Bence anlık kızgınlıklar sonucu alınan bir karar.. Bahar gelince hatırlatırım bak..
Bence anlık kızgınlıklar sonucu alınan bir karar.. Bahar gelince hatırlatırım bak..
Güzel günler göreceğiz çocuklar, güneşli günler göreceğiz... Motorları maviliklere süreceğiz çocuklar, ışıklı maviliklere süreceğiz... Açtık mıydı hele bir son vitesi, adedi devir. Motorun sesi.
2003 yılından beri aktif olarak otomobil kullanıyorum. 2006 yılında sıfır aldığımız araç 260 bin km'yi buldu, bu arada bir dönem evde çift araç vardı. Diğerinin km'sini bilmiyorum. Her neyse, birkaç tane irili ufaklı kazam oldu, otomobil alırken yakıta falan bakmam, hatta baktığım araç mondeo. Bilenler ebatını, güvenlik durumunu falan bilir. Kemer takarım. Hızlı da kullanırım. Şimdi mevzu şu, otomobil, hele de böyle büyük bir otomobil trafikte neredeyse hiç sıkıştırılmaz, ancak motosiklet kullanırken kimse beni vasıtadan saymıyordu. Kadere inanmakta sıkıntı yok ama tedbir almak elimizde.
Tanıyanlar bilir, motoru satana kadar yaz kış demeden işe, gezmeye her yere motorla gittim. 1 ay kadar geçen kış garaja çektim, onda da bakım ve gerekli tamiratlar için. Şimdi hem otomobil hem motosiklet alacak bütçede değilim. İlk mesajda yazdıklarımı düşündükçe işe motorla gidip gelmek saçma geliyor. Benim işe gidip gelirken kullandığım rotada motorun vakitten kazancı olmaz çünkü öyle trafik sıkışması falan yok. Çubuk'tan Pursaklar'a gidip geliyorum. Motor kullanırken aldığım zevkti mesele, düşünüyorum da çok riskli. İlerleyen zamanlarda, maddi durumu biraz daha iyi hale getirince garaja bir motosiklet koyup sadece keyfi biner miyim? Evet. Ama işe motosikletle gitmek bana artık korkutucu geliyor. Her yer kamyon, otobüs, TIR, şahin, doğan dolu. İki ihtimal var, ya araba alıp ilerde keyfi olarak motor kullanacağım, ya da evi iş yerimin arka sokağına taşıyıp, işe yürüyerek gidip gelip, motoru keyfi olarak kullanacağım. Ancak bir şekilde motosikleti "ulaşım aracım" konumundan alıp "hobi taşıtım" konumuna çekeceğim.
Sen hiç "Son Durak" serisinden birini seyrettinmi hacım
Çok ilginç bir durum motosiklet kullanmak. Ölümün yeri ve zamanı bilinmez elbette ama motosikletin taşıdığı riski yok saymak olmaz.
Yani 2 tekerlek üzerinde en iyi ihtimalle anayolda 80-90km/s hıza çıkıyoruz. Gelin Hangi riskten bahsettiğimi izah edeyim:
Hemen fizikten hatırlayalım;
X =V.t
1km=1000mt
1saat = 60dk =3600sn
Gelelim hesabımıza:
Ortamala 80km/s hızla giden bir kişinin hızını metre/saniye cinsine çevirirsek: V= 80000/3600 = 22,2 m/sn
80km/s hızla giderken saniyede 22,2 metre yol katediyoruz. Bu hızla düşerseniz (saniyede 22mt yol alırken) asfalta sürtünmeye başlayacağınızı düşününce tehlikesi daha belirgin oluyor. Yada önünüzde belirecek bir engeli görüpte eliniz 1sn de frene uzanana kadar 22,2 metre mesafe geçmiş oluyor. Fren manetini sıkana kadar geçen mesafe bu!!!
Peki neden bunlardan bahsettim? korkalım ve motosiklete hiç binmeyelim diye mi? Elbette hayır. Sadece risklerin farkında olup full ekipman ile motosiklete binmemiz gerektiğini hatırlatmak için. Ayrıca evde çocukları ve eşi bekleyen kişilerin kaybedecek çok daha fazla şeyleri olduğunu düşünüyorum ve çok daha dikkatli kullanmaları gerekmekte.
Kabul edelim motosiklet gerçekten (özellikle bizim ülkemiz şartlarında) çok tehlikeli bir hobi. "Benim evde bekleyenlerim var, artık bu risk bana fazla geliyor, motosikleti bırakıyorum" diyen kişilere saygı duymak gerek.
Hakkınızda hayırlısı olsun hocam, motosikletsiz de yaşanır, sıkmayın canınızı
Korku bendede var son yaptığım ufak çaplı kazadan dolayi ve kıl payı kurtuldugum durumlardan ötürü, 20.000 km oldu ve iş gereği günlük 80-100km istanbulun hergün farklı biryerini geziyorum birakabilecegimi sanmiyorum 20-30 yillik motorculari düşünüp iyimser olmaya çalışıyorum.
Ölümden ecel korurmuş insanı.Bir kere öleceğiz onunda yeri ve zamanı belli,bilemeyiz.İyi ki de bilmiyoruz.Belki motor üstünde feci bir kazada belki de gece yarısı yataktan kalkıp su içerken.Takdir-i ilahi.Benim korkum ölüm değil.Sakat kalmak.O da kaderimizde varsa karşıdan karşıya geçerken de olur.Yazıldıysa kaçış yok.
Benim tavsiyem eğer üzülerek bırakacaksanız,yerinizde olsam iyi bir eğitim ve full ekipmanla yaratana sığınarak bu işe devam etmek olurdu.Vesselam.
Normaldeki risklerden en az 20 kat daha fazla risk alıyoruz motora binmekle. Kazaya çok açık bir yapısı var ve bu kazanın sonuçları her açıdan ağır olur. Zevki riskine değmez. Şehir içi için konuşmuyorum.
bence haklisiniz yatmadan izliyorum bende ama gercekten bazi yerlerde motor ustunde olsam keske diyebilirsiniz . eger emniyet kemeriniz takili degilse 50 kmile duvara caparsaniz kafanizi vurup olebilirsiniz . eger 100 km bi hizlanarabayla kafa kafa carpisirsaniz buyuk ihtimalle aracin icinde sıkısip olebilirsiniz hava yastigi felan kurtarmaz .yani bende arabadan korkuyorum birine carparsam olmesine sebep olursam asil ben olurum . arabalar hic sempatik gelmiyor oyuzden . trafikte arabalar olmasa bisiklet ve motorlar olsa keske . bende yatmadan kaza videolari izliyorum ama hepimiz elbet birgun olucez bu motor ustunde veya 90 yasinda hastane odasinda . ama kaderde yaziliysa yapicak hicbirsey yok . hayattan keyif almak kaliteli yasayip vakit gecirmek kisa olsada mantikli geliyor . ama ilkemizde 1.000 kisi motordan oluyorsa 10.000 kiside araba kazalarindan oluyor bunuda dikkate alin derim . tek cozum iron manin zirhindan almak )))
Olacağı varsa olur mantığı bana en saçma mantık geliyor.
Ozaman kask niye takıyoruz ? Olacağı varsa olur.
Niye kendimizi bıçaklamıyoruz. Olacağı yoksa ölmeyiz zaten dimi ?
Ben sizi haklı görüyorum. Motosiklet sizi korkutmaya ve tedirgin etmeye başladıysa arabaya geçin mutlu olun.
Motosiklet forumu diyede zorla motosiklet kullan demenin anlamı yok.
Herkesin kendine göre düşünceleri var.
Kazamdan sonra 3. Vitesi her geçtiğimde içimde bir korku olusuo, gecicek mi? Hem tutku hem korku iç içe geçti... ama soranlara çift silindir olsun ow 4 silindirin tadi baska be haci diyorum.. artik napiorum bende bilmiyorum..
Kaynak: trafik.gov.tr
Buradaki istatistiki bilgiler ışığında şöyle bir sonuç çıkarmak mümkün.
Toplam otomobil sayısı: 9,857,915 adet
Toplam motosiklet sayısı: 2,828,466 adet
Toplam otomobil kaza sayısı: 117,047 kaza
Toplam motosiklet kaza sayısı: 35,727 kaza
Sonuçları oranlarsak:
Otomobillerin kaza oranı: 117,047 kaza / 9,857,915 adet = 0,011 * 100 = Yüzde 1,1
Motosikletlerin kaza oranı: 35,727 kaza / 2,828,466 adet = 0,12 * 100 = Yüzde 1,2
Sonuç:
Eğer Türkiye de otomobil kullanıyorsanız ölümlü veya yaralanmalı bir kazaya karışma şansınız yüzde 1,1
Motosiklet kullanıyorsanız ölümlü veya yaralanmalı bir kazaya karışma olasılığınız yüzde 1,2
Kaldı ki trafiğe kayıtlı olmayan motosiklet sayısınıda eklersek olasılık daha da düşer.
Görüldüğü gibi aslında arasında çok da büyütülecek kadar bi fark yok.
Karar sizin;
oocv nin istatistik yorumuna bir düzeltme yapayım. kazada ölme oranı yüzde 1 (392/35152) . Ama karışılan kazada yaralanma oranı %43 (15140/35152). yani haklısın. motor sakat iş. Ama biniyoz işte
motosiklete zorunluluktan binmeye basladigin zaman yasadigin huzursuzluk dikkatini dagitiyor. Bazen kendini ben ne yapiyorum bu aletin ustunde durumunda buluyorsan arac alip biraz kafayi dinlendirmek ve motoru sadece hobiye cekmek dogru karar.
Bu tarz durumlarda ara vermek iyi gelir
bu sevdadan ben kaç kere ayrıldım , kaç kere geri döndüm
Şarkı gibi oldu. Unuttuğunu sanıyorsun bitti diyorsun , sonra yine motorun üstünde uyanıyosun ...
daha 2 gün önce bi çekici kamyon aracın devrilmesi sonucu sürücü kabininde sıkışarak vefat eden bi vatandaşın otopsisine gittik.
büyük araç alınca güvenli olmuyor...
Bence motosiklet kullanmanın en can sıkıcı noktalarından biri de, ölmek ya da sakat kalmak dışında, en basit kazada bile el - ayak bileğinin, omuzun, kaburga kemiklerinin, kalçanın kırılması ve işten güçten bir süre mecburi uzak kalmak, hatta belki de işsiz kalmak.
Motor kullanmayı bırakmak veya bırakmamak ikiside doğru karar ölmemek adına.
Birinci seçeneği seçersek kesinlikle motor kullanırken ölmeyeceğiz.Yani başarı oranı % 100.
İkinci seçenekte kullanmaya devam etmeyi seçtik motoru.Bu sefer yine ölümden uzaklaşacağız.Çünkü tehlikeli olduğu bilincinin farkındayız ve bu korku bizi tehlikelerden bir nebze de olsa uzaklaştıracak.Yani her karar da doğru konunun özü olan "motorsiklet tehlikelidir" ifadesi için.
valla bende yeni başlayan biri olarak kaza haberlerini gördükçe duydukça tırsıyorum araba desen hem az yakan var hem çok kaçan var ama bayılıyorum şu kıytırık motoruma binmeye. bana diyolar sen akıllı adamsın ne işin var motorla falan diye diyorum motor başkaymış. hem korkarak hem tedbiri elden bırakmayarak bineceğim inşallah...
cümlenin tekerine taş değmesin kazasız belasız inşallah.
Abi pazartesi kaza yaptım bana çarptılar kaza diyemezsin direk en sağda giden bana sağına bakmadan şerit değiştiren dallama çarptı %100 suçlu ama derdi beni aldı ona hiç birşey olmadı arabası bile çizilmedi benim motorum pert oldu 7 gün rapor aldım işimden maddi kazancındam oldum çektiğim acılar ve ızdıraplar cabası motorumu servise götürdüm hala daha kaza raporu çıkmadı sanki suçlu benim artık bende iyice soğudum üstelik birde şikayetçi olmamam konusunda tehtit edildim herif canıma kast edip beni öldürmeye çalışıyor sonrada daşşak geçer gibi ben şikayetçi olmadım diyor neden şikayetçi olacaksa rüzgarıma değdi pis fakir arabamı kirlettimi diyecek ne diyecek
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)