ben öyle olacağını düşünmüyorum
herkes kontra oluyor bir şekilde işte, evet mantıksız ama işleyen bir sistem diyor ama tam açıklayamıyor
ben gidon açısından dolayı, gidonu çevirdiğinizde motorun yatması sonucu caster açısı görevini yerine getiriyor diye düşünüyorum
durdugun yerde gidonu sağdan ittir motor sağa yatıyor gidon dik olsa bu durum oluşmaz
büyüde burada bence
gidonu sağa cevirdik, motor açıdan dolayı sağa yattı gerisi kaster açısının görevini yerine getirmesidir.
ve gidonu sağa ittirsekte yani sola çevirsekte sağa dogru dönüyoruz
kaster açısı içinde sunu örnek verebiliriz
madeni parayı dik bir şekilde yuvarlayarak at dik bir şekilde durana kadar gider
ama sağa dogru eğik bir şekilde at sağa doğru gider, yörüngesi dik bir şekilde karsıya baksa bile
ben bu şekilde düşünüyorum
Ben bazı hafta sonu, pazar yerinde çalışıyorum.
Yalnız şu an malum hava soğuk, hiç olmadı;
akşam işten dönüşte sokak uygunsa iki tur yapıyorum kontra, sekiz vs.
Teori var, ediniyoruz bir şekilde.
Ancak pratik olarak beceriyi geliştirmekte önemli.
mesajı editleyemedim
https://youtu.be/D0hmKgBA8GM?t=1m54s
https://youtu.be/x1M9OaMUKJY
3.dk dan itibaren izleyebilirsiniz
bence yanlış düşünüyosun,
caster açısı kolaylaştırıyor bu işi fakat önemli olan merkez kaç kuvveti oluşturacak derecede hızlı giden, gidonu dik yerleşmiş bir motorda kontrayı çok daha sert vererek, kontra oluşur.oran-orantı hesabı...
d.n: 1,5 saatlik uykuyla işe geldim belki de ben şuan yanlış düşünüyorum bilemedim şimdi
Bileği biraz bükerek daha iyi gidonu itebilirsin yani kontra verebilirsin.
http://www.motosiklet.net/forum/mt-atolye-teknik-servis/21376-trail-ve-rake-nedir-motosikletin-kullanimini-etkileyen-onemli-seylerdendir.html
konu açılmışken eski konularda bununla alakalı güzel yazılar mevcut
Konuyla ilgili forumda onlarca yazı var.
Aklınıza takılan her sorunun cevabı mevcut. Hatta aklınıza takılmayanlar da.
Ben hepinizin aslında bildiği basit bir hatırlatma yapıp kaçayım.
Belli bir eksen etrafında dönen herşey merkeze doğru yatar.
Buna insan ve uçaklar da dahil.
Hatta dünya bile güneşin etrafında hafif yatık bir şekilde dönmekte.
İsterseniz çıkın bir çember şeklinde dönmeye başlayın.
Gittikçe hızlanın.
Hızlandıkçaiçeri doğru eğik bir biçimde koştuğunuzu fark edeceksiniz.
Eğer merkeze doğru eğim kazanmazsanız çemberden dışarı doğru savrulmaya ve gittikçe çemberi büyütmeye başlarsınız.
Haliyle motosiklet de içeri doğru yatarak döner.
Kontra tekniği dediğiniz olay, motosikletin çizgiden dışarı savrulmaması için yatmasına yardım etmekten başka bir şey değildir.
Gidonu ittirdiğinizde motosiklet ters yönde yatmaya başlar.
Bunu dururkende deneyebilirsiniz.
Motorun sağına geçin.
Motoru düz ve dengeli konuma getirin.
Sağ elciği tutun.
Sonra yavaş yavaş ileri itmeye başlayın.
Motosiklet üzerinize doğru yatmaya başlayacaktır.
Abartırsanız üstünüze düşer aman dikkat.
Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)
Bunun asıl nedeni, aslında yer çekimi ve hava sürtünmesi. Yukarda arkadaş uçak demiş, iyi belki de en iyi örnek. Git bu işi atmosfer dışında, herhangi bir çekim kuvvetinin olmadığı ortamda dene, yatmaya gerek kalmadan paşalar gibi dön.
Gidonun tekere ve yere gore acili olmasinin nedeni aracin duz yolda daha stabil gitmesini saglar. 4 tekerlerde de bu boyledir ve bu aciya kaster acisi denir. 90 derece yada 90dereceye yakin acilarda aracin kullanimi son derece zor olacaktir.
Kontra konusunda ise, birakin motor donmek istediginiz yone yatsin. Siz beliniz ile duz durmaya calistiginiDa gidon da kollariniz da motor da gerekli pozisyonu aliyor zaten. Motorun agirligini beliniz ile yonlendirin. Yani ben oyle yapiyorum.
Dipnot: kasteri yazmissiniz.
iki tekerli arac kontra olmadan donemez. Yatmasi gerekir. Yatmasi icin on tekerin donuse girmeden once aksi yone az da olsa donmesi gerekir. Caster, rake, trail ne olursa olsun.
Dediginiz aracta kontra yaparsiniz, arac donuse girer, sonra duser. Neden?
Cunku sifir caster acisi ile gidon kendini merkezleyemez. Ancak gidonu cok dikkatli kontrol ederek (olmayan merkezleme gucunu hesaba katarak) donebilirsiniz.
caster kamber toe ne işe yarar bunları çok iyi biliyorum
gidonun yere açılı durusu hem düz yolda stabiliteyi
hemde kontrayı başlatan hareketi oluşturur
yani şunu diyorum
bazıları diyor ya sola döndürüyoruz sağa nasıl dönecez?
e işte bu sebepten sen sola itince gidonu motor sağa yatıyor
gerisi yukarıdaki örnek olarak verdiğim lastik videosundaki gibi kamber açısının kendi işi
ha tabi sadece motor yatık olarak dönemez kontrayı verdikten sonra gidon döndüğün tarafa doğru dönüyor
not yukarıda madeni para örneğinde kaster demişim ama o camber olacaktı
Bu konuyu anlamamak, sürekli tartışmak daha çekici sanırım Üzerine fazla düşünecek bir konu değil çünkü, motosiklete biniyorsanız mecburen yaptığınız birşey.
Hava resistansindan sonra bittim.. merkez kac kuvvetini anliyan bi ansar motorun niye kontra verdigini de anlar
viraja döndüğün tarafdaki elini tut diğer tarafı bırak..
tek elle giderken kontranın ne olduğunu anlarsın..
mucizevi bir şey değil kontra..
bisikleti icad eden adam kontra ile dönüyordu,
o zamanlar ne yutub vardı nede motor forumu
Dönmek istediğin tarafa dönmek istediğin kadar elciği it al sana kontra tekniği hala caster custer diyo
Arkadaşlar kontra tekniğini en iyi anlatan video yu buldum bakınız benim dediğim gibi elciği aşşağa iterseniz yani bastırırsanız motor o yöne meğilleniyor bakınız
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)