Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

İş yerindeki motosiklet zimmet tutanağı hakkında! Arkadaşlar sözleşmeye bakar mısınız

REKLAM ALANI

Merhaba,

Kurye olarak çalışmaktayım arkadaşlar. Şirkete başlayalı 1 yıl oldu şimdi motosiklet zimmet tutanağı yaptılar bize fakat çok saçma geldi bana. Kafam karıştı sizlere sorayım dedim. Arkadaşlar sözleşme kağıdı bütün sadece altı kırmızı ve turuncu olarak çizerek belirttim önemli yerleri. Yani tek sayfada iki sözleşme var gibi. Kırmızı ile çizili kısımda motor çalınırsa ödeyeceğim, turuncu kısımda ise gerekli önlemler alındığında (anahtarı üzerinde bırakma) ve diğer önlemler!? diyor.. Diğer önlemler ucu açık soru değil mi? Yani disk kilidi, asma kilit diye uzatılamaz mı? Sözleşmede yazmıyor ve bunlar tedarik edilmedi bize. İki kısımda da motosiklet adı yazıyor imzam var. Fakat kelimeler farklı. Yardımcı olursanız sevinirim.

arkadaşlar fotoğraf çok büyük çıkıyor sayfaya direkt ekledim ama. O yüzden linke tıklarsanız daha iyi ekranı aşıyor boyutu yoksa.

link: http://i.hizliresim.com/4q9JBJ.jpg

http://i.hizliresim.com/4q9JBJ.jpg

---------- Mesajlar birleştirildi - 14:45 ---------- bir önceki mesaj zamanı 14:39 ----------

İnternette araştırma yaptım arkadaşlar, hırsızlık, gasp gibi durumlar sözleşmede geçmiyor bile. Sadece şu aracı xxx isimli şahıs kullanıyor şeklinde sözleşmeler var. Domino's, Little Cesar's, Burger King vb. tüm kurumsal firmalar dahi böyle bir sözleşme hazırlamıyor. Pizza Hut'da çalışmıştım bir süre. Böyle bir uygulama görmedim. Şirket yetkilileri ısrarla! imzalattılar. İçime sinmedi açıkçası, sizlerin fikrini alayım dedim. Israrla altı turuncu kısmı dayatmaya çalışıyorlar ve kırmızı tarafın hükmü yok diyorlar. Benim ısrarım üzerine turuncu kısımı oluşturdular yani anahtarı üzerinde bırakma gibi. Ayrıca gerekli önlemler alındığında demesine rağmen gerekli önlemlerin ne olduğu yazmıyor. Yani çalındıktan sonra da diyebilirler ki, disk kiliti takmamış vs.

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    ZümeR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Me Te Doquz
    Gayet normal geldi bana.
    Neticede kazaya karışırsan yada ihmalinden dolayı bir kayıp yaşanırsa bunu tazmin edecek senden.
    Aslında kaza olayında sigorta girecek devreye hem sigortada hem senden para almaları mantıksız.
    Derin olan kuyu değil, kısa olan ip'tir.

Alıntı ZümeR adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Gayet normal geldi bana.
    Neticede kazaya karışırsan yada ihmalinden dolayı bir kayıp yaşanırsa bunu tazmin edecek senden.
    Aslında kaza olayında sigorta girecek devreye hem sigortada hem senden para almaları mantıksız.
    Hocam o kısımı dert etmiyorum. Önemli olan kısım, motosiklet ÇALINDIĞINDA yani sonuçta işçiyim ben. Ne yapabilirim ki? asgari ücret alıpta, motosiklet çalındığında parasını mı ödeyeceğim? Adamlar resmen çalınırsa parasını senden keseriz diyor ya da sözleşmeyi ben anlamadım bende sorun var. Siz arkadaşların fikrini alayım dedim.

---------- Mesajlar birleştirildi - 14:54 ---------- bir önceki mesaj zamanı 14:51 ----------

Arkadaşlar ayrıca kurumsal şirketlerde dahi böyle bir sözleşme görmedim ben. Yani kaza vb. durumlar tamam var sözleşmede hepsinde fakat çalınma vb. durumlar yok.

Motosikleti
    Me Te Doquz
    Anahtar üzerinde mi değil mi Olayını irdeleyelim.
    Sen şimdi git anahtarın kopyasını yaptır eve koy.

İhmalinden dolayı motorun çalındı ve anahtar üzerindeydi.
    Patrona gidip evdeki kontağı gösterip
    "üzerinde değildi almıştım" dedin.
    Patron olarak bende bunu yedim.
    İspatı var mı ? Yok.

Böyle bir durum için işveren kendini koruyor.

Bizim şirkette güvenlik görevinde çalışanlardan girişte 5.000 TL lik senet alınıyor.
    İşten çıktıktan 3 ay sonrada sorun yoksa senet sahibine veriliyor.
    uday.31 bunu beğendi.

Alıntı ZümeR adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Anahtar üzerinde mi değil mi Olayını irdeleyelim.
    Sen şimdi git anahtarın kopyasını yaptır eve koy.

İhmalinden dolayı motorun çalındı ve anahtar üzerindeydi.
    Patrona gidip evdeki kontağı gösterip
    "üzerinde değildi almıştım" dedin.
    Patron olarak bende bunu yedim.
    İspatı var mı ? Yok.

Böyle bir durum için işveren kendini koruyor.

Bizim şirkette güvenlik görevinde çalışanlardan girişte 5.000 TL lik senet alınıyor.
    İşten çıktıktan 3 ay sonrada sorun yoksa senet sahibine veriliyor.
    Dostum bunu merak ederek soruyorum, işveren misin? İyi adamlar kendini koruyor da arkadaş beni kim koruyacak? Sözleşme iki taraflı olur, beni koruyacak bir durum yok? Yani bunu irdelemek istiyorum, yanlış bir durum var çünkü ortada. Bana işi bırak diyebilirsiniz fakat bu kadar kolay olmamalı.

Motosikleti
    xmax250
    hukukcu olmamakla birlikte tek taraflı sozleşmeler zaten hukuki acıdan gecersizdir diye biliyorum...

insallah böle bir durumla karsı karsıya kalmazsın ama böle bir durumla karsı kkarsıya kalırsan da mahkeme açısında o sözleşme gecerli olmayacaktır yuksek ihtimal...

Motosikleti
    Me Te Doquz
    Tamam o zaman;

Şimdi senin bu sözleşmeye ekleyeceğin maddelere gelelim

1- Araç takip sistemi isteyin
    2- Çalınmalara karşı kasko isteyin

2 madde işverenin işine gelmez ise o zaman motor rayiç bedelinin tamamı yerine 3 te 1 i gibi bir rakamın tazmin edilmesi belki kabul edilebilir.

Alıntı nvrmnd adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    hukukcu olmamakla birlikte tek taraflı sozleşmeler zaten hukuki acıdan gecersizdir diye biliyorum...

insallah böle bir durumla karsı karsıya kalmazsın ama böle bir durumla karsı kkarsıya kalırsan da mahkeme açısında o sözleşme gecerli olmayacaktır yuksek ihtimal...
    Çok teşekkür ederim hocam ilginize. Umarım öyle olur. Resmen kendilerini düşündükleri tek taraflı bir sözleşme. Arada kalan çalışanlar oluyor. Kimse de ses çıkarmıyor bu duruma.

@ZümeR

Hocam dediğiniz şeyler tarafımca istenebilir. Fakat adamlar ısrarla bu durumu kabul etmiyor. Bu durumu yazdığınız şekilde dile getireceğim. Teşekkürler ilginize, hakkımı koruyan bir madde yok sözleşmede. Sırf şirketin çıkarı üzerine yazılmış.

agrasiwe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Yamaha mt09
    ben imzalamam açıkçası, kuryesin sen, oraya buraya alel acele bırakmak zorundasın, diyelim çalındı ki ülkemizde en popüler şey motor çalınması, senden talep edebilirler, yalnız bu tutanak yasal bir sorumluluk ifade eder mi orasını bilmem.

35Türk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Super Tenere 1200
    Bu tutanak yasal bir sözleşme ifade eder fakat herhangi bir zarar tazmin söz konusu olduğunda itiraz edersin, iş mahkemesi senin psikolojik baskı altında imzaladığını düşünür, genelde işçi tarafında karar alır.

Alıntı 35Türk adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bu tutanak yasal bir sözleşme ifade eder fakat herhangi bir zarar tazmin söz konusu olduğunda itiraz edersin, iş mahkemesi senin psikolojik baskı altında imzaladığını düşünür, genelde işçi tarafında karar alır.

Teşekkür ederim hocam ilginize eminim ki bunlar avukata danışarak yaptılar bu zimmet sözleşmesini. İnşallah öyle olur ama hâlâ tedirgin ediyor bu sözleşme beni. Kask, pantolon, eldiven gibi şeyleri cebimden alıyorum adamlar almıyor şaka gibi.

Neden imzaladınız derse hakikaten işten çıkma lüksümün olmadığı, zor zamanda kaldığım için imzaladım. Diğer elemanlar da imzalamayacaktı imzaladılar! Eğer imzalamamış olsalar üç kişiye de imza atmazsan işten çıkarsın diyemezler. Hemen yan çizdiler..

@agrasiwe

Hocam haklısın, gerçekten çok zor durumda kalmamış olsam ben de kesinlikle imzalamazdım. Özellikle hırsızlığın, uyuşturucu ve gaspın çok olduğu bir bölgede çalışıyorum..

bektanist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    mz 301 2002- Mondial RX3i Evo 2015
    1.) sana imzalatılan kağıdın kanuni bir yaptırımı yok.
    2.) kanuni yaptırımın olabilmesi için noterden onaylatmaları gerekir ve hergün notere extra para ödemeleri gerekir.
    3.) O kadar çok düşünüyorlarsa araçlarını kasko yaptırsınlar.
    4.) #ZümeR güvenlik görevlilerinden alınan senetin yasal bir durumu yok bu sebeple bağlayıcılığıda yok.
    5.) şirket çalışanlarından borç alamaz senet yapamaz.
    6.) bu imzalama metinleri genelde taşeron güvenlik işinde çalışanların proje bittikten sonra işten çıkarma veya başka projeye vermerinde işçinin bunu kabul etmediğinde karşılarına eğer kabul etmezsen seneti işleme koyarız veya tazminatsız işten çıkarmak için oynadıkları alicengiz oyunundan başka birşey değildir.
    7.) işçinin çalışma şartları iş kanununda yazılıdır bunun fazlası veya altı kanunen yasaktır.

Alıntı bektanist adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    1.) sana imzalatılan kağıdın kanuni bir yaptırımı yok.
    2.) kanuni yaptırımın olabilmesi için noterden onaylatmaları gerekir ve hergün notere extra para ödemeleri gerekir.
    3.) O kadar çok düşünüyorlarsa araçlarını kasko yaptırsınlar.
    4.) #ZümeR güvenlik görevlilerinden alınan senetin yasal bir durumu yok bu sebeple bağlayıcılığıda yok.
    5.) şirket çalışanlarından borç alamaz senet yapamaz.
    6.) bu imzalama metinleri genelde taşeron güvenlik işinde çalışanların proje bittikten sonra işten çıkarma veya başka projeye vermerinde işçinin bunu kabul etmediğinde karşılarına eğer kabul etmezsen seneti işleme koyarız veya tazminatsız işten çıkarmak için oynadıkları alicengiz oyunundan başka birşey değildir.
    7.) işçinin çalışma şartları iş kanununda yazılıdır bunun fazlası veya altı kanunen yasaktır.

Hocam ne kadar sevindim anlatamam.. Yani noter onaylı değil bu sözleşme ve herhangi bir şey durumunda bir şey yapamazlar? Ayrıca iş kanununda yazan derken hocam? Bu tip şeyler geçmediği için mi geçersiz kılınıyor? Teşekkürler.

Zuzuuw - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    her ne kadar bu dilden anlamasam da bir noktaya değinemk istiyorum.

Ölü doğan sözleşmeler vardır, doğuşu itibari ile temel hak ve hürriyetlere aykırıdır. Mesela, Ahmet bana şu tarihe kadar borcunu ödemez ise karısı benim karım olur gibi bir sözleşme olamaz. İmzalasan dahi geçersizdir.

Kullanım esnasında doğacak hasar deniliyor ama ucu açık. Km ömrünü doldurup masraf çıkarırsa sen mi ödeyeceksin ? Dağıtım esnasında kapı önünden giderse vs. Bunları bu işten anlayan bir avukaat danışman lazım. Tüm bunların sana yüklenmesi mantıksız duruyor.

bektanist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    mz 301 2002- Mondial RX3i Evo 2015
    Alıntı Agv adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Hocam ne kadar sevindim anlatamam.. Yani noter onaylı değil bu sözleşme ve herhangi bir şey durumunda bir şey yapamazlar? Ayrıca iş kanununda yazan derken hocam? Bu tip şeyler geçmediği için mi geçersiz kılınıyor? Teşekkürler.
    konuyu anlattım zaten bunun haricinde bir durum yoktur.
    şimdi ben senin yerinde olsam ne yapardım.
    çalışma saatlerimi hesaplardım.
    1.) 1 işçi haftalık 45 saat çalışır aylıkda 180 saate tekaabul eder.
    2.) 1 işçi günde 11 saatten fala çalışamaz.
    3.) şimdi kafa karıştı sanırım diyorsunuzki nasıl olur 11 saat çalısa günde 6 gün çalışsa 66 saat 1 ay çalışsa 264 saat olur diyorsunuz sanırım.
    4.) iş kanunu diyorki 1 işçi günde en fazla 11 saat çalışabilir normal çalıştığı 8 saatin üstündeki 3 saat mesaidir ve %50 fazla ( saat olarak ödenir.
    5.) günde 3 saat fazla çalışan işçiye 4.5 saat olarak ödeme yapılır.
    6.) fakat yıllık 270 saatten fazlada çalışırılamaz ( fazla mesai olarak )
    7.) bütün işverenler iş ve işçi kanunlarını yalayıp yutmuştur işçiler ise maalesef kendi haklarından bihaberdirler araştırmazlar soruşturmazlar.
    8.) hizmet sektöründe çalışan işçilere işverenler bizim çalışma saatimiz ve şeklimiz bu derler ( oysa o kendilerini kurnaz zanneden vatandaşlar )fakat işverenin koyduğu kanun diye birşey yoktur iş kanunu vardır.
    9.) bunları nasıl tanzim edersiniz sorusuna geldi sıra.
    10.) bu konuları işyerinde dillendirmeden ( işyerindeki en yakın arkadaşınıza bile söylemeden ) harekete geçebilirsiniz.
    11.) kanunlar sanıldığının aksine iş verene bayağı bir yük bindiriyorlar.
    12.) kimliğim gizli ibaresi ile iş müfettişliğine çalışma saatleri eğer farklı bir ücret alıyorsan (ssk asgari ücret gösterilip farklı bir ücret alıyorsan) dilekçe yazarak hakkını alabilirsin.
    13.) şikayetin olucağı için gizli ibaresini mutlaka koy ( tekrar ediyorum en yakın arkadaşına bile söyleme )
    14.) bu olaydan sonra iş müfettişliği bağlı bulundun işletmeye baskın düzenleyecek ve defterler dahil izlemeye alınacak ve ciddi yaptırımlar olucak.

bu konuya niye girdim. bundan 2 ay kadar önümde yaşı 18 19 diye tahmin ettiğim bir kızımız telefonla konuşa konuşa yürüyordu kız üniversitede okuyormuş yazında çalışıyormuş bir işyerinde (bunların hepsini istemeden kulak misafiri olarak duydum ) kıza sigorta yapılmamış fazla çalışıyormuş parasını alamamış içerde kalan parası varmış. bu kız üniversitede boşa okuyormuş onu anladım.
    içimden diyorumki konunun gerçeğini nasıl bir yol çizmesi gerektiğini anlat bir yanımda kızın fazla zeki olmadığını alacağı üç kuruştanda benim mani olabileceğimi diyorum. bir şey söylemeden geçtim gittim yanından. sonra düşünmeye başladım üniversiteye giden insanımız bile bu cehaletteyse okumayan veya okuyamıyan insanımız ne haldedir.

şu alttaki linkden gerekli şikayetleri yapabil daha detaylı bilgi alabilirsin.
    http://alo170.gov.tr/

Forumdan Uzaklaştırıldı
    Motosikleti
    TVS 150>Pulsar NS200 ve CBR500R
    Alıntı Agv adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Merhaba,

Kurye olarak çalışmaktayım arkadaşlar. Şirkete başlayalı 1 yıl oldu şimdi motosiklet zimmet tutanağı yaptılar bize fakat çok saçma geldi bana. Kafam karıştı sizlere sorayım dedim. Arkadaşlar sözleşme kağıdı bütün sadece altı kırmızı ve turuncu olarak çizerek belirttim önemli yerleri. Yani tek sayfada iki sözleşme var gibi. Kırmızı ile çizili kısımda motor çalınırsa ödeyeceğim, turuncu kısımda ise gerekli önlemler alındığında (anahtarı üzerinde bırakma) ve diğer önlemler!? diyor.. Diğer önlemler ucu açık soru değil mi? Yani disk kilidi, asma kilit diye uzatılamaz mı? Sözleşmede yazmıyor ve bunlar tedarik edilmedi bize. İki kısımda da motosiklet adı yazıyor imzam var. Fakat kelimeler farklı. Yardımcı olursanız sevinirim.

arkadaşlar fotoğraf çok büyük çıkıyor sayfaya direkt ekledim ama. O yüzden linke tıklarsanız daha iyi ekranı aşıyor boyutu yoksa.

link: http://i.hizliresim.com/4q9JBJ.jpg

http://i.hizliresim.com/4q9JBJ.jpg

---------- Mesajlar birleştirildi - 14:45 ---------- bir önceki mesaj zamanı 14:39 ----------

İnternette araştırma yaptım arkadaşlar, hırsızlık, gasp gibi durumlar sözleşmede geçmiyor bile. Sadece şu aracı xxx isimli şahıs kullanıyor şeklinde sözleşmeler var. Domino's, Little Cesar's, Burger King vb. tüm kurumsal firmalar dahi böyle bir sözleşme hazırlamıyor. Pizza Hut'da çalışmıştım bir süre. Böyle bir uygulama görmedim. Şirket yetkilileri ısrarla! imzalattılar. İçime sinmedi açıkçası, sizlerin fikrini alayım dedim. Israrla altı turuncu kısmı dayatmaya çalışıyorlar ve kırmızı tarafın hükmü yok diyorlar. Benim ısrarım üzerine turuncu kısımı oluşturdular yani anahtarı üzerinde bırakma gibi. Ayrıca gerekli önlemler alındığında demesine rağmen gerekli önlemlerin ne olduğu yazmıyor. Yani çalındıktan sonra da diyebilirler ki, disk kiliti takmamış vs.
    1)Bir kere senden parayı tazmin etmeleri için mahkemeye vermeleri gerekir, bu zor iş , böyle bir şey yaparlar ise bu kuruluş kolay kolay bir daha adam bulamaz.Mahkemede bu tip şeylerde %95 işçiden yana karar verir..
    2) imzaladığın kağıdın yasal bir hukuki dayanağı yok,Sen kurallar uyarsan (mesela motor çalınmış ama kilidi olduğu var sayıyorum ) hem motor kilidini hem motor anahtarlarını ibraz etmen gerek...Ama motor'u anahtarı ile bir çaldırırsan bu kağıdın o zaman anlamı olur. O zaman çatır çatır parayı alırlar..
    3)Çok kafana takılıyor ise dert ediyor isen BIRAKMA , bu çalma hükmünü kaldırın imazalarım kağıdı de işi bırakacagına bırak onlar seni atsın ..Onlar da seni atar ise bu kağıdın elinde bir nushası olsun..15 gün içerisinde Mahkemeye görevi iade davası aç mahkeme 4 ile 6 ay sonuçlanır, şirket senin tekrar çalışmanı kabul etmeyeceği için 4 ile 8 ay arasında şirket tazminata mahkum edilir %99,9 (genelde 10 aya bir şekilde hakimler ayarlıyor (mahkeme süresi+göreve iade tazminatları) Hem çalışmamış olur hemde paranı çatır çatır alırsın..

karacabeg - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    yerinde olsam başka bir yerden iş bakar bulduğumda da imzalı tutanak ile 2 nüsha(1 nüsha sende kalacak) motoru teslim eder başka bir yerde iş bakardım. sinek küçüktür mide bulandırır hesabı bakış açısı önemli orda hiç kimse sen kadar riske girmiyor yine sana yükleniyorlar adaletsiz geldi bana. En azından sürücüden dolayı oluşan hasar ve zararlardan sorumludur demeleri gerekti. Her şey seni gösterecek şekilde hazırlanmış evrak.
    "Edeple gelen lütufla gider"

Bu malı kıymetli patronun uyanıklık sendromudur.. Bu sözleşme zaten çok amatör hazırlanmış saçma sapan birşey.. Ayrıca böyle sözleşmelerin hukuken geçerliliği yoktur. Yurdum patronunun motosikletlerine kako vb. diğer sigortaları yaptırması uygundur.. Ayrıca çalışan sırf bu nedenden dolayı işvereni şikayet edebilir..

Ben olsam senin yerinde şunu derdim madem öyle "oluşabilecek herhangi muhtemel bir kazada her türlü bedeni zararım ve tedavi masraflarım A Tipi hastanede tedavi sürecim bitene kadar karşılanacaktır."

Şark kurnazı patronuna iyi gelir bu yazı ..

@Zuzuuw

Hocam direkt oklar işçiye yönlendirilmiş durumda. Diğer arkadaşlar da sesini çıkartmadılar. "Bir şey olmaz" kafasındalar.. Ya olursa? İşimizi şansa bırakamayız sonuçta. Çok teşekkür ederim desteğiniz için.

@bektanist

Hocam zahmet edip tek, tek anlatmışsınız. Gerçekten önemli bilgiler. Bana faydası oldu. Umarım internette araştırma yaparken yahut buraya denk gelip, "aa ben de aynı durumdayım." diyen arkadaşlar varsa eğer, eminim ki onlar da faydalanır yazdığınız yazıdan. Gidişat aynı giderse verdiğiniz açıklamadakileri yapacağım.

@serkany

Hocam kilit vb. hiç bir ürün vermedikleri halde ucu açık olarak "gerekli önlemler alındığı halde" yazıyor. Gidon kilidi veya disk kilidi, halat kilit gibi açıklamalar yazmıyor. Zaten bunlar da temin edilmedi.

@newmoto76

Teşekkür ederim hocam öneriniz için. Kesinlikle uyanıklık, kendini düşünmeyi bırakın işçiden (sinekten) nasıl yağ çıkarırım düşüncesindeler. Ama baya uğraşacağım eğer bu sözleşmeyi iptal etmezseler eğer. Bayram mesaisi yok, asgariden göster.. Çoğu insan gibi maddi olarak zor durumda kaldığım için ses çıkarmadım fakat şükür bu aralar toparlanmaya başladım. Ne kadar zorda da olsak hakkımızı aramalıyız. Ek iş bile yapıyordum, yaptığım diğer işe yakın bir iş yeri bulamadığım için göz yumdum bu duruma.

EthanHunt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    2015 Honda Cbf 150
    Turuncu kısımda herhangi bir nedenle kullanım dışı olma halinde bildiri ve rayiç bedeli ödeme olmamış. Oldu bozuldu, masrafı sanama ödetecekler? Saçma

1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)