Motosikleti uzun süre yatırmak (kullanmamak)
Reklamlar
-
Arkadaşlar biraz araştırdım ama işime yarayacak bana göre bilgiler bulamadım. Sorum şu;
Kış geldiği için motosikletimi kullanmayı düşünmüyorum artık. yaklaşık 4 ay gibi bir süre yapıyor bu da. Ankara nın soğuğunda cesnaret edemiyorum açıkcası. Uzun süre motosiklet kullanmayacaksak yapmamız gereken başlıca şeyler nelerdir?
Benim bildiklerim;
-Kapalı garajda saklanmalı ve mekan rutubetli, nemli olmamalı
-Yere değen lastiğin altına tahta vb. konulmalı.
Kafama takılanlar;
-Bezin deposu boş mu olmalı, yoksa tam dolu mu? Doğru olan durum yada durumlar için nasıl yol izlenmeli?
-Buji ve akü sökülmeli mi?
-Beklediği süre boyunca ve motoru kapatırken bakım olarak ne yapmalıyız?
Not: Arkadaşlar daha çok teorik bilgiden ziyade pratik bilgi paylaşırsanız sevinirim. Yani "Ben şöyle yapıyorum ..." şeklinde olursa hem benim hem de bilgisiz arkadaşların daha çok işine yarar kanaatindeyim. Yoksa şöyle yapılmalı böyle yapılmalı diye bi ton bilgi var sağda solda ve bunlar bana biraz abartı gibi geliyo. Yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkürler..
Reklamlar
-
Depo dolu olmalı, yoksa depon pas tutabilir.
Aküyü sök evde sıcak bir yerde sakla
-
Ek olarak benzine, zaman içinde bozulmasını engelleyecek katkı konulabilir.
-
Motoru her hafta 1-2 kez çalıştır, biraz şarj etsin. Akü sökmeye gerek kalmaz.
-
Depo 16 lt ya, şimdi kim fullicek Şaka bi yana depo full boş bırakılsa içine bişeyler sıksak falan olmaz mı? Bi de hortumda karbratörde falan kalan benzinle ilgili yapmamız gereken bişey var mıdır? Bu arada ayak marşı var, hiç dokunmayıp sonra 3-5 gün ayakla çalıştırsak akü kendine gelir mi yoksa ölür mü?
-
bahadircolak adlı üyeden alıntı
Motoru her hafta 1-2 kez çalıştır, biraz şarj etsin. Akü sökmeye gerek kalmaz.
yapılan en büyük hatalardan birisi, akünün amper değeriyle marş motorunun gücüne bakıcak olursanız motosikletlerin gariban aküleri ortalama olarak arka arkaya 20 kere marş basmaya falan yeter. eğer siz motoru her hafta 1-2 kere olduğu yerde
çalıştırıp beklerseniz akü daha hızlı tükenicektir. akünün şarj olması için ortalama 3 bin devir üzerinde çalışması lazım ve öyle 3-5 dakika değil...
en iyisi akünüze güveniyorsanız hiç çalıştırmamak, yada söküp evde düzenli olarak şarj etmektir. şahsen ben sökmekle falan uğraşmıyorum akü bitersede vurdururuz
benim yorlamam bu kadar.
---------- Mesajlar birleştirildi - 21:21 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:19 ----------
ömerky adlı üyeden alıntı
Depo 16 lt ya, şimdi kim fullicek
Şaka bi yana depo full boş bırakılsa içine bişeyler sıksak falan olmaz mı? Bi de hortumda karbratörde falan kalan benzinle ilgili yapmamız gereken bişey var mıdır? Bu arada ayak marşı var, hiç dokunmayıp sonra 3-5 gün ayakla çalıştırsak akü kendine gelir mi yoksa ölür mü?
deponun full olması tavsiye edilir, bende ederim. özellikle deponuz metal ise çok önemli..
2-3 ayda benzine birşey olmuyor yani aldığınız benzini kullanacaksınız çöpe gitmeyecek
-
sıvı soğutmalı motor ise antifiriz koymalısın.
-
Biraz teknik bilgi olucam ama arkadaslarin dedigi gibi depo dolu olucak.
Sahsen ben 4 ay gibi bi sure yatircaksam yagini defistiririm icindeki yagi bayadir kullniosam.
Lastikleri tahtaya deilde yerden kaldirmayi dusunebilirsin.. yada haftada 1 filan motoru azcik ileri yada geri al..
Mumkunati varsa motorun icin yapabilcegin en iyi sey kisin cok soguk havalara maruz birakmamak
-
Akü sökersen de boşalıyor, en basit çözüm 3 haftada bir 30dk tur atmak.
yada aküyü sürekli şarj eden aparatlar var, eve alıp ona takacaksın
-
Ankarada kışın geceleyin motora binmek berbat ama gündüz o kadar kötü değil, abartacak bir soğuğu yok gündüz. 2-3 haftada bir 15 dakika motorla gezseniz bu sorulara gerek kalmaz. Depodaki benzin konusunda da ne kadar az o kadar iyi. Benzin uzun süre bekleyince özelliğini kaybediyor. 6 ay bekleyen 1 depo benzin verimini yüzde 30-40 kaybeder. Bir de depodan buharlaşma ile kayıplar var.
-
Mengu16 adlı üyeden alıntı
Ankarada kışın geceleyin motora binmek berbat ama gündüz o kadar kötü değil, abartacak bir soğuğu yok gündüz. 2-3 haftada bir 15 dakika motorla gezseniz bu sorulara gerek kalmaz. Depodaki benzin konusunda da ne kadar az o kadar iyi. Benzin uzun süre bekleyince özelliğini kaybediyor. 6 ay bekleyen 1 depo benzin verimini yüzde 30-40 kaybeder. Bir de depodan buharlaşma ile kayıplar var.
Depo boş bekleyince bi sıkıntı olur mu acaba?
-
ömerky adlı üyeden alıntı
Depo boş bekleyince bi sıkıntı olur mu acaba?
Deponun icindeki hava geceliyin ayni çiğ gibi su yapar ve benizinine karisir su benzinden daha agir olsugu icin direk dibe coker.. bunu azaltmak icinde depodaki havayi azaltmak gerekiyor yani full depo
Birde etanol lu benzinlerde beklemede daha cok sorun oluyor.. elbet bizim benzindede olur fakst etanol kullanmadigimiz icin birsz daha beklemeye dayanikli
-
"fuel stabilizer" diye geçiyor. Benzinin içine döküyorsunuz, benzin uzun süre bozulmuyor. Karburator vs. için de iyi. Honda motorsiklet manuelinde kullanılması tavsiye ediliyor, eğer motorsiklet bir süre kullanılmayacaksa.
-
motoru ne olursa olsun uzun süre yatırmamalısın...çalışandan değil yatan motordan kork derler...
-
Bujiyi filan sökmene gerek yok kardeşim.. Dediğin gibi motoru koyduğun yer kapalı ve rutubetsiz olmalı.. Motoru dediğin gibi 3-4 ay hiç çalıştırmayacaksan aküsünü de peşin peşin sökebilirsin.. Takmadan önce şarj eder öyle takarsın.. Depodaki benzinin bozulacağından Mengu abimiz de bahsetmiş sağolsun Bunların dışında bir de benzin musluğunu kapatıp, tahliyeden karbüratörde kalan benzini boşaltabilirsin..
Güzel günler göreceğiz çocuklar, güneşli günler göreceğiz... Motorları maviliklere süreceğiz çocuklar, ışıklı maviliklere süreceğiz... Açtık mıydı hele bir son vitesi, adedi devir. Motorun sesi.
-
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)