şöyle benim hiç motor tecrübem yok ama kros/enduro ile başlamk istiyorum. yaklaşık iki aydır motor bakıyorum, kullanmayı bilmesem de bi tecrübem oldu bu konuda en azından teknik bilgi anlamında. tabiki tecrübesi olanlar daha da yardımcı olacaklardır.
x treme max- oldukça yüksek heybetli motor, trafikte araba aynları motora değmiyor, satış rakamları fena değil, güç olarak arazi şartlarında zayıf denebilir.
x treme enduro - teknik bilgiler oldukça iyi fiyatı 9 bin lira civarında,nette şuan ikinci eli pek yok. bu fiyat japon ürünlerine yaklaşıyor. avantajları ise yaklaşık 23 hp ve su soğutmalı.
yuki- nette olumsuz yorumları çok fakat youtube da türk kullanıcılarının videolarında sıkça kullanıldığını görülüyor. fiyatı n11.com da 5430 tl 24 hp 137 kilo (ağırlığı kros için biraz fazla)
kuba black cat - kros için motoru küçük, şekil olarak çekici, ağırlığı 135 kilo, kuba yedek parça konusunda övgü alıyor.
kuba str 250- bu da 2001-2002 yıllarında fiyat/performans olarak başarılı bir motor kabul ediliyor.
ramzey- anladığım kadarıyla 2006-2007 yılında oldukça tutulan modellere sahipmiş. fakat yakın geçmişte tutuluyormuş gibi bir algı yaratmıyor. 200 cc motora sahip. kırmızı renkli motorlarının renk solması sonucu pembeye dönmesinden dolayı olumsuz bir izlenim veriyor, yani en azından bana öyle.
lifan- satış rakamları diğer çinlilere göre daha az, kayda değer öne çıkan bir özelliği de yok.
apaçi xz 250r- plaka çıkartılamaması en büyük handikapı, 17 ve 27 hp lik modelleri var. 7-9 bin lira arasında sıfır fiyatları. ben ikinci el olanlarına ise güvenemedim.
emsal japonlar (honda-suzuki-yamaha) elle tutulur ikinci el için 10 bin lira civarında rakamlar şu ara. benim bu konuda en çok canımı sıkan ise sıfırları ile ikinci el fiyatları arasındaki farkın çok az olması. ör: honda crf 250 L sıfır km fiyatı 13.800 tl ama gel gör ki adam 2-3 sene motora binip 10 bin km yol yapmış olduğu motoruna biçtiği fiyat 11 bin lira. üstelik bu bir kişi için söylenen bir tespit değil, geneli böyle. böyle olunca da 1-2 bin lira için böyle 2.el alacağıma sıfırını almak daha mantıklı geliyor. ama gel gör ki o para da olmadığı için alınamıyor.
tüm bu kendime göre incelemelere göre benim içime sinen (fiyat aralığım max:6 bin kullanma tarzım: daha çok kros daha az yol) yuki.
daha çok yol yapmak istiyorsan ve çok para veremem diyosan x treme max uygundur. onun da benzin kapağı, aynalar ve lastikleri kronik sorunları arasında.