cxe adlı üyeden alıntı
Askerligimi Egirdir Dag Komando okulunda egitim aldiktan sonra Sarikamista tamamladim. 1, en fazla 2 defa iclik giydim o da ilk hafta bir bordo bereli komutanimiz -20 derecede gomlek-atkiyla karsimiza cikana kadar ve tabi ki icliksiz(Atki, boyunluk burada kilit nokta). O ictimada bize usumemenin teknigini anlatti. 5 yila yakindir da sicak suyla hicbir zaman banyo yapmadim. Egirdir dedigime bakmayin baya baya Davraz Kayak Merkezinin eteklerindeydik, Dag Komando okulunu bilenler Camiliyi Yaylayi iyi bilir, biz 2.5 ayin tamamini orada gecirdik. Sarikamisin sogugunu anlatmaya zaten gerek yok.
Insani soguk hava usutmez, vucut sicakligi kaybi usutur. Bunun sebebide genelde yanlis giyinmektir. Oncelikle vucudun hangi bolgelerden isi kaybinin daha fazla oldugunu bilip o bolgeleri korumak gerekir. Alin, kulak-boyun bolgesi, eller-bilekler, ayaklar-bilekler. Bu bolgerden isi transferini kesin. Unutmayin vucut zaten sicak ve isi ureten bir mekanizm ayrica kalorifer sistemimiz olan kan dolasimi surekli aktif.
giydiginiz kiyafetlerin kalin degil disardaki soguk havayi iceri almayan windstopper ozellikli olmasina ozen gosterin. Cunku kalin, yunlu kumaslar aktiviteye basladiginiz anda sizi terletecek bu da sizi daha fazla isi transferine maruz birakacak zaten terlemenin vucuttaki amaci budur yani kisin usudugunde bir yerlerin nemli, islaksa kesinlikle giyiminde bir hata var demektir.
Soguk suyla banyo yapmanin faydalarini bos zamaninizda arastirin ayrica biz iclikten, windstopperdan bahsederken Rusyada -40da 1-2 derecelik sularda insanlarin yuzebildigini, bayanlarininda ayni sicaklikta mini etekle gezebildigini hatirlatmak lazim.