında babalar gibi gidin. trafikte sığıntı hareketler yapmayın.
Tekniğe göre motorcu öndeki aracın sağ veya sol tekerini takip etmeli çünki araç çukuru ortalar.
Bunu ne zaman yapsam hemen yanımda bi araç belirir haliyle beni iki şeridin ortasına iter ve mecburiyetten şerit ihlali
-
bazen hevesleniyorum düzgün şeridimde gideyim diye. normal araçlar gibi olması gerektiği gibi.. evime az kalmıştı, son 1km, sorunsuz bir gün.. herşey çok güzeldi o akmunun cocugu ayağımın üzerinden geçene kadar. kapiş?
-
Arabaları da kullanan bizleriz motosikletleri de...
Benim şahsi görüşüm motosiklet sürücülerinin bir çoğu apaçi diye tabir ettiğimiz kesimin içinde ve yine bence motosikletler arabalardan daha çok trafik kurallarını ihlal ediyor...
-
digitalunix adlı üyeden alıntı
Merhabalar,
Son zamanlarda merak konum olduğundan fazlaca video izliyorum ve gördüğüm motor kullananların kültür seviyelerinin sanayideki tofaşçı arkadaşlardan pek de farklı olmadığı hissine kapılıyorum. Varmıdır bunun aslı? Araçları sıkıştırmalar, aynalarını ters çevirmeler hatta bazen kırmalar, saygısızca davranıp sonra sıkışınca araba üstüme sürdü demeler. Yani bir motor çok sıkışmadıkça aralardan kaçmak yerine bir araç boşluğunu kendine yer edinip trafikte gitse yine bu sözümona tacizlere maruz kalır mı acaba? Yoksa ne gelirse fazla gazdan ve ben kralım demekten mi geliyor bu motor kullanan arkadaşların başına? Gerçekten samimi cevap verin ama, linç kampanyası olmasın. Çünkü ben de motor almak istiyorum, ama tereddütlerim bunlar. Şasenin vücudu olduğu yerde biraz daha ince elemek herkesin hakkı değilmidir?
Selamlar...
Öncelikle aleyküm selam.
Bütün taşıt kullanan sürücülerde iyi ve kurallara uygun kullanan olduğu gibi , kuralları hiçe sayan babasının tarlasında taşıt sürüyormuş gibi süren sürücüler elbette karşınıza çıkacaktır. Bu tip sürücülerin yediği küfrü - hakareti dağlar taşlar yeseydi utancından dümdüz ova olurdu göremezdik. Ama bu tarz sürücüler bu işlerden hoşlandıkları için birde üstüne mutluluk duyuyorlar ve aynı hareketleri yapmaya devam ediyorlar. Yani anlatmak istediğim sadece motosiklette değiller.
Gelelim ayna kırma vs meselesine. Motosiklet almayı düşünüyormuşsunuz, eğer motosikletlilere apaçi gözüyle bakıyorsanız kesinlikle motosiklet almayın. Diyelim ki aldınız sığır bir 4 tekerlekli araç yol boş olduğu anlarda bile sizin canınıza kastedip üstünüze çıkmayı denediği anda sizde delirip o aracın aynasını kırabilirsiniz, yada daha da ileri gidip adamı boğazlayabilirsiniz ki insan bu anlarda ne yaptığını hiç anlamıyor.
Tecrübe etmek isterseniz buyrun , biraz kullanın sonra bu başlığa ne gibi bir değişim geçirdiğinizi tekrar yazarsınız.
-
her tarz insan var motosikletin üstünde
efendi, kendi halinde kullanan milletle didişmeyen zaten çok ses çıkarmıyor
Herkes değil mutlaka ama kamera ile gezenlerin çoğunda sanki özellikle bir vukuata bulaşma hevesi oluyor
Misal ilerideki adamın önüne kırdığını görüyor, frene basmak yerine sinirlenip üzerine gidiyor, ufak aralıktan geçmeye çalışıyor falan
Bazen bende trafikte sinirlenip gereksiz didişmelere giriyorum ama
en iyisi mantıklı olanı yapmak, milletle uğraşmadan yoluna bakmak
Keyfine biniyoruz madem gereksiz strese girmeyelim
-
Ben de tam bundan bahsediyorum, hani bu iş zevkle olması lazım, ben tutup da motor kullanırken insanlara daha çok kızacaksam yada kime kızsam diye dolanacaksam, nerede kaldı pratikliği veya motorun zevki?
Öte yandan davar sürücüler araba da kullanır motor da. Arkadaşın dediği gibi acaba ben kaçarım, ben kralım, ben her türlü tokatlarım, tapa gaz gider alayına giderim mantığından çıkılsa acaba motorsiklet kullanmak daha keyifli ve stressiz olamaz mı?
Tabii ki bu başlığa motor aldıktan sonra karşılaştıklarımı yazabilirim. Araba kullanırken de insan gerilebiliyor, ama hani hiçbir zaman şu arabaya gideyim bodoslama içinden geçeyim gibi bir hırs ve hınç duygusuyla hareket edilmiyor, eden de ana haberlere çıkıyor zaten. Demem o, bu kadar sorun oluyorsa acaba kullanan kaynaklı mı? Dış etkenler mi? Dönüp bir kendimize bakmalı mıyız? Bunu neden soruyorum, motorsikletin özgürlüğünü yaşamak isteyen ben ve benim gibi birçok insan bu olumsuzluklardan dolayı "özgürlük mü, daha stresli ve tehlikeli bir hayat veya sürüş mü" demekten kendini alamıyor.
Belki de ne kadar konuşsak da azdır, görüp denemek ve tecrübe etmek en önemlisidir demek daha mantıklı olacaktır.
-
aytacaksel adlı üyeden alıntı
bazen hevesleniyorum düzgün şeridimde gideyim diye. normal araçlar gibi olması gerektiği gibi.. evime az kalmıştı, son 1km, sorunsuz bir gün.. herşey çok güzeldi o akmunun cocugu ayağımın üzerinden geçene kadar. kapiş?
benimde evime 600 metre kala şeridimde durdum telefonla konuşan "hanzo" bildiğin ayakkabıma sıyırarak geçti bende öğrendimki ya tam ortada olucan yada en kenarda ayağımı ezse belkide sakatlanıcaktım hoş ışıklarda camına yumruk attım aklı çıktı :D sonra ara sokaklardan vızzznnn :D
-
EthanHunt adlı üyeden alıntı
Tekniğe göre motorcu öndeki aracın sağ veya sol tekerini takip etmeli çünki araç çukuru ortalar.
Bunu ne zaman yapsam hemen yanımda bi araç belirir haliyle beni iki şeridin ortasına iter ve mecburiyetten şerit ihlali
Ben de bunu kastetmiştim aslında. Arkadaş yanlış yorumlamış. Ortadan gidince trafiği okumak pek mümkün olmuyor. Arabalar da nerede bir çukur veya tehlike varsa ortalar. O açıdan da mantıklı değil.
-
yoğun trafikte doğrudur. ben görüş olduğu halde şeridin sağından solundan gidenler için söylemiştim. önünde araba varsa ve önündeki asvalttaki tehlikeyi göremiyosan zaten mecburi öyle gitmek zorunda kalıyor insan ne çıkacağı belli olmuyor çünkü.
-
Bence bu tarz davranışların öncelikli sebebi motor üzerindeki insanın bütün arabaların canına kastettiğini düşünmesi.
Motosiklet kuulanmayan kişiler, motosikletin ihtiyaç duyduğu alanı ve diğer tedbirleri bilmeyebilir. İyi niyetli ve normal araç sürse bile motosiklete 4 tekerlekli araç muamelesi yapabilir. Bunun yanısıra gerekli önlemi gösterse bile yanlış anlamaya çok müsait motosiklet sürücüleri var. Yolun kenarında bekleyen araba 10cm yola çıktı diye üstüne doğru yönelip sonra "önüme atladın zarzor geçtim" diyen video bile görmüştüm.
İkincisi, görmüyorlar. Motosiklet kullananlar arasında da görünmeyi bilmeyenler var. Kör noktadan araç takip edip sonra önüne kırdı oluyor.
Trafikte 4 tekerlekli aracın giremeyeceği yerden başka bir şey gelmeyecek varsayılır. Ben de nadiren otomobil kullanırken unutuyorum. En sağ şeritteysem bakmadan dönebilirim mesela. Ki bu durumda motor hatalıdır.
Sonuç olarak yolda motora gıcık olup kasten hareket yapan da var, bilmeden rahatsız eden de var, nolur nolmaz düşer diyip uzakta duran da var falan da var filan da var... Motorcu isteyince kızacak şey buluyor.
Son 1 senede bakış açımı değiştirip 15.000 km kullandım İstanbul'da, belki 1-2 kere öyle kızmışımdır.
En önemli şey: Önemli olan haklı olmak değil, iki teker üstünde kalmaktır. Öngörülü olmak gerek. Örneğin, yol kenarında yolcu alan minibüs belli ki çıkacak o yola, çek elini gazdan frenin üstüne koy... Biraz açıl şeridin diğer tarafına. elirken bi selektör yap felan falan.
Tofaşçı konusuna gelince söylemek istediğiniz tipi anladık ama ifade biçimindeki genelleme çok yanlış bence.
-
Serseri motor kullanan genelde basık motor ve egzozun içini boşaltan tiplerdir
Bu zamana kadar motorcuların ayna kırdığını görmedim[bizim ülkemizde]
Ha trafiğin yoğun olduğu zaman eğer en sağ şeritte yeterli boşluk varsa motorcu zaten ordan gider ama bazen araç sürücüleri en sağa yanastiklari için mecburen araçların arasından gidersin ama hiçbir araç sürücüsü hop kardeşim neden aralardan geçiyorsun demez
Bazen yolun durumuna göre süratli giderken önüne lak diye bir araç atladığında sürücünün aynasını kırmayı bırak egzozu adamın bir tarafına soksan bile haklısın çünkü bazı araç sürücüleri motorcu zaten durur mantığı vardır ama o motor durmaz arkadaş eğer o motor üstünde kaza yaparsan bedelini canınla ödersin çünkü seni koruyacak bir kaporta yok
-
Her tip insan var ve her tip motosiklet sürücüsüne de bu hanzolar denk geliyor. Zamanla durabileceğim kadar defansif olmak kaydıyla ofansif sürmenin, daha rahat bir yolculuk vaadettiğini gördüm. İnsanların önünde sakin sakin, trafik hızında gitseniz bile bir süre sonra: "neden önümde lan bu?" düşüncesine kapılıp tacize başlıyorlar. Yani kısacası, diğer araçlar ve sürücülerinin mantıksız hareketleri motorluları apaçivari hareket etmeye zorluyor. Ha kameraya oynayanlar da var tabi, vlog çeken bazı arkadaşlarda öküzün altında buzağı arama huyu var. Onları ve "keko" diye tabir edilen arkadaşları tenzih edersek, motorluların yaptıkları asla akıl almaz değildir.
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)